Hercegnőből lehet-e doktor? Régi mesék és a nemi identitás

Rédai Attila 2019. február 26., 17:19 utolsó módosítás: 2019. február 26., 20:44

Talán nincs olyan kislány az univerzumban, aki ne álmodna arról, hogy egyszer királynő, hercegnő lesz belőle. A klasszikus mesék azonban a sorsukra váró, önfeladó, a fehér lovon érkező megmentő hercegre váró lányok példáját mutatják fel előttünk. Manapság azonban már teljesen megváltoztak a női szerepminták.

Milyen női szerepmintákat tanul a kislány a régi mesékből? És mihez kezd velük? Fotó: 123RF

Ezt a látszólagos ellentmondást elemezte dr. Gergely Orsolya szociológus,  a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa is, aki gyakorlati felkérésnek eleget téve vetette bele magát a témába. Hiszen ha az a feltevés, hogy

a gyerekek fejlődő nemi identitásáért nagy részben felelősek a mesékben fellelhető szerepminták, akkor egy mai, modern szülő számára akár ijesztők is lehetnek a klasszikus mesékben fellelhető példák.

Hisz milyenek a nők a klasszikus nemi sztereotípiák a szakirodalma szerint? Engedelmesek, intuitívek, tiszteletteljesek (a férfiak iránt), érzelmesek, szubjektívek, hiszékenyek, függők, érzékenyek mások igényeire, törődőek, hajlandók másoknak szentelni magukat, jók a házimunkában és a gyermekgondozásban. Ehhez képest a férfiak? Dominánsak, racionálisak, objektív gondolkodásúak, függetlenek, könnyen döntenek, versengők, agresszívek, képesek másokat vezetni, jók matematikában és a természettudományokban, érdekli őket az üzlet, a sport és a politika.

Egy amerikai kutatás, amelyben az 1900 és 2000 között megjelenő mesék címeit és főszereplőit vizsgálták, azt állapította meg, hogy

a férfiak kétszer gyakrabban jelentek meg címekben, de főszereplőként is 1,6-szor többször, mint a nők,

állapítja meg Gergely Orsolya elemzése felvezetőjében. Ez egyrészt abban gyökerezik, hogy a 19. században a történetek, regények a férfivá válást tematizálták leginkább – folytatja természetesen a szakirodalomra hivatkozva az egyetemi adjunktus –, ahol a (hős)történetekben olyan férfiképpel találkozunk, ahol a férfiasság az erő, bátorság, érzelmeket visszafogó magatartás szinonimája. Úgy tűnik azonban, hogy ez a napjainkra sem változott: a 2000 utáni amerikai gyerekkönyvekben is kétszer annyi férfira/fiúra utaló cím és hímnemű főszereplő van, mint lány. A fiú szereplők dominanciáját nemcsak az irodalombéli hagyomány magyarázza: az úgynevezett „lányfaktor-jelenség” szerepe is meghatározó. A lányok ugyanis toleránsabbak: meghallgatják, elolvassák és megnézik azokat a meséket és mesefilmeket is, amelyekben fiúk a főhősök.

Az iskolai tankönyvek illusztrációi sem sztereotípiamentesek: egy magyarországi, tankönyveket vizsgáló kutatás arra világított rá, hogy sokkal többször találkoznak az alsó tagozatosok fiút ábrázoló rajzzal, mint lányt ábrázolóval. És a legtöbb esetben a lányok és a nők hosszú hajat és szoknyát hordanak, a fiúk pedig rövid hajúak, és nadrágot, valamint bajuszt viselnek. A kötelező olvasmányokat és olvasókönyveket vizsgáló kutatás egyik következtetése az volt, hogy többnyire olyan történetekkel találkozni a kötelező olvasmányokban és olvasókönyvekben, amelyek egyes szám első személyben íródtak,  a rajzok azonban kivétel nélkül fiúkat ábrázoltak. A történetekben pedig csakis a lányok és a nők mutatnak ki érzelmeket, a fiúk és férfiak nem.

Dr. Gergely Orsolya egyetemi adjunktus Fotó: Beliczay László

Van, amiért aggódjanak a lányos apukák? Az esti mesék listájáról húzzák ki a nem kortárs meséket? – kérdeztük Gergely Orsolyát, aki szerint szerencsére nincs szükség ilyen drasztikus lépésre.

– Miből ered az érdeklődésed ezen téma iránt?
– Onnan, hogy sokat foglalkozok a társadalmi nemi szerepekkel, mostanában pedig a mesékkel, a kettőt házasítottam össze. Nagyon tetszik ez a téma, s rájöttem, hogy már hat-hét évvel ezelőtt is csírájában foglalkoztam vele. De nincs mögötte egyelőre számomra megnyugtatóan komoly kutatás, nem néztem át mondjuk tudományos alapossággal a közelmúltban megjelent gyerekirodalmat, benyomásaim ezért szelektívek, arra alapozódnak, amilyen mesék eljutottak hozzám. Így is elkülönítettem azonban a meséket a rajzfilmektől, hogy ne mossuk azért össze a kettőt, és inkább a könyvekre fókuszáltam, de persze elkerülhetetlen, hogy a rajzfilmeket is figyelembe vegyük, hisz nagyon sok mese úgy lesz népszerű, hogy rajzfilm készül belőle.

– A témád felvezetőjét elolvasva lányos apukaként az fordult meg a fejemben, hogy vajon mennyire fontos ez? Azaz kell-e én aggódjak azért, ha a lányom túl sok klasszikus mesével találkozik? Túlságosan archaikus női ideált közvetítenek ezek számára?
– Alapvetően nem, de látni kell, hogy amint sok minden változik a világban, sok a változás a családi berendezkedésekben, életterekben, élethelyzetekben is. Nem mondom azt feltétlenül, hogy meghaladottak lettek, de vannak olyan mesehelyzetek, amit egy mai gyerek már nem tud értelmezni. Persze a kislányok mindig szeretni fogják a földig érő, hercegnős palástokat, de ha látnak egy igazi királynőt a tévében, már az is másképp néz ki. Nem szeretném attól még teljesen kukába dobni a régebbi, hagyományos történeteket, csak fontos, hogy mellettük olyan mesékkel is találkozzanak a gyerekek, amelyek közelebb hozzák a jelent is. Például hogy egy családnak annyi gyereke volt, mint a rosta lika, áll sokszor a mesékben, ezt egy mai gyerek nehezen tudja a saját családjával azonosítania, mert ma már nincsenek ilyen népes családok, kivéve egyfajta családot, ahol még ma is sokan vannak, s akkor mindig ezekkel fogja asszociálni. Ha viszont egy olyan kortárs mesével találkozik, ahol van két-három gyerek, s mindkét szülő munkába jár, a gyerekek meg edzésre, könyvtárba, számára mindez természetesebbnek, hitelesebbnek fog tűnni.

Persze fontos az is, hogy a gyerekek számukra ismeretlen dolgokkal is találkozzanak, s fejlődjön a képzelőerejük, de arra is szükség van, hogy értelmezni tudják saját magukat, szerepeiket, megfogalmazzák általuk jövőbeli terveiket, hogy mivé akarnak válni.

Nem hercegnővé, akit megment a herceg, és akkor boldogan élnek, amíg meg nem halnak, hanem mondjuk tanár szeretne majd lenni, mint a modern mesében a főhős gyerek anyukája.

– És, ahogy fogalmaztál, ugyanakkor a nemi identitások kialakulása szempontjából is meghatározóak tudnak lenni ezek a történetek. De felvezetődben egy olyan nemi sztereotípia-gyűjteményt idéztél, ami elég riasztó. Ennek ellenére te azt a címet adtad az előadásodnak, hogy hercegnőből is lehet doktor. Akkor a klasszikus mesén felnőtt kislányból is lehet modern nő?
– A címül vett mondat egy kortárs amerikai szerzőpáros, Julia Donaldson és Axel Scheffler egy könyvéből, a Zog, a sárkányból van. Ez egy nagyon kedves sárkány, aki ötödik osztályban a többi sárkánnyal együtt azt tanulja, hogyan kell hercegnőt rabolni. Zognak azonban ez nem nagyon akar sikerülni, de találkozik egy kislánnyal, aki közli, hogy ő egy hercegnő, és el lehet őt rabolni, mert unja már a kastélyban. Ez a kislány mondja ezt a címbe kiragadott mondatot tulajdonképpen, mutatva, hogy nem csak az lehet egy hercegnő életútja, hogy elrabolják, megmentik és él a megmentőjével boldogan. De bizonyítéknak ott vagyunk mi, a mi generációnk, akik még a klasszikus meséken nőttünk fel, mégis találtunk más szerepeket is magunknak a társadalomban.

A hercegnős szerepjátékok mindig népszerűek lesznek, de ma már az igazi hercegnők sem így néznek ki Fotó: 123RF

– Mást ugye, mint az elrablást és megmentést elszenvedő, passzív nőé. De mondjuk el, hogy ez miért is probléma? Mert elszenvedője, passzív szemlélője a saját életpályájának, a mások által generált cselekményeknek?
– Igen, mert gyakorlatilag nem irányítja a saját életét, kivárja, hogy minden úgy történjen, ahogy annak történnie kell, nem veszi kézbe a saját sorsát. Nem gondolom azt, hogy ha nem hallanak kortárs mesét, akkor a gyerekeknek ez lesz a sorsuk, de segít rajtuk, ha a kortárs mintákból is kapnak ízelítőt.

De ez nemcsak a lányoknak, a nőknek jó, a fiúkon is nagy a nyomás, hogy miképpen kell a fiúgyermekek és a férfiak viselkedjenek.

Nekik is fontos tudniuk, hogy lehetnek úgy is pozitív szereplők, ha mindenben nem ők a legjobbak, legbátrabbak, a legnagyobb hősök. Mindenkin segít, ha kicsit alacsonyabbak a nemi szerepükhöz kapcsolódó elvárások.

– Ott van mondjuk egy nagyon népszerű kortárs mese, a Jégvarázs, ahol a főszereplők hercegnők meg királynők ugyan, de egyáltalán nem hercegnősen viselkednek.
– Az előadásomban volt is szó a Disney-hercegnők metamorfózisáról, a klasszikus mesefeldolgozások után jött ez az újfajta vonal, a Merida, a Vaiana, a Jégvarázs: az ezekben szereplő lányok a kezükbe veszik a sorsukat, bátrabbak, önállóbbak, nem várják ki sorsukat. Ezek a lányok már nagyon különböznek Hófehérkétől meg Hamupipőkétől, de hát a rajzfilmek is kell alkalmazkodjanak a társadalmi trendekhez.

Végeredményben az a legfontosabb, hogy olvassunk mesét a gyerekeknek Fotó: 123RF

– És mi a helyzet a kortárs magyar gyerekirodalommal? Korszerű-e vagy inkább hagyományos?
– Nekem elég korszerűnek tűnik, hisz találkoztam olyan mesével, amelyben lány főhősök vannak, de ahol fiúcska is, nem a harcos hős fajtából, inkább olyan hétköznapi hős, aki megmenti a csigákat például, hogy ne lépjenek rájuk… De van, hogy a fiú karakterek érzékenyebbek, visszahúzódóbbak, a lányok az erősebbek, harsányabbak, látom elbilleni a hagyományos karakter-ábrázolásokat. Az előadásban kitértem a Bogyó és Babóca jelenségre is: Bartos Erika egy elég ellentmondásos szerző, de talán Erdélyben szimpatikusabb, mint Magyarországon. Szülőként, tehát nem irodalmárként úgy gondolom, hogy egy adott korban – kisgyerekkorban – ezek a mesék teljesen rendben vannak, s bár a férjemnek a mérnök fejébe sok minden nem tud beleférni ezekből a történetekből, én ezekben is látok szép nemi szerep erősítéseket: a lányok is meg tudnak benne oldani problémákat, és a focicsapatban is játszik egy kislány. Végülis az a legfontosabb, hogy olvassunk meséket a gyerekeknek, mindegy, hogy régi, klasszikusat vagy kortársat: mindenből tudnak a gyerekek valamit hasznosítani a maguk számára.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.