Hadd menjen a gyerek nyári táborba!

Hajnal Csilla 2017. július 06., 18:01

A nyári táborok a virtuális élet és a betontömbök fogságából szabadítják ki a kicsiket és a kicsivel nagyobbakat. A teljesség igénye nélkül próbáltunk szemezgetni a hazai gyerektáborok közül, hogy minden szülő és gyerek megtalálja a számára legmegfelelőbbet, legyen az alkotó-, túlélő-, nyelvi-, biciklis, íjász-lovas vagy bármi más.

Hadd menjen a gyerek nyári táborba!
galéria
Sok gyerek számára a nyár együtt jár a táborozással

A nyár más, mint a többi évszak. Főleg gyerekfejjel. A sok esetben kényszerként megélt iskola csak egy távoli kép lesz ilyenkor, és végre nem kell mindenkinek megfelelve teljesíteniük, bizonyítaniuk. Önmaguk lehetnek, ha hagyják. Márpedig a gyerekének legjobbat akaró szülő megteremti számára a növekvő önbizalomhoz szükséges, biztonságos feltételeket.

Hozzásegíthet ehhez, ha akad egy kis kalandvágy, szülői engedély és egy vastagabb pénztárca. De olyan táborokat is találtunk, amelyeknél nem kell mélyen a zsebbe nyúlni.

Az Outward Bound (OB) szovátai táborai közül a Kaland7 nevűt emelnénk ki, amely a 13–18 év közöttieknek ad lehetőséget szellemi és fizikai határaik tágítására olyan tevékenységek által, amelyek az önbizalmat, a másokba vetett bizalmat és a szociális készségeket fejlesztik – így jellemzi a július 9-15. közötti kalandtáborát az OB. Angol tábort is hirdetnek 9–11, 12–14 éveseknek, amelyről a 0265-250 939-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Van, aki képzőművész énjét fejlesztheti Fotó: Barabás Ákos

A nyaritaborok.ro honlapon széleskörű kínálattal találkozhatunk, és maroshévízi táborokból lehet válogatni. Éppen zajlik a hat napos túlélőtáboruk, augusztus 6–12. között szervezik meg a 12–18 éveseknek szóló fotótábort, amelyre még lehet jelentkezni, és 750 lejbe kerül. Augusztus 18–23. között biciklitábort szerveznek, az íjász-lovas táborra pedig augusztus 13–18. között kerül sor, ára pedig 799 lej.

A Kalibáskő Erdei Iskola táborai hasonló népszerűségnek örvendenek Nagyváradtól Székelyföldig, és mintegy 300-400 lejbe kerülnek fejenként. Az egyesület családoknak és pedagógusoknak nyújt segítséget, azáltal, hogy kiegészíti és elmélyíti mindazt a tudást és nevelési elvet, amivel gyerekeinket otthonról és az iskolából az „élet útjára” indítunk. Teszik mindezt számos tematikus, mesés kalanddal, mint például a 9–14 éveseknek szóló Tündér- és lovagképző tábor, amely augusztus 27. és szeptember 2-a között zajlik, és még lehet rá jelentkezni.

Az utat én akartam, mert engem akart az út című kerékpáros vándortáborukra is van még lehetőség jelentkezni, ezt július 22–29. között szervezik meg. Augusztus 20–26. között pedig Élménygyűjtő „tábort vernek”, amellyel minden korosztályt megszólítanak, és még vannak szabad helyek is, akárcsak a Tücsök és hangya román nyelvű mesehétre, amelyre óvodások és kisiskolások jelentkezését várják, és közvetlenül iskolakezdés előtt, szeptember 3–7. között szervezik meg – tudtuk meg mindezt a táborok programszervezőjétől, Kovács Ildikótól.

Táboraikról a kalibaskogyerekvilag.ro honlapon lehet még több információt szerezni.

Lelkes csapatok alakulnak, barátságok köttetnek Fotó: Gligor Róbert László

A Marosvásárhelyen és Kolozsváron működő Telefonos Szeretetszolgálat kilencedik alkalommal szervezi meg azt a tábort, amely olyan gyerekeket szólít meg, akik városi környezetben élnek, és nem volt lehetőségük máshol nyaralni a vakációban. Idén Máramaros megyében, Kővárfonácon szervezik meg szeptember 6–10. között, és augusztusban hirdetik meg a helyeket húsz kolozsvári, illetve húsz marosvásárhelyi gyerek számára, olyan 7–14 év közöttiek, akik teljesen ingyen vehetnek részt a táborban. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy a negyven gyerek mellé negyven támogató is kerüljön. Már 23 gyerek táboroztatása biztosított a támogatók jóvoltából, ami fejenként 250 lejt jelent, és a következő hetekben várják azok segítségét, akik felvállalnák a többiek táboroztatását – mondta el Sajó Norbert, a Telefonos Szeretetszolgálat vezetője. Érdeklődni lehet a Szeretetszolgálat 0265-555 555-ös vagy a 0264-565 656-os telefonszámain.

Ritmusérzék fejlesztve. Jobb ez a táborban, mint otthon Fotó: Veres Nándor

A krónikus betegséggel élő gyerekeknek sem kell egész nyarukat otthon tölteniük, a Yuppi Tábort már hetedik éve szervezik azzal a céllal, hogy a krónikusan beteg gyerekeknek kihívásokkal teli, de biztonságos környezetet nyújthassanak. Az előzetes jelentkezéssel betelt táborhelyek ingyenesek, és négy turnusban „vernek tábort” július és augusztus folyamán a Maros megyei Mezősályon. Itt nem a betegségé a főszerep, hiszen olyan programokban vehetnek részt közösen, amelyek tele vannak érdekes kihívásokkal, ahol a gyerekek igazán önmaguk lehetnek. A táborozók egészségügyi biztonságát szolgálja a szakorvosokból (diabetológus, onkológus, gyerekgyógyász), egészségügyi asszisztensekből és dietetikusból álló egészségügyi csapat, akik a tábor teljes ideje alatt jelen vannak – fehér köpeny nélkül. „Hisszük, mindez hatással van fizikai állapotuk javulására is” – írják a tábor szervezői a Yuppi honlapján.

Mi pedig hisszük, hogy bármelyik tábort is válasszák a Liget olvasói gyerekeiknek, sokat segítenek nekik környezetük és önmaguk felfedezésében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.