Forradalom mai eszközökkel

Liget 2019. december 19., 16:03 utolsó módosítás: 2019. december 19., 17:31

Rendhagyó módon emlékezik meg a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal az 1989-es rendszerváltás székelyudvarhelyi eseményeiről. Pénteken a városháza udvarán mutatják be azt a fényképalbumot, amelyben a harminc évvel ezelőtti fotók egy mobiltelefonos applikáció segítségével megelevenítik az akkori eseményeket.

1989. december 22-én a városháza udvarán is autók égtek Fotó: Balázs Ferenc

1989 december 22-én Székelyudvarhelyen a városháza udvarán autók égtek, de felgyúlt a rendőrség épülete is, a tömeg a város több pontján megjelent.

Székelyudvarhelyi polgármesteri hivatala ezeket a közös emlékeket szeretné a fiatalok nyelvén továbbítani, és úgy megemlékezni a rendszerváltásról, hogy azt ne csak a történelemkönyvekből ismerjék, hanem felhasználva a mai kor technológiai vívmányait, közelebb hozza azokat a fiatalokhoz.

A székelyudvarhelyi rendőrség leégett épülete az események után néhány nappal Fotó: Balázs Ferenc

Az egyedi megoldású fényképalbumban Balázs Ferenc és Szabó Károly már ismert képei mellett Dávid Sándor eddig nyilvánosságra nem hozott képei is helyet kaptak, a történelmi összefoglalót dr. Gidó Csaba történész írta. Az album érdekessége, hogy egy teljesen új alkalmazás, a U-Hub mentorprogramban diákprojektként elindított Armore segítségével, kiterjesztett valóságként (Augmented Reality – AR) Szabó Attila dokumentumfilmes, az 1989-es székelyudvarhelyi rendszerváltásról szóló filmjeiből nézhetünk részleteket.

Az applikáció segítségével telefonunk kameráját a kiadványra irányítva megelevenednek a statikus tartalmak, és láthatjuk a fényképekhez társított videókat és hanganyagokat, vagy végig lapozhatjuk a székelyudvarhelyi Szabadság első lapszámát.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play áruházból Android operációs rendszert használó telefonokra, és hamarosan iOS platformon is elérhetővé válik az App Store áruházon keresztül.

A nem mindennapi fényképalbumot a városháza udvarán december 20-án, pénteken 16 órától mutatják be a Dávid Sándor fényképeiből készült kiállítás mellett.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat