Erdei óvoda: tanít az erdő, a mező

Szász Cs. Emese 2019. május 17., 15:54 utolsó módosítás: 2019. május 20., 08:03

Lehet fára mászni, pocsolyában ugrálni, függőágyban a szabad ég alatt aludni és télen-nyáron a természetben lenni – így képzelik el azt az erdei óvodát, amely a Marosvásárhely melletti Tófalván ősszel nyitja meg kapuit. Ez is egy alternatív oktatási forma, méghozzá olyan, amely négy anyuka elhatározásából született meg. Olyan anyukák dolgoznak a létrehozásán, akik többek közt saját gyerekeiknek szeretnének valamilyen más oktatási formát biztosítani.

A természet tökéletes arra, hogy abban és arról tanuljon a gyerek Fotó: 123RF

Az alternatív oktatási formák Székelyföldön is egyre népszerűbbek, sokan igénylik ugyanis, hogy a hagyományos pedagógusközpontú, zsúfolt tananyagú oktatási formák helyett inkább a gyerek kerüljön az óvodai, iskolai tevékenységek középpontjába, és inkább a gyerek egyéni fejlődését tartsák szem előtt, mint azt, hogy mindenkibe minél több információt csepegtessenek. Mifelénk inkább a Waldorf, a Montessori, a Step by Step pedagógiát alkalmazó intézmények honosodtak meg, és ezek mellé csatlakozik ősztől a Peter Pan Forest Kids, vagyis az erdei óvoda.

Az erdei óvoda a Marosvásárhelytől tíz kilométerre lévő Tófalván lesz, egy olyan telken, amelynek egyik oldalát az erdő, másikat a mező határolja, így ideális környezete lehet ennek az alternatív oktatási formának, melynek legfontosabb jellemzője, hogy az ovisok mindennap, télen-nyáron, hóban-fagyban, esőben és kánikulában is a szabadban tevékenykednek, tanulnak.

„Nincs rossz időjárás, csak rossz felszerelés, illetve rossz attitűd”

– vallják az erdei óvoda kezdeményezői, akik még csak nem is pedagógusok. Négy kisgyermekes, természetjáró édesanya gondolta úgy, hogy saját gyerekeik számára is igyekeznek létrehozni egy olyan oktatási intézményt, amelyben a gyerekek napi szinten kint vannak, saját magukról, társaikról és környezetükről a szabad levegőn, a természetben tanulhatnak, kihasználva ösztönös kíváncsiságukat. Igaz, nem áll távol tőlük a gyermeklélek és a pedagógia: Gál Alíz gyermekekre szakosodott pszichológus, Blizik Anita élménypedagógiával foglalkozik,  Magdás Tünde drámapedagógus, míg Pongrácz-György Katalin menedzseri tudásával segíti a csapatot.

A Marosvásárhely melletti Tófalván találtak az erdei ovisok otthonára Fotó: Facebook/Peter Pan Forest Kids

A kezdeményező édesanyák egyike, Gál Alíz mesélte el, hogy olyan fiatal anyukák kezdtek el dolgozni az erdei óvoda létrehozásán, akik maguk is természetjárók, sokat kirándulnak, kertészkedés, erdő-mezőjárás közben nőttek fel, és ezt szeretnék továbbadni gyerekeiknek is.

„Az alapvető az, hogy a gyerekek mindennap kint legyenek, függetlenül attól, hogy esik vagy mínusz tíz fok van. Sok óvodában nem alap ez, inkább a négy fal között vannak a gyerekek. A természet azonban biztosítja a tökéletes ingermennyiséget és minőséget, amelyben fejlődni tud a gyerek, önmagáról, társairól és a környezetéről tanulni”

– fogalmazza meg az erdei óvoda lényegét Gál Alíz, aki anyukatársaival dolgozik az erdei óvoda létrehozásán. Együtt választják ki a megfelelő óvónőt, együtt találtak rá a megfelelő helyszínre, és együtt fektették le az alapokat a Pán Péter erdei óvodának.

A tapasztalat útján tanulnak. Elültetik a növényt, majd követik a fejlődését Fotó: 123RF

Hallottak arról, hogy Kolozsváron már létezik ilyen ovi, meglátogatták, megnézték, hogyan működik, mi kell a létrehozásához, majd a tettek mezejére léptek. „Alapítottunk egy egyesületet, és annak a tevékenységeként szerepel hivatalosan az erdei óvoda, amely önfenntartó, vagyis amit a szülők befizetnek, abból lesz a gyerekek étele, de a pedagógus fizetése is. Összesen egy magyar és egy román csoportban gondolkodunk, egy-egy pedagógussal, ugyanis ennél több gyerekre már nem lehet biztonságosan figyelni” – magyarázza Gál Alíz, aki szerint bizony nem mindegy, hogy milyen egy erdei óvodában a pedagógus, hiszen ő az, akinek meg kell teremtenie a gyerekek biztonságát. „Ha a gyerek fára akar mászni, akkor az óvónőtől nem azt várjuk, hogy azt mondja, nem szabad. Nézzék meg együtt, hogy alkalmas-e az a fa, ha esett az eső, akkor valószínűleg csúszik a kérge, nem jó most fára mászni, de nézzék meg, melyik ág régi, korhadt, arra nem biztonságos mászni stb.” – sorolta elképzeléseiket az édesanya. Hozzátette, a gyerekeknek lehetőségük lesz kertészkedni, elültetni egy magot és követni a növény fejlődését, megfogdosni, megszagolni, mind az öt érzékszervükkel megtapasztalni a környezetüket. Mindemellett

a természetben ehetnek, ideális esetben akár egy függőágyon az erdőben alhatnak, s megtanulják, hogy kölcsönös gondoskodás van a Föld és lakói között.

Ugyanakkor amit még nagyon fontosnak tartanak a kezdeményezők, az a mozgás, amelyen keresztül kifejlődnek a test legfontosabb funkciói, márpedig az erdei óvodában lehet futkározni, fatörzsön egyensúlyozni, pocsolyában ugrálni is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat