SHiNE, mint ragyogás. Újabb mozgásforma nőknek

D. Balázs Ildikó 2022. szeptember 13., 19:26

A jókedv garantált, észrevétlenül kúszik be a bőrünk alá, hozza magával a zene, a tánc, a jóleső fáradság, a csillogó szemek. Nem, nem egy táncórán jártunk, hanem Berényi Ágnest látogattuk meg egy SHiNE Dance Fitness órán, ahol valósággal ragyognak a nők.

SHiNE, mint ragyogás. Újabb mozgásforma nőknek
galéria
Jól érezni magunkat a bőrünkben és ebben a közösségben, ez a lényeg Fotó: Veres Nándor

Nem hallottak a SHiNE Dance Fitnessről? Nem csoda, az Amerikai Egyesült Államokban tomboló „Shine-őrület” olyannyira még csak most kopogtat Európában, hogy a csíkszeredai Berényi Ágnes egyike kontinensünk tíz Shine-oktatójának.

Érezzük jól magunkat!

„Shine, mint ragyogás” – s ez is a lényege az egésznek: ragyogjunk, érezzük jól magunkat a bőrünkben és ebben a közösségben is. Ennél több nem kell” – mondja széles mosollyal Ági, akinek mondhatni a véletlen hozta az útjába ezt a mozgásformát.

Sokféle sportot kipróbált ő már – meséli –, meg is volt hozzá a kitartása, erőnléti edzésekre járt, aztán néhány évvel ezelőtt szaladni kezdett, és annyira jól érezte magát, hogy néhány éve már rendszeresen jelentkezik akár maratonokra is. S bár szakszerűen sportolt edzők segítéségével, a térdízületei nem bírták a megterhelést, mindkét térdben ínszalagszakadás történt. „Az orvos szerint azzal volt a legnagyobb baj, hogy miután a munkahelyemen nyolc órát egyhuzamban ültem, következett az ízületek számára egy olyan megerőltető edzés, amire nem voltak felkészítve. Közben beköszöntött a koronavírusos időszak, otthon kellett maradni, szalad az ember az udvaron körbe-körbe, de unalmas lesz egy idő után. A testvéremmel kezdtük keresni, hogy mi lenne az a mozgásforma, amit otthon is lehetne csinálni, s még élveznénk is. Rengeteg otthoni tornára bukkantunk, próbáltuk is, de hiányzott a lelkesedés. Tiszta véletlenül a testvérem talált rá egy SHiNE-os videóra, és amelyik pillanatban meghallottuk a zenét, abba a pillanatba bele is szerettünk” – meséli Ági miként ismerkedett meg 2020-ban ezzel a mifelénk még ismeretlen mozgásformával. 

Egy közösség nem csak a nádszálkarcsúaknak

Az első látásra történt szerelem még jobban megerősödött, amikor azzal szembesültek a SHiNE Dance weboldalán, hogy „egy nagyon vagány közösség”, ami nem elsősorban a nádszálkarcsú tiniknek szól, hanem ahol egy negyven évét betöltött nő is jól érzi magát.

„Nagyon tetszett, hogy bizony nem csak a legszebbek, legcsinosabbak táncolnak, s nagyon életszerű az egész.

Bekapcsolódtunk, s tavaly ősszel lehetőség adódott arra, hogy képzésre jelentkezzek. Nekem mindig az a felfogásom, hogy ha valami nagyon jó történik velünk az éltünkben, akkor azt osszuk meg másokkal is. Ha valami olyant tapasztalsz, hogy attól ragyog a lelked, akkor azt jó tovább adni” – meséli mosolyogva Ági.

Azért tud bárki részt venni az órán, mert a nagyobb energiájú gyakorlatoknak mindig van könnyített változata Fotó: Veres Nándor

Mint megjegyzi, az online térben lezajlott képzés még jobban megerősítette abban, hogy megtalálta a számára legmegfelelőbb mozgásformát, majd sikeres vizsga után hozzáláthatott a SHiNE Dance Fitness órák tartásához. Sőt – újságolja – abban a meglepetésben volt része, hogy felkérték, legyen a hónap arca az Egyesült Államokon kívüli közösség számára. Nevetve eleveníti fel: tavaly télen, amikor eldöntötte, hogy másoknak is meg szeretné mutatni a SHiNE-t, a ház pincéjét alakította át tornateremmé, és oda hívta meg az első bátor résztvevőket.

Tánccal, vidámsággal

„Nem jellemző ránk, székelyföldi nőkre, hogy a nap 24 óráját átragyogjuk. Végezzük a feladatokat a munkahelyünkön, otthon, általában túl sokat vállalunk, és minden elvárást próbálunk teljesíteni.

De vajon magunkkal szemben is ilyen jól teljesítünk? Vajon van-e legalább naponta egy óra az életünkben, amikor ragyogunk?”

– teszi fel a költői kérdést. Azt mondja, ez ezzel a mozgásformával garantált. Az órákon három féle – jazz, balett, hipp-hopp – táncmozdulatot ötvöznek.

Berényi Ági, a SHiNE szerelmese Fotó: Veres Nándor

„A tánccal érzelmeket közlünk, el tudjuk táncolni, ha mérgesek vagyunk, de el azt is, ha szerelmesek. A balett szép, kecses mozdulatokból áll, fejleszteni lehet vele az egyensúlyérzéket, kifejezheti a szenvedélyt, a hipp-hopp stílust a szabadság érzése jellemzi, nagyon jól le lehet vezetni vele a stresszt, a jazzre pedig az energikus, játékos mozgás a jellemző. Weboldalunkon, amihez hozzáférnek az oktatók, körülbelül ötszáz olyan dalválogatás van, aminek megvan a nagyon szigorú koreográfiája, és azok közül válogathatunk”. Mindemellett szabad kezük van újabb dalösszeállítások kiválogatására, amire saját koreográfiát dolgozhatnak ki.

Mindig van könnyített változat

Úgy állítja össze az egy órás lejátszási listát – jegyzi meg –, hogy nagyon figyelve a biztonságra, az első két dal tulajdonképpen a bemelegítést szolgálja. Az óra laza gyakorlatokkal, nyújtással, bemelegítő gyakorlatokkal indul. A mozdulatok komplexitása lehet egész kezdő, haladó vagy nagyon haladó, lassú, gyors vagy nagyon gyors. „Nagyon egyszerű mozdulatokkal indítunk, fülbemászó zenével, ami után két-három olyan dal következik, amelynek a ritmusa közepes intenzitású mozgást diktál, ezt követően olyan kardió mozdulatsor következik, amivel folyamatosan emelkedik a pulzus.. Jönnek az alakformáló gyakorlatok, comb, has, kar, majd egy kis motivációs zene, levezetés, ami visszahozza a pulzusunkat a normál tartományba.

500-700 kalóriát égetünk el egy óra alatt úgy, hogy nem kapkodunk levegő után, nem vagyunk kifulladva. Most már nagyon büszke vagyok arra, hogy az óra után mindenki ragyog, és nem csak az izzadságtól”

– lelkendezik.

Fülbemászó dalok, jó hangulat. Magunkért Fotó: Veres Nándor

Azért tud bárki részt venni az órán – fűzi hozzá –, mert a nagyobb energiájú gyakorlatoknak mindig van könnyített változata, és akik valamilyen okból épp nem akarnak ugrálni, nyugodtan lépegethetnek, az is nagyon hatékony.

A lényeg, hogy szeressünk mozogni

Ugyanakkor – fűzi hozzá – olyan dalokat keres, amelyek lélekben is fel tudnak tölteni. „Ha ez az egy óra úgy telik el egy résztvevőnek, hogy ki tudja zárni a napi gondokat, nem tud máson gondolkodni, mert figyelnie kell a koreográfiát, és hallgatja a pozitív tartalmú zenét, ami a fülében még óra után is megmarad, már az is nagyon sokat számít abban, hogy eltolódjon a mérleg a jó életérzés felé . Engem is nagyon motivál, mikor valaki úgy jön be az ajtón, hogy jól láthatóan alig vonszolja magát, a második, harmadik számnál még mindig nem érkezett meg, de a negyedik-ötödik számnál már kezdenek ragyogni a szemei, s nézed az óra végén, amint teljes lényében ragyog, mintha kicserélték volna.

A másik nagyon motiváló tapasztalat, hogy pár óra után el tudunk jutni odáig, hogy azokat a nőies gyakorlatokat, amiket mondjuk egy hónappal ezelőtt nem tudott, nem mert valaki megcsinálni, mert szégyenkezett a saját tükörképe előtt is, most teljes örömmel és önbizalommal csinálja meg.

Ez nem mindenki számára könnyű. El kell jussunk oda, hogy minél többen legyünk azok, akik elfogadják magukat, a testüket, a tükörképüket, a mozdulataikat, azt, hogy bármilyen is lennék, szép vagyok, erős vagyok, és megérdemlem, hogy ragyogjak”.

A hatévestől a hatvanévesig bárki jól érezheti magát ebben a mozgásformában Fotó: Veres Nándor

Hogy kinek ajánlja? Mindenkinek. A hatévestől a hatvanévesig bárki jól érezheti magát ebben a mozgásformában. Hisz abban, hogy ha valami újat az ember kipróbál, az teljesen független attól, hogy hány éves vagy hány kiló. A lényeges az, hogy szeressen mozogni.

Bátorít mindenkit, hogy ne ódzkodjanak a tánclépésektől, ez ne ijesszen el senkit, hiszen az órán nagyon egyszerű mozdulatokkal indítanak, hogy könnyen megtanulják a lépéseket. „Amikor meg tudja valaki csinálni a bonyolultabb mozdulatokat, és még az is látszik rajta, hogy ezt teljes jókedvvel teszi, akkor már elindult egy pozitív fejlődés útján” – önt lelket a kétkedőkbe Ági.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.