Szexuális nevelés: ne csak felvilágosítás legyen

Liget 2020. szeptember 11., 10:39

Hogyan beszéljünk egy óvodásnak vagy egy kisiskolásnak a szexualitásról? Bár a szülők többsége kínosnak érzi az ezzel kapcsolatos beszélgetéseket, semmiképpen sem szabad kihagyni ezeket – tanácsolja Kui Eszter Enikő pszichológus. Egy nagy, pirulós beszéd helyett több laza, természetes hangvételű párbeszéd hasznosabb lehet. A témáról bővebben a Székelyhon napilap pénteki Liget kiadványában olvashatnak. 

Szexuális nevelés: ne csak felvilágosítás legyen
galéria
Fontos a gyerekeknek beszélni a szexualitásról, de az mindig a saját koruknak megfelelő módon kell történjen Fotó: Haáz Vince

„A szexuális nevelés nem csak a felvilágosításról szól, hanem a saját nemiségünk, szexualitásunk megéléséről, és ennek a mintának a továbbadásáról is, valamint a gyermekek vezetéséről, tanácsolásáról és nem utolsósorban védelméről ezen az izgalmas, de nem veszélytelen »terepen«.

Ez egy komplex folyamat, és ebben a túlszexualizált, genderizált világban fontos a szexualitásról tágabb értelmezésben beszélni.

Ha jól belegondolunk, akkor ez a folyamat elkezdődik már a terhesség ideje előtt szüleinkkel, akik minket (legtöbbször nem) neveltek, amikor mi magunk eldöntöttük, hogyan fogjuk másképp csinálni a saját gyerekeinkkel, azután megnyilvánul abban, ahogy/amiért fiút vagy lányt várunk, ahogy viszonyulunk a saját nemünkhöz, az ellenkező nemhez. Jóval a felvilágosítás előtt már mintát adunk” – magyarázza Kui Eszter Enikő.

Kui Eszter Enikő, pszichológus Fotó: Lázár Anna

A csíkszeredai pszichológus szerint a szexualitás nem izolált, hanem összekapcsolódik életünk, lényünk minden területével. Hangsúlyozza:

nagyon fontos, hogy a szexualitást ne övezze tabu, szégyen. 

Saját szexualitásunk a testképünkhöz kötődik, ha pedig úgy nő fel egy kislány, hogy ő kevesebbet ér, mint egy kisfiú, ha serdülőként azt hallja, hogy kicsik a mellei, túl nagy a feneke, cingár, akkor ezek a fogalmak kapcsolódnak a testképhez, a későbbiekben a szexualitáshoz. A szavaktól, amelyek mély nyomot hagynak, a későbbiekben nehezen lehet elvonatkoztatni.

A teljes cikket a Liget életmód-kiadvány szeptember 11-ei lapszámában találják meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.