Demeterfalva, az ökuménia példája

Liget 2021. február 15., 11:04

Van egy falu Maros megyében, amely egyetlen templommal rendelkezik, annak ellenére, hogy három felekezet lakja és valamennyien egyházuk tanításai szerint élnek, keresztényi életmódot folytatnak. A demeterfalvi templom a 20. század közepén épült, a legnehezebb kommunista korszakban. Ide kalauzolja el olvasóit a Székelyhon napilap legfrissebb számának Hit-Vallás melléklete.

Demeterfalva, az ökuménia példája
galéria
Jól megfér itt egymással a református, az unitárius és a katolikus hívő ember Fotó: Rab Zoltán

Marosvásárhelytől 16 kilométerre keletre, Marosszék középső részén, a Nyárád folyó bal partján, Nyárádszeredától alig két kilométernyire található Demeterfalva. A település két falu, Süketfalva és Demeterfalva összeolvadásából jött létre, egy ideig a Süket-Demeterfalva nevet viselte, sokan még most is így említik. A falu temploma 1950 és 1951 között, nehéz időszakban, nehéz körülmények között épült, Demeter István református lelkipásztori szolgálatának és Bereczki Zsigmond gondnoknak az idejében. Berendezési tárgyai, a szószék, a szószékkorona, az úrasztala és a padok szintén 1951-ben készültek. Orgonája nincs. A toronyban egy 280 kilogramm tömegű, felirat nélküli harang van.

Fotó: Rab Zoltán

A demeterfalvi templom érdekessége, hogy bár a református egyházközség kezdeményezésére építették, ahhoz a faluban élő unitáriusok és római katolikusok is hozzájárultak, és a mai napig mindhárom gyülekezet használja. Ahogy Székely Endre református lelkipásztor elmondta,

a faluban többségben vannak a reformátusok, a lakosság mintegy a 65–70 százaléka református vallású, 30–35 százaléka pedig római katolikus és unitárius.

Minden hónap első vasárnapján unitárius istentiszteletet tartanak a templomban, minden harmadik vasárnapon római katolikus szentmisét, és minden második vasárnap a református lelkész prédikál. A teljes cikket a Székelyhon napilap legfrissebb számának Hit-Vallás mellékletében találják meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.