Rogyasztott üvegszépségek. A törött ablaktól az ökodesign termékekig

D. Balázs Ildikó 2022. december 22., 20:53

Környezetmérnökként talán még jobban látja, milyen nagy gondot okoz a világnak a rengeteg hulladék, ezért az üveghulladék feldolgozásának egy olyan módját választotta, amely mindamellett, hogy vidékünkön ritkaságszámba megy, örömszerzésnek sem utolsó. Szabó Ildikó mesélt az Inizza márkanév alatt készült üvegcsodákról.

Rogyasztott üvegszépségek. A törött ablaktól az ökodesign termékekig
galéria
Betlehemes. Üvegújrahasznosítás mesterfokon Fotó: Szabó Ildikó személyes archívuma

Azt is mondhatnánk, hogy Dániának köszönheti azt a hobbit, ami ma már a megélhetését biztosítja. Ildikó ugyanis ebben az észak-európai skandináv országban ismerkedett meg az üvegrogyasztás technikájával, és immár négy éve üvegező műhelyében ezzel a technikával készít használati- és dísztárgyakat, üvegékszereket.

Hobbinak indult, megélhetés lett belőle

Szabó Ildikó kezében átértékelődik az üvegtörmelék, s ha nem is az üvegező legjobb barátja, de talán az egyik leggyakoribb vendége. Innen szerzi be ugyanis az általa felhasznált üveg egy részét, míg a speciális üveget külföldről rendeli. Ez már újrahasznosítás a javából, az általa készített tárgyak pedig valódi ökodesign termékek. Ildikó történetének kezdete valamikor 2013-ra tehető, ekkor költözött Dániába, ahol hétvégenként többféle kreatív kurzust is kipróbált, amíg végül az üvegezést találta a legszimpatikusabbnak.

A kézdivásárhelyi Szabó Ildikó Dániában ismerkedett meg a az üvegroggyasztás technikájával Fotó: Szabó Ildikó személyes archívuma

„Komolyabban kezdtem foglalkozni vele, több kurzust elvégeztem a négy év alatt, és úgy tértem haza, hogy itthon vásárolok majd egy kis kemencét, és hobbiszinten foglalkozok ezzel. Hazaköltöztem, jött egy pályázati lehetőség, sikeresen pályáztam, és ebből már nem is hobbi, hanem főállás lett, amit Dániának köszönhetek” – meséli. Azt még nevetve jegyzi meg, fél évet készült Dániában maradni, s végül négy év lett belőle. Bár nem hiszi, hogy visszatérne huzamosabb időre, de visszavágyik. S hogy mi hozta haza? A válasz egyszerű: a hegyek és a család.

Kerámiaformába rogyasztott szépségek

Kis kézdivásárhelyi műhelyében, ahol helyet kap a kemence is, ékszerek, dísztárgyak és használati eszközök készülnek. Ez utóbbi két termékskála az üvegestől beszerezett kisebb-nagyobb üvegdarabokból, üveghulladékból, régi üvegablakokból, üvegekből készülnek.

Fotó: Szabó Ildikó személyes archívuma

„Különböző kerámiaformáim vannak, amelyekbe belehelyezem az üveget, és kemencébe teszem. A villanyárammal működő kemencét 820 Celsius-fokig tudom felmelegíteni, itt az üvegek körülbelül egy napot ülnek, mivel fokozatosan melegszik fel a benti hőmérséklet, és fokozatosan hűl vissza, hogy a bent lévő tárgyak ne repedjenek meg. A kemencében tulajdonképpen megolvad az üveg, és felveszi annak a kerámiaformának az alakját, amibe belekerült. Ha jól sikerül minden, nincs már más teendő vele, amint kiveszem a kemencéből. Így készülnek például a fakanáltartók vagy a különböző üvegtálak” – meséli Ildikó.

Fotó: Szabó Ildikó személyes archívuma

Aztán vannak olyan dekorációs tárgyak, amiket ő vág formára, por formájában lévő üvegfestékkel színez, majd kiéget. Az üveg megedződik – magyarázza –, keményebb állaga lesz, és nem utolsó sorban színes.

Az üveg vág is és törik is

Az szinte meg sem lep, amikor megjegyzi, hogy a kezén folyamatosan van egy-két vágás, mert hát az üveg vág is és törik is. De az ő műhelyében teljesen más értelmet nyer, ha üveg törik össze. „Egy lyukacsos munkalapon dolgozok, hogy a vágás közben keletkezett üvegszilánk a réseken keresztül lehulljon. Üvegvágót és repesztőt használok, szükség esetén a csiszolás, fúrás vízben történik, hogy ne repedjen az üveg. Az ékszerek is ugyanolyan kedvesek számomra, mint a dísz- és használati tárgyak, amelyeket az első perctől készítek” – mondja.

Fotó: Szabó Ildikó személyes archívuma

Fotó: Szabó Ildikó személyes archívuma

Az általa készített különböző színekben pompázó üvegékszerek ma már nagyon népszerűek. Elmeséli, hogy a méretre vágott kis téglalap alakú üveg a hő hatására félgömbbé zsugorodik, s így lesznek belőlük például pompás fülbevalók.

„Beteszek a kemencébe egy kis kockára vágott üveget, és kiveszek egy bogyót. És amikor kikerül a kemencéből, igazán akkor következik egy sok türelmet igénylő folyamat, ugyanis, ha éppen fülbevaló készül, akkor meg kell keresni a hozzá legjobban illő párt. Ez a leghosszabb, megtalálni két lehető legegyformább darabot. Utána következik a csiszolás, ragasztás.

Ezek nagyrészt két rétegű színes, dikroikus üvegek, amelyek egymásba olvadnak. A dikroikus üvegről pedig azt kell tudni, hogy a fényviszonyok függvényében váltogatja a színét”

– tudom meg.

Fotó: Szabó Ildikó személyes archívuma

Több darabból összeolvasztott jópofa, színes manófigurákat mutat, ezek – magyarázza – mindegyike Bullseye üvegből készül. Hogy ez mit is fed? A Bullseye üvegeket kézzel hengerlik, és olyan magas minőségű színes üvegek, amelyeket kimondottan művészeti és építészeti felhasználásra gyártanak.

Fotó: Szabó Ildikó személyes archívuma

Nevetve jegyzi meg, mindig nagy izgalommal nyitja ki a kemence ajtaját, gyakran adódnak kellemes meglepetések is.

„Van amikor szebb lesz, mint amire számítottam. Sok türelmet, nyugodt légkört igényel ez a munka, idegesen nem lehet vele foglalkozni.

Nagyon szeretem, amit csinálok, hiszen kisgyermek korom óta bennem van az alkotói vágy és most kedvemre alkothatok” – mosolyog Ildikó.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.