Múzeumi sztorik: katonaládában hordozott ifjúság

Péter Beáta 2023. június 08., 17:53

Térben és időben is hosszú utat tett meg az a katonaláda, amelyet a Csíki Székely Múzeum a Hónap tárgyává választott júniusban. Egykori tulajdonosa és készítője egy alföldi ember, Versegi Sándor, aki csupán néhány hónapot töltött Csíkszeredában, de mindig szeretettel és csodálattal emlékezett vissza a „nagy fákra, erdőkre és hegyekre”. A katonaláda nemrégiben ifj. Versegi Sándor jóvoltából a múzeum tulajdonába került.

Versegi Sándor katonaként Fotó: Forrás: Ifj. Versegi Sándor

A Csíki Székely Múzeum idén ünnepli a székhelyének otthont adó Mikó-vár 400 éves évfordulóját. Mint ismeretes, a vár katonai célból épült újra a 18. század elején a határvédő osztrák császári csapatok székhelyéül és a következő évszázadokban is ezt a szerepet töltötte be.

2024 tavaszáig egész éves program sorozattal készül a múzeum méltó módon felidézni e patinás műemlék történeti korszakainak egyes emlékeit.

A júniusi Hónap tárgya is az emlékévhez kapcsolódik: egy katonaláda és tulajdonosának a hadifogságban használt díszített ivópohara, szivartárcája.

„Jászberényből érkezett a felajánlás adományként a történet „főhősének” fiától, ifj. Versegi Sándortól, aki a tárgyakon kívül, saját költségére, elküldte édesapja katonai dokumentumait, fényképeket és a visszaemlékezéseinek összegzését. A láda túlélte a sanyarú időket, felújították, hagyományosan zöld színűre festették, nagyon jó állapotban van. Rekeszelt, belső felületén datálást találunk „CSÍKSZEREDA 1943. II/ 10.” és bejegyzést „Puskaszám P2199”.

A múzeum történeti gyűjteménye gazdagodott az értékes felajánlással mintegy hiánypótlásként, mivel a várról, a vár történetével kapcsolatos korabeli tárgyi emlékek, fényképek, dokumentumok igencsak hiányosak. Ezúton is köszönjük az adományt!”

– fogalmazott Magyari Éva, a Csíki Székely Múzeum történeti gyűjteményének vezetője.

A zászlóalj, amelyhez Versegi Sándor is tartozott Fotó: Forrás: Ifj. Versegi Sándor

Versegi Sándort 21 évesen Jászberényből hívtak be katonának 1942-ben a Magyar Királyi Honvédségbe, Budapestre.

„Édesapám, Versegi Sándor 1921-ben született Jászberényben, egy alföldi kisvárosban, szegényes körülmények között, legkisebb gyermekként. Már fiatalkorától sokat kellett dolgoznia, szerencsére egy kertészetben találta meg boldogulása lehetőségét. 1942-ben, 21 éves kora után behívták katonának a Magyar Királyi Honvédségbe, Budapestre.

Egy éves kiképzés és gyakorlat után 1943 őszén (gépjárművezető lett) vezényelték híradós zászlóalját Erdélybe, Csíkszeredában, a Mikó várban kerültek kvártélyba”

– mesélte ifj. Versegi Sándor. Édesapja úgy emlékezett vissza a Mikó-várra, hogy „a vár falai olyan vastagok voltak, hogy az ablakmélyedésekbe befeküdhettek”. Fia felidézte, hogy

édesapjának jó kézügyessége volt, nagyon szeretett fával dolgozni, így hozzákezdett saját katonaládája elkészítéséhez.

Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum

A fellelhető anyagokat feldolgozva készítette el a ládát, melyhez felhasznált vaslemezt, rézdrótot, fémlemezt. Készített sílécet is, de a helyi sísáncról nem mert leugrani. „Bezzeg a székely fiúk!” – emlegette. Furcsa volt számára a sok hó, a hideg, a sok fenyőfa és erdő, hegyek. Alkalmanként kocsmába is jártak, talán a Városiba – sorolta az édesapjától hallottakat ifj. Versegi Sándor.

Egy másik jászberényi illetőségű személy is szolgált ott abban az időben hadtápos bakaként, Sas József, akit édesapám levél által bemutatott unokahúgának, amiből később házasság lett. Ők komák lettek, én pedig születésemkor keresztapát kaptam”

– tette hozzá.

Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum

Az 1944-ben kezdődő visszavonuláskor Felvidéken keresztül jutott el egységével Versegi Sándor Ausztriába, ahol 1945-ben szovjet hadifogságba került az Észak-Kaukázusba, a 36.sz. hadifogolytáborba 1948-ig. Innen származnak személyes tárgyai, az ivópohár és a szivartárca. Az örök vágyakozást a haza után az ott fellelhető minimális eszközökkel kidolgozva (szöggel pontozta) hagyta meg az ivópoharába vésve.

Három évi kaukázusi hadifogság után tért betegen újra haza, Jászberénybe.

„Édesapám mindig szeretettel beszélt a katonasága első időszakáról, arról, hogy hogyan kerültek Csíkba, mi történt ott vele. Mindig kézműves ember volt és kalandvágyó is, sok érdekes dolgot kipróbált, megcsinált.

Ez a láda itt kallódott mindig a családban, költözéskor is jött-ment, régi szerszámok, kerékpáralkatrészek voltak beletéve, nagyon ritkán nyúltunk bele, szinte már feledésbe is merült. Ott volt még a kis ivóbögréje is, a sok szép női névvel, nagyon kedvelte a női nemet, de nem sokat mesélt erről. Fess katonafiú volt, Csíkban is volt valaki, aki hordta neki az ebédet”

– rakta össze az emlékeket ifj. Versegi Sándor. Mint mondta, az édesapja nagy csodálattal volt a fa, mint természetes anyag iránt, szeretett a fával dolgozni.

Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum

Mindig arról beszéltek a keresztapámmal, hogy majd, hogyha nyugdíjasok lesznek, elmennek ismét Csíkszeredába. Mindenképp szerette volna újra felkeresni a fiatalságának ezt a helyszínét. A hegyek, a fák, az erdő, az egészen más vidék teljesen megragadta. Egy alföldi szegényembernek, – aki korábban nem volt sehol sem, csak az a tanyáról járt be a városba – nagy dolog volt ez, és utána jöttek életébe a nagy változások, nem csak a budapesti katonaság, hanem a többi is, és rácsodálkozhatott, hogy milyen vidékek vannak még. Mesélte, hogy ők majd megfagytak, a székely ember meg kigombolkozva sétált a nagy hóban”

– elevenítette fel a leszármazott.

Ifj. Versegi Sándor elmondta, a keresztapjának nem sikerült ellátogatnia Csíkszeredába, de ő és az édesapja a rendszerváltás után – amint lehetőségük adódott – útra keltek Csík felé.

Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum

„1991-ben elmentünk Csíkszeredába, voltunk a Mikó-várban is, és ott, amire emlékezett édesapám, elmesélte. A fal vastagságától volt teljesen oda. Egy szegény falusi, tanyasi ember, aki éppen, amiből volt, abból épített, csodálattal nézte az embervastagságú falakat, hogy ilyen is létezik.

Miután édesapám meghalt, kezdtem gondolkodni rajta, hogy a Hadtörténeti Múzeumnak, vagy a jászberényi múzeumnak ajándékozzam a katonaládát. De aztán egyre jobban érlelődött bennem a gondolat, hogy mivel bele is van írva, hogy Csíkszereda, valószínűleg ott készíthette, és akkor kerüljön oda vissza”

– osztotta meg velünk ifj. Versegi Sándor.

A tárgyakat a látogatók a jegypénztárnál az erre a célra kialakított részen és tárolóban tekinthetik meg keddtől vasárnapig, naponta 9 és 17 óra között.

Magyari Éva, a Csíki Székely Múzeum történeti gyűjteményének vezetője •  Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
Magyari Éva, a Csíki Székely Múzeum történeti gyűjteményének vezetője Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
•  Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
•  Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
•  Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
•  Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
•  Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
•  Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
Fotó: Gegő Imre / Csíki Székely Múzeum
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.