Ecuadori rajznapló: egy székelyföldi grafikus kalandozásai

Péter Beáta 2024. május 30., 14:00 utolsó módosítás: 2024. május 31., 21:48

Gumicsizmával, rajzfüzettel, a feleségétől kapott kis aranyozott békakitűzővel, kíváncsisággal és jó nagy adag kalandvággyal indult el Széles Ferenc, hogy egy Ecuadorban élő székely biológusházaspár kutatómunkáját rajzokon keresztül dokumentálja. A székelyudvarhelyi grafikussal az indulás előtt beszélgettünk, a rajznapló fejezeteivel pedig időről időre itt, a Ligeten jelentkezik.

Széles Ferenc indulás előtt Székelyudvarhelyen, a Patkóban Fotó: László Ildikó

Gondoltak már valaha arra, hogy egy távoli országban kalandozzanak, ráadásul úgy, hogy ne csupán a turistalátványosságokat érintsék, hanem bepillantsanak a helyiek életébe is? Vagy olyan helyeken barangoljanak, ahová még az őslakosok sem jutnak el? Széles Ferenc gyakran gondolt erre, és álmát most meg is valósította: néhány hétre Ecuadorba utazott.

„Az unokatestvérem, Székely József Pál és felesége, Diána biológusok a lojai UTPL – Universidad Tecnica Particular de Loja – egyetemen tanítanak. Az ecuadori kormány több mint tíz évvel ezelőtt hirdetett meg egy programot arra vonatkozóan, hogy felleltározzák az ország állatfajkészletét, hiszen óriási a biodiverzitás, van sivatag, tenger, szigetvilág, dzsungel, szárazerdő, esőerdő stb. Ezt a programot az európai egyetemeken is meghirdették, és a sepsiszentgyörgyi Székely házaspár így került ezzel kapcsolatba, első körben egy évre mentek ki.

Időközben úgy alakult, hogy az intenzív kutatómunka mellett a lojai egyetem oktatóként alkalmazta őket. Minden alkalommal, amikor hazajöttek Székelyföldre, hívtak, hogy látogassam meg őket, én pedig mondtam mindig, hogy legközelebb, és ennek már lassan tíz éve. De folyamatosan bennem motoszkált, hogy egyszer valóban meg kellene tegyem”

– vázolta fel az előzményeket Széles Ferenc.

Ha valami, akkor gumicsizma kell! Fotó: László Ildikó

Visszaemlékezett, gyermekkorukban sok időt töltöttek együtt Pállal a nagyszülőknél töltött vakációk idején, és az unokatestvére már akkor nagy érdeklődést mutatott az állatvilág iránt, békákat, pókokat, mindenféle bogarakat gyűjtött. Egyetemi tanulmányait a Temesvári Nyugati Tudományegyetem állatorvosi szakán kezdte el, majd a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen végzett biológia szakon, és itt is doktorált. Ecuadorba a Prometheus-ösztöndíj segítségével jutott ki.

Az ottani kutatásaiknak köszönhetően, csapatával több kisméretű békafajt fedeztek fel és dokumentáltak.

Ilyen a Cajanuma és Quintanai békafaj, valamint a Tiktik béka is. „Egyszer megkérdeztem, hogy miért épp a békákat választotta? Azt mondta, hogy a béka egy nagyon komoly környezetvédelmi mutató. A békáknál látszik először az a változás, ami be fog következni a nagyobb testű állatoknál, tehát ha valami változás történik a békapopulációban, akkor az kihat fölfelé is. Ezért is fontos kutatni őket” – magyarázta Ferenc.

A feleségétől, Heléntől a nagy út előtt kapott aranyozott békakitűző Fotó: László Ildikó

Elmesélte, amikor a tavaly hazalátogattak, megkérdezte őket, hogy épp mivel foglalkoznak. A válasz az volt, hogy terepeznek, folyamatosan kutatásokat végeznek. „Ekkor mutatott olyan képeket, amelyek tényleg vadregényesek, mint a filmekben az expedíciók, kint a sűrűben, megpakolt öszvérekkel stb.

Mert addig úgy voltam, hogy Ecuador szép és jó, de messze van, s noha Dél-Amerikába mindig is vágytam, de azért komoly macera kiszakadni a hétköznapi rutinból és itthagyni mindent. De a képeket látva eldöntöttem, hogy most már tényleg meglátogatom őket.

A legfontosabb, hogy olyan helyekre jutok el velük, ahová mások nem nagyon jutnak be. A helyiek se nagyon járnak be, turista meg pláne nem. A tervek szerint elkísérem őket az esőerdőbe, ott leszünk egy-két hétig a kígyók, békák között, és dokumentálom a kutatómunkát. Tehát botorkálok az őserdőben és békát nézek” – összegzett kacagva.

Kiemelte,

azért nem fotókat készít, mert úgy véli, azok nem adják vissza az ott tapasztaltak hangulatát, ugyanakkor ő maga nem szakavatott fotós. A grafikákban viszont az ő látószögébe került jelenségeket, épületeket, a helybéliek mindennapi életének izgalmas részleteit, amire az idegen rácsodálkozik, jobban meg tudja jeleníteni. És mindezt rajznaplóban rögzíti.

És hogy mit visz magával az útra? A gumicsizma és a vízálló köpeny kötelező, az esőnadrág is ajánlott. „A régióban, városban, ahová megyek, olyan, mintha folyamatosan tavasz lenne: szinte minden nap esik az eső. Van egy mikroklímája, egy völgyben van, körben az Andok. De, ami még fontosabb, amit bepakoltam, az a rajzpapír.”

Széles Ferenc székelyudvarhelyi grafikusnak nem ez az első rajznaplója. A Kisvárosi rajznapló című sorozatával a Liget kulturális magazin hasábjain találkozhatunk, az ecuadori kalandokat elmesélő sorozatát pedig itt, a portálunkon követhetik.

Ízelítőként pedig következzenek a rajznaplót felvezető, az utazása előtt készült grafikák.

•  Fotó: Széles Ferenc
Fotó: Széles Ferenc
•  Fotó: Széles Ferenc
Fotó: Széles Ferenc
•  Fotó: Széles Ferenc
Fotó: Széles Ferenc
•  Fotó: Széles Ferenc
Fotó: Széles Ferenc
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.