HIRDETÉS

Erre a szabadidőautóra emlékezni fogunk

Pinti Attila 2017. július 17., 15:59 utolsó módosítás: 2017. július 17., 16:03
HIRDETÉS

Emlékeznek még az első, 2007-ben bemutatott Koleosra? Nem? Ezzel valószínűleg sokan vannak így. Nem baj, az Európába idén érkezett új generációs szabadidő-autót úgysem fogják elfelejteni. Kipróbáltuk az új Koleos hobbiterepjárót.

A sikerre predesztinált Renault-típusok táborához csatlakozott a Koleos Fotó: Pinti Attila

Több fronton intézett támadást a konkurencia ellen a Renault, amikor berobbantották az utcaképbe az új Mégane – és annak a csapotthátú mellett a szedán, illetve kombi változatát –, illetve a Talisman típusokat. Karakteres külső formaterv, opcionális összkerék-kormányzás, választható vezetési módok, hatalmas ugrás a belső tér anyagminőségét illetően – aduászok, amelyektől volt és van félnivalójuk a riválisoknak.

HIRDETÉS

Közben vitathatatlanná vált, hogy azt az „arcot”, amiről a gyáriak már megjelenés előtt minden bizonnyal tudták, hogy kívánatossá teszi az említett modelleket, az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő SUV-kategóriában is alkalmazni kell. Az új Koleos hobbiterepjáró ugyanis egyszerre „született” a Talismannal, utóbbi mégis jóval korábban elérkezett el hozzánk.

Nem volt könnyű dolguk a tervezőknek Fotó: Pinti Attila

Ennek egyik oka, hogy „hagyományos értelemben véve” a Koleos

nem tipikus Renault, hiszen Dél-Koreában készül, alkatrészei zömét a franciákhoz tartozó, de japán Nissantól kapta,

tőlünk jóval keletebbre pedig Samsung QM6 néven ismert. Igaz, mindezek értékéből semmit sem vonnak le.

Formabontó téglatest

Az új egységes márkaarculatba illesztésnél nem volt könnyű dolguk a tervezőknek, ekkora téglatestbe szemnek is tetsző vonalakat vésni igazi kihívás. A Mégane–Talisman duónál megismert elülső-hátulsó „játékos formákat” viszont hiba nélkül ültették át, és az oldallemezekre is sikerült úgy felvinni a domborításokat, hogy semmilyen szögből se legyen senkinek kérdés, milyen autót néz. Nincs semmi négykerekű anomáliának ható, BMW X6-ra és Mercedes Benz GLE-re hajazó „tetőlecsapás”, bunkerérzetet adó meredeken emelkedő övvonal és testhez aránytalanul kicsi oldalablak. A Koleosnál minden a helyén van.

Mindenből a legjobbat

A romániai piacra a „legek” Koleosát küldték. Gyaníthatóan belpiaci felmérés után született az a döntés, hogy a három felszereltségi szinttel (Life, Zen, Intens) kínált szabadidő-autóhoz egy teljesítménylépcsőjű, kivételesen rugalmas – kétliteres, négyhengeres, hengerenként négyszelepes – dízelmotor kérhető, 175 lóerővel és 380 newtonméter forgatónyomatékkal. A sebességfokozatok kiválasztása sem jelent majd problémát, a 2.0 Energy dCi nevű öngyulladóshoz csak fokozatmentes automata kérhető – erre egyébként még visszatérünk.

Helyből nincs hiány. A beltér nem feltűnő, de azonnal felismerhető Fotó: Pinti Attila

Az elsőkerék-meghajtás a Life-verzió kiváltsága, a Zen és Intens a Nissan X-trail alatt is szolgáló összkerékhajtási rendszert kapja. Sajnos a Nissanban lévő, kézre eső tekerőgomb, amellyel a meghajtott kerekek számát választhatjuk nem köszön vissza, az egyszerű kapcsolót (2WD–4WD–Lock) a kormányoszloptól balra száműzték. Bár merésznek tűnhet ez a lépés, tény, hogy ebben a méret- és árkategóriában a romániai vásárlók jelentős részének tökéletesen megfelel, hogy mind a négy kerék hajtott, és nem kell holmi „botot” igazgatni a jobb kézzel, miközben tornáztatjuk a bal lábat. Csak érdekességképpen: Magyarországon hatfokozatú kéziváltóval is kérhető a kétliteres dízel, sőt van 1.6-os dCi is, 131 lóerővel.

A (hely)bőség zavara

A Koleos ugyanarra a – moduláris – padlólemezre épül, mint a Scénic, a Talisman, sőt a Mégane, de még a Nissan Qashqai és – értelemszerűen – az X-trail is. A tengelytáv jókora hátsó lábteret garantál, itt még 180–185 centiméteres sofőrök mögött sem fog feszengeni az ugyanolyan magas utas. A csomagtér mérete szintén rendben találtatott, alaphelyzetben 538 liter, ráadásul a súlyos ötödik ajtó kéz nélkül nyitható – csak be kell az autó fara alá lógatni a lábat, és emelkedik is a magasba, és a csukás is gombnyomásra működik.

A műszerfal analóg utánzatú digitális egység Fotó: Pinti Attila

A vezetői tér példás, a motorindítás az ebben a szegmensben megszokotthoz illően kulcs nélküli. A műszerfal analóg utánzatú digitális egység. A középkonzolon felszereltségi szinttől függően héthüvelykes TFT-kijelző, „fekvő” érintőkijelző vagy csúcsként 8,7 hüvelykes, táblagépszerű, álló képernyő kap helyet. A legnagyobb áldás mégis az első üléshűtés – a kánikulában kész áldás, hogy nagyobb táv után az ember nem válik eggyé a jó oldaltartású, kényelmes üléssel. Mindössze két dolgot hiányoltunk a Koleosnál: egyik, hogy a láthatóan-tapinthatóan minőségi beltérben csak a vezetőoldali elektromos ablakemelő automata, míg a másik, hogy (egyelőre) nem érhető el a típus a Mégane és Talisman modellekben már bizonyított – személyre szabható vezetési stílust garantáló – MultiSense rendszerrel.

Tagadja, hogy fokozatmentes

A kétliteres dízel határozottan hiánypótló, a nagy test mozgatásához szükség van ekkora erőre. A fogyasztáscsökkentő Eco-módot érdemes inaktívan hagyni, főleg azoknak, akik szeretnek lendületesen autózni. Noha a sebességváltót a katalógusokban hétfokozatú automataként hirdetik, az tulajdonképpen egy fokozatmentes automata (CVT). Egyértelmű előnye, hogy minden tartományban rángatás-mentesen, a legoptimálisabb terheléstartományban működik.

A váltó minden tartományban rángatás-mentesen, a legoptimálisabb terheléstartományban működik Fotó: Pinti Attila

Azért beiktattak egy csavart: a fokozatmentes automata szoftverébe hét áttételt programoztak, mintegy „szimulálva” a sebességfokozatokat. Ez annyira jól sikerült, hogy meg mertünk volna rá esküdni: itt egy Renault-féle EDC duplakuplungos nyomatékváltó működik. És nem, ez a Nissan CVT-je. A fogyasztásra sincs rossz hatással, nyolc liter alatt tudtuk tartani a dízelmotor étvágyát – pedig a Koleos tömege meghaladja az 1,8 tonnát.

Átcsábítja a limuzinbarátokat

A Koleos egyik legnagyobb előnye, hogy egy középkategóriás, prémiumközeli szedánhoz hasonló áron kínál maximális kényelmet, miközben annál jóval többet ad: boldogulást keményebb terepen, fixre zárható összkerékhajtási rendszert, a magas üléspozíció miatt jó kiláthatóságot, vagány és időtálló formatervet, valamint bőséges felszereltséget. Aki limuzinból ül át, aligha talál benne bármilyen kifogást – és ennek tudatában már most palástolható, hogy jóval több rajongója lesz, mint hányatott sorsú elődjének.

Gyári adatok 2.0 dCi 4x4 (1 995 cm3)
Teljesítmény 130 kW / 175 LE (3 750 motorfordulat/percnél)
Forgatónyomaték 380 Nm (2000 motorfordulat/percnél)
Végsebesség 201 km/óra
Átlagfogyasztás 5,9 liter / 100 kilométer
Szén-dioxid kibocsátás 156 g/km
Sebességváltó Fokozatmentes automata
Hosszúság / Szélesség / Magasság 4673 / 1843 / 1678 mm
Tengelytáv 2705 mm
Nyomtáv (elöl / hátul) 1591 / 1586 mm
Csomagtér 538 liter
Üzemanyagtartály 60 liter
Önsúly / Terhelhetőség 1829 / 471 kg
Abroncsméret 225/55R19
Listaár (euró, áfával) 30 500 (Life 2WD)
33 500 (Zen 4WD)
37 500 (Intens 4WD)

A tesztautót a csíkszeredai Mida – Dacia, Renault, Nissan márkakereskedés bocsátotta rendelkezésünkre (www.mida.ro).

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS