Tusványos: „emelet” helyett minőségi fejlődés

Szász Cs. Emese 2017. július 13., 17:08 utolsó módosítás: 2017. július 13., 17:18

Minden évben elviccelik, hogy lassan emeletet kellene építeni Tusványosra, ugyanis évről évre annyian vesznek részt rajta, amennyit még épp megbír a kemping területe. Sokak számára az év egyik biztos pontja a jövő héten rajtoló Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, így nem csoda, hogy idén a rendezvény szlogenje is ez: A biztos pont.

Tusványos: „emelet” helyett minőségi fejlődés
galéria
Rövidnadrágos politizálás zajlik a Tusványoson, de nem csak Fotó: Gecse Noémi

Volt már a világ közepe, idén a biztos pontnak számít a július 18–23. között zajló tusnádfürdői rendezvény. S hogy miért számít annak? Sándor Krisztina, aki egykori főszervező, de jelenleg is a rendezvény politikai programkoordinátora azt állítja, hogy úgy érzik, az egyre bizonytalanabbá váló világban kellenek a biztos pontok.

Ilyen biztos pont az immár 28. kiadását megérő Tusványos, ilyen biztos pont Székelyföld, Kárpát-medence, de Kelet-Európa is

– mondja Sándor Krisztina, mikor a rendezvény jelszaváról kérdezzük. Minden szinten zajlanak mindezekről közéleti beszélgetések is, úgy állították össze a programot, hogy próbáljanak választ adni a felmerülő kérdésekre. Hozzátehetjük, immár sok éve biztos pontnak számít az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombaton délelőtt megtartja tusványosi előadását, azelőtt való napon pedig a Kárpát-medencei magyar politikai pártok képviselőivel találkozik.

A rövidnadrágos politizáláson túl

A tavalyi évekhez hasonlóan napközben idén is tematikus sátrakba várják az érdeklődőket, ahol neves meghívottak közéleti, gazdasági és kulturális témákban tartanak előadásokat. A rendezvény erdélyi főszervezője, Popa Ilona – aki nem mellesleg Maros megyei – elmondta,

összesen 27 sátorban zajlanak programok, s több mint 220 szervező dolgozik

majd azon, hogy a rendezvény ideje alatt minden rendben menjen. Újdonságnak számít, hogy a tavalyi siker után idén kibővült a Kriza János sátor programja, amelyben a néptánc kapja a főszerepet, napközben is különböző előadásokat hallgathatnak a szabadegyetem résztvevői, este pedig a néptáncé lesz a főszerep.

Érdekes programkínálattal jelentkezik a Színház sátor is: Szabó László, Vidnyánszky Attila, Fekete Péter lesznek a házigazdák, de a budapesti Nemzeti Színház, a Békéscsabai Jókai Színház és a Fővárosi Nagycirkusz is előadásokkal jelentkezik. Ez a sátor lesz a közönségtalálkozók helyszíne, de gyerekprogramokra is idevárják a legkisebbeket. Hasonlóan érdekesnek ígérkezik a Janus irodalmi sátor programja is. Popa Ilona elmondta, nem csak könyvekről, de tényfeltáró újságírásról is lesz szó, valamint jobboldali publicisták tartanak kerekasztal-beszélgetést.

16 órától idén is karszalaggal lehet belépni a tábor területére Fotó: Pinti Attila

Az ifjúság számára talán a MIT-sátor nyújtja a legtöbb érdekes beszélgetést, ott találkozhatunk azzal a fiatalemberrel is, aki körbevitorlázta a földet, de a Keskeny út sátrában is zajlik majd a fesztiválmisszió. Új helyszínként jelentkezik majd a sportudvar, ahol a budapesti vizes világbajnokság és a vívóbajnokság eseményeit követhetik élőben az érdeklődők.

Kapunyitás a legtürelmetlenebb táborozóknak

A rendezvény kapuját amúgy július 18-án, kedden nyitják meg, leghamarabb reggel 8 órától várják a táborozni vágyókat. Az előző évekhez hasonlóan a fesztivál 16 óráig idén is ingyenesen látogatható, ezt követően pedig 10 lejes belépő kiváltásával vehetnek részt rajta az érdeklődők, de a helyi lakosok és a 12 éven aluliak délután is ingyen látogathatják a rendezvényt. A napi sátorjegy 10 lejbe kerül, a heti sátorjegy ára pedig az előző évhez képest csökkent, így az 40 lejért váltható ki. Ennek ellenére idén is tömegre, sőt akár rekordszámú részvételre számítanak a szervezők.

A gyerekektől a nagytatákig

„Minden évben elvicceljük, hogy emeletet kellene húzni Tusványosra, hogy mindenki elférjen, ugyanis a rendezvény egy behatárolt területen zajlik, így helyszínileg növekedni nem tud. Talán a 2012-es Omega koncert után állapítottuk meg, hogy növekedni már nem tudunk, nem is kell, inkább a minőségi fejlődést tűzzük ki célul” – mondja Sándor Krisztina. Hozzáteszi: számításaik szerint naponta 7-13 ezer ember jár Tusványosra, s ezt megszorozva a hat nappal kiderül, hogy 60-70 ezer résztvevője van évente a rendezvénynek.

Az esti koncerteken akár 13 ezer ember is megfordul

Kérdésünkre, hogy mi lehet a profilja egy tusványosozónak, Sándor Krisztina elmondta, nagyon különböző korosztályok jelennek meg a szabadegyetemen. Bár ő azt szeretné a legjobban, hogy a húszas, valamint a harmincas éveik elején járó, aktív, közélet iránt érdeklődők legyenek ott a legtöbben, a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan nosztalgiázni is visszajárnak, így történhet meg, hogy a tizenéves fesztiválozóktól a már meglett nagytatákig bizony széles spektrumú a látogatói kör, s nyilván a gyerekek sem maradnak ki a tusványosi buliból. „

Több nemzedéket átívelő profil ez. Inkább egy változó filmben tudnánk bemutatni”

– fogalmazza meg Sándor Krisztina.

A medve továbbra sem játék

Az idei topmedvetémáról is megkérdeztük a szervezőket, ugyanis köztudott, hogy medvék eddig is voltak, ezután is lesznek, a nemrégiben megszabott kilövési kvóta pedig nem tünteti el a sokszor „bulizni is be-bejáró” medvéket a táborból.

Több nemzedéket átívelő a tusványosozó profilja: a gyerekektől a nagyszülőkig mindenki belefér Fotó: Gecse Noémi

Popa Ilona főszervező figyelmeztet: a medve továbbra sem játék, annak ellenére, hogy pár éve a rendezvény kabalafigurája lett a maci.

„Mi idén megdupláztuk a vadőrök számát, kettő helyett immár négyen lesznek a táborban, ők pedig mindenféle medveriasztó ketyerével fel vannak szerelkezve. Ezenkívül arra intünk mindenkit, hogy óvatos legyen, ne sétáljon egyedül és éjszaka az erdőben vagy a településen, s ha meglát egy medvét, ne kezdje el fényképezkedéssel felbosszantani” –

mondja a főszervező. S abban mi is egyetértünk, senki nem lesz menőbb egy medvés szelfivel a közösségi oldalakon.

 

Tusványosi nagykoncertek

Kedd, július 18.: Hooligans, Magashegyi Underground
Szerda, július 19.: Balkán Fanatik, Szabó Balázs Bandája
Csütörtök, július 20.: Nagy Feró és a Beatrice, Anna & the Barbies
Péntek, július 21.: Margaret Island, Magna Cum Laude
Szombat, július 22.: Skorpió, Kowalsky meg a Vega
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.