Aki meghallotta a hegyek hívó szavát: Márk Előd

D. Balázs Ildikó 2022. december 30., 19:46

Olyan régóta járom a hegyeket, hogy már nem is tudom, milyen volt előtte – mondja nevetve Márk Előd, amikor arról beszél, hogy mit is jelent számára a hegymászás. Az előttem ülő fiatalember közel három évvel ezelőtt tett pontot egy olyan lista végére, amelyre csak az igazán elkötelezett és kitartó hegymászók tehetnek: megmászta az Alpok 82, négyezer méter fölötti hegycsúcsát. Egy mondatba összesűrítve ez így igencsak száraz, de ez a teljesítmény az álmokról, az önmegvalósításról, az önmagába vetett hitről szól.

Aki meghallotta a hegyek hívó szavát: Márk Előd
galéria
A Bietschhorn keleti bordáján (ez csak majdnem négyezres, de az egyik legszebb hegy az Alpokban) Fotó: Martin S.

Bár élete nagy részét korábban a hegymászás töltötte ki, egy ideje a munkahely mellett a családra összpontosítja minden energiáját, figyelmét. A szomszédos szobában a fél éves Koppány gügyög, miközben sokadik egyeztetés után a világháló segítéségével sikerül virtuálisan is helyet foglalnom a Márk család nappalijában.

A közgazdász végzettségű Márk Előd évek óta egy kastélyszálló vezetői csapatában dolgozik, és a hegyekben, a természetben töltődik fel. Ezt az érzést szeretné majd átadni kisfiának is – derül ki, hiszen valamikor őt is kisgyermekként „fertőzte meg” szinte észrevétlenül a hegyek, a természete szeretete, tisztelete.

Lépésről lépésre a csúcs felé

Elődöt egy jó barátja ajánlotta a figyelmembe, én pedig kíváncsi lettem a sepsiszentgyörgyi férfi történetére, aki lépésről lépésre mászta meg a csúcsokat, autodidakta módon sajátítva el a hegymászás legapróbb fortélyait is. Mint meséli, szülei természetszerető emberek, erdőmérnök édesapja sokszor magával vitte a havasokba kisiskolás fiát.

„Régi családi hagyomány a természetjárás, valahová ide nyúlik vissza a természet szeretetet, tisztelete, a saját határok feszegetése, a hegyek hívó szavának a meghallása.

Versenysport szinten szertornásztam, amit hatodik osztályosan hagytam abba, és a felszabadult időmbe lassan belopózott a természetjárás. Emlékszem, hogy 1999-ben a Királykőre vittek egy táborba, és ekkor tetszett meg nagyon a hegyitúrázás” – eleveníti fel.

Téli mászás a Gran Paradiso észak-nyugati falán Fotó: Bedő Zoltán

Októberi napfelkelte a Taschhorn délkeleti gerincén Fotó: Márk Előd személyes archívuma

És innentől kezdve jött képbe az Erdélyi Kárpát Egyesület, a hétvégi túrák, természetjárások, majd a középiskolai jó barátok, akikkel már komolyabb hegyi túrákra, sziklamászásokra is el lehetett indulni.

„Most lehet, viccesen hangzik, de alig húsz évvel ezelőtt még igen kevés információhoz jutottunk hozzá, nagyon sokáig még a kommunista időkből visszamaradt felszereléseket használtunk, nehezen lehetett találni egy jó hátizsákot, bakancsot.

A srácokkal, akikkel belevágtam a sziklamászásba, a katonaságtól kiszuperált régi köteleket, karabinereket használtuk. Viszont megvolt a lelkesedés.

Aztán lassan a kíváncsiság rávitt arra, hogy megnézzük, mi van az országhatárokon kívül. Nem mintha itthon már mindenbe beleuntunk volna, de valamilyen szintű információáramlat volt, és kezdtünk kacsingatni külföld fele” – meséli.

