Micsoda útjaik voltak! Nosztalgiatraktorral a Cseh Tamás-koncertre

Péter Beáta 2021. június 18., 16:53 utolsó módosítás: 2021. június 18., 16:54

Izgatott várakozás előzte meg huszonöt évvel ezelőtt Székelyudvarhelyen Cseh Tamás koncertjét, amelyet a Madarasi Hargitán adott. De lázasan készülődtek a környékbeli városokból is a fiatalok, és talán még távolabbról is érkeztek rajongók. Volt, aki csak kíváncsiságból ment ki, nem ismerte addig Cseh Tamás dalait, volt, aki azért, mert addig is nagy kedvence volt, és ünnepként élte meg ezt a nevezetes eseményt, és olyan is akadt, aki kint volt ugyan, de nem tudta, hogyan került oda. Jöjjenek, üljenek fel velünk a nosztalgiatraktorra, és irány a Madarasi Hargitára, Cseh Tamás 1996-os koncertjére.

Micsoda útjaik voltak! Nosztalgiatraktorral a Cseh Tamás-koncertre
galéria
Cseh Tamás emlékére szerveznek koncertet június 20-án a Madarasi Hargitán Fotó: Wikipédia

Jubileumi emlékkoncertet tartanak június 20-án a Madarasi Hargitán a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében. Az Orbán Ferenc (ének, gitár) és Gyergyai Szabolcs (basszusgitár, zongora), a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes tagjai előadásában Micsoda útjai címmel azok a dalok elevenednek fel, amelyeket 1996-ban Cseh Tamás előadott a Hargitán, és amelyről koncertfelvételt megőrző film is készült Csönded vagyok címmel a Duna TV stábja jóvoltából. A jubileumi emlékkoncert egyben tisztelgés az idén 75 éves Bereményi Géza előtt, aki számos Cseh Tamás-dalszöveg szerzője.

„A legelső találkozásom Tamás nevével az ahhoz a nagyon érdekes lázzal, hangulattal kapcsolatos, amit megtapasztaltam kamaszként ’96-ban, amikor az ismerőseim Székelykeresztúron készültek a hargitai koncertre. Akkoriban én azzal a készülődési hangulattal maradtam, a baráti körömből senki nem ment ki, de megmaradt a név, a hangulat és első adandó alkalommal, amikor egy keresztúri ismerősömnél megpillantottam egy Cseh Tamás kazettát – talán a legújabb lemeze volt, a ’97-es A telihold dalai –, akkor azonnal kazettamásolásba fogtunk. És attól fogva kezdtem hallgatni őt” – emlékezett vissza Orbán Ferenc zenész az 1996-os nyarára.

Később, 2005-ben aztán egy színpadon lépett fel Cseh Tamással a székelyföldi árvízkárosultak javára szervezett jótékonysági koncerten a Budapest Sportarénában.

„Amikor ő játszott, kimentem a nézőtérre, ez volt az egyedüli alkalom, amikor láttam őt élőben zenélni, két dalt játszott, és lenyűgöző volt szembesülni azzal, hogy ez az egy ember, a mindenével és az egy szál gitárjával 12 ezer embert mennyire el tudott varázsolni. Ez is tetőzte ezt az odafigyelést az ő munkásságára. Tíz évvel ezelőtt, az eltávozása után pár zenész barátunkkal úgy gondoltuk, hogy szólaltassuk meg a dalait, és Erdély-szerte Cseh Tamás-emlékesteket tartottunk.” Mint mondta, úgy gondolták, ha már ennek a koncertnek 25 éves évfordulója van, akkor milyen jó nosztalgiaalkalom lenne, ha kimennének és ugyanazt a repertoárt eljátszanák, mint egykor Cseh Tamás. A Duna Televízió koncertfilmjének köszönhetően pedig pontosan ismerik, hogy milyen dalok hangzottak akkor el.

Videó: Duna TV

De nem csak számukra jelentett segítséget a 25 évvel ezelőtti felvétel. A film elején látható, ahogy a tömeg várakozik Székelyudvarhelyen a Patkóban, megérkezik egy sárga csuklós busz, azt megrohamozzák. Hozzák a kor hangulatát a ruhák, a frizurák. Minél többször néztük meg, annál több ismerőst fedeztünk fel a filmben. Például rögtön a negyedik másodpercnél látható egy hosszú hajú lány, ő Máthé Katalin – jelenleg Székelyudvarhelyen énektanárnő. Huszonöt évvel ezelőtt kilencedik osztályos volt. Kati a bátyjától, Lacitól hallotta, hogy lesz egy koncert a Hargitán, de nem tudta, hogy ki az a Cseh Tamás.

„Nagy különlegesség volt, újdonság, hogy kint a szabadban lesz egy koncert. Már az érdekességnek számított, hogy busszal vittek fel.

A tesóm elszórta az infót, de külön mentünk, ő a barátaival, én, mint kistesó nem mentem velük. Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak, de láttam, hogy azok az emberek, akiket tisztelek, szeretek, akiknek számít a véleményük, mennek. Én egyedül mentem, nem volt ott egy haverom sem. Felültem a buszra, Ivó végétől pedig traktorral vittek ki. A koncert után pedig ugyanígy jöttünk haza.”

A hegyről közvetített koncert

Hozzátette, az is nagy dolognak számított, hogy ott van a Duna TV. És még arra is emlékszik, hogy Cseh Tamás egy barna bőrkabátot viselt, mivel nagyon hideg volt, fújt a szél. Olyasmi június lehetett, mint most. „A dalokat nem ismertem, de azt éreztem, hogy nagyot mond a tömegnek, annak a korosztálynak sokat jelent, tudják és hallják a szövegből az üzenetet. Én nem éltem azt a világot, nekem túl bonyolult volt az a szöveg. Viszont a feeling nagyon erős volt, ahogy egyben mindenki ugyanúgy örül neki, valahogy egy ajándék volt. Utána mindenkiben jobban megmaradtak a dalok. Stílusilag nem voltam annyira fogékony rá, viszont megmaradtak bizonyos sorok, amelyek azóta is csengnek a fülemben. És csak jóval utána lettem Cseh Tamást hallgató.

De akkor elindított bennem valamit az egész nagy élmény. Utóbb pedig a városban presztízskérdés volt, hogy ott voltál-e ezen a koncerten.”

Az ikonikus barna bőrkabát sokak emlékében visszaköszönt, volt, aki azt is tudni vélte, hogy Tamás kölcsönkapta azt ott, mivel nem számított ilyen zord időjárásra. Mint ahogy azt is felemlegették, hogy nagyon hideg volt kint, és olyan emlékek is vannak, hogy az előadó rumba mártotta az ujjait, és úgy melegítette.

„Nagy esemény volt”

Szabó Károly rendező, operatőr, forgatókönyvíró, a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Látvány- és hangzóanyagrészlegének vezetője volt az egyik operatőre a Tanos Miklós rendezte koncertfilmnek. „Akkoriban ő volt a Régiók főszerkesztője, ezt az egész Cseh Tamás-koncertet ő találta ki és ő hozta össze. Mi már részt vettünk az előkészületekben, a színpadépítésben, a fenyőgallyakkal való feldíszítésében. Utána beállt a stáb, elkezdtük a műsort közvetíteni, mert ez élőben ment.

Öröm volt nézni, ahogy a sok fiatal összegyűlt a Hargitán, Udvarhelyen megszervezték, hogy kihozzák őket. Udvarhelyről, Csíkból, Keresztúrról, Marosvásárhelyről, több településről is érkeztek, elég nagy hírverés volt körülötte.

Én egy mozgókamerával voltam elvegyülve a közönség között. Nagy esemény volt, mert Cseh Tamásnak ’89 előtt is jó neve volt a környékbeli fiatalság szívében, és izgatottan várták a nagy találkozást. Azt ugyan nem tudom, hogy kitől kérte kölcsön Tamás azt a kabátot, de nem volt rá felkészülve, hogy ilyen hideg lesz. Ilyesmi idő volt, mint most” – mesélte Szabó Károly.

Akik nem akkor kezdték

A felvételen „fedeztük fel” Ladányi László Zsolt jelenlegi parlamenti képviselőt is, akinek akkor a baráti társaságában sokak kedvence volt Cseh Tamás. „Számunkra óriási öröm volt, hogy ez a koncert létre fog jönni a Madarasi Hargitán. Én pontosan aznap végeztem az egyetemmel. Mi már úgy mentünk oda, hogy kívülről fújtuk a dalokat, és már jó előre készültünk a koncertre. A Patkóból indultak autóbuszok, mi is azzal mentünk ki egy nagyobb baráti társasággal, az eltérőtől pedig traktor vitt ki. Arra határozottan emlékszem, hogy kicsit fújt a szél, és maga Cseh Tamás is megjegyezte koncert közben, hogy hűvös van. Utána mindannyian bementünk a menedékházba, és ott forró teát ivott. De maga a koncert egyértelműen az volt, amit mi vártunk.

A maximumot hozta ki Cseh Tamás, és egy fantasztikus koncert volt. A kedvenc dalainkat nagyjából mind eljátszotta, meghatározó élmény volt. Sokan megszerették, azok is, akik nem látták, hallották addig még.”

Videó: Duna TV

Erdély Bálint Előd, aki jelenleg lapcsaládunk fotósa, korábban még nem találkozott Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaival. Visszaemlékezése szerint a barátja, Máthé László vette rá, hogy menjenek ki. „Volt busz valameddig, és onnan opció volt, hogy lehetett menni járatokkal az eltérőtől vagy gyalog. Mi gyalog mentünk ki. Lacival, aki most Hollandiában él, osztálytársak, padtársak voltunk, ő csalt ki. Ő szerette inkább Cseh Tamást, útközben mesélt is róla, én nem voltam annyira képben a dolgokkal. Nekem az első koncertjeim között volt ez, és nagyon jó élmény volt. Egy emberke kiállt egy szál gitárral, egy fenyőágakkal díszített színpadra.

A kíváncsiság, a kalandvágy hajtott, hogy onnan hogy jövünk haza, már nem érdekelt. Ott kint kaptam egy szélesebb látókört, egy ízelítőt, hogy ki Cseh Tamás,

másképp álltam hozzá, amikor később bárhol találkoztam a nevével. Még arra emlékszem, hogy elkezdtünk beszélgetni a mellettünk lévőkkel, nem a telefont bütyköltünk. Lehet, hogy születtek új barátságok is.”

Dzsembori a katonaság előtt

Máthé László úgy emlékszik vissza, hogy a koncert előtt nem hallgatta Cseh Tamás dalait, keményebb zenében utazott, de a nagy esemény pár héttel a katonasághoz való bevonulása előtt volt, és minden alkalmat kihasznált, ha egy gitár megpendült valahol, vagy kimehetett a természetbe. „Így adta magát, hogy kimenjek, amikor Erdély Bálint Előd szólt, hogy koncert lesz a Madarasin. A Patkóból indultunk azokkal a régi, poros buszokkal, és elég szürke idő volt. Ha minden igaz, akkor teljesen ingyenes volt az egész, azt sem tudom így utólag, hogy kinek köszönjem meg. Traktorok is voltak szervezve Ivótól, de Előddel a gyalogos utat választottuk, és úgy szedtük a lábunkat felfelé, hogy az előző busz utasait is megelőztük. A zsebemben volt jóféle szilvórium, így az idő szürkeségét volt mivel enyhíteni.” Noha, nem tudta mire számítson, nagy élmény lett belőle. Mint mondta, egy kis mellékszerep is jutott neki, mert koncert elején a művész megkérte, hogy a koncert végén kiabálja be egy adott dal címét.

„Egy utolsó spontán hippi dzsemboriként emlékszem az egészre, a bevonulásom előtt. Hihetetlen, hogy 25 éve volt.”

Lukács Csaba újságíró is jelen volt a koncerten, sőt, kiderült, Tamás nála szállt meg Paradjon a koncertet megelőzően. A székelyföldi útról pedig az Esti Hírlapban is beszámolt. A Ligetnek felelevenítette, a nyolcvanas évek végén az akkori székelyudvarhelyi Petru Groza Líceum nagytermében volt egy lemezjátszó, és oda szöktek be éjszaka zenét hallgatni, és oda kerültek be az első Cseh Tamás-lemezek. „Parajdról beérkezett fiúként Modern Talkingot és ilyeneket hallgattam addig, és egy egészen új világ nyílt ki előttem. Én akkor lettem szerelmes a Cseh Tamás-dalokba. Az egyik könyvem alcímeként is Tamástól kértem kölcsön a Micsoda útjaim kifejezést.

Számomra egy lottó ötössel felérő kategória volt, hogy Magyarországon jóba kerültem Tamással. Már nem tudom, hogy hogyan történt ez, de amikorra odaértünk, hogy ’96-ban legyen egy koncert a Hargitán, akkor az természetes volt, hogy Tamás nálunk szálljon meg Parajdon.

Méry Gábor felvidéki közös barátunkkal mentünk ki, és az életemnek egy egészen más oldaláról bejött a képbe egy Új-Zélandról Magyarországra hazatelepedett Feredős Józsi nevű ember, aki Magyarországról egy pékségekben használatos autóval jött Erdélybe. Ez azért lett érdekes, mert az az egy autó tudott kimenni a Hargitára. Józsi vitte ki Cseh Tamást is, és minket is, felvettünk minden stoppost, akik hátizsákkal, gyalog mentek ki. Elképzelhető azok meglepetése, amikor beszálltak a raktérbe, és ott ült Tamás, és mellé ültek.” Az említett kék autó a Duna TV felvételében is feltűnik, mert az lett a közvetítő kocsi, oda rendezték be a műszaki egységet, oda futott be a három-négy kamera jele – magyarázta Lukács Csaba.

Szürreális jelenetek

„A koncert előtti napon nálunk volt egy hajnalig tartó ivászat. Tornácos házunk van, a tornác elég magas, és éjjel háromkor Cseh Tamás oda felállva Ady-verseket szavalt. Könyörögtem, hogy ne csinálja, leesik, nem lesz koncert, én leszek a hibás stb. Ő csak annyit mondott, hogy gyáva népnek nincs hazája, ne féljek, és szavalt tovább. A szüleim akkor nem voltak otthon, a nagynéném jött, hogy ellássa a vendégeket.

Arra lépett be a konyhába, hogy Cseh Tamás alszik egy matracon, mellette pedig az új-zélandi barátunk fejen állva jógázott.

Nem hitt a szemének. Ilyen, teljesen szürreális eseménysorozatok voltak ott”– mesélte kacagva.

Az Esti Hírlapban megjelent cikk Fotó: Forrás: Lukács Csaba

Koncert után szintén Parajdra tértek vissza pár napra. Épp falunapok voltak, és fellépett egy Jozefini nevű bűvész. „Az egész olyan volt, minthogyha visszakerültünk volna a századfordulós Krúdy-világba, a bűvésznek lyukas volt a cipője – erről sokat beszélgettünk később –, de fényesre volt vikszolva, ez mutatta a közönség iránti tiszteletet. Akkoriban nagy dolognak számított a mobiltelefon, Tamásnak már volt, a bűvész elkérte tőle, azt egy bűvésztrükkel eltüntette, és kicserélte valamire. Az nagy örömöt okozott a parajdi közönségnek, és Tamást is megtapsolták. Volt egy nagybátyám, Szász János, a fúvószenekar karmestere, és amikor játszott a zenekar, mondtam neki, hogy itt van egy nagyon híres zenész. Ő nem ismerte Tamást, és úgy köszöntötte: »És akkor üdvözöljük a közönség soraiban a híres magyar operaénekest, Cseh Tamást«. Felhívta a színpadra, és beültették a zenekar közé. Szó szerint elveszett a tubák között.”

Videó: Duna TV

Azt, hogy hideg volt a koncert napján, Csaba is felemlegette, mint mondta, Tamás végig reszketett. „Valaki ráadta a kabátját, lehet, hogy Méry Gabitól kapta kölcsön, mert fagyott meg. Huszonöt éve volt, sok részletre nem emlékszem. Még egy olyasmi rémlik, mintha beültünk volna a menedékházba a Hargitán, és ott volt egy borozós beszélgetés. Mindenki nagyon fázott, a folyékony pulóver több embernek életmentő volt.”

Az ember, aki ott volt, de nem is tudott róla

Derzsi Dénes gitártanár is a közönség sorai között volt, ő már ’89 előtt megismerkedett ezekkel a dalokkal. Úgy idézte fel, hogy akkoriban nagyon tudtak azonosulni a Cseh Tamás világával. Amikor a katonaságnál őrséget állt, magában dúdolgatta a dalokat. A koncertre is jól emlékszik, sok élményben volt része. Az egyik története a buszokhoz tartozik.

„Kifele menet azon a buszon, amelyiken én utaztam, volt egy részeg ember, de szépen fel volt öltözve öltönybe.

Amikor megérkeztünk, mindenki le kellett szálljon a buszról, a sofőr mondta, hogy őt is le kell szedni. Én látásból ismertem, nem hagyhattuk ott az út szélén, felraktuk egy traktorra, amikor felértünk, becipeltük a koncerthelyszínre. Miután lejárt a koncert, még mindig aludt. Visszafelé is felraktuk a traktor húzta szekérre, és lefele valamelyik kanyarban megébredt. El nem tudta képzelni, hogy ő hol van. Kiderült, hogy aznap kicsengetésen volt a Pedában (Benedek Elek Tanítóképző), az volt az utolsó emlékfoszlánya, hogy elindult a vécére. Közben pedig megjárta a Madarasi Hargitát, ott volt a Cseh Tamás koncerten, de úgy, hogy nem tudott róla.”

Cseh Tamás '96-os koncertje sokak emlékében elevenen él. És noha többen is fotóztak a nagy eseményen, ez az egy kép került elő. Mindenképp köszönet azoknak, akik segítettek a keresésben Fotó: Forrás: Kenyeres Emőke Emese

A koncert után Dénes odament Tamáshoz, nála volt a könyve, azt dedikáltatta, és beszélgettek pár percet. „Mi úgy vártuk azt a koncertet, mint a szentlelket. Udvarhelyen Gyarma (Gyarmati Zsolt) terjesztette nagyon a dalait, tőle hallottam először Cseh Tamásról. Elég sok dalt ismertünk, és elég fontosak voltak számunkra, valahogy átjött Bereményi Géza szövegvilága és Cseh Tamás előadásmódja.”

Megkerestük Gyarmati Zsoltot is, elmondta, bánatára ő nem volt ott a Madarasi Hargitán, aznap vizsgázott Kolozsváron. Lőrincz Ildikó, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa szintén Kolozsváron volt akkor. „Egész kicsi koromtól hallgattuk a lemezeit, de nem tudtam ott lenni, épp vizsgaidőszak volt. Ám a hazafele úton fellépett Kolozsváron, és azon voltam, sok-sok udvarhelyivel. A mostani koncert ötlete Orbán Feri fejéből pattant ki, felvettük a kapcsolatot a jogörökösökkel, hogy lehet-e. Örültünk a Duna Televízió felvételének, mert ezáltal ismerni az akkori repertoárt. A felvételen valaki kiabált egy dalt, amit nem játszott el akkor Cseh Tamás, ha most bekiabálja, akkor megkapja 25 év után.”

A rendező emlékei

Tanos Miklós, a ’96-os koncert szervezője és a film rendezője akkoriban a Duna Televízió Régiók című műsorának volt a főszerkesztője. „Mindig más helyszínről jelentkeztünk a Kárpát-medencéből. Én Vásárhelyen születtem, Udvarhelyen éltem 1961-ig, nagyon sokszor voltam fent a Hargitán, amikor Csoma Pista bácsi volt a menedékház gondnoka, édesapám jó barátja. A Hargita számomra nagyon fontos hely.

Felkértem Cseh Tamást, hogy lépjen fel a székelyek szent hegyén, mert én nagyon szerettem Tamásnak a stílusát, a Bereményi szövegeit, ezek olyan lélekbehatóak, hogy elképesztő.

A koncert a Dunán innen, Dunán túl című kívánságműsornak volt a szerves része. Tamást Kálomista Gábor hozta ki, aki Tamásnak jó barátja volt. A legtöbben Marosvásárhelyről jöttek. Sok buktatója volt a szervezésnek, például nem tudtunk profi hangot hozni, vagy a buszok nem jöttek ki a Hargitára. De nagyon örültem, hogy mindezt meg tudtam valósítani, hála Sára Sanyi bácsinak, aki akkor a Duna TV elnöke volt, és azt mondta, hogy mehet a dolog. Nekem nagy élmény volt, hogy ott láthattam azokat az embereket.”

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport