Mikor épült a csíkszentimrei templom harangtornya?

Liget 2020. április 27., 13:03 utolsó módosítás: 2020. április 27., 13:10

Egy-egy épület létrejöttének idejét kimutatni a felhasznált faanyagban megtalálható évgyűrűkből – ez a dendrokronológia, amelynek Székelyföldön Botár István régész és csapata a szakértői.

Mikor épült a csíkszentimrei templom harangtornya?
galéria
Fotó: képkocka Botár István/Dendrolab videójából

Itt a Ligeten néhány évvel ezelőtt részletekbe hajló cikkben foglalkoztunk Botár Istvánék Dendrolabjával és az ő munkájukkal, bemutatva néhány olyan példát is Erdély épített örökségénél elvégzett kutatásaikból, amelyek a korábbi hiedelmeket és tudományos álláspontokat is felülírták.

Többek közt a Csíki-medencei templomok harangtornyainak építési korszakáról tett megállapításaik sem mindig egyeztek az addigi megállapításokkal. Az elmúlt hétvégén ugyanakkor a csíkszentimrei templom harangtornyánál elvégzett dendrokronológiai kutatásokról számoltak be a régészcsapat egy, a Facebookon közzétett, bevallottan házi készítésű videó révén.

Első, teljesen hendméd filmes kísérletünk a csíkszentimrei harangtorony dendrokronológiai kutatásáról. Nem szoktam ilyet kérni, de most fontos: nyomjatok egy like-ot, osszátok meg, hogy lássam, érdemes-e ezzel, ilyennel foglalkoznunk (különben inkább a komposzt átforgatására szánom az időt...). RO: Un filmuleț pilot făcut de noi despre cercetarea dendro a turnului din Sântimbru (Hr). Dacă vom avea interes mai accentuat, promit să facem și o versiune în limba română (Bogdane, despre una din bisericile tale sălăjene?).

Közzétette: Botár István – 2020. április 26., vasárnap

 A sokszor munka közben rögzített fényképekhez és mozgóképekhez a csapat- és családtagok mondtak narrációt. Kedvező fogadtatás esetére folytatást ígérnek a dendrokronológusok: rajtunk ne múljon, mi is megosztjuk a videót olvasóinkkal. Jó szórakozást!

Akik nem látják jól a beágyazott Facebook-bejegyzést, ide kattintva érhetik el.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.