HIRDETÉS

Tippek, tanácsok, javaslatok az autó kímélő használatára

Pinti Attila 2017. június 16., 16:55 utolsó módosítás: 2017. június 16., 17:00
HIRDETÉS

Hanyagság, helyes használat ismeretének hiánya, tévhitek – ezek miatt hibásodnak meg idő előtt a leggyakrabban a személyautók. A tapasztalatlanabb és kevés műszaki ismerettel rendelkező járművezetők segítésére több elemzést, illetve összesítést is közzétett az Adevărul.ro hírportál. Az információk szakszerűségére vonatkozóan véleményt kértünk egy brassói autómérnöktől is.

Néhány apró trükköt alkalmazva érezhető fogyasztáscsökkenés érhető el Fotó: Pinti Attila

A kézifék nem dísz, azért van, hogy megállás, leparkolás után használjuk – ez az első olyan tanács a hírportáltól, amelyet megszívlelve csökkenthetők a szervizköltségek és megelőzhetők a súlyosabb műszaki meghibásodások. Dan Grusea brassói mérnök ezzel kapcsolatban elmondja, a „kézifék” kifejezés szakszerűen inkább „rögzítőfék”, hiszen gyártótól függően akár lábbal is működésbe hozható.

Használatával kapcsolatban rengeteg a tévhit, de ő azt tanácsolja,

a jármű rögzítéséhez ne csak sebességfokozatot kapcsolva előzzük meg az elgurulást, hanem használjuk a kéziféket is.

Meredek emelkedőn-lejtőn főleg, fokozatban, rögzítőfék nélkül hagyott álló autónál ugyanis szükségtelenül terhelődik az erőátviteli rendszer. Ami a kézifék „téli befagyását” illeti, tapasztalata szerint ilyen csak elhanyagolt, rendszeres karbantartást mellőző kocsiknál jelentkezhet.

A kinyomócsapágy halála

Hátramenetből előre és fordítva – még gurulás közben: ez rendkívüli módon terheli a kuplungszerkezetet, a kinyomócsapágyat, ráadásul a tengelykapcsoló fogaskerekeit sem kíméli – elég az olyan mutatványokkor hallható reccsenő hangra gondolni, amikor valaki egy üres parkolóhelyet találva, még megállás előtt megpróbálja beerőszakolni hátramenetbe a sebváltókart.

HIRDETÉS

Grusea elmondja, ha kinyomócsapágyról van szó, jó tudni azt is, hogy hatalmas terhelésnek tesszük ki ezt a létfontosságú alkatrészt akkor, amikor például a villanyrendőr piros jelzésénél, sokkal rosszabb esetben hosszú ereszkedőknél végig padlóra nyomjuk a kuplungpedált.

A kinyomócsapágy ugyanis legfeljebb 1-2 másodperces terhelésre van tervezve – amennyi idő alatt még a kezdő sofőrök is képesek fokozatot váltani.
– mondja a szakember.

Az előbb említett „alapjárati”, lejtőn való gurulás is árthat az egészségnek is – jegyzi meg az Adevărul összeállítása. Aki ugyanis „üresben” hagyja az autót, úgy „gurul le a hegyről”, az bizony a szükségesnél többször kényszerül a kerékfék használatára. Ez pedig a lassítóerő drasztikus csökkenéséhez és a fékbetétek gyors kopásához vezet. A brassói autómérnök itt megjegyzi, aki motorféket használ ereszkedéskor, rengeteg üzemanyagot spórol – ilyenkor ugyanis nulla a fogyasztás. A lábfék túlzott használatakor jelentkező fékteljesítmény-vesztés könnyen okozhat balesetet – mondja Grusea.

Kevés üzemanyag, nagy kár?

A hírportál javaslatlistáján fontos helyen szerepel, hogy amennyiben lehetséges, „mindig legyen tele az üzemanyagtartály”. Aki ugyanis mindig minimális mennyiséggel közlekedik, az eltömítheti a befecskendezőket és tönkreteheti az üzemanyag-szivattyút. Dan Grusea ezzel nem feltétlenül ért egyet. Szerinte – bár valóban „nem egészséges” mindig csak négy-öt liternyi benzint vagy gázolajat lötyögtetni a tartályban – a mindig tele lévő tartály pazarlás: az autó többletsúlyt „cipel”, így növekedik a fogyasztás. Annak, aki nincs folyton úton, és nem ódzkodik attól, ha többször kell tankolnia, elég, ha félig vagy akár csak negyedig tölti fel a tartályt.

Fogyasztásoptimalizálás apró trükkökkel

Az Adevărul.ro csokorba szedte azokat a trükköket is, amelyekkel litereket spórolhat az üzemanyag-fogyasztáson a sofőr. A portál egy Németországban dolgozó román autóipari szakértőt szólaltatott meg, aki szerint több dolgot is szem előtt kell tartani.

A nem megfelelő, esetleg oldalanként vagy tengelyenként eltérő guminyomás deciliterekben mérhető fogyasztásnövekedéssel jár.

Az autó kézikönyvéből vagy az internetről könnyen előbányászható, autótípusonként változó értékekkel a közlekedés is biztonságosabb. Magasabb értékre „felfújni” az abroncsot nem ajánlott, idő előtti kopás a jutalom érte.

A megfelelő guminyomás a biztonság és a takarékosság feltétele is Fotó: Kristó Róbert

Minden egyes plusz kilogramm – igaz, szinte elhanyagolhatóan, de – növeli a fogyasztást.

Érdemes szétnézni az utas- és csomagtérben, székek alá gurult bontatlan üdítők, kicsírázott krumplival tömött szatyrok után kutatva. Grusea megjegyzi, közvetetten ide kapcsolódik például az is, hogy a nem gyári tetősínek, sí- vagy kerékpártartók szintén növelik az üzemanyagköltségeket. Egyrészt súlyuk, másrészt az autó légellenállásának növelése miatt – így ha időszakosan is, de nincs szükség rájuk, szereljük le őket.

Egyre nagyobb teret hódít a modern autók egyik alapfunkciójának, a Stop/Start-rendszernek az „utánzása” – régebbi autókkal.

A villanyrendőrnél – vagy dugóban – való álldogáláskor ez a rendszer automatikusan leállítja a motort, spórolva a fogyasztással. Csakhogy azokat az autókat, amelyek ilyen funkcióval vannak ellátva, eleve eltérően tervezik, mint „mezei” társaikat – más a motorvezérlő szoftver, illetve több részegység is kifejezetten a könnyű és hatékony újraindításra van kifejlesztve. A Start/Stop-mentes járművek „utánzó” használata erőlteti az akkumulátort, az önindítót, ráadásul az indításkori üzemanyagfelvétel is jóval nagyobb – tehát spórlásról szinte egyáltalán nem beszélhetünk. Dan Grusea például határozottan állítja, ha kevesebb mint két percet kell állni, sokkal kíméletesebb és üzemanyag szempontjából is takarékosabb, ha alapjáraton hagyjuk a motort. Ennél hosszabb időtartam esetében sem biztos, hogy megéri leállítani, majd újraindítani.

Az elindulással kapcsolatban hozzáteszi, a lineáris gyorsulásnál nincs hatékonyabb, és ugyanez érvényes a megállásra is: az általa preventív motorfékes gurulásnak említett módszer lényege, hogy a közlekedési körülmények figyelembe vételével közeledünk minden egyes körforgalomhoz, útkereszteződéshez és kanyarhoz, lehetőleg a fékpedál érintése nélkül, lassulásra a motorféket használva, folyamatosan visszakapcsolva.

Az utolsó tanács noha nem kapcsolódik közvetlenül a vezetési stílushoz, megfontolandó: az utastérben tartsuk elviselhető szinten a zene hangerejét. Több kutatás is megalapozottnak véli ugyanis a feltételezést, miszerint minél hangosabb a zene, annál jobban odalépnek a vezetők a gázpedálra.

1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS