Regényes életút értékmentéssel: Majorchik Irén

D. Balázs Ildikó 2022. április 08., 19:12 utolsó módosítás: 2022. április 09., 12:27

Még a szeme is mosolyog, tele van energiával és életkedvvel, akár le is tagadhatná a mögötte lévő 75 esztendőt, ha nem fájna itt, ott. Szervezett ő már szapuló kalákát, kenderfesztivált, írt kétfelvonásos színdarabot, régi recepteket gyűjtött egy csokorba, s közben gyűjtögette egy letűnt kor maradványait. Szeret énekelni, mókázni, „s a mondókája is jó”. A jobb élet reményében a kommunizmus idején még Svédországba is „kiszökött” a férjével, de hazatért, mert mind édesanyja figyelmeztette, szülőfalujának szüksége van rá. Regénybe illő az ő élettörténete – mondja Majorchik Irén, egy felcsíki, ízig-vérig székely asszony.

Regényes életút értékmentéssel: Majorchik Irén
galéria
Ha ez a tornác mesélni tudna... Majorchik Irén a közel százéves parasztház bejáratánál Fotó: Veres Nándor

Mindig is kíváncsi voltam a Csíkszentdomokos Marosfő felőli kijáratánál, az út baloldalán egy gondosan bekerített telken látható, kékre meszelt öreg parasztházakra. Meg is lepődtem, amikor Majorchik Irén ide adott találkát, hogy meséljen a könyvéről, amelyben régi csíkszentdomokosi recepteket gyűjtött egy csokorba. De amíg a könyvig értünk, sok emlék felelevenedett. Mesélt, kacagott, emlékezett.

Tájház az értékmentésre

„Hatalmas nagy ambícióval áldott meg engem a Jóisten, ezt itt mind kicsidenként építgettem, gyűjtögettem, jöttek az ötletek, a lehetőségek” – mutat körbe büszkén a tájház udvarán Irénke néni. Sorba vesszük az öreg házakat, bekukkantunk ide-oda, majd letelepszünk a tágas csűrbe. „2006-ban volt Csíkszentdomokoson a legelső farsangtemetés, a nép felbuzdult, hogy hát mi vagyunk a vendégfogadók, fel kell készülni. Kitaláltuk, hogy terítsünk díszes asztalokat, szedjük elő a régi holmikat. A kapuk elejébe kikerült az osztováta, a fonókerék, a guzsaly, a kerítésre kitettünk mindenféle szőtt dolgot. Aztán mikor megvolt minden, felszusszantunk, hogy jól sikerült, nem vallottunk szégyent, s arra gondoltunk, hogy ha ilyen jól megmozdult mindenki, akkor ezt folytatni kell.

Elindult egy folyamat, hagyományőrző kalákacsoport alakult a faluban, szapulókalákát, kenderfesztivált szerveztünk, s közben egyre jobban gyűltek a régi holmik is, s egyre kevesebb volt a hely, ahol tárolhattam”

– meséli.

Első lépésben így került a néprajzi gyűjtemény egy szelete a „csűrmúzeumba”, Irénke néni udvarán. Idővel egyre jobban beleásta magát a hagyományápolásba, a gyűjtögetésbe, s egyre fontosabbnak érezte a régmúlt értékeinek a megőrzését.

Az utókornak átmentett parasztház Csíkszentdomokos határában. Ma tájház Fotó: Veres Nándor

A falu határában lévő telekre költöztetett egy megvásárolt régi házat, amiben tájházat alakított ki, szomszédságában van egy csűr s további kisebb épületek. „Megvan ez a ház jó százéves is. Egyszerűségben, békességben, szerénységben élt ebben a házban Török Illés s Török Amália, nyolc gyermekük született” – meséli a tornácos, kétszobás ház tisztaszobájában.

Az elődök élete, munkája egy helyen

A berendezett házban sok az örökölt, saját holmi – jegyzi meg – , de rengeteg mindent behoztak a faluból is. „Három ágyat kellett vessek, ebből kettő a sajátom. Nézzék, milyen szép bütüs párnák vannak az egyik ágyon. Két szobája volt régen a háznak, a belső volt a tisztaszoba, ott voltak az ünnepi ruhák, ha vendég jött, ott szállásolták el. A külső szobában zajlott a hétköznapi élet, a szövés, fonás, főzés” – magyarázza. A bútorokat ő maga festette, mert azt is megtanulta, mondja büszkén, s mutatja közben az itt-ott vállfára akasztott régi ruhákat, népi viseleteket. „Jó lett volna viseletbe öltözzek” – sopánkodik, de nem sokáig bosszankodik, mert eszébe jut, hogy hogy megjárta.

A koronavírus idején bizony nem igen jártak erre sem a turisták, sem ő, csak a madarak, s hát nem beköltött egy madár egy felfüggesztett férficsizmába?

„Nagyon boldog vagyok, mert tudom, hogy az elődeim munkája mind itt van. Akit érdekel, annak el tudom magyarázni, hogy mi mire való” – mutat körbe.

Nézzék, milyen szép bütüs párnák vannak az ágyon – büszkélkedik Irénke néni Fotó: Veres Nándor

A tágas udvaron lévő csűrben a nagy asztalok köré turisták szoktak letelepedni, mellette a kis házban van egy kisebb konyha és egy kamra, a tornácos ház mögött alakított ki egy kézmosót és illemhelyet „régimódiasan ”, mellette a fásszínben régi szövő- és fonó eszközök, régi faedények vannak kiállítva. „Tessék csak nézni, a sarokban még van abból a kenderből, amit mi ültettünk” – mutatja. Bő tíz évvel ezelőtt ugyanis a felcsíki faluban az asszonyok a kendervetés hagyományát is újjáélesztették. „Kerestük a kendermagot, hogy vessünk kendert, egy néni emlékezett, hogy van neki a padláson, de biz azt megette a moly. Végül a piacon találtunk, madáreledelként árulták, hatvan deka kendermagot vettem, s azt elvetettük nagy óvatosan, mint a murkot, nem csak úgy eldobáltuk. Vágtunk neki fészket, hogy biztos legyen, így szerveztünk a saját telkünkön öt alkalommal kenderfesztivált” – eleveníti fel.

Táncolt a puliszkakeverő a frustok előtt

Ez a címe az időközben elénk került, tavalyelőtt ősszel megjelent receptes könyvnek.

Nem, ez nem egyszerű receptgyűjtemény, ebben hagyományos domokosi receptek vannak élettörténetekkel, jó tanácsokkal fűszerezve.

A könyv ötlete is egy közösségi eseményen, egy szapulókaláka során született meg. Jó kedéllyel meséli, a szapulókalákára előkerültek a padlásokról a régi holmik, lepedők, pendelyek, kenderingek, hamut gyűjtöttek, lúgot főztek, a házban tejbelaska főtt, s málélepény sült, pont mint régen. Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy meg kellene főzni a régi ételeket.

Hagyományos domokosi receptek élettörténetekkel, jó tanácsokkal fűszerezve Fotó: Veres Nándor

„Meghirdettük, hogy süssünk, főzzünk ükanyáink, dédanyáink receptjeiből, s főztünk. A kóstolóra jött a polgármester, tanárok, még a plébános is, mi főztünk, ők kóstolgatták. Nagy siker volt. Kezdtem a régi recepteket gyűjtögetni, leírni, s telt múlt az idő, s én megírtam a könyvet.

A székely jó humoros nép, nekem is adott a Jóisten éppen annyit, amennyi kell. Mi tudunk énekelni a salátáról, a petrezselyemről, a paszulyról, a pityókáról, ezeket az énekeket én egy CD-re énekeltem fel, s az bele van fűzve a könyvbe”

– mutatja. És hogy személyesebb hangvételű legyen a kiadvány, unokájaként tekint az olvasókra, úgy is szólítja meg őket. Közben persze az ételekről, a főzésről is szó esik, s így derül ki, hogy Irénke néni egyik kedvelt étele savanyúkáposztából készül, ezzel az alapanyaggal nagyon változatosan lehet főzni. De nagy kedvence a cibreleves s a káposztaléleves.

„Azt tettem, amit a szívem diktált”

„Engem a Jóisten így választott ki, így vagyok az, aki vagyok. 15 éves koromban epilepsziás lettem, 32 éven keresztül epilepsziás voltam, sehova nem vettek fel munkába. Sokat foglalkoztam a gyermekekkel a faluban, vittem őket kirándulni a Ceaușescu-érába, jártunk zarándoklatra, énekeltünk, s mondogatták néha a faluba, hogy né, Majorchikné megbolondult. De most is elemlegetik a fiatalok, hogy Irénke néni milyen szép volt. Nagy bátorság volt bennem, azt tettem, amit a szívem diktált. Eszembe sem jutott, hogy félni kéne” – magyarázza.

Irénke néni háztartásbeli volt egy életen keresztül, olyan asszony, aki érdeklődött a világ dolgai iránt Fotó: Veres Nándor

Irénke néni háztartásbeli volt egy életen keresztül, olyan asszony, aki érdeklődött a világ dolgai iránt, s ha tehette volna – árulja el –, pedagógusnak tanult volna. De nem volt módja rá, ennek ellenére – mondja határozottan – nem szégyenkezik, sokmindenre megtanította az élet az elmúlt évtizedek során. Négy gyermeke van s hat unokája – jegyzi meg büszkén. Ma már tudja, őt sok talentummal megáldotta a Fennvaló, s mindig kapott támogatást, biztatást, hogy ezek felszínre törjenek.

„A Jóistennek terve volt fölöttem. Hároméves koromban édesapám meghalt, nagy volt a szegénység, s édesanyám odaadott nagybátyáméknak, hogy ők neveljenek fel. Gazdagabbak voltak, nem volt gyermekük, jó sorsom volt. Édesanyámmal közbe-közbe találkozgattam, inkább az ő stílusát örököltem, ő is szeretett énekelni, beszélgetni. Teltek az évek, változott a világ, a kommunizmus idején kezdtek az emberek menekülni a jobb világ felé, nekem is két húgom Svédországba menekült, s mi is mondtuk a férjemmel, menjünk, szökjünk ki. A gyermekeket a nevelőanyámra hagytuk, hogy majd visszajövünk értük. Ki is mentünk Svédországba, ahol pár nap múlva bebútorozott lakást kaptunk. Ott ültünk az asztalnál, s néztük egymást. Na mi most mit csináljuk? – kérdeztük. Egyszer csak kopogtatnak, s hát jött a sógorom a rendőrséggel, nekünk pedig pakolni kellett, s jönni haza. Rosszul esett, de hazajöttünk, s idehaza megtudtam, hogy édesanyám járt közbe a hazatoloncolásunkban. Elmentem hozzá, s megkérdeztem, miért tette ezt velünk.

Irénke, a falunak szüksége van rád – mondta.

Ez prófétai szó volt. Akkor nem is igazán értettem, de eljött 2006, s akkor mondtam, hogy ez az, ezért kellett nekem itt maradni. Regénybe illő az élettörténetem, igaz-e?” – mondja.

A berendezett házban sok az örökölt, saját holmi, de rengeteg mindent behoztak a faluból is Fotó: Veres Nándor

Februárban töltötte a 75. életévét. Hálás – mondja –, hogy ez a gazdag életút neki megadatott, de benne mindig is erős volt a hit, a gyökerei iránti tisztelet, és a felé haladt, amerre az élet irányította.

Majorchik Irén a tájház tornácán Fotó: Veres Nándor

Húsz évig volt imaház kialakítva a lakásában egy szobában, mai napig harminc személy részvételével rózsafűzértársulatot szervez. Amikor még nem volt lehetőség bábszínházba menni, bábokat varrt, s a szomszédságból összegyűlt gyerekeknek bábszínházat mutatott be A szófogadatlan nyuszikölykök és a vadász címmel. „Amikor a kenderfesztiválra készültünk, a kendervetés alkalmával elmondtak egy viccet, s abból a viccből kétfelvonásos színdarabot írtam A szöszgatya története címmel” – nevet nagyot.

Azt hiszem, senkit nem lep meg, ha most kiderül, hogy Irénke néninek még rengeteg terve van. Azt mondja, ha a Jóisten még élteti, a gyógynövények jó ismerőjeként a gyógynövényekről, régi, hagyományos gyógymódokról is mindenképpen szeretne könyvet írni.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című kiadványában jelent meg 2022. április 8-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport