Mérnöki oklevelét váltotta oxfordi agykutatásra

Szász Cs. Emese 2018. január 19., 14:25 utolsó módosítás: 2018. január 19., 15:23

Katona Linda közel tíz éve, hogy Oxfordban él, akkor a számítástechnikát és a mérnöki diplomáját váltotta agykutatásra: eleinte csak belekóstolt a különleges tudományágba, s mára nem is tudja elképzelni az életét másként. De mi kell ahhoz, hogy valaki Oxfordba kerüljön, hogy agykutatóként dolgozhasson? Többek közt erről is kérdeztük a 32 éves kutatót, aki sok fiatal példaképe lehetne.

Mérnöki oklevelét váltotta oxfordi agykutatásra
galéria
A számítógépet cserélte mikroszkópra Fotó: Erdély Tv

– Hogy vezetett útja a marosvásárhelyi Sapientiától az oxfordi agykutatásig?
– Utolsó éves egyetemistaként a számítástechnika szakon találkoztam az agykutatással, amikor Márton László professzor felállított egy fénymikroszkópot a Sapientián. Ő kapott innen Oxfordból agyszeleteket postán keresztül – ugyanis ő akkoriban itt a laboratóriumnak is dolgozott – és azon az agyszeletek megfigyelése, bizonyos sejtek kirajzolása volt a mi feladatunk. Két-három hónap után szerencsémre került egy ösztöndíjlehetőség is az oxfordi Somogyi professzor mellé, aki jelenleg is főnököm, mentorom. Az ösztöndíj keretén belül egy számítástechnikai, informatikai feladatot kellett elvégezni: egy háromdimenziós agystruktúrát kellett átformálni egy kétdimenziós térképpé. Ennek keretén belül kerültem ide, de ahogy beléptem a laborba, rögtön megfogott ez az egész, mindenki dongott, mint a méhek, végezte a feladatát: volt, aki fehér köpenyben pipettával, volt, aki az állatkísérleteket végezte. Emellett bármit kérdeztem, rögtön válaszoltak, mindent megmutattak, mindent kézbe vehettem, megtanulhattam, mire való, hogyan működik. Úgyhogy a végén azt a számítástechnikai feladatot nem is én végeztem el, átprofilálódtam egy másik projektbe, amivel tudtam biológiát is tanulni. Akkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy miután befejezem itthon a Sapientiát – akkor kezdődött az utolsó év –, megpróbálok elvégezni egy mesterit a neurobiológia, az agykutatás területén, de ötvözve a mérnökivel, mert én ugye azt végeztem. Volt is egy egyéves mesterkurzus itt Oxfordban, szerencsémre bekerültem. 

Az agykutatás jelenleg a leginkább multidiszciplináris tudomány, a legtöbb szakterületet magába ötvöző tudományág,

így juthattam be én és még két másik mérnök is 2009 októberében.

 – S egy év alatt megtetszett ez annyira, hogy hivatás, életforma lett belőle?
– Az alapoktól kezdtük, mert ugye nem volt mindenki biológus, azoknak is fel kellett zárkózni. Voltak olyanok, akik aludtak el, mert ők három évig ezt tanulták, de nekem nagy újdonság volt minden. Három hónap nagyon intenzív tanulás után jött a vizsga, s utána neki lehetett már úgymond szakosodni, hogy csak bizonyos szakágait vizsgáld az tudománynak, s azzal párhuzamosan egy laborban is el kell vállalni egy projektet. Mindez elég volt ahhoz, hogy eldöntsem, ezt akarom csinálni hosszú távon is, úgyhogy jelentkeztem is doktori képzésre, ami 2014 októberében ért véget.

– A doktori alatt és utána is a laboratóriumi munka volt a fő tevekénysége?
– Igen, jelenleg még mindig ugyanabban a laborban dolgozom, még ugyanaz az asztalom is, mint ahol elkezdtem annak idején. Persze, hogy a projektek meg feladatok mindegyre változnak, növekednek, több a felelősség, maga a kutatói téma is változott.

Közel tíz éve él Oxfordban Katona Linda

– S milyen Oxfordban tanulni, kutatónak lenni? Oxfordról mindig azt gondoljuk, hogy ott tanul a világ krémje. Mi ehhez képest a valóság?
– Óriási intézmény az Oxfordi Egyetem, karácsonyi szünetben, amikor a diákok hazamennek, alig van ember az utcákon. Az oxfordi és cambridge-i rendszer eltér az összes többitől, ezekben az intézményekben nyolchetes évharmadokra bomlik a tanév, emellett az előadásokon túl egy-két, három diákos a képzés, szinte mindenkinek van egy személyes tanára, így többet tudnak foglalkozni a diákokkal. Amúgy pedig mindenki azért van itt, mert tanulni akar, minden energiáját belefektette abba, hogy itt legyen, s nem azért, hogy legyen egy oklevele és kész. Persze emellett buli is van: szerdán, az egyetemisták estjén, ha kimegy az ember az utcára, akkor Isten ments, mit lát. Így mondják itt, hogy ez az oxfordi szindróma: party hard és work hard, vagyis mindent az extrémekben, végletekben csinálnak, legyen szó a tanulásról vagy bulizásról.  Előadásokra amúgy bármire el lehet menni, ugyanis a kutatásod által kell tanulj és bebizonyítsd, hogy mennyire voltál ügyes vagy sem.

– Hétköznapi nyelven mit jelent az agykutató, és mit csinál konkrétan ön?
– Az agykutató az agy működését próbálja megérteni különböző szempontokból. Van, aki anatómiailag vizsgálja, van, aki az agy életműködését, fiziológiás jeleit méri, van, aki számítógépes modellt készít, úgy próbálja megérteni a bent lévő szabályokat, hogy mantematikai szabályokká alakítja azt. Van, aki a betegségek szempontjából próbálja megismerni, hogy mi az, ami nem működik benne jól. De ahhoz, hogy tudjuk, mi nem működik jól, tudnunk kell alapban, hogyan is működik. Én ilyen alapkutatást végeztem első perctől fogva. A témaköröm megérteni a tudásközpontot, azt, hogy az emlékezés központjában a különböző típusú idegsejtek hogyan építenek ki egy hálózatot, és ez a hálózat és ennek működése mindennap hogyan függ össze azzal, amit észlelünk viselkedésben.  Én állatokkal dolgozom, azon kérdéseket, ami engem érdekel, nem lehet másképp taglalni. Számomra az a legfontosabb, hogyan működnek ezek az idegsejtek, és ezeket próbálom megfigyelni alvás közben, ébrenlét közben, be tudom azonosítani, hogy melyik idegsejt hogyan működött, ehhez elektródákat, fémszálakat ültetek be műtét során a rágcsáló koponyájába.

– Segít ebben a számítástechnika?
– Nekem első perctől nagy szabadságot adott a gondolkodásban, de egy eszköz is volt, hogy ha az adatokat begyűjtöttem, tudtam értelmezni, nem kellett várjak valakire, hogy megmutassa, megtanítsa. A másik meg, hogy

a számítástechnika egy másféle gondolatmenetet biztosít, mert mivel nem vagyok biológus, nem nagy szövegekben gondolkodom, hanem inkább analitikusabban. De jó, hogy sokan vagyunk sokfélék, mert annál frissebb, másabb ötletekkel tudunk előállni.

– Sokan sokfélék a világ különböző pontjairól?
– Igen, Oxfordban ez a másik különlegesség és a pozitívum sok egyéb kutatólaborhoz képest, hogy nagyon nagy a változatosság, mindenki máshonnan van, persze a legjobb emberek mindenhonnan.  A mi laboratóriumunkban mindegyre változott a közeg, jelenleg egy angol van, s a többi máshonnan: Indiából, Egyiptomból, Németországból, Franciaországból, Brazíliából.

– Van-e sok magyar Oxfordban? A professzora és mentora például magyar.
– Igen Somogyi Péter professzor a hetvenes évek végén érkezett legelőször, a nyolcvanas években költöztek ki végleg. Amúgy van egy magyar klub, de erdélyi magyar nem sok van. Igaz, most a laborban már ketten vagyunk, úgyhogy visszük a zászlót. Lukács István otthon az orvosi egyetemen végzett, amúgy gyimesi.

Különleges világ a laboratórium, ahol sok különböző ember dolgozik együtt Fotó: Erdély Tv

– Most már a magánélete is az agykutatáshoz és Oxfordhoz kötődik, tavaly augusztusban férjhez ment egy agykutatóhoz.
– Igen, Collinnal itt találkoztunk, ő is ugyanúgy váltott, mint én, ő is mérnök volt, de inkább villamosmérnök. Ő írországi, ott végezte az egyetemet, de neki is megtetszett az agy működése. Ugyanebben az intézetben doktorizott, mint én. Tavaly össze is házasodtunk.

