„Ha stílus van, minden van!” A Bihari Ádám-jelenség

Katona Zoltán 2021. április 01., 19:31 utolsó módosítás: 2021. április 01., 21:05

„Rövidujjú ing egyszerűen... NINCS!” Mint ahogy zokni sincsen szandállal, háromnegyedes „megoldógatya” sincsen, és inggallér sem létezhet feltűrve, ahogy napszemüveg sem a tarkón. Könnyen elkerülheted ezeket a stílusbakikat, ha van némi kapaszkodód: ilyen a magyarországi Bihari Ádám stílustanácsadó, aki tavaly év végén alapkönyvet jelentetett meg a férfi öltözködésről. Nem, nem kell gazdagnak lenned ahhoz, hogy stílusosan öltözködj, csak mondjuk olvasd el ezt a könyvet, és nézz bele a Stílusőrjárat videóiba.

„Ha stílus van, minden van!” A Bihari Ádám-jelenség
galéria
Bihari Ádám Magyarország egyik legismertebb stílustanácsadója lett – de nemcsak a felső tízezernek dolgozik Fotó: Forrás: Bihari Ádám honlapja / Facebook-oldala

Vannak dolgok, amelyek egyszerűen nem tudnak jól állni, ugyanakkor nálunkfelé (Erdély, Székelyföld) a magyarlakta vidékeken azt hinnénk, hogy a férfiak öltözködési szokásai egyrészt a nőktől, másrészt a pénztárcájuktól függ. Nem feltétlenül. Az igény és a minimális odafigyelés még rövid pénztárcával is csodákat tud tenni – no meg az olyan aranyszabályok, hogy saját magadnak öltözködsz, azért, hogy jól érezd magad a ruháidban, és nem azért, mert meg akarsz felelni. Ezt amúgy az életre átvetítve is el lehet mondani.

Dolgok, amelyek nem tudnak jó állni

Ha ma Székelyföldön valaki nyakkendőt hord, az átlagemberben két feltételezés ver gyökeret: ez az ember 1. jehovista, 2. lakodalomba megy. Ha hétköznap van, akkor a második kizárva, no de nálunkfelé a férfiöltözködés klasszikus nagy bakijai lakodalmakban történnek:

a két számmal nagyobb, húsz éve vett, lötyögős öltöny, a barna, vastag talpú cipővel hordott díszmagyar, a buggyos ujjú fehér ing, a nem odaillő csokornyakkendő, sorolhatnánk.

Jön a húsvét, a templomokból kikanyarodó férfiak egyikének-másikának zakója mindenféleképpen be van gombolva, csak pont nem jól, a mellény szintúgy, majd jönnek a kicsengetési ünnepségek, konfirmálások rövidujjú, színes ingben, széles nyakkendővel, zsebes vadászmellénnyel, fehér zoknival a fekete cipő és nadrág között...

Nyomja a szöveget és adja a sallert

„Szevasztok! Ez itt a Stílusőrjárat Bihari Ádámmal!” – mondja videóinak elején Bihari Ádám, aki mára Magyarország egyik legismertebb stílustanácsadója lett – de nemcsak a felső tízezernek, hanem másoknak is dolgozik indirekt módon, hiszen videói több éve hasítanak a neten. Mi a titka? Ebben az előadásban részletesen elmondja, de szerintem elég csak az tudni róla, hogy gyakorlatias, egyszerű tanácsai vannak, nagyon képbe tesz a klasszikus férfi öltözködéssel kapcsolatosan. Fiatalosan, mindenki számára érthetően, vagány stílusban magyarázza el, hogy mi a különbség egy olasz és egy angol szabású zakó között, milyen cipővel milyen zoknit húzunk, hogyan hordjuk a mellényt. No meg persze a stílusbakikat is górcső alá veszi, a legnépszerűbb videói ezek voltak a legelején.

Külön videókat szentel az olyan stílusikonoknak, mint David Beckham vagy Ralph Lauren, illetve olyan történeteket is elmesél, mint a Zara érdekes sztorija. De találunk videót az ingvasalásról és a fogápolásról is, illetve arról is, hogy milyen típusú sneakerek vannak, ezen belül melyek a legnépszerűbb fazonok, és azokat hogyan és mivel hordjuk.  

Ha már szó került a cipőről, Bihari azt mondja: „A cipőnek a minősége és a tisztásága árulja el, hogy te pontosan ki vagy!” – akkor most menjünk ki az utcára és nézzük meg, hogy a férfiak milyen cipőkben járnak. Széttaposott, eljárt sarkak, sport- és túracipő minden mennyiségben, a „jó” cipő pedig pihen otthon a sufniban, mint ötéves Tokaji szamorodni a szekrény tetején, mert azt „csak lakodalomba, kicsengetésre, olyan helyre.”

A stílusos férfi kézikönyve

Ha nem bírod a videót vagy Bihari vicces, könnyed, néha nagyképűnek tűnő stílusát, akkor van egyéb: igen, a fenti videóban bemutatott könyv, ami pár hónappal ezelőtt jelent meg a Jaffa Könyvkiadó jóvoltából. Azt hadd fűzzük ide, hogy néhány Jaffa-kiadásról mostanában mi is beszámoltunk, John Cleese előadásairólWoody Allen önéletrajzáról, Bauer Barbara kötetéről írtunk. Bihari könyve pont úgy néz ki és olyan, mint ő maga: sötétkék, belül finom vászonszerű borítóval, könnyed szövegvezetéssel, kompakt és tömény tartalommal.

Egyszerre klasszikus és mégis modern, akárcsak az az életérzés, amit emberünk propagál:

a klasszikus férfi öltözködés elemeit, darabjait ismerjük meg, a cipőktől a nadrágokig, az ingektől a nápolyi szabók kézzel varrott, bespoke-öltönyéig. Mindez rendszerbe, csokorba szedve, röviden és tömören megismertetve – aki kicsit is ad magára, az öltözködésére, mindennap tudja majd forgatni a kis kötetet. És – hölgyek figyelem! – ha egy nő veszi kézbe ezt a könyvet (vagy nézi meg a videókat!), majd közvetlenül utána a pasiját, férjét, vőlegényét, és meg is fogadja a leírt tanácsok bár egy kis százalékát, akkor az a pasi, férj vagy vőlegény kicsit jobban fog kinézni... Akkor az érettségi találkozón vagy a lakodalomban készült fotón feszítő férfit több évvel később sem kell majd lekacagni, hogy azt a cuccot vajon hogy tudta felvenni...?

Fotó: Katona Zoltán

A végére egy tipp az alapokról, pár olyan ruhadarabról, ami akkor is meg tud lenni simán, ha szegény vagy – ez Bihari szerint is így van, a kevesebb néha több, csak ki kell gondolni, és egy ruhatár kialakításánál az az alaptényező, hogy mit mivel veszek fel, és erre fűzöm fel az egészet. Szóval amire érett, stílusos férfiként szükséged van feltétlenül (és ezeket nem árt hordani, persze nem mindig egyszerre):

fehér ing (cápagalléros, gombolható mandzsettával), sötétkék öltöny, bőrdzseki, bokacsizma, garbó, cargo pant nadrág, (nem hamis) napszemüveg, egy illat, egy táska plusz az, hogy a zoknijaidat és az alsónadrágjaidat félévente-évente cseréld le.

Az alapszetted tehát megvan, mást nem kell csinálnod, csak tudatosan építeni a ruhatáradat – a csajok pedig ezt nagyon jónéven veszik, nem úgy, mint az óriás márkajelzéses pólódat a csuklódnál szélesebb búváróráddal, nyakadban az ujjnyi vastag ezüstlánccal és a füssmellénnyel. Ja és legyél ápolt, igen: fog, haj, hónalj és a többi, és a többi...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.