Magyar Filmnapokra várják a mozi szerelmeseit Sepsiszentgyörgyön

Farkas Orsolya 2024. január 16., 08:27

Az elmúlt három év legsikeresebb magyar rendezésű filmjei kerülnek vetítésre január 18. és 25. között a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban. A Magyar Filmnapok alkalmával többek között tavaly megjelent Elfogy a levegő, valamint a Hatalom című filmeket, de a korábban debütáló Toxikomát és A játszmát is megtekinthetik az érdeklődők.

Magyar Filmnapokra várják a mozi szerelmeseit Sepsiszentgyörgyön
galéria
A Magyar Filmnapok plakátja Fotó: Művész Mozi

Hét napon keresztül vetítenek filmeket a sepsiszentgyörgyi moziban a Magyar Filmnapok alkalmából.

Az első, Blokád című film az 1990-es budapesti taxisblokád négy napját mutatja be, a kor valóságos szereplőit felsorakoztatva, a politikai krimik valódi izgalmával.

A Mathias Corvinus Collegium által szervezett vetítés után a közönségnek alkalma nyílik a film forgatókönyvírójával való találkozásra,

akinek beszélgetőtársa Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező, a Sepsiszentgyörgyi Művész Mozi programfelelőse lesz.

A Játszma című 2022-es, fordulatokkal tarkított filmdráma főszereplője egy állambiztonsági tiszt, aki párharcba keveredik egy múltból felbukkanó kémmel. Ugyancsak drámában dolgozza fel egy irodalmi tanár és egy diák édesapjának konfliktusát Moldovai Katalin az Elfogy a levegő című filmjében, amely az oktatási helyzetre reagál és feltárja a szülő, a diák, és a pedagógus kapcsolatrendszerét, szereplőinek nézőpontjait. Ezzel szemben a 2023-ban debütáló Cicaverzum könnyedebb hangvételű, romantikus vígjátékban a harmincéves Fáni és egy rejtélyes fekete macska különleges történetébe csöppenhetnek bele a nézők.

A Hatalom nevű 2023-as szlovák-magyar filmben, amelyet Prikler Mátyás rendezett, egy nyomozásban vehetnek részt a nézők, amelyben egy miniszter, ügyvéd, de még egy újságíró és rendőr is részt vesz. Ezeken túl Reisz Gábor is újból elragadtatja a közönségét, a szintén tavalyi Magyarázat mindenre című nagyjátékfilmben társadalmi feszültségek bontakoznak ki, amelyeket egy 18 éves fiú botrányos értettségi vizsgájának történetébe csomagol. A Hadik András és csapatának megpróbáltatásait feldolgozó Hadik című filmdrámát a történelem iránt érdeklődők figyelmébe ajánlják.

A Magasságok és mélységek, 2022-ben megjelent életrajzi és filmdrámát vetítik. A Csoma Sándor által rendezett mű Erőss Zsolt hegymászó eltűnését tárja a nézők elé és a családja, felesége történetét, aki elsőként jelentette be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A 2021-es Toxikoma szereplői, Szabó Győző és Csernus doktor kapcsolata, viaskodása már sokaknak ismerős lehet, akik viszont még nem ismerik a drogfüggő felemelkedésének és zuhanásának epizódjait, a Sepsiszentgyörgyön rendezett eseménysorozaton megismerhetik a történetet.

A gyerekek számára is kínálnak meglepetést az idei Magyar Filmnapok alkalmával, a Bogyó és Babóca ötödik részére január 20-án, szombaton várják a kicsiket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.