Playstation 5: a futurisztikus dobozba zárt erőgép

Tamás Attila 2021. augusztus 05., 19:33 utolsó módosítás: 2021. augusztus 09., 21:44

Hihetetlen grafikai teljesítményre képes, rendkívül gyors, és képes lesz futtatni a négy-öt év múlva érkező játékokat is: ezt tudja és ígéri a Sony újgenerációs videójáték-konzolja, ami több mint fél évvel a megjelenése után is viszonylag kevesek kiváltsága a borsos viszonteladói árak miatt. A készlethiány ellenére sikerült beszereznünk egy Playstation 5-öt, úgyhogy tesztünkben megnézzük, hogy mire képes.

Fotó: Pinti Attila

Ritka pillanat manapság gyártói áron hozzájutni egy újgenerációs játékkonzolhoz. A tavaly novemberben, a Sony által piacra dobott Playstation 5 olyannyira hiánycikknek számít, hogy sok játékos képes akár dupla áron is megvásárolni a nyerészkedő viszonteladók valamelyikétől, a folyamatos készlethiányt pedig a gyártó többek között a pandémia és a bitcoin-bányászat miatti alkatrész-hiány miatt nem tudja pótolni.

Van, amikor lehet kapni, igaz, hogy csak húsz percig

Érthető tehát, amikor felcsillan az egyszeri játékos szeme, amikor kiderül, hogy a legnépszerűbb online áruház kínálatában gyártói áron, készleten van az újgenerációs Playstationből, azonban

ha sokat tétovázik a megvásárlást illetően, az árukészletet figyelő botok vagy éppen egy élelmesebb játékos csap le a lehetőségre, hogy majd újból hónapokat kelljen várni egy újabb készletfeltöltésre.

Kollégáimnak köszönhetően több mint fél évvel a megjelenését követően magam is Playstation 5-tulajdonos lehettem, és hogy tényleg mennyire hiánycikk, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a rendelés leadását követően már ki is fogyott az árukészlet, ismét csak a kereskedelmi ár duplájáért (négy-ötezer lejért) kínálták a viszonteladók felületein a videójáték-masinát.

No de lássuk, hogy egyesek számára mitől akkora nagy szám a Playstation 5. Nem nehéz felülmúlni a legújabb játékokat már helyenként akadozva futtató, a részletesen kidolgozott grafikai elemeket lebutító, és hosszú töltőképernyőkkel operáló, 2013-ban megjelent Playstation 4-et, ami azért becsületesen helytállt: lásd a generációja exkluzív játékait, és azt a teljesítményt, amit még mindig ki lehet sajtolni belőle az immár több mint hétéves hardware ellenére.

A jövő itt van

Az új Playstation minden, amit egy mai játékos kívánhat magának. A jövő játékainak futtatására összerakott konzol külcsínben és belbecsben is egyedülálló. A készítők ezúttal sokat adtak a dizájnra is, és egy olyan dobozba tették a masinát, ami egy óriási, futurisztikus routernek vagy egy fura légkondinak is nézhető, emellett masszív az egész, ami nem csoda, hiszen a hatalmas teljesítményre tervezett eszköznek szüksége van a jó szellőzésre, amit továbbra is nagydarab hűtőelemekkel lehet megoldani.

A kontroller terén is nagy a fejlődés, az irányítókar tényleg újgenerációs játékélményt biztosít Fotó: Pinti Attila

A Playstation 5 a jelenlegi játékfelhozatal és a hosszas bootolás (elindulás, rendszerbetöltés) intézményét úgy ahogy van, sutba dobja, így a bekapcsolást követő alig egy percben már elmerülhetünk kedvenc vagy épp valamelyik új, felfedezésre váró videójátékunkban.

Míg a Playstation 4 esetében a legtöbb új AAA-videójáték esetében egy gyors vacsora összedobására is volt idő, amíg teljesen elindult, itt már elég egy sört megcisszenteni, és máris az események közepében találjuk magunkat, amikor pedig meghaltunk, akkor szintén alig kell a töltőképernyőt bámulnunk, máris újból nekiveselkedhetünk az elbukott kalandnak.

A Playstation-exkluzív, vagyis csak és kizárólag a Playsation 5-re fejlesztett és optimalizált játékok esetében ez hatványozottan igaz.

A lemezes változat előnye, hogy cserélgethetjük egymás között a megvásárolt játékainkat, amik így nem csak digitálisan, át nem ruházható formátumban birtokolhatunk Fotó: Pinti Attila

De mikkel lehet ezen játszani?

A játékkínálat terén lehet is okunk a panaszra meg nem is: a korábbi konzolgeneráció szinte összes játékát gond nélkül futtatja a masina, az újgenerációs játékok terén azonban még nem áll valami jól a Sony, ezen felül pedig néhány százalékkal drágábban lehet hozzájutni az utóbbiakhoz, ami több játékost is eltántoríthat attól, hogy a megjelenés napján vásárolja meg a hőn áhított címet.

A tavaly év végi megjelenést követően már szélesebb az elérhető exkluzív játékok felhozatala, a nehézségéről híres Demon’s Souls, a Pókember: Miles Morales kalandjai, valamint a looter-slasher Godfall mellé mára már megjelent a lövöldözős, roguelike Returnal, és a nyár elején a 3D-platformer Ratchet and Clank legújabb kalandja, de az elmúlt években kiadott AAA játékok is elkezdték megkapni az ingyenes vagy jelképes összegbe kerülő PS5-ös frissítéseiket, így már a lövöldözős-platformer Doom Eternallal, a Last of Us második epizódjával, a Playstation zászlóshajójának számító God of Warral is játszhatunk 4K-ban, 60 FPS (frame per second) képfrissítéssel, de a tavaly nyáron, utolsó PS4-exkluzívként megjelent szamurájos kaland, a Ghost of Tsushima nextgen frissítése is érkezik ebben a hónapban.

A két, legnagyobb érdeklődésre számot tartó Sony-játékra azonban még úgy tűnik, hogy sokat kell várnunk:

a God of War: Ragnarök című folytatását egyelőre jövőre tolták, és az iparági pletykák szerint a Horizon Forbidden West sem jelenik meg az idei ünnepi szezonban a kevés kiváltságos Playstation 5-tulajdonos nagy szomorúságára.

A kontroller fekete és piros színben is kapható, de a készlethiány miatt nem igazán van amiből válogatni Fotó: Pinti Attila

A kontroller tényleg futurisztikus

A generációváltás a játékokat irányító kontroller kialakításában és új funkcióiban is szembetűnő.

A haptikus visszajelzés, a különböző rezgések attól függően, hogy épp egy köves vagy füves pályán haladunk, a célzóravaszok újfajta kihasználtsága, amivel azt is érezzük, amikor betárazunk egy játékbeli fegyvert vagy felhúzunk egy íjat (ezt még nem volt alkalmunk kipróbálni, de hiszünk a többi tesztelőnek), mind-mind olyan plusz élmények, amiket eddig még sosem adott egy játékkonzol sem.

A kontroller mindenre reagál, sőt olyan funkciója is van, hogy belefújhatunk a mikrofonba, aminek következtében egy bizonyos játékban mi is szélfuvallatot indítunk el, amivel az előrehaladásunkat segíthetjük. Egyszóval hihetetlen tapasztalat, az irányító révén tényleg megvan az újgenerációs érzés.

Vannak visszalépések is

Nem minden jövőbemutató azonban, hiszen a Playstation 5 az elődje továbbfejlesztett változataival ellentétben nem egy terabájtos, hanem „mindössze” 825 gigabájtos háttértárral rendelkezik. Ez nem is olyan nagy baj, ha azt nézzük, hogy a memória, amin a játékainkat tárolhatjuk, villámgyors, de újabb száz gigabájt körüli tárhelyet foglal el a rendszer, és ha történetesen Call of Duty, Red Dead Redemption 2 és Last of Us 2 játékosok vagyunk, már nagy valószínűséggel már be is töltöttük ezekkel a rendelkezésre álló, 667 gigabájtnyi háttértárat. (Az egy terabájtos merevlemez a Playstation 4 esetében akár tizenakárhány, kisebb tárhelyű játék tárolására is elég volt.)

Jó hír azonban, hogy a következő nagy rendszerfrissítéssel a kiszivárgott hírek érkezni fog a tárhelybővítései lehetőség, így egy megfelelő külső merevlemezt párosítva az eszközünkhöz (ezt most is lehet, de a külső merevlemezről nem lehet játszani a PS5 címekkel, a PS4-esekkel pedig nem igazán ajánlott), jelentősen megnövelhetjük annak kihasználható tárhelyét, amelyről már játékokat is indíthatunk.

Fotó: Pinti Attila

Egy másik hiányosság, amit remélhetőleg szintén orvosolnak egy jövőbeni rendszerfrissítéssel, az a közösségi funkciók háttérbe szorulása. A Playstation 4-en volt egy úgynevezett üzenőfal, amin a barátaink tevékenységeit láthattuk, vagyis azt, hogy milyen trófeákat sikerült begyűjteniük az általuk játszott címekben. Ez a Playstation 5-ben teljesen eltűnt, és még az is több „kattintásra” van, hogy megnézzük, hogy melyik játékos ismerősünk van éppen online, ami jelentős visszalépés a közösségi funkciók terén.

A Playstation 5 így inkább egy „bezárkózó” játékdoboz, ami arra ösztönöz, hogy a saját játékainkra és a játékbeli világokra összpontosítsunk, ne azt nézzük, hogy mi zajlik épp a virtuális üzenőfalakon.

A minimalista világítás nem zavarja a szemet játék közben egy lesötétített szobában sem Fotó: Pinti Attila

Ezek azonban mindössze apróságok, és eltörpülnek a Playstation 5 megannyi előnye mellett. A legfontosabb, hogy

az eszköz megvásárlásával egy olyan hardware birtokában lehetünk, amit nem kell az elkövetkező években fejleszteni ahhoz, hogy bírja a jövőben érkező videójátékok gépigényét.

A Sonyt ismerve, és a kifutó konzolgeneráció kínálatát látva, a jövőben sem lesz okunk a panaszra a videójáték-felhozatal terén, igaz, hogy a pandémia ezt az iparágat sem kímélte, így bizonyos nagy címek esetében késésekkel, későbbi megjelenési dátumokkal kell számolnunk. Emellett ott vannak a multiplatform játékok, amiknél már alap, hogy Playstation 5-re (de még Playstation 4-re is, igaz itt lebutított grafikával) kijönnek, szóval a felhozatal terén tényleg nem lehet okunk a panaszra, csak éppen bírjuk a pénztárcánkkal.

Már csak azt a fránya készlethiányt kellene valahogy megoldani...

Egy irdatlan routernek, vagy épp egy fura szellőzőberendezésnek is lehetne nézni az egyedi tervezésű játékkonzolt, amit használhatunk állva, de fektetve is •  Fotó: Pinti Attila
Egy irdatlan routernek, vagy épp egy fura szellőzőberendezésnek is lehetne nézni az egyedi tervezésű játékkonzolt, amit használhatunk állva, de fektetve is Fotó: Pinti Attila
A félkész állapotban megjelent Cyberpunk a Playstation 5-ön már egész jól néz ki, de még mindig hagy kívánnivalót maga után a sok esetben bugos játékmenet •  Fotó: Pinti Attila
A félkész állapotban megjelent Cyberpunk a Playstation 5-ön már egész jól néz ki, de még mindig hagy kívánnivalót maga után a sok esetben bugos játékmenet Fotó: Pinti Attila
Egyelőre nem túl sok Playstation 4-re kiadott játékot is élvezhetünk PS5-re optimalizált formában és felbontásban. Ezek egyike a zászlóshajónak számító God of War •  Fotó: Pinti Attila
Egyelőre nem túl sok Playstation 4-re kiadott játékot is élvezhetünk PS5-re optimalizált formában és felbontásban. Ezek egyike a zászlóshajónak számító God of War Fotó: Pinti Attila
A részletgazdagságra, a felbontásra és a színvilágra nem lehet panasz egy 4K-s tévén •  Fotó: Pinti Attila
A részletgazdagságra, a felbontásra és a színvilágra nem lehet panasz egy 4K-s tévén Fotó: Pinti Attila
A Ratchet & Clank legújabb része csak Playstation 5-re jelent meg és tényleg egy újgenerációs játéknak számít •  Fotó: Pinti Attila
A Ratchet & Clank legújabb része csak Playstation 5-re jelent meg és tényleg egy újgenerációs játéknak számít Fotó: Pinti Attila
Ilyen a látvány 4K-ban, úgy, hogy a képfrissítés nem esik 60 FPS alá •  Fotó: Pinti Attila
Ilyen a látvány 4K-ban, úgy, hogy a képfrissítés nem esik 60 FPS alá Fotó: Pinti Attila
•  Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport