Milyen a jó iskola, mitől jó a tanár? Finn oktatási szakembert kérdeztünk

Péter Beáta 2019. október 28., 17:18 utolsó módosítás: 2019. október 28., 17:23

Fontos a gyerekekkel való bizalom kiépítése, leginkább ettől lesz valakiből jó pedagógus, függetlenül attól, hogy milyen módszerrel dolgozik. Ha egy gyerek megkapja a támogatottságot ahhoz, hogy érzelmileg megerősödjön, és merjen hibázni is, akkor a jövőben is meg tudja állni a helyét – véli Jukka Sinnemäki finn oktató, a Globális Tanári Díj oktatási innovációs nagydíjasa, akivel a tanár-diák kapcsolatról, a technológia szerepéről, valamint arról beszélgettünk, hogy milyen is a jó iskola.

Milyen a jó iskola, mitől jó a tanár? Finn oktatási szakembert kérdeztünk
galéria
Vajon mitől szereti az iskolát egy diák? Fotó: Veres Nándor

A finn oktatási innováció egyik éllovasa tartott előadást a Spektrum Oktatási Központ és a József Attila Általános Iskola Iskolai kreativitás, vásár és konferencia című közös rendezvényén Csíkszeredában. Jukka Sinnemäki a finnországi Jyväskylä-i Keresztény Iskola tanára, akit leginkább a gyermekek jól-léte foglalkoztat, látásmódja holisztikus, követi a gyermekek iskolán kívüli életét is, merész kísérletei arra irányulnak, hogy az iskolát, osztálytermet biztonságos és inspiráló hellyé varázsolja, ahová jó járni. Tevékenységét nemzetközi érdeklődés övezi, rangos elismerésekben részesült: a Global Teacher Prize – a Világ Legjobb Tanára – döntőse volt 2018-ban, idén szeptemberben pedig megkapta a Global Teacher Award – Globális Tanári Díj – oktatási innovációs nagydíját is. Jelenleg nincs saját osztálya, de számos országba hívják konferenciákra, hogy megossza az oktatásban szerzett tapasztalatait és kutatásait. De mi is a titka a Jukka Sinnemäkinak? Az előadását megelőzően volt alkalmunk vele beszélgetni.

„Nem azért nyertem meg ezt a díjat, mert én különlegesebb lennék más tanároknál. Ugyanakkor nem hiszem, hogy választani lehetne, hogy valaki jobb tanár, mint a másik” – hangsúlyozta már az elején. Úgy véli, nagyon szerencsés helyzetben volt, mert olyan környezetben dolgozhatott, ahol magát adhatta, és kiteljesedhetett. Bátran vállalhatott kockázatot, spontán ötleteket valósíthatott meg, de a legfontosabb, hogy szoros kapcsolatot alakított ki a gyerekekkel és a szüleikkel, hogy a bizalom legyen az alap.

„Mindig valamivel több szerettem volna lenni annál, hogy csupán megtanítsam nekik a tananyagot. Sajnos sok tanár úgy gondolja, hogy ha ezt teljesítik, az elég ahhoz, hogy a gyerekek tanuljanak, és jól teljesítsenek. De ez nem így van.

Én ezt a fajta illúziót szerettem volna eloszlatni, mert ez leginkább egy holisztikus folyamat. A gyerekek »láthatatlan« oldala érdekelt, igyekeztem megismerni, hogy kik is ők valójában. Ők érzik, ha valaki érdeklődik irántuk. Fontos volt az is, hogy ne csak szeretettel és törődéssel legyek irántuk, hanem, érezzék, hogy értékelem azt is, hogy kik ők valójában, mert mindenki külön személyiség. És ez eloszlatja a stresszt diákokban, és nem érzik, hogy nyomás alatt lennének. Természetesen a buta viselkedést nem engedtem meg nekik, de igyekeztem megértetni velük, hogy ők annak születtek, akik, ne próbáljanak meg másokat utánozni, valaki más életét élni. Sokszor mondtam a diákoknak, hogy ha úgy érzik, hogy nem veszem őket komolyan és nem törődöm velük, akkor elmegyek, mert itt nincs helye az olyan embereknek, akiket nem érdekel a jövőjük. Nem attól lesz valaki jó tanár, hogy hogyan szerezte meg a diplomáját, hány diplomája van, vagy milyen nagyszerű pedagógiai módszereket használ, hanem leginkább attól, hogy hogyan tud a gyerekekkel kapcsolatot teremteni.”

Videó: Naava

Úgy véli, gyakran hozzák fel a tanárok, tanítók azt a kifogást, hogy könnyű ennek vagy annak a tanárnak, mert ő Amerikában vagy éppen Finnországban tanít, mert ott pénz és számtalan lehetőség van. De nem szabad ezt venni szempontként. A csíkszeredai konferenciára nem azért érkezett, hogy megmondja a jelen levő pedagógusoknak, hogy mit hogyan csináljanak, mert mindenki a saját osztályában, iskolájában, vidékén szakember. És sok minden nem az anyagi forrásokon múlik.

„Mindig választhatsz, hogy egyformán kedveled a gyerekeket, akiket tanítasz, vagy sem. És a gyerekek könnyen megérzik, hogy ezt és ezt a fiút, lányt kedveli a tanár, őket nem, mert ők a »rosszak«, és ez szakadékhoz vezet. Úgy gondolom, hogy bárhol legyen a világon, nincs olyan szabály, hogy a tanár ne lehetne együttérzéssel, szeretettel és törődéssel a gyerekek iránt. Gyakran csak az iskolarendszerre, a szabályokra koncentrálunk, hogy jövő héten lesz vizsga, arra tanulni kell, olvasni kell, és kész. És itt van a probléma. Nagyon sok helyen a tanárok azt gondolják, hogy a dolgok másképp, jobban működnek más országokban, úgy látják, nem csak a fizetések jobbak, de általánosságban a tanárokat is jobban értékelik. De mindenik tanár, függetlenül a körülményektől, meg tudja tenni a legfontosabb lépést a gyermekek felé. Csak meg kell kérdezniük maguktól, hogy tényleg törődöm ezzel a különleges, egyedi személlyel? Miben tudom őt segíteni, hogy elősegítsem az életben?”

A diákok láthatatlan oldalát kell meglátni – véli Jukka Sinnemäki Fotó: Péter Beáta

És hogy mire kell az iskola felkészítse a gyerekeket? Természetesen a jövőre – válaszolta Jukka Sinnemäki. Ha 2030-at emlegetik, akkor legtöbben a technológiáról, robotikáról beszélnek, és elfelejtik, hogy mindenki egyedi. És ha a jövőben valaki nem tud önazonos lenni, a technológia sem fog segíteni neki. „Ötven évvel ezelőtt legtöbb ember mezőgazdálkodásból élt, 6-7 napot dolgoztak hetente, hajnalban keltek, megfejték a tehenet, 5-10 gyerek felnőtt egy családban. A stressz nem volt jelen.

Most azonban megvan minden technológiánk, robotok fejik a teheneket, minden automatizált, és az emberek stresszesebbek, mint valaha. Globális kutatások azt mutatják, hogy az applikációk, a különböző programok passzívvá tesznek, a feltalálói szintünk és a kreativitásunk csökken, agresszívebbé, depresszívebbé válunk. Szükségünk van a technológiára, a mesterséges intelligencia minden információt tud, de sok problémát nem tud megoldani.

Az az igazán fontos, hogy tudd a választ azokra a kérdésekre, hogy ki vagy, honnan jössz, mi a szereped ebben a társadalomban. Az ember nem egy magányos lény, szüksége van a közösségre. És ha már nem tudunk szemtől szemben kommunikálni, akkor olyan egyedi dolgot veszítünk el, amit semmilyen robotikával nem tudunk helyettesíteni.”

A finn oktató hangsúlyozta: az oktatásban az érzelmi, társadalmi oldalra kell fókuszálni, és ezt építeni. S noha nem tudjuk, hogy mi fog történni a jövőben, ha egy gyerek megkapja a támogatottságot ahhoz, hogy belül megerősödjön, akkor nem számít, mi vár ránk. Nem szabad gyengének lenni, ami a mostani fiatal generációkon látható – az öngyilkossági arány felfelé ível és a depresszió szintén, és apró dolgoktól összeomlanak a fiatalok – emelte ki.

„A technológia szükséges, de figyelnünk kell, hogy mire és mennyit használjuk. Arra kell koncentráljunk, hogy erős embereket »építsünk«, és ez nem csak az adott személynek, hanem az egész közösségnek, nemzetnek jó. Minden országban meg kell értsék a politikusok, a vezetők, hogy az oktatásra oda kell figyelni. És akkor az emberek nem akarják elhagyni az országukat.”

A tanárnak nem az az egyetlen feladata, hogy leadja a tananyagot Fotó: Komka Péter/MTI

Jukka Sinnemäki rámutatott, kutatási eredmények igazolják, hogy bár a tanítási módszerek is fontosak, nem ez a meghatározó szempont, amiért a gyerekek szeretnek iskolába járni: ők elsősorban a barátaik miatt szeretik a sulit, azért, mert van egy csoport, amelybe jó tartozni, amelyben kommunikálnak egymással, visszajelzéseket kapnak, szocializálódnak, sírnak, kacagnak. És ahol a környezet biztonságos.

Ha egy gyerek úgy érzi, hogy biztonságban van, akkor önmaga tud lenni.

„Bárki, aki nem érzi magát biztonságban, valaki másnak kell mutassa magát. Sok gyerekkel történik ez, hogy úgy kell iskolába menjen, hogy ő valaki más. Tehát ezek a legfontosabbak: vannak barátaid, biztonságos helyen vagy, jó ott lenni. És még extrák sem kellenek. Egy matekóra nagyon unalmas, de nagyon érdekes is tud lenni. És ez sokban függ a tanártól. A gyerekek nagyon megbocsájtóak tudnak lenni, ha a tanár is megbocsájtó magával vagy velük szemben. Ha nem tünteti fel úgy magát, mint akinek mindig igaza van, aki sosem hibázik. A kutatások azt igazolják, hogy a gyerekek érzik, hogy milyen a légkör. Mert nem szabadna azon őrlődjön a gyerek, hogy a tanárnak megfelel-e vagy sem, és hogy ha jól válaszolt, akkor a kapcsolatuk rendben van, de ha nem, akkor nincs. Természetesen meg kell legyenek a következményei, ha butaságot csinál, de a tanár elég teret kell adjon neki ahhoz, hogy tévedhessen. Az iskolai környezet egy olyan biztonságos hely kellene legyen, ahol bárki azt érezheti, hogy hibázhat, és hogy ott nem bántják.”

Hozzátette, előfordul az is, hogy megkérdezik a diákok, hogy az adott matematikai feladat hogyan fogja segíteni őket, hogyan tudják felhasználni az életben. Ő erre szokta mondani, hogy sehogy, de mindenképp meg kell oldani. „Nem kell mindig magyarázatot adni. Azt mondjuk, hogy megtanuljuk, benne van a programban, ha tetszik, ha nem. És ez egyfajta biztonságot is ad nekik, hogy valaki meghúzza a határokat, keretet ad. A keret elég nagy ahhoz, hogy flexibilis legyen, és sok mindent lehessen benne csinálni.”

Biztonságos helynek kell érezzék az iskolát a diákok, és akkor tudnak önmaguk lenni és jól teljesíteni Fotó: Gábos Albin

Arról, hogy a szülők gyakran beleszólnak a tanárok munkájába, és úgy vélik, sokkal jobban tudják, hogy mit és hogyan kellene tanítson a pedagógus, kifejtette: ebben a témában nagyon szigorú szokott lenni. „Amikor egy gyerek megérkezik egy családba, akkor gondolom, a szülők tudják, hogy bizonyos felelősségeik lesznek. És ez a felelősség nem ér véget akkor, amikor a gyerek iskolába megy. A szülőnek a gyerek 18 éves koráig kell felelősséget vállalnia érte. Nem teheti felelőssé az ő problémái, élettörténete miatt az iskolát. De az, hogy az iskolára hárítják a felelősséget, globális jelenség. Pedig leginkább azt kellene tudniuk, hogy hogyan legyenek anyák és apák, és hogy a gyerekkel időt kell tölteni” – fogalmaz a pedagógus, rámutat, a kutatások azt mutatják, hogy

átlagban kevesebb, mint harminc percet töltenek a gyerekek a szüleikkel naponta, míg 8-9 órát lógnak a világhálón.

Természetesen az iskolának is megvannak a maga felelősségei, a legjobb helyzet az, amikor együtt tudnak dolgozni a pedagógusok és a szülők.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport