Hosszú úton hazafelé: túl az út kétharmadán a kocsárdi fiatal

Rédai Attila 2017. augusztus 21., 16:36 utolsó módosítás: 2017. augusztus 21., 16:41

Ezen a héten már Lengyelországban jár Albert Nándor székelykocsárdi fiatal, aki londoni munkahelyéről kerékpárral, egy jó nagy vargabetűt téve teker haza. Eredetileg 17 országot szándékozott felkeresni a hatezer kilométeres túrán, most úgy döntött, két országot még bevesz a projektbe, amely folyamán Böjte Csaba árváinak is gyűjt.

Hosszú úton hazafelé: túl az út kétharmadán a kocsárdi fiatal
galéria
Túra békaperspektívából. Szó szerint Fotó: Albert Nándor

Június elején indult útnak a londoni séf, s amikor először beszámoltunk vállalkozásáról, már Dániában járt. Azóta túl van már Skandinávián és a balti országok nagyján, ezen a héten érkezik meg Lengyelországba. „Az út még mindig nagyon jól telik, ez nem is lehetne másként, hiszen épp egy nagy álmomat valósítom meg. Minden nap történik valami, látok valami érdekeset, tapasztalok különböző dolgokat” – mesélte a Liget olvasói számára a 23 éves fiatal.

A séf derűje annak ellenére megmaradt az utazás harmadik hónapjának vége felé járva is, hogy nem minden volt fenékig tejfel. Megtudjuk: érték balesetek is, de szerencsére nem olyanok, amelyek veszélyeztették volna testi épségét. Technikai jellegű problémák adódtak, az egyik fényképezőgépe leesett, s a lencséje eltörött. Ugyanazon peches nap a bicikli belefutott egy tóba, rajta minden cuccával, elázott minden ruhája, a sátra és a felszerelése is, szerencsére a laptopja néhány vízcseppel megúszta, így működőképes maradt, a fényképezőgépről viszont már nem lehet ezt elmondani, de fotózásra rendelkezésre áll még egy kisebb kamera s a telefonja is.

„Ebből is tanultam. Egy kicsit persze bosszús voltam, de hát másnap ismét felkelt a nap, s indulni kellett tovább”

– mondta Albert Nándor.

A fiatal dolgát könnyíti viszont, hogy egyre könnyebben kap szállást couchsurfingen (a tagság számára ingyenes szálláslehetőségeket felajánló internetes közösség – szerk. megj), mivel korábbi házigazdái egytől egyig kedvező jellemzést adtak róla, így a többiek jobban megbíznak benne.

Kevésnek bizonyult az idő Szentpétervárra Fotó: Albert Nándor

„Ezáltal rengeteg embert ismertem meg, hisz olyan is van, aki nem tud elszállásolni, de elvisz városnézőbe vagy kimegyünk egy italra. Sokan megállítanak, érdeklődnek az utam felől, hogy mit és mért csinálom. Egy nagyon kedves kanadai úr Dániában szólított le, elmeséltem neki mindent, és elismerése jeléül a kezembe nyomott 20 eurót, hogy azt az adományokhoz adjam, amiből ugye Böjte atya által nevelt gyerekeknek vásárolok bicikliket” – fejtette ki Nándor, akivel ezúttal is az interneten vettük fel a kapcsolatot.

Vízre szerencsére nem kell pénzt költeni Fotó: Albert Nándor

A fiatal hozzátette: a meghirdetett adománygyűjtés kissé lassabban halad, mint szeretné, de ezt megérti, hisz „mindenkinek nehéz”. Egyelőre 260 font gyűlt össze a számlára, de ebből már meg lehet vásárolni egy pár biciklit. Nemsokára hivatalosan is meghirdeti azon elképzelését Albert Nándor, amiről korábbi írásunkban is ejtett szót: használt kerékpárok felajánlására számít, amelyeket ő kijavítana, s így juttatná el Szent Ferenc Alapítvány létesítményeiben élő rászorultaknak.

A legmélyebb benyomást eddig Norvégia tette Fotó: Albert Nándor

Az eddig felkeresett úti célok közül Skandinávia csodálatos tájaival nyűgözte le Albert Nándort. „Főleg Norvégia hagyott mély nyomot bennem. Félelmetes hegyei, sziklái, a győnyőrű tavak, fjordok, a zöld erdők, mind magukkal ragadtak. Itt találkoztam egy másik biciklissel, akivel négy napig együtt tekertünk Stavenger-ig. ez nagyon jó volt, végre volt egy kis társaságom, akivel nagyon egyhúron pendültünk” – fogalmazott a fiatal. Felvette a kapcsolatot Keresszegi Petrás Előddel, aki másodmagával tekerte körbe Európát immár több mit hat éve. Ő párjával most Norvégiában él, és egy bicikliműhelyben dolgozik. Felajánlotta, hogy ránéz Nándor kerékpárjára, nagyobb problémát szerencsére nem fedezett fel, de kapott az eszköz egy alapos tisztítást és egy támasztót is, hogy a tóba esős balesetek többé ne fordulhassanak elő. „Jó volt egy olyan valakivel beszélgetni, aki már átment azon, amin én most” – jegyezte meg Nándor. Norvégiában még egy négy napos kirándulás is belefért, amit egy luxembourgi couchsurfing vendéglátójával közösen tett meg.

Ideig-óráig társaság is akad Fotó: Albert Nándor

Svédország biciklizés szempontjából könnyebb terepnek bizonyult, mert nincs ott annyi emelkedő, egy éjjel viszont sátrazás közben egy rénszarvas alaposan ráijesztett. Stockholmban találkozott nővérével, aki Londonból repült oda, hogy egy pár napot együtt töltsenek el. Finnországban a fjordok, a tavak nyűgözték le, s egy kompra is felült, hogy meglátogassa az Åland-szigeteket. Szentpétervár következett, ahová hajóval ment egy két napos körútra, így elkerülhette a vízumintézés nehézségeit. Pár nap azonban kevésnek bizonyult erre a különleges városra, amit egy klasszikus európai városnak értékelt a kocsárdi fiatal, de ahol visszaköszönnek az épületekről a szláv motívumok és a szláv színvilág. A balti országokban a tengerparton tekert végig Albert Nándor az elmúlt hetekben, s mivel nagyon kellemes időjárásban volt része, így élvezhette a nyári tengerpartok klasszikus élvezeteit.

A biciklivel túrázó élete nem éppen luxuskategória Fotó: Albert Nándor

Ezen a héten már Lengyelországba érkezik a bringás, mégpedig azzal az elhatározással, hogy ha már a „környéken” jár, két további országot, Csehországot és Ukrajnát is beveszi az eredetileg 17 országra és hatezer kilométer tekerésre „szorítkozó” túrába. „Így persze kicsit később fogok hazaérni, de megtehetem, hisz nem vár semmiféle kötelezettség, kivéve persze a család és a barátok” – zárta beszámolóját Nándor. Útjáról a kezdeményezés Facebook-oldalán rendszeresen tájékoztat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.