Napfelkelte az Aiguille de Rochefort-on, háttérben a Mont Blanc Fotó: Márk Előd személyes archívuma

Naplemente a Berni Alpokban – a Finsteraarhorn és a Fiescherhörner látványa a Mittellegi menedékháztól Fotó: Márk Előd személyes archívuma

Az sem törte lelkesedését, hogy – ma már tudja, tapasztalat és felkészülés hiánya miatt – nem sikerült megmászniuk a Kaukázusban az Elbruszt. Tizenhatéves volt, és ez a kudarcélmény sarkalta arra, hogy a későbbiekben mindent megtegyen a sikerért. Egy évre rá Törökország következett és többek között a Torosz-hegység, ami már hozta magával a sikerélményt is. 2004-ben az érettségi évében járt első alkalommal az Alpokban, a Matterhorn és a Mont Blanc volt itt az első két csúcssiker. „Nem egy szokványos kezdet, ha alpesi mászásokról beszélünk, de pontosan azt bizonyította, hogy ha itthon rendszeresen túrázol, hegyet mászol, akkor fizikailag, technikailag fel tudsz készülni. Egy hegyre több útvonalon fel lehet jutni, ha kiemelkedő teljesítményekről beszélek,

a modern hegymászásban most már nem az a kérdés, hogy följutsz vagy sem egy hegyre, hanem az a kérdés, hogy milyen útvonalon jutsz föl.

Amit én sokadmagammal csináltam, nem igazán tartozott teljesítmény szempontjából az élvonalba. A Matterhornra mindenki rácsodálkozik, de arra nagyon sok útvonalon fel lehet jutni, normál útvonalon azt a hegyet megmászni nemzetközi viszonylatban nem nagy teljesítmény. 18 évesen persze hangzatos. Fontos mindig két lábbal a földön maradni. A Mont Blanc sem olyan nagy dolog, de ettől függetlenül személyes megvalósításként számomra akkor nagyon sokat jelentett. Emlékszem, a suliban fél órát vártunk, hogy a Matterhornról egy képet le tudjunk tölteni a számítógépre, és milyen vagány volt, hogy volt egy fényképünk a hegyről. Akkor már bennem volt, hogy azt szeretném egyszer megmászni” – meséli lelkesen.

Ébredés egy, a szabad ég alatt töltött éjszaka után, 4000 méter fölött (Grandess Jorasses) Fotó: Lukács László

Irány az Alpok!

Ez a sikeres kezdet adta meg a lendületet ahhoz, hogy évente visszatérjen a Székelyföldről az Alpokba, olyan csúcsok megmászását tűzve ki célul, amelyekről korábban nem is hallottak. „Felérsz a csúcsra, körülnézel, és azt látod, hogy körülötted még rengeteg nagyon szép hegy van, amiről tulajdonképpen nem tudsz semmit. Beazonosítottuk térképen, kezdődött az információ gyűjtése, hogy hogyan lehet megközelíteni, és megvolt a következő év túra célja,”

A Konkordia menedékházat vezető család gyerekeinek gondtalan játéka (Berni Alpok) Fotó: Márk Előd személyes archívuma

Brouillard gerinc, Mont Blanc Fotó: Lukács László

Mosolyogva jegyzi meg, 2004-ben korántsem úgy indult el a Matterhonra, hogy meg szeretné mászni az Alpok összes négyezres csúcsát, ő tulajdonképpen egyet akart: szép, különálló, minél nagyobb hegyeket megmászni. Ez a vezérfonal szőtte át az egyetemi éveket, nevetve eleveníti fel az azokra az időkre jellemző költséghatékony nomád túrákat. Aztán néhány év múlva, közel három évre dél-nyugat Németországba, a svájci határ közelébe költözött, ez a tény pedig meglehetősen sokat segítette, hogy szenvedélyének éljen. Már nem kellett hosszú, fárasztó autós utakat megtenni, az Alpok közelsége nagyban segítette, hogy a fokozatosan felépített út végére érjen. Az addigi kimondottan nyári hegymászások élménye őszi, téli mászásokkal gazdagodott, megtanult túrasível hegyeket mászni.

Naplemente a Mischabel nyeregből (négyezres sziluettekkel: Matterhorn, Dent Herens, Dent Blanche) Fotó: Márk Előd személyes archívuma

„A legtöbb négyezres az Alpokban mászható nyáron, viszont vannak olyan négyezresek, amelyek télen, sítúrafelszereléssel sokkal könnyebben elérhetőek, és sokkal szebb a túra is. Nem tizenkilométereket gyalogolsz egy összeszakadozott gleccseren, hanem télen mész, amikor azt hó födi, és sokkal nagyobb az élvezeti értéke is. De ekkor sem arról szólt a dolog, hogy meg szeretném mászni mind a 82 négyezer méter fölötti csúcsot.

2018-ra azért kellett listát csinálnom, hogy tudjam, hol nem voltam, és tulajdonképpen ebben, és a rá következő évben kezdtem arra koncentrálni, hogy lássuk, ezt a listát ki tudnám-e pipálni. 2019-re jutottam el oda, hogy már a nehezen elérhető csúcsok maradtak, és tudtam, hogy ha én ezt egy év alatt be szeretném fejezni, ahhoz egy terv kell.

Az utolsó három-négy túra volt a legnehezebb, azok már nehéznek számítanak hozzáértő körökben is. 2019 nyarán sikerült befejezni ezt a projektet. Mindig volt mászótársam, a két utolsó évben az akkori párommal és csíkszeredai Lukács Lacival másztam a legtöbbet” – magyarázza. Ez a bizonyos 82-es listát – fűzi hozzá – az Olasz Alpin Klub és a Hegymászó Egyesületek Nemzetközi Szövetsége állította össze, megjelölve a mintegy 130, négyezernél magasabb csúcs közül a legfontosabbakat.

Ha elindulsz, nem adhatod fel

Szép és különleges élmény volt majdnem minden esetben a csúcstámadás – jegyzi meg –, mert mindegyiket kihívásként élte meg. Ha könnyűnek bizonyult a mászás, nehezítettek rajta: völgyből indulva, völgybe visszaérve, egyhuzamban, futócipőben tették meg a távot.

Tavasz a Mer de Glace fölött, háttérben a Grandes Jorasses északi fala Fotó: Szabó Anita

„Nem mentünk nyáron lötyögni a gleccserre, hanem télen megsíztük. Mindig kerestük a kihívásokat. A legnehezebb a Grandes Jorasses volt, a nehézség egy több kilométeres harántolást jelentett. Két masszívumot foglal magába, a Rochefort-gerincet, majd annak a folytatásában a Grandes Jorassesnek a gerincét. Ez már egy olyan túra, hogy ha elindulsz, nem igazán tudod abbahagyni félúton. Végig kell menni. Legtöbben a Mont Blancot az északi oldalról másszák, van viszont Olaszország felől egy sokkal meredekebb, sziklásabb déli oldala nagyon hosszú útvonalakkal. Ha ezen is elindulsz, egy idő után már nem igazán érdemes visszafordulni, mert nagyon nehéz.

Két olyan mászásunk volt, a Brouillard-gerinc, valamint a Peuterey-gerinc, amikor is egy-egy éjszakát a hegyen kellett tölteni szabad ég alatt, mert ott a fenti régiókban nincsenek menedékházak.

Nagyon szép volt a Finsteraarhorn, de igazából a Berni-Alpok mindegyik csúcsára rá lehet mondani, hogy gyönyörű” – lelkendezik még ennyi idő elteltével is.

Hogy mit adnak neki a hegyek? Mindent. Egy belső késztetésből táplálkozik ez a személyes kihívás, a hegymászás. Célokat jelent, tanulást, önmegvalósítást. Önerőből az első perctől kezdve. És megbízható társakkal.

Elődnek ma már hegyivezetői képesítése van, és az adja számára a legnagyobb boldogságot, hogy másokat is segít céljaik elérésében. Nincsnek már nagyra törő álmai, vágyai – mondja. „Azt érzem, hogy megnyugodott a lelkem. Nem érzem azt a nagyon nagy erőt belülről, hogy most valami még nagyobbat kellene csinálni. Ma már igazából az ad nekem nagyon sokat, hogy abból, amit én tudok, próbálok átadni minél többet a páromnak, az ismerőseimnek, a barátaimnak” – mondja búcsúzóul.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport