Anyagiak a családban: viták forrása, a közös kassza

Szász Cs. Emese 2022. március 18., 17:31

Míg pár évtizede az volt az általános, hogy a férj és a feleség is beadta a közösbe a keresetét, és onnan mentek a kifizetések, a bevásárlások vagy megtakarítások, ma már nem olyan egyértelmű ez. Van, aki a közös fészek, külön kassza elvet vallja, mások meg még a kártyás világunkban is megtalálják a közösködés lehetőségét. De vajon melyik a jobb? Van erre egyáltalán bevált recept?

Anyagiak a családban: viták forrása, a közös kassza
galéria
Közös kassza vagy külön kassza? Nem olyan egyértelmű ez a kérdés manapság Fotó: Haáz Vince

Egy bimbózó párkapcsolat elején általában fel sem merülnek az anyagiak, a fiú meghívja a lányt a mozira, vagy felesben fizetnek, de ennél több szót nemigen vesztegetnek az anyagiakra. A kapcsolat komolyra fordultával viszont, s főként, ha az összeköltözés is felmerül, előkerül a kérdés is, hogy osztjuk be a közös terheket. Közös kassza vagy külön kassza? Vannak, akik úgy gondolják, minden egyszerűbb és könnyebb, ha a nagy közösből egyenlően részesül mindenki, mások szerint éppen az az átláthatóbb, ha mindenkinek van sajátja, amiből gazdálkodhat. És persze rengeteg árnyalat létezik a kettő között.

Mindegy, hogy ki mennyit tett bele

Zoltán már lassan húsz éve házas, és feleségével együtt a közös kasszában hisznek, amióta együtt élnek, azóta működtetik is ezt valamilyen formában. Jelenleg, mivel mindenki a saját bankkártyájára kapja a fizetését, ezért létrehoztak egy másik számlát, amely bár a férj nevén van, mindketten hozzáférnek. A fizetésüket is mindketten teljes egészében átutalják erre a számlára, és utána osztják szét a szükségletek szerint: mindenféle számlát innen fizetnek, bevásárlásokat intézik és a felmerülő költségeket, és nagy ritkán az ehhez a számlához köthető megtakarítási számlára tesznek félre is.

Zoltán intézi a számlakifizetéseket, a nagyobb bevásárlásokat, s az e fölött felmerülő költségeket pedig megbeszélik. Kérdésünkre elárulja, általában ő szokott több pénzt keresni, de időnként előfordul az is, hogy a felesége visz haza többet, de nem ez alapján döntik el, hogy ki mennyit költhet.

„Ha minden egy közösbe megy, onnantól mindegy, hogy ki mennyit rakott bele, az számít, amennyi benne van”

– fogalmazza meg az alapelvüket. Bár sejtelmesen azért elárulja, bár küzdött ellene, mégis okozott neki lelkiismereti problémát, ha neki volt kevesebb a havi bevétele, mert ennek a régi társadalmi mintának oly mélyek a gyökerei, hogy ez alól ő sem tudja magát teljesen kivonni.

A közös kassza és a pénz kezelése mintha extra gondot jelentene, amióta bankkártyákkal boldogulunk Fotó: Pixabay

Megtudjuk, ha feszültséget okoznak az anyagiak, az mindig azért van, mert nincs elég mindenre, de úgy gondolja, éppen ezért nem is költenek úgy nevezett luxuskiadásokra, amelyek miatt a másik megorrolhatna. „Arra költünk, amire szükségünk van. Az autóra menő kiadás nem számít luxusnak szerintem, mint ahogy az sem, ha munka közben ebédet rendelek, ha otthon nem volt főtt étel, amit elhozni. A nyaralási és egyéb kérdéseket is igyekszünk előre letisztázni, vagy azt, ha egy új telefon kell valamelyikünknek” – mondja a felmerülő nagyobb kiadásokról a családapa.

Úgy véli, az ideális felállás az lenne, hogy azonkívül, hogy megvan a közös kassza, amelyből a közös költségek mennek, mindenkinek lenne egy kicsi saját zsebpénze is. Úgy érzi azonban, hogy ennek megvalósításához többet kellene keresniük.

Kérhet zsebpénzt a másiktól, ha úgy adódik

Mónika nyolc éve van férjnél, de ennyi idő alatt is többször változott a párkapcsolatukban az anyagi menedzsment. Régen mindketten egyenlő részben tettek be egy bizonyos összeget a közös kasszába, és onnan fizették a számlákat, a bevásárlást stb. Egy ideje azonban, amióta a bevételek aránya megváltozott, a módszerük is változott.

„Már nincs közös kassza, azaz nincs egy olyan doboz, ahová bedobunk közösen bizonyos összeget. Sokkal jobb verziónak bizonyult, hogy megosszuk egymás között azokat a kiadásokat, amelyek a mindennapi élet részei.

Így a számlákat például a férjem kártyájáról fizetjük (villany, gáz, víz, internet, tv, biztosítások) – hiszen ezek viszik ki szinte a legtöbb pénzt a házból. De a telefonszámlákat vagy az egyéni biztosításokat mindenki magának fizeti. Szintén ő az, aki mondjuk a fizetéséből félre tud tenni egy bizonyos összeget is, vagy ő vásárolja meg azokat a használati tárgyakat is, amelyek több pénzbe kerülnek” – sorolja Mónika. 

Nincs egyetlen recept, ami mindenkinél működik, minden pár maga kell kialakítsa a pénzügyi menedzsmentjét Fotó: 123RF

Hozzáteszi: a bevásárlások nagy részét viszont ő végzi, így logikusan következik, hogy azokat ő is fizeti, bár előfordul az is, amikor a férje intéz egy-egy bevásárlást. Rámutat, náluk ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve, éppen most fordult elő például, hogy ő fizette ki a magasabb gázszámlát. Tehát van egy keret, ami mentén élnek, de ebben azért megengedettek bizonyos változások is. „Lehet, hogy más szemmel úgy tűnhet, nem közös, hanem külön kasszán vagyunk, hiszen mindenki a maga bére felett dönt, de ha a praktikumot nézzük, én elégedett vagyok ezzel a megoldással. Nekünk ez így bevált, hiszen mindketten a fizetésünkhöz mérten adunk a közösbe. S néha kérhetünk egy kis zsebpénzt a másiktól, ha épp úgy adódik” – magyarázza. 

A családanya azt mondja, nem nagyon vitáznak a pénz fölött, lehet, hogy éppen amiatt, hogy mindenkinek megvan a saját pénze, amelyet arra költ, amire akar. „Viszont néha előjön, hogy többet lehetne spórolni, jobban vigyázni a pénzre. Mindketten úgy gondoljuk, hogy a másik jobban vigyázhatna a költekezéssel, ezért is van az, hogy időnként leülünk, s megtervezzük, hogy a következő időszak anyagilag hogy legyen” – mondja Mónika. Hozzáteszi, volt pár olyan év például, amikor egy módszer szerint spóroltak: attól függően, hogy hányadik hét volt, annyi lejt kellett „letenni”: a feleség első héten 1 lejt, a férj második héten 2 lejt, s így pár száz lej összegyűlt év végére, ami pont decemberben jól jött.

Nincs összhang a felek között

Mészáros Andrea párterapeuta is úgy látja, ma már nem egyértelmű, hogy közös kasszában gondolkodik minden pár. Rámutat, már attól sok minden változott, hogy a felek általában kártyára kapják a fizetésüket, mert az már azért elég általános, hogy mindkét fél dolgozik, vagyis nem egy fizetésből gazdálkodnak a párok legtöbbször. „A közös kassza és a pénz kezelése mintha extra gondot jelentene, amióta bankkártyákkal boldogulunk. Nehéz megfogalmazni azt a közöst, ami, hogy legyen közös, ha a te részed a te kártyádon van, az én részem meg az enyémen” – magyarázza a problémát a pszichológus.

A párkapcsolati problémákban jártas szakember azt mondja, legtöbbször a pénzzel kapcsolatos konfliktusok nem a pénz teljes hiányából fakadnak, hanem abból, hogy nincs összhang a felek között abban, hogy ki mire költi, amije van.

Általában az egyik fél – ha nem is túl nagy kilengésekkel –, de inkább költekező, a másik fél meg inkább spórolós, kuporgató – mondja a pszichológus. Hozzáteszi, ebből jönnek aztán a problémák, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a pénzről nem beszélgetni szoktunk, hanem veszekszünk rajta. „A pénz kezelését nem szoktuk megbeszélni, hogy na, gyere, alakítsunk ki egy közös stratégiát, hanem úgy állunk hozzá, mint egy adott igazság, hogy szerintem ez azt jelenti, hogy és úgy kell bánni vele” – magyarázza Mészáros Andrea.

Van, aki jobban költekezne, a másik inkább kuporgatna Fotó: Gábos Albin

A költekező azt látja, hogy ő teljesen hasznosan költi a pénzt a boldogsága, a kényelme, a jólét, az egészsége érdekében, és teljesen jogosnak is tartja ezt. A kuporgató gyakorlatiasabbnak, megfontoltabbnak látja magát, a biztonságot, az aggodalommentes életet tartja szem előtt, és ő is a saját álláspontját látja teljesen jogosnak. „Adott igazságnak tartjuk az álláspontunkat, és nem szoktuk magyarázni, hogy miért alakult ez ki, és hogyan alakult ki. Ráadásul az erre adott reakció nem a tisztelet szokott lenni. A kuporgató szemében a másik hozzáállása meggondolatlan, pazarló, önző, a költekező szempontjából pedig a másik kicsinyes, önző, nem tudja, hogyan élvezze az életét. Elítéli és lenézi a másikat, pedig itt kéne megérteni a pénzhez való viszonyunk jelentőségét, s nem címkézni a másikat.”

A pénzhez való viszonyunk

Legfontosabb pszichológiai szempontból ugyanis, hogy mindennek van egy jelentése. Az, hogy mit jelent nekem a pénz, és annak a hiánya, az sok mindentől függ, a családból hozott értékeink ugyanúgy meghatározzák, mint az anyagi tapasztalataink, például, hogy volt-e gyerekkorunkban hiányunk belőle. Ha volt, akkor mit jelentett ez a hiány, akadályozott-e meg valamiben. Későbbi gazdasági tapasztalataink, környezetünk pénzhez való hozzáállása, és az, hogy milyen összeg felett gazdálkodhatunk havonta mind-mind számít abban, hogy nekünk milyen viszonyunk van a pénzhez. Ez a jelentéstartalom, ez a viszony pedig nem fog a két félnél megegyezni, de meg kell tudjuk beszélni, s ezekből kiindulva egy sajátságos módon kell tudjuk helyesen kezelni a pénzt – mondja a pszichológus. 

Mészáros Andrea rámutat, ez pedig azt jelenti, hogy nincs egyetlen receptszerű dolog, ami mindenkinél működik, minden pár közösen maga kell kialakítsa a pénzügyi menedzsmentjét úgy, hogy az mindkét félnek jó legyen, mert kielégíti ezeket a háttérben lévő igényeket. Ezeket első sorban az ember maga kell megértse, majd a másik előtt is felvállalja. 

Egy párkapcsolatban az egyik mindig inkább költekező, a másik meg inkább kuporgató Fotó: Haáz Vince

Természetesen vannak receptszerű dolgok, amelyekkel lehet segíteni ennek a közös pénzügyi stratégiának a létrejöttét, amelyek mindig függnek attól, hogy a párkapcsolat milyen stádiumban van, hogy egy bimbózó szerelemről, vagy összeköltözésről, házasságról, gyereket vállalásról beszélünk. „Komolyabb stádiumban lévő párkapcsolatokban azzal szoktuk kezdeni, hogy először is prioritizáljunk az életünkben, döntsük el, melyek a fontos és a kevésbé fontos dolgok, illetve tegyünk különbséget a hosszú és rövidtávú célok között. Ha ezek letisztázódnak, akkor könnyebb beosztani, hogy melyikre mennyit szeretnének fordítani. És ezt írásban, egy menedzsmenttervhez hasonlóan rögzíteni kell” – mondja a pszichológus. 

