Márciusi Sajtóhistorikum: nők és forradalom

Liget 2020. március 23., 16:30

„Az ugynevezett «gyönge» nem páratlan ravaszságának esett áldozatul egy dúsgazdag párisi polgár, az egyik legelegánsabb szállónak a tulajdonosa”– ismét izgalmas újságcikkeket olvashatnak a korabeli sajtóból a Székelyhon napilap Látótér kiadványának Sajtóhistorikum rovatában, amely ezúttal két oldallal jelentkezik.

Márciusi Sajtóhistorikum: nők és forradalom
galéria
Flapper lányok piknikje

Ravasz ötlettel csapta be a férjét, avagy a „fenséges asszony” inkognitója a címe az Ellenzék 1930. december 24-i számában megjelent cikknek, amelyben egy furfangos feleség járt túl a férje eszén. Ugyancsak veszedelmes nőkről – flapperekről – cikkezett a Káviár 1932. 37. száma:

A „boszorkányszombat” áldozata magyar fiu, Hofnagel Mihály, aki a new-yorki vasút ásatásánál dolgozik. Feljelentése szerint gyanutlanul sétált a Jamaika Avenuen, mikor megállt előtte egy elegáns automobil, amelyben 5 rendkivül csinos flapper ült

(Az 1920-30-as évek Amerikájában flapper stílusnak hívták a lázadó fiatal lányok öltözködését, viselkedését.) S hogy mit műveltek ezek a lányok a szerencsétlen fiatalemberrel, kiderül a cikkből. De arról is beszámol az Ellenzék 1931. júliusi száma, hogy Amerikában házasságtörés esetére is biztosítást lehet kötni.

Agyagfalvi nemzetgyűlés - ismeretlen festő alkotása Fotó: Forrás: Az aradi ereklyemúzeum gyűjteményéből

A Látótér március 23-ai számában egy külön oldalt szenteltek a forradalmi sajtóhistóriáknak, az Erdélyi Híradó 1848-as, a Vasárnapi Újság 1867-es, a Székely Napló 1925-ös, az Ellenőr 1915-ös lapszámaiból szemezgetve.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.