Babamasszás: anyának is nyerő

Szász Cs. Emese 2017. április 13., 10:54

Sokan azt hiszik, a hasgörcsös újszülöttek számára találták ki a babamasszázst, pedig nem. Illetve nem csak. A babamasszázs amellett, hogy megnyugtatja a babát, elősegíti a mélyebb alvást, segíti a mozgásfejlődését, és az anya és baba közötti kötődést is erősíti. Vagyis jó a babának és az anyának is.

Babamasszás: anyának is nyerő
galéria
Sokan a görcsös újszülöttjük miatt foglalkoznak a babamasszázzsal Fotó: Boda L. Gergely

A marosvásárhelyi Caritas Korai nevelő és fejlesztő központjában jól ismerik a babamasszázs áldásos hatásait, többek közt ezért is várják erre a foglalkozásra lassan már tíz éve az anyákat és babáikat. A csoportvezető irányít, az anyukák pedig elsajátítják a babamasszázs alapjait.

Nem csak anyukáknak

A Cseperedő vezetője, Mezei Borbála elmondása szerint évente 5-6 csoportot indítanak, átlagosan tízes létszámmal. „Az a célunk, hogy egy olyan tevékenységen vegyen részt az anyuka, amit otthon is folytathat. Ez azonban nem egy tanfolyam, hanem egy folyamat, amit később átvált mondókás mozgásos tevékenységbe. Mi 6 hetes, 2 hónapos kortól várjuk a babákat és anyukákat, de masszírozni már egészen pici kortól lehet, ahogy hazamennek az újszülöttel el lehet kezdeni. Mi anyukákkal vagyunk kapcsolatban, de meg lehet tanítani apukáknak is. Egy fantasztikus pluszt adhat az apa-gyerek kapcsolatban” – mondja Mezei Borbála.

Hozzáteszi, nem kimondottan egyik vagy másik masszázstípust használják, a Vimala masszázs alapjait építették be a programjaikba, konzultálva egy gyógytornásszal, hogy mi az, amit még hozzá lehetne tenni. Thai masszázsképzésen is voltak kollégák, az már egy teljesen más irányzat, de abból is építettek be elemeket a programba. A szakember hangsúlyozza, a mostani masszás formája sok év alatt alakult, elindult egy programvázzal és elképzeléssel, de ma már sokkal bővebb.

Fejleszti a testsémát, segíti a mozgásfejlődést
Masszírozni ruha nélkül szoktak, otthoni környezetben például az a legjobb, ha teljesen le van vetkőztetve a gyerek, úgy masszírozzuk végig a testrészeket. A masszázs lényege az is, hogy végigmegyünk a baba testén tetőtől talpig, minden testrészt megmasszírozunk, s azáltal tudatosítjuk, hogy neki van lába, hasa, mellkasa, keze. Ez lenne a testséma fejlesztő része.

Masszírozni ruha nélkül szoktak Fotó: Boda L. Gergely

„Ahhoz, hogy eljussunk az iskoláskori írás-olvasásig, fontos, hogy tudatos legyen a saját testével kapcsolatosan, s ezt ilyen pici korban el lehet kezdeni a masszázs által. Ahogy a lábát, talpát végigmasszírozzuk, tudatosítjuk benne a testrészeit. Ennek később nagy szerepe van a mozgásfejlődésben is, mert a baba így megérezheti, hogy a lábnak van belső, külső, valamint alsó, felső része. Ahhoz, hogy én forogni tudjak, végigperdülök mindegyik részén a lábamnak, mindegyiknek szerepe van benne. Annyi mozgásformán át kell menjen a baba, s a masszázs ebben is segít” – mondja.

A görcsös baba mentőöve lehet

Sokan a görcsös újszülöttjük miatt kezdenek el a babamasszázzsal foglalkozni.

A hasi rész masszázsa segíthet a görcsoldásban, de a teljes masszázs segíthet abban, hogy ellazuljon, nyugodtabb legyen a feszült baba, de ha azt látjuk, hogy valamelyik testrésze feszesebb, külön azt a testrészt is masszírozhatjuk fókuszáltan
– mondja a szakember. Nem szabad közvetlenül evés után, valamint betegség esetén masszírozni, mert felfokozhatja az adott állapotot, ilyenkor ronthat a helyzeten, mintsem javítana. Otthoni környezetben jobban megtaláljuk azt az időpontot, amikor nyugodt a baba, nem fáradt, nem aludna, érdemes akkor masszírozni, de kiváló esti program is lehet, fürdés után, elalvás előtt. Ugyanis bár csoportban több ideig eltart, otthon, amikor már jól ismert a módszer, 10-15 perc alatt lejár a teljes masszázs.

Nem szabad közvetlenül evés után, betegség esetén masszírozni Fotó: Boda L. Gergely

Mezei Borbála felhívta a figyelmet, bár külső szemnek úgy tűnik, játszunk a gyerekekkel – s azt is tesszük persze –, a háttérben mindig ott van a miért, minden mozdulatnak célja van: a láb, a kéz, a has és hátmasszázstól az arc és fenékmasszázsig. Utóbbi kettő azért érdekes, mert

az arcmasszázst kevés baba szereti, de a homlok, szemhéj, orr stb. tudatosítása mellett az arcizom és rágóizom masszírozásának is szerepe lehet a beszédfejlődés segítésében.

Ugyanakkor a fenék az, amire érdemes külön figyelmet fordítani, az az a testrész, amellyel sokat foglalkozunk, mert tisztába tesszük, letöröljük, lemossuk, de azzal annyi. A fenéknek pedig fontos szerepe van a további mozgásfejlődés során, ezért érdemes akár minden tisztába tevésnél körkörös mozdulatokkal átmasszírozni.

Támogató közösség a játék mellett

Mezei Borbála szerint a masszázzsal sokat nyernek a babák, de az anyukák is, a Cseperedő programjainak fontos része, hogy közösségben van a baba és az anya is.

A teljes masszázs segíthet abban, hogy ellazuljon a feszült baba Fotó: Boda L. Gergely

A sokszor elbizonytalanodott szülőnek pedig egy támogató közösség, ahol ugyanolyan élethelyzetben, hasonló problémákkal küszködő más szülőkkel találkozik. A Cseperedőnél a babamasszázs 6 hetes, 2 hónapos babánál kezdődik, amikor az édesanya úgy érzi, már kimozdulna az újszülöttjével, és addig tart, amíg a baba kimászik a kezünkből. A szó szoros értelmében. Ugyanis 5-6 hónapos korban megindul a gyerek mozgásfejlődése, már sokkal jobban érdekli a világ felfedezése, mint a mi masszírozásunk. A Cseperedő vezetője szerint érdemes másfél-két éves korban újrakezdeni, akkor már értik, mit csinálunk, s van gyerek, aki kifejezetten szereti, ha picit megmasszírozzuk itt-ott.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.