A tapasztalata pedig azt mutatja, hogy a legtöbb párnak ez nincs meg, csak élik a hétköznapokat, majd csodálkoznak, hogy az egyiknek nem egyértelmű, hogy kell pénz a nyaralásra.

„Persze, hogy egyértelmű, de mennyi, azt, hogy osszuk be, akkor mindketten félreteszünk vagy hagyjad, mert lesz nyáron egy nagyobb projektem, amiből egyszerre lesz egy nagyobb bevételem, s elmegyünk abból. Elfelejtünk menedzsmentet csinálni. Meg kell tanulni, mit jelent neked és nekem a pénz, és lehet, hogy kapunk egy racionális választ, amivel már tudunk kezdeni valamit” – magyarázza miből.

Miből tudok engedni, és miből nem

Úgy véli, legtöbben ma már nem automatikusan összedobják a pénzüket, hanem mondjuk egy közös számlára gyűjtenek, miközben mindenkinek megvan a saját pénze is. Kifejti, abból lehet ilyenkor probléma, ha nagyobb a kilengés a kuporgatás és a költekezés között, akkor ez nem elégséges módszer, mert ami marad a saját kasszán, az még továbbra is veszekedés forrása lehet. De következő trükk lehet, hogy a beszélgetésben a két fél meghatározza, hogy mi az, amiből tud engedni, s mi az, amiből nem tud, mi az, amit tiszteletben tart a másik pénzhez való viszonyában, és mi az, amit túlzásnak tart.

„Például figyelünk arra, hogy havonta egyszer egy újdonságot meg tudjon engedni magának az a fél, aki ezt igényli, vagy valami olyat tudjon csinálni magának kevesebb vagy több pénzért, ami örömet okoz neki.

Míg a spórolós azt mondja, hogy abból tudok engedni, hogy hova járunk hétvégén szórakozni, de abból nem tudok, hogy most már van gyerek, és egy nagyobb összeg kell mondjuk arra, hogy mi van, ha megbetegszik” – sorolja a példákat a pszichológus, aki úgy érzi, ezekből a beszélgetésekből kell kialakuljon a pár pénzügyi menedzsmentje, ami szinte mindegy, hogy amúgy közös kassza vagy külön kassza. 

Sok vita forrása lehet a párkapcsolatban a pénz Fotó: Gábos Albin

A párteraputa rámutat, a pénzügyi problémák hátterében gyakran komolyabb párkapcsolati gondok húzódnak meg, amelyeket csak kivetítenek az anyagiakra, mert arról könnyebb vitatkozni, hogy megint költekeztél, mint a lelki kielégítetlen szükségletekről. 

A pénz amúgy benne van az öt leggyakrabb konfliktusban, amelyen vitatkozni szokott egy pár.

A top 5 téma a pénz, a szex, a rokonság, az alkohol- és drogfogyasztás, illetve a gyereknevelés.

Ezen az öt témán tíz párból kilenc veszekszik a terapeuta szerint. S ahogy a pénzügyi kérdésekhez is szükség van egy mindkét fél által elfogadott menedzsmentre, minden más témában jó lenne kitalálni egy-egy hasonló receptet.

Segítő kérdések, hogy megértsük a viszonyunkat a pénzhez:
  • Számodra mit jelent a munka?
  • Milyen szükségleteidet elégíti a ki a pénz?
  • Hogyan töltenéd a napjaidat, ha a pénz nem jelentene gondot, s nem kellene dolgoznod?
  • Mit hiányolsz, ha a párod távol van a munka miatt?
  • Hogyan álltak a szülők a munkához?
  • Tudtatok-e a családban szórakozni?
  • Mi volt a pénzzel kapcsolatos legfájdalmasabb emléked?
  • Részt vett-e a családod jótékonysági tevékenységeken?
  • Volt-e olyan történet az életedben, ami nagy sikerélmény, és kellett hozzá pénz? 
A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2022. március 18-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport