Útban a korababák felé: érkeznek a horgolt polipok

Hajnal Csilla 2020. március 26., 14:35 utolsó módosítás: 2020. március 26., 16:25

Összesen 221 horgolt polip érkezett Átyin Andrea Katához, amelyből 144 darab kerül a Maros Megyei Kórház koraszülött babáihoz. Máskor is hosszú a fertőtlenítési és sterilizálási folyamat, most ez hatványozottan igaz a koronavírus miatt, így valószínűleg pár hetet várni kell, amíg a korababákhoz eljutnak a nyugalmat árasztó polipok, amelyeknek a karjaiba kapaszkodhatnak a kicsik a belógó csövek helyett.

Útban a korababák felé: érkeznek a horgolt polipok
galéria
Ellepték a kezdeményező Átyin Andrea Kata nappaliját a kis horgolt polipok Fotó: Saját album

Átyin Andrea Kata februárban kezdett el koripokat, azaz horgolt polipokat készíteni, és másokat is erre biztatni, azóta fonalak és horgolt polipok is érkeztek hozzá szép számban, egy részét már át is adta Vásárhelyi Enikő mozgásterapeutának, és egy neonatológus orvossal közösen bejuttatják a marosvásárhelyi megyei kórház koraszülött osztályára, hogy alapos fertőtlenítési folyamat után bekerüljenek a korababák inkubátoraiba.

Dániából indult a kezdeményezés, amikor 2013-ban egy csapat önkéntes kis polipokat kezdett el horgolni koraszülött babák számára. Nem helyettesíti az anyaméhet és az inkubátort sem a horgolt polip, de a karjai a biztonságot nyújtó ölelést szimbolizálják. Hamar pozitív visszhangot kapott világszerte, és a koraszülött osztályokon elkezdték bevezetni a kis nyolckarúakat. Belekapaszkodhatnak a kicsik a csövek helyett, mint az anyaméhben a köldökzsinórba, és ez nyugtatólag hat rájuk.

Átyin Andrea Kata Kolozsvárra is juttatott 27 darabot a 221 koripból, amelyeket postára adott, és Bedőházi Szendi mozgásfejlesztő babamasszőrön keresztül jut be a kórházba a babákhoz.

„Van néhány olyan polip, amely nem felel meg a dán mintának. Elég sok a hibalehetőség, így nagyon precízen kell dolgozni. Sajnos érkeztek hozzám aránytalan polipok is, ahol a minta be nem tartása volt a probléma, és ennek eredményeként nem lett megfelelő a fejforma. Egy másik probléma, ha nincs elég keményre kitömve a fej, mert ezek a polipok haza mennek a babákkal, és mikor már nagyobbak, a puha fejet könnyen befalhatják, így ez is nagy hiba. A hibásokat is két csoportba soroltam: az egyik, amit nem lehet feljavítani, a másik, amit orvosolni tudok (például újratömöm a fejét).

Ez elég sok időt felvesz, de ha már egy kedves hölgy elég sokat dolgozott vele, megéri a fáradtságot, hogy kihozzuk belőlük a maximumot”

– mesélte Átyin Andrea Kata.

Mint mondja, azokat a koripokat, amelyeket nem tud helyrehozni, az erdőszentgyörgyi Városi Kórház gyermekosztályának adományozza. „Szeretném kihangsúlyozni, hogy ezek a polipok nem rosszak vagy selejtek, hanem egyszerűen nem a megfelelő minta alapján készültek, ezért nagyobb gyereknek tökéletes társ lehet, de egy inkubátoros ici-pici baba mellett túl nagyok lennének. Ezeket felajánlottam az erdőszentgyörgyi kórháznak, ahol majd eldöntik, hogy ezeket a polipokat a kórházban kezelt gyerekek használhatják, vagy akár ajándékba kapják, és haza is vihetik azokat” – tette hozzá a kezdeményező, aki húsz koripot horgolt, a többit a segítőtársak juttatták el hozzá, összesen 28 személy kapcsolódott be az általa kezdeményezett akcióba.

Fotó: Saját album

„Sajnos a kijárási tilalom miatt meg kellett szüntessük a fonalak és polipok postázását, nehézkes az adománygyűjtés és a fonalbeszerzés is” – mondta, de folytatják az elkezdett munkát, sőt új „akcióra” készülnek: anyák napjára a korababák édesanyjának szeretnének szíveket horgolni. Már ezekből is készült jó néhány, csak még nem tudják, hogy egyáltalán el tudják-e juttatni a kórházba azokat a bevezetett szigorítások miatt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.