Iskolai zaklatás: ne bűnbakot, megoldást keressünk

Simon Virág 2022. november 28., 20:06

Néha felnőttként struccpolitikát folytatunk, és hagyjuk, hogy gyermekeink, diákjaink maguk próbálják megoldani a konfliktusokat. Néha megpróbálunk beleszólni, segíteni, jól vagy rosszul. De kevésszer fordulunk szakértőhöz segítségért, próbáljuk megérteni, hogy mi is zajlik a háttérben. Pedig az elfogadás nélkül nincs megértés, a szülők, felnőttek támogatása, példamutatása nélkül nincs a gyermekek között sem tartós béke.

Iskolai zaklatás: ne bűnbakot, megoldást keressünk
galéria
Mindig lesz valaki, akinek a bűnbakszerep jut Fotó: 123RF

László Enikő marosvásárhelyi pszichológussal, az iskolai tanácsadók vezetőjével az oktatási intézmények falain belül zajló zaklatások, megfélemlítések, most olyan divatos szóval a bullying jelenséget próbáltunk átbeszélni.

Zaklatás háromféleképpen

A szakember rámutatott:  a zaklatásnak, megfélemlítésnek három formája van, és az iskolában mindhárom előfordul. A fizikai bántalmazás: a veréstől egészen a megfélemlítésig, a személyes tárgyak szétdobálásáig, megrongálásáig, ilyenkor a fizikai erővel való visszaélés dominál. Az áldozat néha nem is egyetlen agresszorral, hanem egy egész csoporttal találja szembe magát . A verbális agresszió leggyakoribb formái a csúfolkodás, az obszcén kifejezések használata, rágalmazás és rosszindulatú pletykák terjesztése. Nem elhanyagolható a szociális bántalmazás, ami a kiközösítésen, kizáráson alapul: „te nem játszhatsz velünk”, „menj el innen”, „te ehhez nem értesz” stb.

Nemcsak az iskolában

László Enikő több mint húszéves iskolai tanácsadói tapasztalata alapján állítja, hogy mindig is létezett iskolai zaklatás. Ami az utóbbi években felerősödött, az főleg a cyberbullying elterjedése, amikor a világhálón keresztül történik a bántalmazás. Ebben az esetben bárhol elérhető az áldozat, nemcsak az iskolában,

nincs az, hogy hazament és ott biztonságban van, mert délután, éjszaka, hétvégén is ráírhatnak, küldhetnek gúnyolódó megjegyzést, fenyegethetik, vagy akár terjeszthetnek róla valamilyen megszégyenítő képet is.

Ráadásul ez a fajta bántalmazás a felnőttek számára kevésbé látható, mivel ezekben az online csoportokban ők nincsenek jelen. Az áldozatok a szégyenérzet miatt vagy akár félelemből nem beszélnek róla, mint ahogy az is előfordul, hogy valamilyen módon kiderül, de nincs kellőképpen komolyan véve a szülők részéről. Az olyan tanácsok, hogy védje meg magát a gyermek, nem igazán segítenek, mivel ha tudta volna, biztosan megtette volna. Az is gyakran elhangzik, úgy a szülők, mint a pedagógusok részéről is, hogy „ne vedd fel”, ami megint nem működik, mert ez pont az az életkor, amikor az önértékelés, az énkép a kortársak visszajelzései, viszonyulása alapján alakul. „A zaklatás jelensége részben az online időszak miatt is erősödött fel. Hiszen a diákok sokáig voltak egymástól fizikailag távol, kimaradt a szociális kompetenciák csiszolásának, alakulásának a lehetősége, ezért is éretlenebbek, ezt fel kell ismerni és segíteni kell a felzárkózásban” – mutatott rá a pszichológus.

Milyen példát látnak?

A szakember szerint egy másik nagy probléma az a mód, ahogy a felnőtt társadalom kezeli a konfliktusokat és az eltérő véleményeket. Főleg az online térben

folyamatosan jelen van szinte bármilyen témával kapcsolatban a személyeskedés, a verbális agresszió, a másfajta vélekedés teljes elutasítása, trágár kifejezések használata. Mindezt a gyerekek is látják, így ne csodálkozzunk azon, ha ez lesz számukra a természetes. Hisz „nem azzal nevelünk, amit mondunk, hanem amit teszünk, a saját példánkkal.”

Amikor nincs egyensúly

A szakember többször kihangsúlyozta, hogy fontos különbséget tenni a bántalmazás és az életkorral együtt járó erőösszemérés között, hiszen van a fizikai erőszaknak egy természetes változata is, főleg a fiúk között, amikor kipróbálják az erejüket, játék közben lökdösik egymást, birkóznak, vagy akár össze is verekednek egy adott helyzetben. A konfliktushelyzettől is el kell határolni a zaklatást, mert ott mindkét fél valamilyen módon implikálva van, és inkább kölcsönös érdekellentétből adódik az agresszió.

A bullying egy rendszeresebb, hosszabb ideig tartó zaklatás, ahol az erőviszonyok között nincs egyensúly. Olyan szintű bántalmazás történik, ami nem egy személyes konfliktusból adódik, hanem a másik megszégyenítése, megsemmisítése a cél.

Ennek a lélektani háttere a hatalom megszerzése, megtartása egy adott csoportban, mivel a zaklató nem tud más módon tekintélyt szerezni magának. Itt jön be a szemtanúk szerepe, akik azzal, hogy bámulnak, nevetnek, aktív vagy passzív módon részt vesznek a helyzetben, de nem segítenek az áldozatnak, ezáltal megerősítik a bántalmazó státuszát, vagy időnként akár ők is beszállnak a csoportnyomás hatására. Gyerekközösségekben ritkán zajlik rejtett zaklatás. Legtöbbször ez egy nyilvános, az egész csoport vagy osztály szeme előtt zajló folyamat, amelynek az a lényege megmutatni, „ki vagyok én”, „milyen erős vagyok”.

Mit mond a felmérés?
A Maros Megyei Neveléslélektani Központ készített egy felmérést a 2021–2022-es iskolai évben, 2106 hetedikes és tizedikes Maros megyei diák részvételével. A tőlük kapott válaszokból kiderül, hogy az iskolákban a leggyakrabban a személyes tárgyak rongálása, szétdobálása fordul elő, az is, hogy elveszik egymás telefonját, belenéznek, valamint a lökdösődés, ezek a leggyakoribbak. Minden osztályban valamilyent szinten jelen van mindez, egyrészt életkori sajátosság is. A diákok 3,18 százaléka vallotta azt, hogy ők gyakran zaklatnak másokat. Az áldozatok aránya, akik gyakran vagy állandóan zaklatva vannak, 7,5 százalék, valamint 15,29 százalék mondta azt, hogy ő szemtanúként gyakran látott zaklatást, bántalmazást. Nemzetközi felmérések szerint a 7–16 éves diákok 15-20 százaléka szenved el valamilyen iskolai zaklatást. Sokkal általánosabb jelenség a zaklatás, mint amennyire az áldozatok és főleg az agresszorok beismerik. Iskolai közegben általában kiskamaszkorban jelenik meg, 3-4. osztálytól kezdődően. Azt, hogy ki mit tekint bántalmazásnak, több tényező is befolyásolja, de az egyik legfontosabb a megkérdezettek személyes tapasztalata, hiszen ha valaki egy bántalmazó közösségben nő fel, ott él, akkor neki természetes lehet a zaklatás. De van, aki különböző okok miatt túlérzékeny, és ő már a diákközösségekben természetesnek mondható heccelődést, erőfitogtatást is zaklatásként éli meg.

„Ez egy csoportdinamikai folyamat is, amikor összekerülnek a gyermekek előkészítőben, ötödikben, kilencedikben, beindulnak azok a csoportfolyamatok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy mindenki megtalálja a helyét az osztályban, és mindenki fontosnak, értékesnek szeretné érezni magát. Ha ez egy érzelmileg vagy a társas készségek szempontjából éretlen közösség akár az életkori sajátosságok vagy a hozott családi minták miatt, akkor mindig lesz valaki (vagy valakik), akinek a bűnbak szerepe jut, vagy aki abban a csoportban áldozattá válik.

Az ilyen közösség azért nevezi meg a bűnbakot, mert ez egy önfelmentő folyamat, ha van valaki, aki a szolgálatos hibás, a szolgálatos problémás, aki »megérdemli a bántást«, akkor én rendben vagyok, illetve biztonságban vagyok, mert nem én vagyok az áldozat.

Nagy probléma, hogy sokszor a pedagógus sem lát bele ennek a hátterébe, és gyakran hallunk olyant, hogy az a gyerek ilyen vagy olyan, és hogy »ő tehet róla«. Persze, az ő személyiségének, viselkedésének is szerepe van ebben, de az áldozat szerepét, a zaklatást senki nem érdemli meg! Amikor zaklatásról beszélünk, akkor jellemzően nem egyforma erőviszonyok állnak fenn, akit bántanak, az nem is bánt senkit, legalábbis nem szándékosan, csak valamiért másabb, kilóg a sorból, szorongó vagy önbizalomhiányos, vagy nincs egy olyan családi háttere vagy baráti köre, aki őt megvédje, aki biztonságot nyújtson számára. Ezt használják ki a bántalmazók, a védtelenséget.”

Sok még a tennivaló

Mennyire van felkészülve a iskola, a pedagógus, hogy segítsen, felismerje és kezelje a problémát? László Enikő szerint még gyerekcipőben járunk, nemcsak az iskolában, hanem össztársadalmi szinten is ennek a komoly problémának a megoldása terén. Tavaly küldte le a minisztérium az iskolai zaklatás kezelésének a módszertanát, minden iskolában bizottságot kellett alakítani, ennek tagja az iskolai tanácsadó is. Szintén a tavalyi iskolai évben a Maros Megyei Neveléslélektani Központ továbbképzést szervezett az iskolai zaklatás témában a tanítóknak, tanároknak az iskolai tanácsadók bevonásával. Volt, ahol nagyobb volt az érdeklődés, volt, ahol a pedagógusok nagyobb számban igényelték a képzést, de vannak olyanok is, akik nem látják ennek a fontosságát.

„Azt látom problémának, hogy olyan szinten le vannak terhelve a tanítók, tanárok és az iskolai tanácsadók is, hogy nem jut annyi idő, amennyi kellene a személyiségfejlesztésre, a problémák felismerésére, kezelésére, megelőzésére.

Olyan sok, már azonnali beavatkozást igénylő problémával szembesülnek napi szinten az iskolai tanácsadók, hogy nem jutnak el odáig, hogy tervezetten, nyugodtan tudjanak dolgozni a megelőzésen.”

Kinek a felelőssége?

Amikor egy-egy bántalmazás a felszínre kerül, amikor már nem lehet megkerülni, akkor foglalkozni kell vele. Van-e erre eszköz? – kérdeztük László Enikőt. Mint kifejtette, a már említett tanügyminisztériumi rendelet elég jól össze van állítva, fontos támpontokat nyújthat. De ez még nem elég a tényleges megoldáshoz. Azt tapasztalják, hogy az iskoláknak, a pedagógusoknak nincs kellő rálátása a probléma.

„Mert nem az a megoldás, hogy az agresszív módon viselkedő gyereket kizárjuk, átpasszoljuk egy másik iskolába, áthárítjuk a felelősséget másra. Ezek gyerekek, a fejlődésük folyamatban van, ezt a folyamatot kell támogatni. Oka van annak, hogy ebbe a szerepbe kerültek, sok esetben az agresszor áldozat is egyben, a családban vagy egy másik közösségben.”

Fontos lenne, hogy az iskolai belső szabályzatban benne legyen az a kitétel, ami szerint a szülők felelőssége is, amit a gyerek tesz, és a szülőnek kötelező módon részt kellene vennie a helyzet megoldásának a folyamatában. Jelenleg ahhoz, hogy az iskolai tanácsadó foglalkozzon egy gyerekkel, szükséges a szülők belegyezése. Ezt nem mindig kapja meg, főleg olyankor, ha a szülők nem akarnak szembenézni a problémával. Ez egy nagy akadály.

Kisfilm is készült nemrég a jelenségről a KALOT Egyesület kezdeményezésére Fotó: Forrás: Köllő Ildikó

„Ha gond van a gyermekkel, ne a szülő döntse el, hogy akarja-e, hogy közbeavatkozzanak vagy nem. Nem a kizárás a megoldás, hanem a megoldáskeresés. Bár van olyan helyzet is, amikor az a legjobb megoldás, ha valamelyik érintett fél egy másik közösségbe kerül. Ha az iskola, a szülők, a felnőtt közösség nem tud mit kezdeni ezzel a témával, nem nyújt életképes megoldást, akkor a gyerekek fogják megoldani úgy, ahogy ők tudják.

Ha csak akkor kapjuk fel a fejünket, amikor már nagy a baj, sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy valaki maradandóan sérülni fog. Mindenképpen segítséget kell nyújtani mindhárom félnek, a zaklatónak, az áldozatnak, beleértve a osztályközösséget is.

Ez egy hosszas, rendszeres munka, úgy az iskola, mint a család részéről. Egyáltalán nem mindegy, hogy a szülők mit mondanak a gyerekeknek otthon, milyen hozzáállással foglalkoznak egy-egy ilyen témával. Az nem segít, ha mindenki bűnbakot keres, az ilyen konfliktusok megoldásában minden érintett félnek megvan a maga felelőssége: a szülőknek, a pedagógusoknak és a közösségnek is, és mindenki a saját felelősségével kellene foglalkozzon elsősorban, ahhoz hogy lehetőség legyen a megoldásra.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport