A legolcsóbb és legdrágább tengerparti nyaralást kerestük

Szász Cs. Emese 2017. július 18., 19:25 utolsó módosítás: 2017. július 18., 20:10

Bár legtöbbször csak a nyaralás végén tudunk mérleget húzni, hogy mennyibe fájt a pihenés, mi megpróbáltunk előre nézni, s különböző utazási irodákban, különböző városokban kerestük a legolcsóbb és a legdrágább nyaralást. Úgy tűnik, októberben akár 60 euróért is el lehet jutni Görögországba, s ha nagyon akarjuk, akár kibérelhetünk egy magánszigetet 130 ezer euróért. Nyilván a kettő között is találtunk ajánlatokat.

A legolcsóbb és legdrágább tengerparti nyaralást kerestük
galéria
Görögország még mindig a legolcsóbb ajánlatokkal rukkol elő Fotó: Pixabay.com

A nyaralások esetében legtöbbször sajnos nem az a legfontosabb kérdésünk, hogy hova menjünk, mit nézzünk meg, mit nem láttunk még, hanem a piszkos anyagiak: hogy melyik helyszín mennyibe kerül, s mit kapunk a pénzünkért. Nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ne a pénzt nézzék. Mi azzal a kérdéssel kerestük meg most az utazási irodákat, hogy mennyiért lehet most főszezonban külföldön tengerparti nyaralásra menni legolcsóbban, mennyiért és hova lehet menni, ha nincsenek pénzügyi határaink, hanem határ a csillagos ég.

Nem mindegy, hogy Mamaia vagy Miami

A székelyudvarhelyi Hedon Express utazási iroda ügyvezetője, Bihari Márta azt mondja, náluk jelenpillanatban autóbusszal Görögországba lehet eljutni a legolcsóbban, s ha van 200 eurónk erre, akkor augusztus elején indulhatunk is. Ennyi pénzért autóbusszal visznek el az észak-görögországi ismert és népszerű üdülőfaluba, Paralie Katerinire, és háromágyas szobában kaphatunk ellátást apartmanházakban, ha kétágyas szobára vágyunk, akkor az 210 euró fejenként. A szakember szerint ez az ajánlat azért jó a kispénzű turistáknak, mert az ellátást maga oldhatja meg, akár itthonról vihet élelmet, de az ott megvásárolt kaját is megfőzheti, ugyanis a szobákban általában konyharész is van.

„Kétszáz euróért ugyanúgy el lehet menni Mamaiára is, de az belföld és Fekete-tenger, Görögországban az Égei-tenger biztos meleg most is”

– mondja Bihari Márta. Ugyanennél az utazási irodánál a legdrágább utazási ajánlat jelen pillanatban az Egyesült Államok keleti partvidékén található Miami, repülővel, tengerparti szállodában, ellátás nélkül 5000 euró. Bihari Márta elismeri, nagyon kevesen kérnek egy ilyen volumenű utazást, de van rá precedens.

Amúgy az átlag utazó ebben a székelyudvarhelyi irodában Bulgáriát választja,

mert ott a legérhetőbbek az all inclusive ellátások, például egy 4 csillagos szállodába jelen pillanatban 2 főre 650 euróért lehet foglalni két személyre, ebben benne van a teljes ellátás. Bihari Márta szerint a Fekete-tenger rajongói már mind áttértek Bulgáriára, bár ugyanaz a tenger, a román tengerparton ennyi pénzért csak utazást és szállást kapunk, úgyhogy a bolgár tengerpart ár-érték arányban sokkal jobb választás.

Amikor egy vendégre 1,8 dolgozó jut

A csíkszeredai Fenyő Travelnél azt mondják, hogy az olcsóság, drágaság nagyon függ a desztinációtól, s attól, hogy mit akarunk: utazni repülővel, busszal, autóval, teljes ellátást vagy csak reggelit, vagy szálláson kívül semmi egyebet.

Bulgáriát a kedvező all inclusive ajánlatai miatt szeretik az utazók Fotó: Pixabay.com

„Alsó határnak Bulgáriát ajánlanánk, felső határnak az egzotikus célállomásokat, s lehet itt 200 eurót is fizetni, de 5000-ret is. Jelen pillanatban egy fő autóbusszal el tud jutni Bulgáriába 200 euróért egy 2-3 csillagos szállodába, s még reggelit is kap. 5000 euróért pedig el lehet jutni a Maldív-szigetekre egy szállodai egységbe, ahol kis saját stégje van mindenkinek. Itt egy vendégre 1,8 dolgozó jut, hogy mindenki nagy kényelemben érezhesse magát, természetesen teljes ellátás is jár ennyi pénzért” – magyarázza a Fenyő Kft. igazgatónője, Tódor Etelka. Hozzáteszi, erre az utóbbira elég kevés jelentkező van, s minden évben jellemzően ugyanazok a családok fizetik ki ezt a pénzt.

Az átlag csíkszeredai, ha utazásra adja a fejét, 350-400 eurót költ,

és leggyakrabban Bulgáriát, Görögországot választja, bár egyre keresettebb Törökország is, mert ár-értékarányban most jobbak a török ajánlatok, mint a görögök.

18 ezer euróért Bora Borára

A marosvásárhelyi World Travel Shop irodavezetője, Kelemen Barna különbséget tesz a repülős vagy nem repülős utak közt még akkor is, amikor a legolcsóbb utazási ajánlatról kérdezzük. Mint mondja, autóbusszal Bulgáriába már 180-190 euróért el lehet jutni egy 3 csillagos szállodába, de a legolcsóbb repülős utazás a görögországi Halkidikibe 350 euró/fő, ebben az esetben inkább a repülőt fizeti meg az ember, szállás apartmanházakban ellátás nélkül jár. A szakember hozzáteszi, a szezon végén, októberben szoktak olyan ajánlataik lenni, hogy akár 60 euróért is lehet szállást kapni a görög tengerparton, ehhez pedig 1 euróért jár a buszos szállítás, mert a megmaradt szobáktól szabadulni szeretnének a tulajdonosaik. Kelemen Barna bár jelen pillanatban ilyent nem tud ajánlani, mert főszezon van, biztos benne, hogy hasonló ajánlatok lesznek majd szeptemberben.

Miami luxusszállóiért már ötezer eurót is ott lehet hagyni Fotó: Pixabay.com

A legdrágább utazásról Kelemen Barna elmondta, olyan ügyfelük még sosem volt, aki betért volna hozzájuk, és azt mondta volna, hogy határ a csillagos ég.

„Ebben az esetben tudnánk ajánlani például egész kibérelhető magánszigetet egy hétre 120-130 ezer euróért, ugyanis minden elérhető manapság már nálunk is. Aki luxusdesztinációkban gondolkodik, az Mauritiust, Madagaszkár szigetét, Indonéziát, Mexikót választja általában”

– mutat rá a turisztikai szakember. Hozzáteszi, a náluk vásárolt legdrágább utazás értéke 18 ezer euró volt két személyre. Az egy egész hónapra szóló utazás volt, benne volt egy kéthetes hajókázás a Francia Polinézia területén, valamint két hét tengerparti vakáció 5 csillagos szállodában Bora Borán. Ez azonban nem túl gyakran történik meg a marosvásárhelyi utazási irodában, Kelemen Barna szerint

az átlag marosvásárhelyi utazó 500 eurót költ fejenként a nyaralásra,

az idén pedig leginkább Görögországot, Törökországot és végre ismét Egyiptomot választják. Utóbbi ismét visszatért a desztinációk közé, aminek nagyon örülnek a nyaralók.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.