A digitális eszközök tudatosabb használata az adventi időszakban

Péter Beáta 2023. december 04., 20:02 utolsó módosítás: 2023. december 04., 20:37

Rendhagyó adventi naptárt hozott létre és tett szabadon elérhetővé Balázs Brigitta kommunikációs szakember, tréner, a Mi Online program megálmodója, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a tudatosabb, kiegyensúlyozottabb digitális eszközhasználatra. A naptárban telefonnal és telefon nélkül alkalmazható feladatokat, ezekhez kapcsolódó ötleteket és gondolatokat összegzett, hogy az adventi időszakban ezáltal is tompítani lehessen az online zajt a belső elcsendesedés és várakozás jegyében.

A digitális eszközök tudatosabb használata az adventi időszakban
galéria
Fotó: Forrás: Balázs Brigitta

Balázs Brigitta 2016 óta tart foglalkozásokat iskolásoknak a közösségi oldalak és a digitális eszközök tudatos használatáról. Kezdetben a Juventutti Alapítvány égisze alatt, majd létrehozta a Mi Online programot. Ennek keretében iskolákban tart foglalkozásokat, célja, hogy minél több gyerekhez elérjen.

Többnyire ötven perces foglalkozásokra hívják az iskolákba – főként a 2-7. osztályosokhoz –, de van, hogy kérésre hosszabb, időigényesebb tevékenységeket is tart, amelyeket 8-10. osztályosoknak szokott ajánlani. Ugyanakkor, együttműködik több szervezettel is, például a Spektrum Oktatási Központtal számtalan közös projekt jött már létre, tananyagokat dolgoznak ki foglalkozástervekhez, amelyek ingyenesen elérhetőek lesznek, vagy éppen podcasteket készítenek. De ugyanígy partnere a Pro Educatione Egyesületnek, worshopokon szokott itt segíteni, de minden olyan szervezet munkájához szívesen csatlakozik, ahol kíváncsiak az elmúlt évek során szervezett tapasztalataira.

„Az az érdekes, hogy már 2016 óta foglalkozom ezzel a témával, és azt tapasztalom, hogy maga az irány nem változott.

Hiába, hogy noha azóta sokkal több a közösségi oldal, sokkal több a kérdés a szülőkben, de ha ugyanazokat az alapokat kimondjuk és foglalkozunk vele, hogy mikre kell odafigyelni ezeken az oldalakon, akkor mindegy, hogy tíz közösségi oldal van vagy kettő.

Ilyen szempontból akár megnyugtató lehet, hogy lehet akármilyen tömeg a közösségi oldalak tekintetében, azért bizonyos dolgok nem változnak, például a tudatos használatnak a szükséges tevékenységei. Ezt akarom bevinni az iskolákba, mert tudom, hogy ott találkozok olyan gyerekekkel, akik között vannak olyanok, akik már ismerik, beszéltek otthon a szüleikkel az online biztonságról, a digitális eszközök tudatos használatáról, de van olyan is, ki tőlem hall először arról, hogy érdemes privát profilt beállítani.”

A Mi Online program Facebookon is elérhető, de nemrégiben indult az Instagram-oldala is, itt leginkább a fiatalabb korosztályt szólítja meg önreflexiós kérdésekkel.

Fotó: Forrás: Balázs Brigitta

Brigitta rámutatott, az adventi naptár elkészítésében Steigervald Krisztián Generációk harca a figyelemért, illetve Catherine Price Digitális detox című könyve inspirálta.

„A jövőben erre a két könyvre próbálom ráépíteni a workshopjaimat. Arra, hogy hogyan tudunk önkontrollt gyakorolni a digitális eszközhasználat során, hogyan tudunk kicsit kivonulni, és hogyan tudjuk reálisan egyensúlyban tartani azt, hogy állandóan bombáznak valamilyen infóval minket. Mert ezek az alkalmazások és a csapatok, akik körülöttük dolgoznak, azon vannak, hogy képtelen legyél letenni a kezedből az okoseszközt.

A digitális zaj egyre erősebb. Ez a téma foglalkoztatott az utóbbi időben, és a szülőknek is el szoktam mondani, hogy minket, felnőtteket is ugyanúgy beszippant ez a világ.

Magamnak szerettem volna készíteni egy adventi naptárt, amivel saját magamat tudom tudatosabbá tenni. De arra gondoltam, hogy ha már amúgy is összeírok ötleteket, legyen belőle tartalom is és jusson el minél több emberhez. Tehát egy saját kérdésből indult az egész, de bizonyára ezek az érzések másban is felbukkannak, amikor észreveszik, hogy akár felnőtt közegben is a telefonok előkerülnek és egy-egy beszélgetést más hangulatba zárnak be, vagy amikor észreveszik magukon, hogy már nem tudnak úgy figyelni, mint korábban. És annak ellenére, hogy nagyon sok éve foglalkozok ezzel a témával, és próbálok tudatos lenni, engem is beszippantanak ezek az eszközök, alkalmazások.” Mint mondta,

a fő célja az volt a naptár feladatainak összeállítása során, hogy ne azt helyezze előtérbe, hogy teljesen ki kell vonulni a digitális térből az adventi időszakban, hanem hogy egy-egy feladatnál igenis kelljen okoseszközt használni, de annak legyen célja.

„Ez is a tudatos használatnak az egyik alapja, hogy nem csak azt jelenti, hogy félreteszem és egyáltalán nem használom, hanem amikor használom, akkor tudom, hogy mi a célja, annak van egy eleje és vége, de utána leteszem a telefont. Vannak ilyen feladatok benne, amelyekhez kell az eszköz, de vannak olyanok, amikor épp az a feladat, hogy kicsit tudjunk megválni tőle, de erre rákészülve.

Például egyik nap van egy olyan feladat, hogy ha több időd lenne, gondold el, hogy mivel foglalkoznál, a következő nap azt kell betervezni, hogy mit fogsz abból megvalósítani. Hogy mit csinálnál egy olyan napon, amikor egyáltalán nem használsz telefont, és a következő nap próbáld megvalósítani. Fokozatosságot is szerettem volna belevinni, az elején van olyan, hogy csak egy-két órára kell elfelejteni a telefont, de utána akár egész napra is tegyük félre.

Erről szól az egyensúlyteremtés, hogy nem teljes detox, hanem használom is, meg nem is, de amikor használom, akkor annak legyen célja” – fejtette ki a kezdeményező.

A naptárt innen lehet letölteni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.