Ezeket a sorozatokat várjuk 2021-ben

Tamás Attila 2021. január 04., 17:26 utolsó módosítás: 2021. január 04., 18:43

Komoly kihívója akadt a presztízssorozatok tekintetében a Netflixnek és az HBO-nak a Disney „személyében”. A mozifilm minőségű, mindössze 6-8-10 részes sorozatok palettáján a nagyon várt folytatások mellé a Marvel és a Star Wars-univerzumokban játszódó, azok másodvonalas karaktereiről szóló sorozatok is helyet kaptak az év legjobban várt alkotásai között. Járványhelyzet ide vagy oda, idén is erős lesz a felhozatal a streamingsorozatok terén. És legújabb ajánlónkkal még csak a felszínt kapargatjuk...

Ezeket a sorozatokat várjuk 2021-ben
galéria
Poszter a hamarosan érkező WandaVision sorozahoz. Idén sem fogunk unatkozni a tévé előtt Fotó: Disney+

Egyértelműen a streaming éve volt a tavalyi, a mozi és a filmgyártás a járványhelyzet miatt kilátástalansággal és bizonytalansággal volt kénytelen szembenézni. A közösségi filmnézést az év nagy részében felváltotta a már amúgy is népszerű házimozizás,

a futószalagon érkező, tíz résznél rövidebb sorozatoknak pedig már se szeri, se számuk.

A streamingdömpingnek köszönhetően idén sem maradunk néznivalók nélkül, az más kérdés, hogy az egyre másra érkező sorozatévadok közül

mennyi lesz minőségi, és mennyi fog a középszer vagy a nézhetetlen kategóriába esni.

Összeállításunkban a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sorozatokat, illetve folytatásokat mutatjuk be, ami mellé számos olyan produkció is fog érkezni, aminek még a létezéséről sem tudunk, de bizonyosan meglepetést fog okozni (lásd 2020-ban a The Queens Gambit, azaz a Vezércsel címűt).

2021-ben ugyanakkor számíthatunk arra, hogy a Netflix-riválisokként indult Disney+ és az HBO Max Kelet-Európában, így Magyarországon és Romániában is elérhető lesz (utóbbi a jelenlegi HBO Go-t fogja váltani), így akinek elege van már a piroslogós streamingóriás felhígított kínálatából, az előfizethet a Disney vagy épp a Warner Media filmjeit és sorozatait kínáló tartalomszolgáltatókra.

WandaVision (Disney+, premier: január 15.)

Mint ahogy azt már 2019-ben belengették, kisképernyőn is folytatódik a Marvel filmes univerzum negyedik fázisának elmesélése, amit mozivásznon előzött volna meg például az idénre halasztott Fekete Özvegy mozifilm. A sorozatok tervezett bemutatói is csúsztak a járványhelyzet miatt, de január 15-étől láthatjuk majd, hogy mi sült ki a Marvel egyik legígéretesebb sorozatötletéből, ami a Bosszúállók filmekben bemutatott szuperhős-páros, a telekinetikus erővel bíró Wanda Maximoff és a virtuális szuperhős-asszisztensből egy túlintelligens, emberi külsővel is rendelkező robotlény rendkívül fura mindennapjaiba enged betekintést.

Videó: Marvel Entertainment

Ahogy már az előzetesből is kitűnik, nem egy reggeli gyerekmatinéra számíthatunk, hanem egy horror és thriller-elemeket felvonultató, elborult elmejátékokban és megmagyarázhatatlan, természetfölötti fordulatokban bővelkedő izgalmas hat epizódot kapunk, ami várhatóan tovább bővíti a Marvel filmes univerzumát, további lehetőségeket nyitva meg a filmekben eléggé mellőzött karakterei előtt is.

Tribes of Europa (Netflix, premier: február 19.)

2019-ben és 2020-ban számos remek európai sorozat került fel a világ és a mi radarjainkra is, az ötletesebbnél ötletesebb, és jól megírt, nem amerikai folytatásos történeteket pedig várhatóan idén sem kell nélkülöznünk. Az egyik ilyen ígéretesnek látszó darab a láthatóan nem kis költségvetésből készült Tribes of Europa, ami egy igazán sötét európai disztópiát mutat be.

Videó: Netflix

A 2074-ben játszódó történet nem nélkülözi a sci-fi elemeket, és egyfajta Dark-utódként is tekinthetünk rá, hiszen amellett, hogy német produkció, szerepel benne az időutazós sorozatból megismert Oliver Masucci, aki az egyik húzóneve is volt a sorozatnak. Az, hogy egy újabb nagyszerű történetfolyam vagy egy nézhetetlen blöff érkezik a képernyőre (a Netflixnél régóta él már ez a rizikó), kiderül február 19-én.

The Falcon and the Winter Soldier (Disney+, premier: március 19.)

Az újabb Marvel-történet a Bosszúállók: Végjáték eseményei után az Amerika Kapitány helyét átvevő Sólyom és a Bucky Barnes, a Tél Katonája történetét viszi tovább világmegmentős, buddy-cop stílusban.

Videó: Disney+

Főellenségként az Amerika Kapitány-filmekből megismert Baron Zemo is visszatér, a sorozat is a vele szembenállás vonalát viszi tovább, vagyis, hogy a másodvonalas szuperhősök sem ülnek tétlenül két grandiózus összecsapás között, hisz a világot folyamatosan meg kell menteni valamilyen veszélytől. Ebben a sorozatban éppen a militáns, kibernetikai hadviselés beláthatatlan következményeitől.

Shadow and Bone (Netflix, premier: 2021 áprilisa)

A fantasy-világokban játszódó young-adult történetek szerelmesei sem maradnak néznivaló nélkül idén, ugyanis újabb könyv adaptálási jogaira csapott le a Netflix, méghozzá a nálunk még szinte egyáltalán nem ismert Leigh Bardugo által írt Grisa-trilógia első kötetének mozgóképes adaptációja valósul meg, ami várhatóan a könyveladásokat is rendesen megtolja majd.

Videó: Netflix

A történetről nem sokat tudni, de a könyvek szinopszisa alapján egy szörnyekkel teli világban játszódik a cselekmény, ahol a főhős, egy bizonyos Alina Starkova egy életveszélyes küldetés közben jön rá, hogy különleges képességgel rendelkezik. Az HBO által adaptált, épp a második évadának a végére érő, Az Úr sötét anyagai sorozat kedvelőinek biztosan ez is ott lesz a kötelező idei néznivalói között, hiszen young-adult fantasysorozatokból a fent említetten és a szintén netflixes Locke & Key – Kulcs a zárját-on kívül nem igazán van más a jelenlegi sorozatpalettán.

Loki (Disney+, premier 2021. májusa)

Hogy az istenek se maradjanak ki a kisképernyős „buliból”, Loki az egyszerre szeretett és utált asgardi kistesó, az ármánykodás istene is megkapja a saját sorozatát a Marvel jogokat birtokló Disneytől.

Videó: Marvel Entertainment

Bár úgy tűnt, hogy a Bosszúállók: Végjáték során végső búcsút kellett vennünk a karaktertől, a készítők mégis hagytak neki egy kiskaput, amin keresztül elmenekülhetett, hogy újabb galibákat okozhasson a továbbiakban is. És valljuk be, hogy a Tom Hiddleston által kifogástalanul és rendkívül szerethetően játszott Loki nélkül nem lenne igazi a Marvel filmes univerzum, úgyhogy alig várjuk, hogy számára is mit tartogat a jövő. Az előzetes alapján nem ez lesz az a sorozat, ami közben nagyokat fogunk ásítani.

A szolgálólány meséje (Hulu, HBO Go, premier 2021 nyara)

Bár a 2019-es sorozatajánlóm írásakor valamilyen oknál fogva úgy tudtam, hogy abban az évben nélkülöznünk kell a Szolgálólány meséjének újabb évadát, az egy éves kihagyás végül 2020-ra jött el a járványhelyzet miatt. Tavaly azonban egy rövid, kedvcsináló előzetessel jelezték a készítők, hogy 2021-ben érkezik a sorozat negyedik évada, amiben a címszereplő, June és a Gileádban maradt többi szolgálólány újabb tortúráit követhetjük.

Videó: Hulu

Időközben a sorozat alapjául szolgáló könyv folytatásából, a Testamentumokból megtudhattuk azt is, hogyan végződik az egész történet, a sorozat azonban szorgalmasan tölti ki az űrt az első a két könyv történései között, a berendelt ötödik évaddal pedig biztosak lehetünk, hogy van még elmesélni valója a szívünkhöz nőtt szolgálólánynak.

Stranger Things (Netflix, még nincs premierdátum)

Kedvenc, nyolcvanas évekbeli hawkins-i gyerkőceink újabb kalandjait nélkülöznünk kellett tavaly, az egyébként sem egyszerű, immár új helyszíneken zajló forgatásokba pedig a járványhelyzet is bekavart. Ha minden igaz, idén képernyőkre kerülhet a sorozat, de egyelőre egy rövid teaseren kívül, miszerint Hopkins seriff túlélte a harmadik évad tragikus fináléját, semmi konkrétat nem lehet tudni a soron következő, negyedik évadának érkezéséről.

Videó: Stranger Things

Az már biztos, hogy a gyerkőcök már végérvényesen a tinédzserkorba léptek, és néhányuk családi helyzete is más lesz, mint a korábbi évadokban, a történet pedig várhatóan egy teljesen más hangot üt meg. Reméljük, hogy nyáron, vagy legkésőbb Halloweenkor azt is megtudjuk, hogy milyet.

La Casa de Papel – Money Heist – A nagy pénzrablás (Netflix, még nincs premierdátum)

A Netflix másik nagy aranytojást tojó tyúkja a spanyol eredeti sugárzási jogainak megvétele utáni népszerűség következtében újabb évadokat és hatalmas rajongótábort (na meg számos előfizetőt) eredményezett, így eléggé meglepő húzásnak számított, hogy bejelentették: az ötödik évaddal véget vetnek a sorozatnak.

A rajongók tűkön ülve várják a folytatást, és tényleg jó kérdés, hogy zár le a Netflix egy, egyébként két évadosra tervezett sorozatot, aminek a folytatását tulajdonképpen az elsöprő népszerűség „követelte ki”. Nem mondunk újat, hogy ennek a sorozatnak is betett a járvány, többek között az egyik főszereplőt, Raquel Murillot játszó Itziar Ituño is elkapta a koronavírust, de ha minden jól alakul, 2021-ben láthatjuk majd a mindent elvarró (vagy éppen új távlatokat megnyitó) finálét, ami a sorozatot ismerve szintén nagy dobásnak ígérkezik.

Foundation (Apple TV+, még nincs premierdátum)

Mondhatni, hogy várható volt, hogy mikor és kik adaptálják a sci-fi ősatyjának számító Isaac Asimov regényciklusát, az Alapítvány-sorozatot. Ha találgatnunk kellene, akkor az Apple ígérte a legtöbb pénzt, elhappolva az adaptálási jogokat a Netflix és a Warner Media elől (a Disney biztosan nem készült sorozatot készíteni ebből).

Videó: Apple TV+

Adott tehát egy grandiózus sci-fi, egy csomó pénz és olyan színészek, mint a Csernobilból, a Koronából, és a Reklámőrültekből ismert Ed Harris és a Hobbitból ismert Lee Pace, valamint sok ismeretlen színész, aki pont ezzel a sorozattal futhat be. Talán az őszi nagy sorozatdömpingben érkezik, de látva, hogy már tavaly kiadtak egy előzetest hozzá, még az is lehet, hogy tavasszal elmerülhetünk benne.

The Book of Boba Fett (Disney+, premier: 2021. decembere)

Már gyakorlatilag nem számít spoilernek, hogy a The Mandalorianban a legendás fejvadász, Boba Fett is szerepet kapott, a második évad fináléjának stáblista utáni jelenetében pedig a karakter különálló sorozatát is beharangozták a készítők.

Bár korábban külön filmmel tért volna vissza a mozikba a zöld páncélos, az eredeti trilógiában méltatlanul kevés szerepet kapó fejvadász, végül az új Star Wars-filmeket követő negatív visszhang újratervezésre késztette a stúdiót, ahol közben elkészült a The Mandalorian, ahová tökéletesen be lehetett illeszteni Boba Fettet. Így tehát a annak testvérsorozataként jövő karácsonykor a megöregedett fejvadász újabb kalandjait is végigkövethetjük. Ha csak feleannyira lesz jó, mint a „Bébi Yodás” sorozat, már megéri elkészíteni, a többi, tervben levő Star Wars-sorozattal együtt, amik a következő években jönnek.

The Mandalorian (Disney+, premier: várhatóan 2021 ősze)

Ha tartani tudják a tempót, akkor menetrend szerint, ősszel érkezhet a rendkívül jó második évaddal kijövő The Mandalorian, amire a Disney mondhatni, hogy a streamingfelületének sikerét építette. A recept bejött, sok kiábrándult rajongót sikerült visszaédesgetni a Star Wars-univerzumhoz, így nem is kérdés, hogy meddig folytatódik ez a történet: addig, amíg mindenki rajong érte.

A sisakos fejvadásszal, „Bébi Yodával”, vagyis immár hivatalos nevén Groguval, és a többi, az univerzumból előszedett karakterrel eddig nem sikerült mellényúlni, úgyhogy jöhet majd a negyedik, ötödik, hatodik és ki tudja hányadik évad is. Persze, ha a számok és a kassza csilingelése is azt mutatja…

The Witcher (Netflix, premier: várhatóan 2021. ősze)

Hacsak valami totális katasztrófa be nem üt, idén végre folytatódhatnak mindannyiunk kedvenc vajákjának, Geraltnak és „örökbefogadott” lányának, Cirinek a kalandjai a képernyőkön is, hiszen a sorozat második évadának forgatását nem csak a járványhelyzet, hanem előre nem látott balesetek is nehezítették. Legutóbb épp a címszereplő Geraltot alakító Henry Cavill sérült le forgatás közben, ami a produkció kényszerpihenőjét és várható csúszását eredményezte.

A pár hónapos újratervezés azonban semmi a sorozat nélkül töltött, eddigi egy évhez képest, ugyanakkor nem is számít hosszú időnek ahhoz képest, hogy mióta várunk a Gyűrűk Ura, a Trónok harca spin-off House of the Dragon, valamint az Amazon által berendelt, Az Idő Kereke (The Wheel of Time) fantasy-sorozatokra. Remélhetőleg idén karácsonykor már a Bobba Fett-sorozat mellett a Vaják újabb kalandjaival is el tudjuk ütni az ünnep miatt ránk szakadó lazább vagy éppen teljesen szabad napokat.

Amíg a második évadra várunk, addig kacagjunk ezen a rövid, első évados bakiparádén Videó: Netflix

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport