Sajtóhistorikum: történetek karácsonytól szilveszterig

Liget 2019. december 30., 14:18

Mit kért az angyaltól Pipikó 1930-ban, és milyen újévi köszöntőt olvashattak az Udvarhelyi Híradó hasábjain 1911. január elsején? Ezúttal korabeli karácsonyi és szilveszteri tematikájú cikkekből ollóztak a Székelyhon napilap hétfői Látótér kiadványában.

Korabeli üdvözlőlap

Udvarhely szülöttét, Mihály János papnövendéket szentelték pappá 1916. december 22-én Székesfehérváron – írta az Udvarhelyi Híradó 1917. január 14-i számában. „Mise végeztével pedig, mikor az áldásosztás következett, az ifju pap a jelenlevők közül legelőször édesanyja fejére tette a kezét. Könnyek között mondta az áldás szavait s a jó anya zokogva fogadta az áldást s csókolta meg fiának arczát, akinek lelke ebben a perczben bizonyára Udvarhely felé szállott az otthon maradt édesapához és testvérekhez, hogy első áldásában, hálás szivének imájában ők is részesülhessenek.”
„Drága angyalka! Nem tudom, meg fogod-e kapni a levelemet, melyet itt a konyhában irok neked édes jó angyalka, mert a szobában nincsen tüz” – így kezdődik az az olvasói levél, amelyet az Ellenzék 1930. december 24-ei számában közöltek. Feladója Pipikó, aki arra kéri az angyalt, hogy ne játékot és édességet vigyen, hanem az édesapjának jó kedvet,

„édes anyámnak egy meleg ruhát, kis testvéremnek is hozzál vagy két pelenkát, nagytátinak dohányt, nagynéninek pedig egy kis kolbászt, mert rosszak a fogai.”

A Brassói Lapok szerkesztősége 1935. január 2-ai lapszámában Pfujévi énekkel köszöntik az olvasókat, a Székely Közélet 1928. december 23-ai lapszáma pedig egy emlékezetes karácsonyestről számolt be.

Minderről bővebben a Látótér Sajtóhistorikum rovatában olvashatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat