Japán Assassin's Creed, középkori Doom – újabb betekintés a videójátékok jövőjébe (2.)

Tamás Attila 2024. június 12., 23:45 utolsó módosítás: 2024. június 12., 23:47

Brutális felhozatalt vonultatott fel a játékipar az elmúlt hetekben, úgyhogy érdemes lesz leporolni az újgenerációs konzolokat, vagy fejleszteni a meglévő PC-nket. Újabb összeállításunkban az általunk várt játékok előzeteseit szedtük egy csokorba. Ajánló.

Japán Assassin's Creed, középkori Doom – újabb betekintés a videójátékok jövőjébe (2.)
galéria
Képkocka a soron következő, Japánban játszódó Assassin's Creed-ből Fotó: Ubisoft

Mozgalmasnak számít a nyár kezdete a játékiparban, hiszen a korábbi E3 videójáték-expó helyét átvevő Summer Game Fest és kísérőrendezvényei révén ilyenkor lehet betekintést kapni abba, hogy milyen videójátékok készülnek épp a különböző stúdióknál, amik megjelenésre a közeljövőben számíthatunk.

A Sony tulajdonában levő Playstationnél május végén egy külön State of Play-t tartottak, az itt bemutatott játékfelhozatal azonban elég halovány volt, ahogy a június 7-én lezajlott Summer Game Fest sem bővelkedett a nagy érdeklődésre számot tartó játékok bejelentésében. A választások napján zajló Xbox Game Showcase viszont igazi nagyágyúkat vonultatott fel, a hétfőn lezajlott Ubisoft Forward pedig a kiadó játékaiba és azok jövőjébe nyújtott alaposabb betekintést.

Ebben az összeállításban nem térek ki az összes, most bejelentett játékra és azok bemutatott előzetesére, hanem kiválogattam a felhozatalból azokat a címeket, amiket várhatóan nagyobb érdeklődés övez majd a gamerek körében, és

nagy valószínűség szerint sokak fognak hozzám hasonlóan játszani velük.

Assassin's Creed Shadows

Már a játékshow-k előtt lerántotta a leplet a Ubisoft a legnagyobb és legtöbb pénzt hozó játéksorozatuk legújabb darabjáról, a japánban játszódó Assassin's Creedről, ami a Shadows alcímet kapta. Teljes értékű Assassin's Creed legutóbb 2020 végén jelent meg a Valhalla „személyében”, amit aztán három éven keresztül, folyamatosan láttak el újabbnál újabb ingyenes és fizetős tartalmakkal, kiegészítőkkel, így tulajdonképpen egy live service-alapú single player kaland lett belőle. Az egyik mellékkarakter, a bagdadi Basim történetét is egy DLC-ben akarták elmesélni, ám végül egy önálló, nem teljes értékű játékot készítettek belőle, ez lett a 2023 őszén megjelent Mirage, ami nem váltotta meg a világot, de valamelyest visszatért a klasszikus AC-k játékmechanikáihoz.

Eközben viszont gőzerővel készült a következő nagy felvonás, a japánban játszódó, sokáig Red munkacímen futó Shadows, amit az ókori görögországban játszódó, 2018-ban megjelent Assassin's Creed: Odyssey fejlesztőcsapata, a Ubisoft Quebec készít. Korábban már kiszivárgott, a mostani előzetesek és promóanyagok pedig megerősítették, hogy a játékban két főhőst irányíthatunk: egy Naoe nevű shinobi harcost, akinek az eszköztárában a lopakodást és a rajtaütést kapjuk meg, míg a másik, általunk irányítható karakter egy valós személyen alapuló szamuráj, a fekete bőrű Yasuke lesz (ami nem kevés megbontránkozást váltott ki a woke-ra érzékeny játékosok körében).

A két karakter tehát két különböző játékstílust képvisel, a játék során pedig mi dönthetjük el, hogy épp melyikükkel vágunk neki az adott küldetésnek, és mivel eszköztáruk és fegyvereik teljesen másak, így nagyon változatos módokon bánhatunk el az ellenfeleinkkel és a kiiktatandó célpontokkal.

Az Assassin's Creed: Red november 15-én jelenik meg a jelenlegi konzolgenerációra és PC-re (ez lesz az első AC, ami már nem jön ki Playstation 4-re és Xbox One-ra), és a játékot kiadó Ubisoftot ismerve, ez is egy több száz órányi élményt kínáló, már-már túlárazott játék lesz, ha minden kiegészítőt meg akarunk szerezni hozzá, vagy épp valamelyik speciálisabb kiadást szereznénk be belőle.

Videó: Ubisoft

Videó: Ubisoft

Doom: The Dark Ages

Nincsenek rá szavak, hogy mennyire menő volt a 2020-ban megjelent Doom Eternal, amit az általunk legszebbnek tartott tíz játék közé is beválogattunk. Az időközben Microsoft tulajdonba került Bethesda Studiosnál készült játék most bemutatott folytatása egy középkori settinget és jóval komorabb színvilágot kapott, mint elődje, emellett a már megszokott fegyverek mellett egy tüskés pajzs is az arzenálunk részét képezi majd az első előzetes tanúsága szerint. A játék nem Microsoft-exkluzív lesz, hiszen Playstation 5-re is érkezik, de a megjelenése napjától bekerül a Game Passbe is, így akár egy havi előfizetés áráért is nyüstölhetjük PC-n, vagy az Xbox konzoljain. Az egyedüli rossz hír, hogy mindezt csak valamikor 2025-ben tehetjük, hiszen akkor jelenik meg a játék, amibe mi már holnaptól is bevetnénk magunkat.

Videó: Bethesda Softworks

Monster Hunter: Wilds

Nagyon jól megy a szekér a japán Capcomnak, elég csak a legutóbbi Resident Evil-játékokra a Street Fighter hatodik részére, vagy éppen a nemrég megjelent Dragon's Dogma II-re gondolni.

A tarsolyukban azonban 2025-re is van egy nagyágyú, méghozzá az általuk fejlesztett szörnyvadászos videójáték-franchise legújabb, Wilds alcímet kapó része. Bár nekem eddig kimaradtak a jó kritikai visszhangot kapó, és játékosok millióinak kedvelt időtöltésévé váló Monster Hunter-játékok, a legújabbat mindenképp kipróbálom, hiszen egy elképesztően látványos nyílt világú kalandnak ígérkezik, amiben több társunkkal és megszelídített hátasunkkal hatalmas szörnyek tucatjait csépelhetjük, vagy győzhetjük le a legnagyobbakat közülük. Kár, hogy ez is csak jövőre érkezik, amikor olyan játékokkal kell osztozzon a rivaldafényen, mint az előbb említett új Doom, vagy épp a régóta várt GTA hatodik része.

Videó: Monster Hunter

Videó: Playstation

Astro Bot

A Playstation 5 erejének és új funkcióinak demonstrálására kiadott Astro Playroom címet kapó techdemó most egy külön játékként jelenik meg az életciklusa felénél járó konzolra. Az Astro Bot egy teljes értékű, Playstation 5-exkluzív játék lesz, ami talán egy időben jelenik meg a már részben kiszivárgott Playstation 5 Pro-val, így annak rendje szerint demonstrálhatja annak erejét. És persze kikacsinthat és viccelődhet a többi, Sony istállóból kikerült produkcióra, mint például a God of Warra, ahogy azt az előzetesben is láthatjuk.

Videó: Playstation

Lego Horizon Adventures

A Sony egyik legnépszerűbb és leggyönyörűbb játéka, a Horizon-franchise is kap egy legó-kiadást az ünnepekre. A széria rajongóit és a fiatalabb korosztályt megszólítani akaró új kaland attól is különleges, hogy ezáltal a Horizon a Playstationon és a PC-n kívül új, konkurens platformra, a Nintendo Switchre is megjelenik.

Aloy legó-kalandjai ugyanakkor egy könnyed és vicces felvonásnak ígérkeznek, ami az Astro Bot-hoz hasonlóan inkább családi szórakozás, vagy a fiatalabb korosztályok kedvence lehet. Ettől eltekintve továbbra is várjuk a soron következő, harmadik Horizon-részt, valamint a már kiszivárgott multiplayer kiadást is, a Horizon: Zero Dawn szintén kiszivárgott Playstation 5 remakjéről nem is beszélve.

Videó: Playstation

Kingdom Come: Deliverance II

A mindenki által nemes egyszerűséggel középkor-szimulátornak titulált játék, a Warhorse Studios által fejlesztett Kingdom Come: Deliverance is folytatást kap idén ősszel. Az első rész is kiemelkedő grafikával jelent meg, a folytatás pedig ha hihetünk az előzeteseknek, még gyönyörűbb és nagyobb lesz. A játék bejelentése azonban rávilágított egy játékipari hátrányra is, hiszen az egyik fejlesztő elmondta, hogy a gyengébb teljesítményű újgenerációs Xbox Series S miatt 25 százalékkal vissza kellett venniük a játék teljesítményéből, hogy ez a masina is futtatni tudja. Ez az első olyan eset, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy az Xbox olcsóbb konzolja miatt a játékfejlesztésnél továbbra is kompromisszumokat kell kötni, annak ellenére, hogy a fejlesztők és a stúdiók kezdik már elengedni az előző generációt. Lehet, hogy az Xbox is el kellene lassan engedje az S-szériát ahhoz, hogy ne kelljen a jövőben is kompromisszumokat kötni a játékfejlesztés terén.

Videó: Warhorse Studios

Videó: thegameawards

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.