– Hogy kell ezt elképzelni, agykutatás zajlik a laborban és otthon is?
– Nem egy laborban dolgozunk, ami jó, de persze beszélünk a munkáról.  A módszerek, amiket használunk hasonlók, de maga a nagy kérdés más. Módszertani problémákat tudunk megbeszélni, segítünk egymásnak. De azért igyekszünk hétévégén legalább kikapcsolódni a munkából. Sportolunk, én még mindig kosárlabdázom. Nagyokat sétálunk, biciklizünk, itt mindenhová el lehet jutni biciklivel, barátokkal ülünk össze. Hétvégén beszélünk a családdal, neki is nagyon fontos ez, nekem is.

– Milyen gyakran járnak haza?
– Több helyre kell mennünk, ezért kicsit nehezebb, de egy évben kétszer-háromszor össze szokott jönni, van, amikor többször is, van, amikor félúton találkozunk a szüleimmel.

– Mi hiányzik a legjobban Marosvásárhelyből?
– Mindenképp a család meg a barátok. Az emberek.

Itt vannak barátaink, szinte családnak vélhető nagyon jó társaink, de az otthon az otthon, s az mindig más. Az otthoni ízek is hiányoznak, bár próbálom becsempészni a konyhába. Az időjárás is hiányzik.

– Oxford ködös, esős?
– Idén kimaradt a köd, de van olyan, hogy egy nap három évszak is megfordul. De amúgy szinte sosem melegedik fel 25 fok felé, s jól fogna mindenkinek nyáron a meleg, s télen a hó is. Ha itt hull egy kicsit, leáll minden, nincsenek megszokva vele, az autóknak nincs téli gumija, a boltok kiürülnek, mert a teherautók sem tudnak járni.

– Fordult ez elő az utóbbi időszakban?
– 2009-ben volt egy nagy tél, kenyér sem volt a botokban két napig akkor. Írták az emailt az egyetemről, hogy senki ne menjen ki az utcára, mert elcsúszhat, eltörheti a kezét.  Nagyon vicces volt. A diákok meg közben élvezték, mindenki kint volt a parkban, hiszen nagyon sokan vannak itt olyanok is, akik életükben nem is láttak havat. De ez nagyon ritka, hogy tél legyen, azóta sem volt. Idén egy nap hullt valamennyit, s akkor a repterek bezártak, a közlekedés leállt.

Oxfordban tanult a marosvásárhelyi lány, ma már ott kutató Fotó: Erdély Tv

– Lát-e változást Vásárhelyen, amikor haza-hazajön?
– Igen, én talán több mint öt éve, mindig, amikor megyek, valami újat és pozitívat látok. A civil kezdeményezések száma megnőtt, ez változás. A nyár is színesebbnek tűnik, mint amilyen volt rég. Augusztusban voltunk otthon, hol ez az előadás, hol az a koncert, ott a Forgatag is ugyebár. Az esküvő miatt voltak külföldi vendégeink, akiknek nagyon jó élmény volt az ittlét, egyik koncertről másikra mentek. Tudom, sok minden nehéz, de mégis látok kulturálisan haladást. Meg sok a kicsi baba, a gyerekek, velük is kijárnak.

 – Hogy és hol látja a jövőt?
– Kutatóként. Nagyon szeretem a munkámat, minden nap egy új kihívás érdekes kérdésekkel. Hogy hol, az a legnehezebb, mert kutatáshoz kutatóalap kell, ami sok pénz. A technológiai módszer, amit én alkalmazok, nem túl elterjedt, kevés hely van a világon, ahol ez létezik. De valahol megpróbálunk gyökereket verni, azt minél hamarabb szeretnénk. Még egy olyan öt-hat év kell a ranglétrázáshoz, most még juniorként vagyunk elkönyvelve, pedig közel tíz éve már, hogy végeztük az egyetemet. Még kell egy öt-hat év tapasztalat, amíg saját kutatólaboratóriumot lehet indítani. Én mindenképp abban látom a jövőt, remélhetőleg minél közelebb az otthonhoz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport