1956 erdélyi öröksége: szabadságvágy és kemény megtorlás

Ilyés Krisztinka 2024. október 23., 12:59 utolsó módosítás: 2024. október 23., 13:01

Az 1956-os forradalom és szabadságharc nemcsak Magyarországon hagyott mély nyomot, hanem a határokon túl is. Erdély, a soknemzetiségű, történelmileg gazdag régió csendben, de annál intenzívebben rezonált a magyarországi eseményekre. Az itteni magyar közösség, bár nem lángolt fel úgy, mint Budapest utcái, mégis magában hordozta a forradalom vágyát: egy olyan jövőét, ahol a szabadság nem csupán álom, hanem valóság lehet.

•  Fotó: László Ildikó
galéria
Fotó: László Ildikó

Az 1956-os magyar forradalom hatása nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos területeken, különösen Erdélyben jelentkezett. Igaz ugyan, hogy a forradalom Erdélyben és Romániában nem öltött olyan formát, mint Magyarországon, ennek nyomán pedig nem beszélhetünk tömeges, szervezett ellenállásokról sem, vagy olyan politikai mozgalmakról, amelyek széles társadalmi rétegeket mozgattak volna meg. Bár voltak kisebb megmozdulások, például Temesváron, az országban intenzív forradalmi hangulat nem alakult ki, még a magyar közösségek körében sem. A lakosság többsége passzívan követte az eseményeket – a Szabad Európa Rádió, az Amerika Hangja, illetve a Kossuth Rádió adásain keresztül értesülhettek a Magyarországon történő revolúcióról.

•  Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila

A megmozdulások zöme békés módon zajlott – Kolozsváron a Bolyai Egyetem magyar diákjai november 1-jén kivonultak a házsongárdi temetőbe, ahol a halottak napi megemlékezés mellett kinyilvánították szolidaritásukat a magyar forradalommal.

„Hogyha sírunk: kiröhögnek, / Hogyha kérünk: fel is kötnek, / Hogyha küzdünk: odalöknek / Történelmi kárörömnek / És mégis élünk…” Habár Bartis Ferenc És mégis élünk! című versét nem az október 23-án kitört magyarországi forradalom ihlette, valamelyest kapcsolódik és összefonódik azzal a szabadságvággyal és a valahová tartozás utáni görcsös sóvárgásával, amit az 1956 éve lehetőségként lebegtetett a magyarok számára.

•  Fotó: László Ildikó
Fotó: László Ildikó

Más volt a helyzet viszont Temesváron, ahol az események különösen kiemelkedő szerepet játszottak az akkori romániai megmozdulások között. Itt 1956. október 30-án, a Műszaki Egyetem magyar, román és német diákjai – figyelmen kívül hagyva a nemzetiségi kérdéseket – szolidaritási gyűlést szerveztek. Ez az esemény talán az egyetlen, amelyik párhuzamba állítható az anyaország fővárosában zajló történéseivel, mert a temesvári iskola diákjai a magyarországi eseményekhez hasonló követeléseket fogalmaztak meg, követve annak mintáját.

A tizenkét pontos memorandumba összeszedett követelések a korszakban különösen érzékeny témákat érintettek, köztük az orosz nyelv kötelező tanításának eltörlését, a kollektivizálás megszüntetését és a sajtószabadság visszaállítását. Az események során mintegy háromezer diákot tartóztattak le, és közülük harmincegyet bíróság elé állítottak.

Ma, közel hetven évvel az 1956-os események után, talán érdemes újra feltenni a kérdést: mit jelentett a forradalom Erdély és az ott élő magyarok számára? Jelentett-e annyit, amennyit később követelt tőlük?

•  Fotó: László Ildikó
Fotó: László Ildikó

Stefano Bottoni történész kutatásaiból tudjuk, hogy a romániai események feltárása máig hadilábon áll, és sok részlet továbbra is homályban marad. Az elmúlt évtizedekben alig történt előrelépés a teljes történeti kép rekonstruálásában. Az viszont bizonyos, hogy a feszültséget és a kisebb megmozdulásokat eltekintve, nem beszélhetünk romániai vagy erdélyi ’56-ról.

A román hatalom mégis rendkívül kemény megtorlást alkalmazott a forradalom leverését követően, éveken át tartó állambiztonsági és politikai elnyomással. Stefano Bottoni számításai szerint

az 1957-1963 közötti időszakban megközelítőleg harmincezer embert tartóztattak le Romániában.

Ennek magyarázata nem csupán a forradalmi veszély elhárításában rejlik, hanem abban, hogy a román rezsim egyfajta kommunista nemzetépítési folyamatot folytatott. A hatalom szisztematikusan épített ki egy szofisztikált, mindent ellenőrző rendszert, amely Ceaușescu uralma alatt teljesedett ki.

A következmények pedig két fordulópontot is előidéztek:

a forradalom közvetett hatásaként véget ért a román belpolitikai életre jellemző enyhülési hullám, és helyét újból a repressziós hullám vette át, másrészt a nemzetiségpolitikában is változás állt be”

– olvashatjuk Kovács Szabolcs történész összefoglalójában. A forradalom hatása a kisebbségek társadalmi, szakmai és kulturális szétzilálását eredményezte, miközben az állam fokozatosan behálózta és kontroll alatt tartotta őket. A kisebbségi elitnek gyakran kompromisszumokat kellett kötnie, ami hosszú távon erkölcsi bizonytalanságot és társadalmi gyengülést is hozott.

•  Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor

Az 1956 történéseinek lenyomatát pedig természetesen a művészetekben, az irodalomban is keressük. Szőcs Géza viszont, főként a fentieket is figyelembe véve, a Liberté 1956 című művének az elején írja: „sokáig kell még arra a műre várnunk, amelyben mindenki felismeri nemcsak 1956 ősze eseményeinek történelmi igazságát, de a saját egyéni igazságát is. Nem kétséges azonban, hogy ilyen művek születni fognak: 1956 októbere-novembere az emberi sorsok és jellemek keresztút-helyzetének, összecsapásának vagy egybefonódásának változatokban oly gazdag kínálatát nyújtja, hogy ez még sokáig jelent majd kihívást a művészek számára.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.