Hercegnőkből boszorkányok: minek öltözzön a kicsi?

R. Kiss Edit , Szász Cs. Emese 2018. február 01., 14:16

Itt a farsang, áll a bál! A népszerű gyermekdalban foglaltakhoz híven egyre több helyen van farsangi láz van, főként a kisgyermekes családokban gyakori téma mostanság, hogy kinek, minek öltözzenek a kicsik az óvodai, iskolai maszkabálon. A farsangi alakoskodás azonban nemcsak a gyermekek számára nagy öröm, felnőttek is szép számban keresgélnek a jelmezek között.

Hercegnőkből boszorkányok: minek öltözzön a kicsi?
galéria
Manapság inkább vásárolják, bérlik a jelmezeket, nem otthon készítik Fotó: Gecse Noémi

A jelmezbe öltözés, alakoskodás a farsangi időszak sajátossága, ilyenkor szabad a játék, fellazulnak a közösségek szabályai is, más bőrébe bújhatnak kicsik és nagyok. Varga Judit klinikai gyermekpszichológus a napidoktor.hu oldal számára azt nyilatkozta,

a beöltözés fejlesztő hatással van a gyermekek képzeletére, kommunikációs készségeikre és társas kapcsolataik fejlődésére is.

A szakember szerint a jelmezek elkészítésekor nem szükséges a tökéletességre törekedni, már egy-egy – a gyermek szemében fontos – kiegészítő is elegendő ahhoz, hogy azonosuljanak egy karakterrel. A szakember szerint a jelmez kitalálása, közös megvétele, felpróbálása továbbra is fontos családi esemény és ahhoz hasonló pozitív élményt jelent a gyermeknek, mint amikor a családok még együtt készítették el a maskarát. Az anya és apa, testvérek és akár a nagyszülők bevonásával is lezajlott otthoni jelmezkészítés sokunk meghatározó gyermekkori élménye. Néhány egyszerű jelmez elkészítése otthon sem nagy ördöngősség, ma azonban már többnyire bérlik, illetve vásárolják a jelmezeket: ruhakölcsönzőkben, játéküzletben, turkálókban nagyon sok maskarát lehet kapni ebben az időszakban.

Hercegnőkből boszorkányok

Csíkszeredában például a turkálókban vásárolható és a bérelhető jelmezek ára nagyjából hasonló, 25-30 lej körül mozog, egyes kiegészítőket pedig már 10-15 lejért is lehet kapni. Sokan keresnek és árusítanak, illetve ajánlanak fel bérlésre jelmezeket a csíki édesanyákat tömörítő, baba- és gyermekholmikat árusító Facebook-csoportban is.

Felnőtt álruha is akad

A jatekfutar.ro internetes játéküzlet szintén foglalkozik jelmezkölcsönzéssel. A bolt vezetője, Szakács Adél érdeklődésünkre megosztotta, öt éves jelmezkölcsönzési tapasztalatuk azt mutatja, hogy a gyermekek döntenek a viselendő jelmezről. Ezzel a döntéssel a szülők nem mindig értenek egyet, de rendszerint ráhagyják a gyermekre, hisz egy évben egyszer van farsangi bál, szóljon csak róluk ez a nap.

„A jelmezigény korosztálytól változik. A legkisebbek többnyire valamilyen állatok szeretnének lenni. A közép-, nagycsoportos leányzók leginkább tündérek, hercegnők, mesehősök szeretnének lenni. A fiúknál a képregényhősök és a rosszfiúk a nyerők, de örök klasszikus a nindzsa harcos, a katona, a rendőr, Drakula, a csontváz is. Ahogy nőnek a lányok, a hercegnőkből leginkább boszorkányok lesznek, de hódít körükben az ördöglány, Kleopátra, gésa is”

– sorolta fel a kedvenc jelmezeket Szakács Adél. Úgy látja, a jelmezek viselete leginkább óvodában és alsó tagozaton szokásos, a felső tagozatos kortól mar nem nagyon öltöznek be a diákok.

Kincskeresés a turkálókban

A marosvásárhelyi használtruha-kereskedések és a gyerekruhaboltok is már a kirakatokban hirdetik: nyakunkon a farsang. Egyre több óvodában, iskolában szerveznek jelmezbált, farsangi mulatságot, ahol az álöltözék alapvető, így de már megindult a kereslet a maskarákra. Marosvásárhelyen akad jelmezkölcsönző, de néhány használt ruhákat áruló üzlet is megtelik ilyenkor kölcsönözhető álruhákkal, meg bizonyos gyereküzletekben is megjelennek a jelmezek, álarcok, s egyéb kiegészítők.

A legkisebbek állatnak öltöznek szívesen Fotó: Mihály Csaba

Egymásnak adják a kilincset az egyik főtér közeli turkálóban is, amely köztudottan évek óta igazi jelmezek kincsesbányájává válik a farsang időszakában. Már a kirakat hirdeti, hogy

pókembertől katicáig, bohóctól Minnie egérig sok minden van a kínálatban,

amit csak egy gyerek kívánhat. Az eladótól megtudjuk, hogy használt és új jelmezek közt is keresgélhetünk, ehhez mérten az árskála is változó: 5-8 lejért már lehet bizonyos kiegészítőket kapni, de 10-15 lejért már használt jelmezt is teljes felszereléssel. Az újakban az a jó, hogy lehet válogatni a méretek közt is: ezekből a legnépszerűbb darabokat kapni, Superman, Batman jelmezt, a kisfiúk ugyanis szeretnek hősnek öltözni.  A kislányoknak meg az a fontos, hogy

minél hosszabb legyen az a ruha és minél jobban pörögjön,

számukra katica, méhecske, lepkejelmez mellett mindenféle rajzfilmekből ismert hercegnő-gúnya létezik, a régi vágású Hófehérke mellett ott van napjaink Disney-hercegnője, Elsa öltözéke is: a jól ismert kék ruha mellé hosszú szőke hajat is lehet vásárolni, hogy teljes legyen az összkép. Az új jelmezek 45-55 lejbe kerülnek. Az egészen kicsik számára leginkább állatjelmezek akadnak, de a felnőtteknek is van, miből válogatni, az indiánjelmeztől a kalózruhán át a parókákig mindenféle kiegészítőt is lehet találni.

A fiúknál a rendőr, a lányoknál a minél hosszabb ruha a menő Fotó: Mihály Csaba

Nem messze egy másik sarki boltban is jelmezeket árusítanak: a szűk téren épp hogy nem tapossák le egymást a vevők, van, aki óvodás lányának keres ruhácskás jelmezt, mások konkrét elképzeléssel toppannak be, s viszik is az első megmutatott, méretre is megfelelő nindzsa jelmezt. Itt az árak 30 lejtől kezdődnek, a jelmezek jó állapotúak, az eladó gyors segítséget nyújt, tudja is, mi kell a gyerekeknek, hiszen legtöbben rajzfilmekből inspirálódnak, esetleg kedvenc állatuknak öltöznének. De egy csilli-villi hercegnő-ruhával és vagy egy szuperhős gúnyával szinte lehetetlen melléfogni.

Az unikornis is menő

Néhány gyerekruhákat is árusító üzletben is megjelentek a karneváli hangulatot idéző ruhadarabok, nyilván már más árfekvésben.

A fast fashion üzletben is találunk jelmezt, igaz, más árfekvésben Fotó: h&m.ro

Az egyik fast fashion üzlet gyerekruha-részlegén például

a lányok körében igen népszerű unikornis jelmezt és hercegnő ruhát lehet kapni,

de sárkányjelmez, farkasruha és teljes szuperhős felszerelés is kapható – igaz már jóval magasabb áron: 99-129 lej között, s akkor még nem is beszéltünk a kiegészítőkről: a sárkánykesztyűt és Batman-kesztyűt 25 lejért, a pillangószárnyat 60 lejért, a fagyit idéző sapkát 80 lejért kínálják, de Mickey egér fül és kesztyű  is található 40 lejért, míg a hercegnőknek kijáró korona és varázspálca szett 23 lejbe kerül. Kínálatból tehát nincs hiány, már csak a magunk és gyermekünk számára tetsző, méretben és árban is megfelelő darabot kell megtalálni.


képalá: Ma már inkább vásárolják, bérlik a farsangi jelmezeket. Üzletekben, kölcsönzőkben, turkálókban nagy a választék
kiemelés: A legkisebb gyermekek körében az állatos jelmezek a legnépszerűbbek

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.