„Tejjel nevelt” zöldségek: a Bibó farm

D. Balázs Ildikó 2021. június 18., 17:03 utolsó módosítás: 2021. június 18., 17:04

Éveken át dolgoztak külföldön, s amikor kiderült, hogy a család gyarapodni fog, tudták, ha azt akarják, hogy gyermekük minőségi élelmiszeren nőjön fel, akkor haza kell térniük. Bianka ma már kétéves, az édesapja által összeállított fóliaházak egyikéből a legzamatosabb epret majszolja. Zsuzsa és Albin mert nagyot álmodni, s még talán maguk sem hiszik, de a merész álmukkal nem csupán saját maguk, hanem sokak számára adnak egy biztos pontot a mindennapokban. Csíkdánfalván, a Bibó farmon jártunk.

„Tejjel nevelt” zöldségek: a Bibó farm
galéria
A Boér család a dánfalvi Bibó farmon Fotó: Veres Nándor

A faragott székely kapu előtt egy faragott pad, rajta egy lovaival szántó férfi figura.  Ezek vagyunk mi – mondja Boér Albin, miközben bekísér a család otthonába. „Így dolgozunk: két kézzel, lóval. Lóval szántok, vetek, de hát én ló nélkül nem is tudnék létezni” – fűzi hozzá, aztán amint belépünk a lakásba, rögtön kiderül, szereti ugyan Albin a lovakat, de aki egy boldog csatakiáltással leveszi a lábáról, az a kétéves Bianka. Körülötte forog az élet. S tulajdonképpen Bianka, azaz Bibó a „felelős” azért is, hogy mi Csíkdánfalvára látogattunk a Boér Albin és Zsuzsa által működtetett Bibó farmra.

„Márciusban betöltöttem a 18. évet, s májusban már Németországban térdeltem a retek fölött” – indítja frappánsan történetüket Albin, aki tíz évet dolgozott Németországban. Néhány évvel később aztán Zsuzsa is csatlakozott hozzá, szezonmunkásból később egy nagyobb cég állandó munkásaivá váltak, mindaddig, amíg ki nem derült, hogy gyereket várnak.

Tavasszal olyan palántákat kínáltak eladásra, amelyek a sajátos székelyföldi klímát is szeretik Fotó: Veres Nándor

„Többek között permetező traktoron dolgoztam az eperföldeken, de készítettünk elő gyümölcs- és zöldségcsomagokat ismert nagy áruházaknak, ezért tudjuk, hogy ki mit eszik.

Szinte hihetetlen, ami ma már külföldön zajlik a mezőgazdaságban, s nem csak a vegyszeres növénytermesztésben, hanem a nagy cégek bió részlegén is. Külföldön már nem csak vegyszerezésről beszélhetünk, hanem ízfokozók, színezőanyagok, hormonok adagolásáról.

Most már ott tartanak, hogy az eddig vízízű eper egy kicsit már édes is. A bió mindamellett, hogy egészséges, finom is, de ma már finom a vegyszerekkel kezelt eper is az ízfokozóknak köszönhetően. Mindenképpen elgondolkodtató kellene legyen, amikor hatalmas méretű epreket vásárolunk, ha azok még finomak is. Sokszor megdöbbentünk azon, amit Németországban tapasztaltunk, éjjelente permeteztem, hogy reggel legyen, amit az emberek leszedjenek” – ecseteli Albin tapasztalataikat. Ezek ismeretében pedig nem is meglepő, hogy amikor kiderült, Zsuzsa várandós, egyet tudtak: az ő gyermekük nem a németországi táplálékon fog felnőni.

Legyen farm

Első lépésben csupán arra törekedtek, hogy saját fogyasztásra termesszenek egy kis háztájit, s közben azt fontolgatták, mihez is kezdhetnének idehaza. „Sok lehetőség volt, de arra is rájöttünk, hogy olyannal kell foglalkoznunk, ami lehetővé teszi, hogy együtt legyünk. Így láttunk neki a farm kiépítésének. Az első évben sok gyümölcsfát ültettünk, de elég nehéz volt, mert én délelőtt dolgozni jártam, s délután maradt idő a gazdálkodásra. Aztán a munkahelyen felmondtam, és most már reggeltől estig a növényekkel dolgozom. Együtt vagyunk, dolgozunk, sokszor Bibó is besegít. A tavalyi évünk tanulóév volt, kitapasztaltuk, hogy itthon milyen magokkal lehet dolgozni, nekünk fontos, hogy olyant adjunk el, amit jól ismerünk” – meséli Albin.

Mindegyiket palántáról tudják, kitől, honnan van a mag Fotó: Veres Nándor

Tulajdonképpen nem tettek egyebet, mint megyeszerte idős emberektől gyűjtötték be a tájfajta zöldségmagokat, arra törekedve, hogy olyan palántákat kínáljanak az idén tavasszal eladásra, amelyek a sajátos székelyföldi klímát is szeretik.

Ugyanakkor az is céljuk, hogy ezek rövid tenyészidejűek legyenek, a mifelénk igencsak rövid nyárban tudjon beérni a termésük. Így még el sem búcsúzott rendesen a tél, s több mint húszezer kis mag szökkent szárba a fűtött fóliasátorban. Büszkén meséli a házaspár, hogy Albin saját maga készítette négy melegházat is.

Amit a gyerek eszik, azt kapják a vevők is Fotó: Veres Nándor

Most már túl vannak a tanulóéven – újságolják csillogó szemekkel. Az egyik fóliasátorban piroslanak az édes, zamatos eprek. Történetük is van, a töveket egy idős asszonytól vásárolták, aki évekkel ezelőtt egy folyton termő, tájfajta epertövet vitt haza a néhai termelőszövetkezetből, azt szaporította fel, s ebből került a Bibó-farmra is. Paradicsomból is legalább ötvenfajta palántájuk volt, nagy becsben tartják mindegyiket: „dánfalvi csatornára növesztett óriásparadicsom, csihánlevelű szenttamási paradicsom, rózsaszín gömb alakú keresztúri paradicsom, a pityókalevelű paradicsom”, amelyről tavaly a nyár közepéig azt hitték, hogy krumpli. Büszkén mutat Albin két tő paradicsomot: csíkdánfalvi parasztparadicsom, amit egész nyáron őrizgetni fog, hogy magot tudjon fogni belőlük. De kétféle tájfajta dinnyét is termesztenek a számos mifelénk már megszokott zöldségek mellett. Kissé bosszankodva jegyzi meg Albin, olyan nagy volt a kereslet a palántáik iránt a tavasszal, hogy valaki a családból eladta az uborkáit, így ő most már legalább két hónap késében van, hiszen magról kell újra palántázzon. „Mindegyiket tudom, kitől, honnan van a mag” – jegyzi meg, mikor számba veszi immár sokadjára a még meglévő palántákat.

Első perctől a gyermekünkért csinálunk mindent, senkit sem akarunk becsapni – mondja Albin Fotó: Veres Nándor

„Két évvel ezelőtt nulláról indultunk, aztán megvettük az első lovunkat, most már három van, de vannak tyúkok, juhok, nyulak, és az állomány egyre növekszik. Megvan a tojás és a hús nagy része, most egy tehenet szeretnénk venni, hogy tej is legyen. De feldolgozzuk a zöldségeket, gyümölcsöket, s mindezt bió minőségben. Sok tervünk van. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen nagy lesz az előrelépés, de hogy második évben már kinőjük a saját erőnket, na arra egyáltalán nem számítottunk.”

Vegyszer helyett például tej

A fóliasátrak mellett kis bemutató gyümölcsös és zöldséges parcella található, tulajdonképpen itt lehet megnézni majd, hogy milyen gyümölcsöt, zöldségeket termesztenek kint a földeken. Sőt, akár kóstolni is lehet. A család önerőből közel hetven áron vegyes zöldséget termeszt, de több áron telepítettek gyümölcsöst is. Jelszavuk a vegyszermentesség, ez pedig rengeteg munkával jár. „Sok mindenre kell figyelni, rengeteg energiát, munkát felvesz a különböző bajok elhárítása, amit más gyomirtókkal, vegyszerekkel old meg” – mondják.

Ők is permeteznek – jegyzik meg nevetve –, csak nem vegyszerrel.

Például – meséli Zsuzsa – ha öt liter vízben felvegyítünk egy liter tejet, és a növényeinket ezzel legalább heti két alkalommal lepermetezzük, az segít a levéltetvek ellen. A csalán és az árvacsalán levelét, valamint a földből gyökerestől kiásott pitypangot egy vödör vízben beáztatjuk, majd ezt a levet öt-hat nap után ötszöri vízmennyiséggel vegyítve locsoljuk a növényeinkre az immunrendszerük erősítése érdekében. Albin szerint ugyanis a betegséget a növények esetében is megelőzni kell.

Az a bizonyos dánfalvi parasztparadicsom Fotó: Veres Nándor

„Végtelen a házi praktikák tárháza. Az adagolás, a felhasználás és az idő határozza meg, hogy mennyire hatékony az adott eljárás. A palánták nagyon szeretik a foszfort, így tavasszal a földbe hamut keverünk, de jót tesz a tojás héja, a kávézacc. Fontos az állandó kiegyensúlyozott vízhasználat, ne legyen nagy ingadozás, a kiegyensúlyozatlanság betegségeket hordoz. Rengeteg apróság van, de a legfontosabb, hogy kialakítsuk a jó immunrendszert, hogy a növények ellenállók legyen a betegségekre. A vegyszermentes gazdaság fenntartásához sok kitartás kell. Tavaly ősszel éppen tejes vízzel permeteztem a fákat, amikor azt láttam, hogy az úton elhaladó szekéren ülők nagyon néznek. Biztos gondolták, hogy hiába mondom, hogy nem permetezek, mégis elkaptak permetezni.

Erre én a permetező mellett levő tejes vízből ittam egy jókora kortyot. Nem tudták mi van benne, néztek is nagyot”

– kacag nagyot a fiatalember. Mesélik, tavaly a csiga okozott problémákat, arra jó megoldásnak bizonyultak idén a kacsák. Hogy az idén mi lesz? „Az Isten kezére vagyunk ítélve. Mindig lesznek betegségek, hála Istennek könnyen felismerjük, házi praktikákkal kicsit nehezebb, de megoldjuk, nem tud olyan variáció lenni, hogy mi vegyszerhez nyúljunk” – hangsúlyozzák.

Ami tényleg megfizethetetlen

Sokan furcsállottak – mondják – egyrészt azt, hogy hazajöttek és mezőgazdasági munkába fogtak, másrészt az általuk alkalmazott technológiát.  Megfizethetetlen számukra – hangsúlyozzák –, hogy együtt van a család akkor is, amikor kint dolgoznak a zöldségekkel. A fóliasátrak mellett kis homokozó van Biankának kialakítva, így ha megunta az eperszedést, elvonulhat játszani.

Első perctől a gyermekünkért csinálunk mindent, senkit sem akarunk becsapni – mondja Albin Fotó: Veres Nándor

„Volt egy vásárlóm, aki megvette tőlem a paradicsompalántát, s azt kérdezte mivel permetezze, hogy megéljen. Nahát én erre mit is mondhatnék? Én mindenkire próbálom ráerőltetni, ha csak egy palántája van, ha csak egy tyúkja van akkor is, hogy foglalkozzon vele, mert nincs annál jobb, mint a két kezünk munkájának gyümölcse.

Mi nagyon szeretjük a növényeinket, az állatainkat, ezt a munkát szeretettel csináljuk.

Kijövök, beleszagolok a lestyánba, a kamillába, megfogom, megízlelem, megnézegetem, hogy néznek ki, világosodik-e a levelük, tápanyagra van-e szükség, mert ha nem figyelünk rájuk, beteg növényeket adunk tovább. Egész tavasszal hosszan követtem a palántáink életét, bárki, aki nálunk vásárolt, s gondja akadt, ha jelezte, én segítettem. Első perctől a gyermekünkért csinálunk mindent, senkit sem akarunk becsapni. Amit a mi gyermekünk fogyaszt, azt adjuk el másnak is. Amit mi eszünk, azt eszik a vevők is. Ha mindez számunkra nem lenne fontos, hamar belefáradnánk.”

 A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. június 18-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport