Kerámiák a világ körforgásában: Szilágyi Beáta

Péter Beáta 2022. július 22., 18:23

Vannak ilyen csendéletek itt, macskával, macska nélkül – mutatott kacagva Szilágyi Beáta az egyik széken békésen alvó macskára, amikor betoppantunk a gyergyócsomafalvi családi házuk udvarán levő kerámiaműhelyébe. A kisfia éppen rajzolgatott, a kislánya agyagból készített figurákat. De érkezett hamarosan Ilka nevű kutyájuk is, örömében körbeugrált bennünket, kint madarak csiripeltek, az ablak előtt a nagy diófa leveleit a nyári szellő susogtatta. Csoda hát, hogy Bea keze közül agyagba álmodott mesevilágok kerülnek ki?

Kerámiák a világ körforgásában: Szilágyi Beáta
galéria
Szilágyi Beáta hazatért Csomafalvára, hogy megvalósítsa az álmát Fotó: Veres Nándor

Tányérok, tálak, lámpák, órák, faliképek, utazóbögrék és még megannyi agyagból készült használati és dísztárgy sorakozik a polcokon, várva, hogy elkezdődjön a színekkel és mintákkal való játék rajtuk, a kész darabok pedig már utazásra készen állnak, hogy mosolyt csaljanak új gazdájuk arcára, lelkébe. Egy másik helyiségben található a két égetőkemence, hogy a kézzel gyúrt, korongon formázott agyagformákat elnyelve tovább alakítsa azokat. És hát ott van még a fantázia, az a gondolatvilág, amely mindezt belengi.

Az agyag választotta őt

Szilágyi Beáta és férje, Elemér több mint tíz éve költözött haza Budapestről Csomafalvára. Mint rámutatott, több oka volt annak, hogy így döntöttek, egyrészt volt egy családi vonatkozása is, ugyanakkor egy olyan is, amely a kerámiával való foglalkozás távlatait érintette. „Kint albérletben laktunk, és pályakezdő fiatalként túl nagy kiadás lett volna, hogy emellé még egy műhelyt is béreljünk a saját ötletek megvalósításához. Azt éreztem háttér nélkül, hogy kint nincs keret, nincsenek feltételek ahhoz, hogy a saját álmaimat megvalósíthassam. Az is biztatónak tűnt akkor, hogy kerámiakészítés tekintetében – Korondot kivéve – még szűz terep volt ez a vidék. Úgy jöttem haza, hogy ez itt újdonság lesz, és lássuk, mit szólnak hozzá az emberek.”

Úgy emlékszik vissza, hogy annak idején az agyag választotta őt, nem ő az agyagot. Művészeti iskolába járt, és amikor tizedik osztálytól szakosodni kellett, akkor ő a kerámiát és a festészetet jelölte meg. Ez a kettő ötvöződik a mostani alkotásaiban is. „Már akkor is a kerámia volt a szívügyem, és azóta is megmaradt ez a szerelem, az agyaggal való szoros kapcsolat. A rendelésre készített darabokat dekoratív használati tárgyaknak látom, de van egy ezzel párhuzamos világom is: egyedi darabokat, dísztárgyakat vagy akár kisebb alkotásokat is készítek, amelyek szabadon készülnek, belőlem táplálkoznak, és a saját belső világomat tükrözik, sőt néha még a világ dolgaira is reflektálnak. Ezek egyszerűbb, letisztultabb, színben is visszafogottabb munkák. Párhuzamos világok ezek, a gondolatmenetük is más, de mindkettő az enyém. Aztán ott vannak még harmadikként az ékszerek, ezekkel is szabadon kísérletezek, itt is helyet kap a formai szabadság, vagy akár még az aszimmetria is.”

Ezek a tárgyak az ember hétköznapi rituáléihoz készülnek Fotó: Veres Nándor

Állatkák, virágok, emberfigurák, különleges minta- és színvilág teszi egyedivé a Beáta által készített kerámiát. Mindezt megelőzi a rajzolás, tervezés. „Nagyon sokat rajzolok, a ház minden szegletében van egy-egy rajzfüzet, és ha valami eszembe jut, azonnal lejegyzem, lerajzolom. A vázlatokat később kidolgozom, és új formák, díszítőminták készülnek belőlük, melyek aztán felkerülnek egy-egy darabra vagy akár egy egész készletre. Van, hogy az inspiráló dolgokat lefotózom, egy szép színű falevelet vagy bármilyen más természeti formát, de igazából bármi inspirálni tud, ha körülnézek.”

Látvány és funkció együttese

Arra is kitérünk a beszélgetésünk során, hogy miképpen változott a kínálat-kereslet az elmúlt években. A vállalkozását 2006-ban hozta létre, azóta készít saját kerámiát, és azóta sokat változtak a darabok. Igazából a kereslet formálta ilyenekké az idők során – magyarázza. „Nyilván az én ízlésemből indul ki a dolog, mert ezek az én rajzaim, az én madárkáim, az én mesevilágom, de mindig a visszajelzések, a rendelések terelnek valamerre. A fotók is alátámasztják, hogy évről évre változtak és formálódtak ezek a tárgyak a kezdeti formákhoz, színvilághoz képest. Talán azok kicsit még közelebb is álltak hozzám, ott még nem voltak megrendelői igények. A megélhetés miatt az ember kénytelen eleget tenni az elvárásoknak, néha emiatt átalakul a kompozíció, kicsit a színvilág is, de próbálom azért folyamatosan felülbírálni a sok instrukciót. Kell egy határ, hogy mennyire lehet bájos, kedves egy-egy tárgy, mennyire lehet virágos, díszes, mert ha mindenből túl sok kerül rájuk, akkor könnyen át tudnak billenni a jóízlés határán.”

Egyszerű, letisztultabb alkotásai is vannak Fotó: Veres Nándor

Hozzátette, sokféle igénynek eleget tesznek, a kerámialámpáktól a szappantartón keresztül a fiókfogantyúkig mindenfélét kérnek tőlük, és ezeket igyekeznek megvalósítani. „Nagyon széles a paletta, agyagból nagyon sok mindent lehet készíteni. A lehetőségek tárháza mondhatni végtelen, amit kitalálsz, szinte mindent meg lehet valósítani. Épp ezért mindig van új ötlet, mindig van kihívás, és próbálunk még ennél is több dolgot készíteni ebből a csodás anyagból, mert minden tárgy átad egy történetet. A technikai részét, a felületek megmunkálását is lehet variálni. Ha egyik technikát megunom, váltok egy másikra. A mázak sokszínűsége és keverése is mindig új árnyalatokat hoz létre, olyan ez, mint egy boszorkánykonyha, igazából egy nagy játék a színekkel és formákkal. Izgalmas, hogy néha teljesen ismeretlen utakon járunk.”

Úgy véli, nagyon fontos, hogy időről időre legyenek új termékei, amellett, hogy a régebbi típusokat is készíti, mert igény van rá. De az újaknál kísérletezni kell, hogy végül a látvány és a funkció egyszerre éljen és megújuljon. Ilyen például a kerámia utazóbögre.

Rácsatlakozni a világra

A csomafalvi alkotó kiemelte, munkája során jelentős szerepet kap az, hogy kapcsolódjon a világ dolgaihoz, reflektáljon a körülötte levő történésekre, netán különböző együttműködések részese legyen. Ilyen például a Juhász Anna irodalmárral való együttgondolkodás is. „Anna nagyon lelkes volt, meglepődtem, hogy rögtön fantáziát látott az utazóbögrékben, egy adagot rendelt is belőlük, hogy aztán felhasználja a Nemes Nagy Ágnes-emlékév programjain. Az irodalom mint kapcsolódási pont egy nagyon jó dolog. Én egyébként sokat olvasok, verseket is, és öröm számomra, hogy munkámmal most versekhez kell kapcsolódnom. Az elolvasott verseket először valahogy értelmezni próbálom, aztán illusztrálni, így gyakran kézbe kerülnek a kötetek. Idő kell, hogy találjak bennük olyan képi dolgokat, amelyekhez kapcsolódni tudok. Amiatt is hálás vagyok ezért az együttműködésért, hogy segített kicsit elmélyülni Nemes Nagy Ágnes költészetében. De nem csak az ő munkásságával foglalkoztam eddig, ugyanis Kányádi-, Babits-, Tamási-szövegek is kerültek már bögrékre. További tervek is vannak még, hiszen az irodalommal és a kerámiával nagyon jó együtt foglalkozni.”

Mindig próbál a világ aktualitásához igazodni Fotó: Veres Nándor

Azt is elmesélte, hogy az orosz–ukrán háború kitörésekor készített egy kerámiaképet, amely témájában kapcsolódott a helyzethez, és ezt licitre bocsájtotta. A kép jóval áron felül kelt el, és a kapott összeget át tudta utalni egy segélyszervezetnek.

„Mindig próbálok a világ aktualitásaihoz kapcsolódni. Reggelenként elolvasom a híreket, követem a közéleti eseményeket, és az is fontos, hogy a hétköznapokban helyet kapjon az irodalom, a zene, a kultúra.

Fontos nekem, hogy a használati tárgyakon kívül olyan darabok is készüljenek, amelyek többletüzenetet is hordoznak. Egyszerre legyen rajtuk lenyomat a jelenből és a múltból.

Nem élhetek ebben az idilli környezetben úgy, hogy homokba dugom a fejem, és nem veszek tudomást arról, ami körülöttem zajlik, vagy arról, ami a múltban történt” – fogalmazott Szilágyi Beáta.

„Kell egy határ, hogy mennyire lehet bájos, kedves egy-egy tárgy” Fotó: Veres Nándor

A keramikus folyamatos késztetést érez arra, hogy bizonyos dolgokra reagáljon a maga módján. „Egy ilyen számomra fontos dolog például a környezettudatosság, az utazóbögre is például ennek jegyében készült. Tehát a világ is inspirál, nem csak a diófa, ha képzőművész lennék, talán még erősebb kritikával reflektálnék a világ dolgaira. Ezek a tárgyak azonban dekoratív tárgyak, így elsődleges feladatom mégis az, hogy jó érzéssel töltsék el használóikat, ugyanis ezek a tárgyak az ember hétköznapi rituáléihoz készülnek.”

Gyermeki lélekkel alkotni

A műhelyben mindig történik valami: formát ölt az agyag, színek keverednek a különböző tégelyekben, és van, hogy lekvár vagy zakuszka rotyog a csempekályhán, miközben megszületnek a figurák a kerámiák oldalán. Közben pedig a gyermekek is látják, ellesik ezeket, és igen, utánozzák az édesanyjukat: rajzolnak mellette, agyagból készítenek figurákat. „Ezt óhatatlanul vinni fogják tovább, nem is kell erre biztatni őket. A gyerek az utánzással tanul leginkább, és abból, amit lát és megél. Mert ez egy életforma. Azt is látják, ahogy fotózom a tárgyakat, hogy gondolkodom róluk, a világról, hogy aztán posztot írok, elkészítem. Ez egy kreatív élet, a konkrét munkának van egy meditatív jellege, sok türelem és alázat kell hozzá, de mindig jó elmélyülni egy-egy alkotói folyamatban, mert nem ritka az igazi flow élmény.”

A műhelyben mindig történik valami Fotó: Veres Nándor

És hogy hogyan marad meg a mese a felnőtt emberben? Szilágyi Beátának sokat segített ebben a gyerekei születése. „Akkor mozdultak el a kerámiák egy mesés világ felé. Azelőtt egyszerűbbek voltak valamelyest a formák, a minták, de amikor megszülettek a gyerekek, előtérbe került a sok mesekönyv, a gyerekruhák, gyerekrajzok, a színek. A gyerekrajzok nagyon inspirálóak. Érezni bennük azt az elemi, ösztönös dolgot, amit csak egy gyerekrajz tud adni. Később, amikor az ember már képezni kezdi magát, elveszíti az ösztönös rajzolás szabadságát, és azon kezd elmélkedni, hogy vajon arányos-e a rajz, jó-e a kompozíció, stb. Úgyhogy a gyerekeimtől sokat tanulok folyamatosan, hogy benne tudjak megmaradni ebben a nagy játékban.

Egy kicsit gyermeklelkűnek lenni mindenképp előny, ha ilyesmivel foglalkozik az ember. Ha játszol, egyszerűen nem lehetsz más, mint gyermeklelkű.”
  A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékeltében jelent meg 2022. július 22-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport