Küzdelem az életben maradásért: Kánya Lívia

D. Balázs Ildikó 2021. november 26., 18:07 utolsó módosítás: 2021. november 26., 18:44

Közel egy évvel ezelőtt Kánya Lívia a csodával határos módon élt túl egy nagyon súlyos közúti balesetet. Nemcsak túlélte, hanem fel is épült életveszélyes sérüléseiből, noha erre igen kevés esélyt adott akkor az orvostudomány. Lívia ma sem emlékszik arra, hogy mi történt azon a bizonyos december 7-ei napon, amikor elindult otthonából. Tény, hogy aznap megváltozott az élete.

Küzdelem az életben maradásért: Kánya Lívia
galéria
A hit reményt ad, s a remény életet. De az orvostudomány is hozzátette a magáét Fotó: Veres Nándor

Ismerek egy lányt, akinek hihetetlen a kitartása és az életigenlése – ezekkel a szavakkal ajánlották figyelmembe nemrégiben Kánya Líviát. Nagy vonalakban ismertem a történetét, aztán amikor a napokban másfél órás beszélgetés után elbúcsúztam tőle és édesanyjától, nehezen találtam a szavakat. Egy 23 éves csíkszentmártoni fiatal nő nem mindennapi története az életben maradás küzdelméről.

Emlékfoszlányok …

„Néhány hete volt jogosítványom, pontosan novemberben 13-án, pénteken mentem át a vizsgán, s mondtam is anyukának utána, hogy az szerencsétlen nap volt számomra. December hetedikén tíz órától kellett dolgozzak, de hiányzott egy fontos termék, amit a városból kellett volna megvásárolni. Édesanyáék épp oda készültek, de mivel ők tízig nem értek volna haza, úgy döntöttem, hogy gyorsan megjárom. Arra még színtisztán emlékszem, hogy megnéztem, hány óra van, átgondoltam, hogy van időm felmenni a városba, még reggelizni is lesz idő, ha hazaérek, s állhatok neki dolgozni. Felöltöztem, beindítottam az autót a garázsban, hogy melegedjen, még visszajöttem, felvettem egy felsőt...

És itt megszakadt a film.

Azt sem tudom, hogy az udvarról hogy jutottam ki, vagy mi történt velem útközben. A kórházban ébredtem meg, miután három napig voltam kómában, és nagyon sokáig nem tudtam, mi van velem. Az orvosok azt mondták lehetséges, hogy egy sokk hatására majd visszatér az emlékezet, az, hogy mi is történt a baleset pillanatában, de én ezt nem is igazán szeretném. Két kerek hónapon keresztül nem tudtam, mi történt velem, rémálmaim voltak, sokszor álmodtam azt, hogy elütöttem egy terhes nőt. Édesanyámék próbálták titkolni, hogy mi történt, mert azt a tanácsot kapták, hogy ne mondják el, mert nem fogom jól viselni a hírt” – meséli Lívia.

Közben nagyokat nevet, csacsog, jókedvű, tesz-vesz, büszkén mutatja kicsengetési portréját. Nem sokat változtam, igaz? – kérdezi huncut mosollyal. Változott. Nem arra gondolok, hogy lefogyott vagy csak a fél szemét tudja kinyitni, hiszen ma már csak ennyi látható jele maradt annak a szerencsétlen napnak. De változott gondolkodásban, az élethez való viszonyulásában. Sokszor a szemére vetik – jegyzi meg –, hogy „túl bölcs”, de sok mindent megélt néhány hónap leforgása alatt. Mária kötényébe esett – mondja ő –, és ennek köszönheti, hogy ma él.

„Vigyázz magadra!”

Közben a fiatal lány édesanyja, Laura is csatlakozik hozzánk, együtt mesélnek azokról az embert próbáló napokról, hónapokról, amelyeket az öttagú család átélt. Laura most is elmondja – amit már minden bizonnyal sokszor elmesélt lányának –, hogy ő nyitotta ki a Csíkszeredába igyekvő Lívia autója előtt a nagykaput, majd miután ő elment, nem sokkal rá férjével ők is elindultak a városba. „Még mondtam neked, hogy vigyázz magadra, de nem emlékszel” – jegyzi meg Laura, akit sokként ért, amikor Csíkszereda határában az útszélén találták Lívia összeroncsolódott autóját. Őt akkor már elvitte a mentő.

Igazából ma sem tudják, mi történt, csak feltételezések vannak.

Annyit tudnak, hogy Csíkszentkirályt elhagyva Lívia előzésbe kezdett, azt sikeresen végre is hajtotta, visszasorolt a saját sávjára, amikoris az autó feltehetőleg megcsúszott, az útszélen nekisodródott egy megfagyott fűcsomónak, az megdobta, hármat fordult a levegőben, majd földet ért.

„Tudhatta, hogy baj van, mert azt mesélték, hogy amikor kivették az autóból, a nevemet ismételgette. A kórházban semmi jóval nem biztattak, azt mondták, legyünk felkészülve a legrosszabbra, mert nem lehet tudni, hogy meg fog-e ébredni, s ha meg is ébred, fog-e egyáltalán beszélni, járni, nem lehetett tudni, milyen állapotban lesz. Engem nem is engedtek be hozzá, az apukája volt bent egyszer. A baleset hétfőn történt, ő szerdán megébredt és felismerte az egyik asszisztenst, aki ismerősünk. Hívtak is engem azonnal. Mi jó emberek vagyunk, s szeretnek is bennünket, de annyi jósággal szembesültünk Csíkszeredában a kórházban, hogy elmondhatatlan. Mivel nem láthattuk, gyakran felhívtak, elmondták, mi van vele.

Olyan is volt, hogy hívtak, ne haragudjak, de az ágyhoz kellett kötni, mert mindent szed le magáról. Hogy haragudtam volna?

Azt mondtam, tegyék, amit jónak látnak, csak mentsék meg. Az orvosok, a személyzet mindent megtettek, az való és igaz, maximálisan mellénk álltak, de ez, ami történt, az isteni csoda. Én nem tehettem mást idehaza, csak imádkoztam, s arra kértem a Jóistent, hogy ne vegye el” – mondja az édesanya.

Szoros kötelék: anya és lánya Fotó: Veres Nándor

Ott ül az ágy szélén, néha megsimogatja lánya kezét, magyaráz neki, emlékeket elevenít fel, noha legszívesebben ő maga is elfelejtené. Hogyne felejtené el, hiszen a lányának egy százalékos esélyt sem adtak a túlélésre.

„Egy hét után Solti doktor (Solti Norbert idegsebész szakorvos – szerk. megj.) azt mondta, nem tud mit csinálni, a kezelést megkapta, Líviát haza kell hozzuk, nem maradhat a kórházban. Leültetett, megfogta a vállam, kicsit megrázott, s azt kérdezte, tudja-e mit jelent, hogy agybeteg? Bólogattam, de nem tudtam, hogy ilyen lesz, ami volt. Folyamatosan azt kérdezte, hogy hol van az autója, s mikor mondtuk, hogy a szervizben, felmérgelődött, hogy miért, hát az apukája autójavító. Nem értette, mi meg nem mertük elmondani neki.

Nyaktól lefelé szinte egy karcolás sem volt a testén, ellenben az állkapocs kivételével a koponya- és arccsont kis darabokra volt törve, súlyosan sérült az agy.”
Harc az életért

„Arra emlékszem, hogy amikor magamhoz tértem, azt sem tudtam, hol vagyok, de ez nem is foglalkoztatott, sokan le is kacagnak, amikor mesélem, de úgy éreztem, hogy nincs hajam, kopasz vagyok. Nem tudom, honnan jött ez a félelmem, annyi erőm volt, hogy megtapogattam a hajam, és megnyugodtam. A kórházi emlékeim nagyon halványak, de arra emlékszem, amikor hoztak haza, ott álltak a folyóson a szüleim, és integettek. Megismertem őket. Egész áldott évben kérdezősködtem, de a mai napig vannak kérdéses dolgok” – jegyzi meg Lívia.

A hazatérését követő napon pedig elindult a harc az életért. Ma már nevetnek az akkori történéseken, de azt az időszakot nehéz volt megélni – ismerik el.

Líviának gyakori dühkitörései voltak, házsártos, olykor agresszív lett, nehezen lehetett vele szót érteni, s noha nem szabadott volna mozognia, nem igazán hallgatott az intő szóra.

Most maga is elismeri, a családnak, a testvéreinek nagy traumát jelenthettek a dühkitörései, akaratos megnyilvánulásai.

„A testem nem sérült, csak az agy. Beszéltem, de butaságokat mondtam, nem azt, amit akartam. Fordítva mondtam a szavakat, nem tudtam a tárgyakat megnevezni, körbeírtam. Emlékszem, sok energiát kellett abba belefektessek, hogy megértsenek, miközben én tisztán tudtam, mit szeretnék, csak nem tudtam érthetően kifejezni magam. Sokáig nem adták ide a telefonomat, aztán amikor kézhez kaptam, írni akartam, hogy puszi, és azt írtam, piszu. És hiába írtam újra meg újra, nem sikerült. Január közepén volt édesapám születésnapja, megérkezett a torta, és akkor is azt mondtam a tejszínhab helyett, hogy majonéz.

Leettem a majonézt a tortáról – s nekem ez nem tűnt fel, nem mindig szóltak, nem kacagtak ki, csak bólogattak.

Ugyanakkor elveszítettem az egyensúlyérzékemet, tudtam, láttam, hogy ki tudok menni az ajtón, s mégis a tokozatnak mentem. Nem is szabadott egyedül hagyniuk engem. Éjjel és nappal mellettem volt valaki, még a lélegzetvételemet is figyelték. Nehéz volt feldolgozni, hogy egy nap mindent tudsz, s a következő nap már semmit, miközben fel sem tudod fogni, hogy mi történt veled. Az arcom kék és zöld volt, de tükörbe sem néztem. Nem értettem, csak érzékeltem a változásokat. Senkivel sem beszéltem a családon kívül. Három hét után, mikor végül ideadták a telefonomat, több mint háromszáz üzenetem volt. S olyan is köztük, amelyet mai napig nem olvastam el, s nem is fogok elolvasni. Voltak rosszindulatúak, hogy biztos vagánykodtam, voltak aggódóak. Az emberek nem igazán értették meg, hogy milyen súlyos a helyzet” – magyarázza Lívia.

Sokat segített a felépülésben, hogy dolgozhatott – mondja Lívia Fotó: Veres Nándor

Két hónap telt el a baleset után, amikor édesanyjával sétálni kezdett az udvaron, s mint mondják, hat hónapot jósoltak a felépülésre, de ő február elsején leült az asztalhoz dolgozni. „Ott ültem nagy fájdalom közepette, leszakadt lapockával, s dolgoztam, mert már nem bírtam munka nélkül. Nekem az terápia volt, és sokat segített a felépülésben is, mert nagyon kellett figyelni, hogy pontos munkát végezzek. Sok erőt kaptam attól, hogy dolgozni tudok, mert engem az borzasztóan foglalkoztatott, hogy vajon fogok-e még tudni szép munkát végezni” – magyarázza Lívia, aki nyolc éve dolgozik manikűrösként.

Amiben voltak, azt lehetetlen elmagyarázni – ért egyet Lívia és édesanyja, s egymás szavába vágva mesélik történeteiket. „Tavaly karácsonykor rendben volt minden, elmondta, meg kell köszönjem, hogy élek.

Kacarásztak a testvérével, táncolni akartak, s hiába kiáltottam, hogy nem szabad, nem szabad, késő volt, egy hevesebb mozdulattól az orrán kezdett csepegni az agyvíz.

Reggelre újra összevissza beszélt, s mi indultunk is a kórházba. Azt egyébként megfigyeltem, hogy ha elfáradt, akkor összevissza beszélt, nem ismert meg” – fűzi hozzá Laura.

Orvostól orvosig

A december eleji autóbaleset után Lívia január közepétől kezdett járni gyógytornára, pszichológushoz, heti rendszerességgel keresték fel a különböző szakorvosokat. „Nagyon éreztük, hogy mellettünk van a Jóisten. Egyik nap csak annyit tudtam, hogy nekem gyógyvíz kell Lourdesből, hívtam a sógorasszonyomat, hogy segítsen. Hétfőn kiszóltam a számon, s pénteken behozták a kapun. A Jóisten keze mindenütt ott volt. Mikor két hónap múlva megjelentünk Líviával a kórházban, csak csodálkoztak. Április végén volt az utolsó nagyobb műtétje. Hatalmas fájdalmai voltak jobb oldalán a repülő lapocka miatt, s azt tanácsolták sok helyen, hogy menjünk külföldre, itthon nincs lehetőség ezt helyrehozni. Végül megkerestük a csíkszeredai kórházban Adrian Dobrica mellkas-sebészt, hogy adjon tanácsot, aki azt mondta, vállalja a beavatkozást, de azt feltételezte, hogy többszöri nekifutásra lesz szükség.

Elsőre tökéletesre sikerült. Nem lehet szavakba önti a hálánkat, amellyel Solti és Dobrica doktor úrnak tartozunk”

– mondja az édesanya.

„Nem adom fel!”

„Végigcsináltam, pedig volt, aki azt mondta, úgysem fogom semmire sem vinni. Igen. Sok rosszindulatú megjegyzést kaptam, de nekem jól jött, mert nem hagyott nyugodni, azt mondtam, csak azért is megmutatom, hogy mire vagyok képes. Persze tudtam, hogy nem másnak kell bizonyítani, hanem magamnak. Sokszor voltam padlón, de ott sem maradtam sokáig, mert nem hagyták, amikor meginogtam, amikor feladtam volna, tízen karoltak fel. Mindig sok virágom volt, állandóan jöttek a látogatók. De az is hozzátartozik a történethez, hogy sok barátommal azóta sem beszéltem, sok idegen meg barátom lett. Nem tudom, miért történt ez így, de ilyenkor jövünk rá, hogy akinek fontosak vagyunk, az mellettünk van” – magyarázza Lívia derűsen.

A tavaly decemberi baleset óta Lívia nem tudja kinyitni bal szemét Fotó: Veres Nándor

Hálás a türelemért, amit a családjától kapott, a kitartásukért, azért, hogy szorosan mellette álltak, támogatták, hittek a gyógyulásában. Mert kell a hit – mondja –, hisz a hit reményt ad, s a remény életet.

„Soha semmit nem kérek a Jóistentől – jegyzi meg búcsúzásként Lívia –, csak mindig megköszönöm, hogy segített a gyógyulásban, én pedig soha nem adom fel, semmilyen körülmények között.”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. november 26-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport