A videójáték-ipar is az előfizetéses rendszerben látja a jövőt

Tamás Attila 2022. augusztus 17., 20:03 utolsó módosítás: 2022. augusztus 17., 20:32

Túlzás nélkül a bármikor lemondható előfizetések korszakát éljük a szórakoztatóiparban, amit videójátékokban is utazó nagyvállalatok is elkezdtek kiaknázni. Összeállításunkban a Sony tulajdonában levő Playstation és a Microsofthoz tartozó Xbox előfizetési opcióit a Playstation Plust és a Game Passt mutatjuk be. Fejtágító.

A videójáték-ipar is az előfizetéses rendszerben látja a jövőt
galéria
Itt tartunk: már egy előfizetés áráért is játszhatunk például az Assassin's Creed Valhallával Fotó: Pinti Attila

Ahogy a streamingpiac, úgy a videójáték-ipar is folyamatos átalakuláson megy keresztül, és továbbra is hihetetlen mennyiségű pénz van benne (lásd a különböző játékfejlesztő-stúdiók felvásárlását és a rendelkezésünkre álló elképesztő videójáték-mennyiséget).

A járványhelyzet úgy-ahogy ezt az iparágat is megtépázta, hiszen az új konzolgeneráció értékesítése a készlethiány miatt nem megy olyan simán, mint az előző generáció esetében (ahol a Sony masináiból, a Playsation 4-ből egy friss jelentés szerint kétszer annyit adtak el, mint a Microsoft-Xbox One-okból), továbbá a Cyberpunk 2020-as fiaskója után (amikor félkész állapotban jelent meg a játék)

a fejlesztőstúdiók is óvatosabbak, és inkább halasztják a játékmegjelenéseket, minthogy a népharag rájuk zúduljon.

Többek között ezek miatt is (de nem csak) új szolgáltatásokban is gondolkodniuk kell a kiadóknak,

ha maguknál akarják tartani a játékosbázist, és nem akarják, hogy a konkurencia elérhetőbb és vonzóbb kínálata átcsábítsa őket.

A videójáték-ipar közeljövőjéről, az úgynevezett „konzolháborúról”, és hogy mi várható a Playstation és az Xbox újabb generációjánál, már írtunk, most pedig azok előfizetéses szolgáltatásait vesszük górcső alá.

A Microsoft már korábban lépett a játékos-szolgáltatás terén, és létrehozta a mai napig népszerű, előfizetéses Game Pass szolgáltatását, ami nagyon leegyszerűsítve a Netflix-modelljét másolja:

egy bizonyos összegért elérhető egy több száz tételből álló játék-adatbázis, amelyeket letölthetünk és játszhatunk velük mindaddig, amíg él az előfizetésünk.

A háromszintes előfizetési opció egyik ágán 10 dollárért fizethetünk elő havonta a Xbox Game Pass konzolos változatára, amiért megkapjuk a kínálatban elérhető játékokat és azokat, amelyek havonta érkeznek ebbe az adatbázisba, ugyanakkor klubtagsággal járó előnyöket is kapunk.

Az Xbox Game Pass előnye, hogy ott a legújabb exkluzív játékok is bekerülnek a kínálatba Fotó: 123RF

A másik lehetőség az 1 dolláros próbaidőszakos hónappal PC-játékadatbázisra fizethetünk elő, ami a kedvezmény lejárta után szintén 10 dollárba kerül havonta, ehhez viszont járnak játékok az EA-kiadótól is. A legfelső és legdrágább szint a havi 15 dolláros (71 lejes) előfizetési opció, amihez jár az Xbox Live Gold többjátékos opciója. Magyarul: ezzel az előfizetéssel játszhatunk a barátainkkal, ehhez viszont a stabil internetkapcsolat is elengedhetetlen. Emellett az Xbox Cloud Gaming bétaverzióját is ki lehet próbálni, ami felhő alapú játékhozzáférést biztosít. Ehhez játékkonzol sem szükséges, hiszen

a felhőből streamelhetjük a kínálatból elérhető játékot szinte bármilyen eszközre, legyen az laptop, számítógép vagy okostelefon.

Ehhez a Samsung is csatlakozott, ugyanis a legújabb tévéiken is elérhető június végétől az Xbox Cloud Gaming, ami azt jelenti, hogy a Samsung Gaming Hub-on keresztül is lehet játszani a felhőben elérhető játékokkal anélkül, hogy játékkonzollal rendelkeznénk.

A Microsoft „istállójába” tartozó játékok. Némelyikük a konkurenciánál is elérhető Fotó: Xbox

A legfontosabb és a legtöbb játékost meggyőző érv azonban nem a több száz tételes játékkatalógus (amelyek egyébként többnyire középkategóriás játékok), hanem, hogy mindegyik előfizetési opcióban benne van, hogy

a Microsoft-exkluzív játékok a megjelenésük napján belekerülnek a kínálatba, tehát nem kell külön megvenni adott esetben 2-300 lejért vagy még többért, mint például a konkurens Sony-exkluzívjait, amiknek a Playstation 5-ös verziói már 80 dollárba (379 lejbe) kerülnek, ami elég borsos árnak számít egy videójáték alapverziójáért.

Az Xbox Game Pass előfizetők tehát olyan játékokkal játszhatnak úgymond „ingyen” a megjelenés napján, a Forza Horizon ötödik részén és a Halo Infinite-on túl, mint a 2023. elején érkező vámpíros-lövöldözős Redfall, vagy a szintén jövő év elejére halasztott Starfield, amely egy grandiózusnak ígérkező, űrben játszódó nyílt világú szerepjáték lesz.

Ha ingyenesen nem is, de kedvezményes áron rengeteg játékhoz hozzáférhetünk egy előfizetés áráért Fotó: Pinti Attila

Nem föltétlenül erre válaszul, de a piaci igényekhez igazodva a Playstation is „működtetett” már előfizetéses-alapú szolgáltatást, ami pluszt adott a havi, vagy éves szinten kifizetett pénzükért a játékosoknak:

a Playstation Plus online játszási lehetőség mellett havonta két (Playstation 5 esetében három) játékot kínált, amelyeket a játékkönyvtárhoz hozzáadva bármikor lehetett telepíteni és játszani.

Ezt a rendszert bővítette ki és vezette be világszerte júniustól a Sony: az Essential, Extra és Premium előfizetési lehetőségek különböző szintű hozzáférést biztosítanak a Playstation játékaihoz és szolgáltatásaihoz.

Az alap, Playstation Plus Essential opció, ami havi 40 lejért (egy évre 269 lejért) érhető el a korábbi Playstation Plus-szal egyenértékű, ugyanazokkal az előnyökkel, és ugyanazzal a havi 3 játékkal, míg

az Extra már hozzáférést biztosít egy, több mint négyszáz tételes játékkatalógushoz (többnyire Plastation 4-es és indie játékok).

A konzoleladások mellett immár az előfizetések árából is nyereséget termelhet a játékipar Fotó: Pinti Attila

De olyan viszonylag új videójátékok is vannak ebben a kínálatban, mint a tavaly megjelent Playstation 5-exkluzív Returnal, vagy a Demon's Souls, de játszható ezzel az előfizetéssel a Game Passban is elérhető Guardians of the Galaxy, a legújabb Assassin's Creed, a Valhalla, de az Insomniac-féle Spider Man két része de a 2018-as év játéka-díjat is begyűjtő Sony-exkluzív God of War is elérhető benne. Mindezért havonta 62 lejt kérnek (mint a prémium Netflix ára), kedvezményesen pedig 450 lejbe kerül, ha 12 hónapra fizetünk elő. A legfelső szint a Premium, aminek havi költsége 76 lej, az évi pedig 550 lej, ebben pedig az előző két szinthez képest olyan opciók is vannak, mint

a klasszikus játékkatalógus (a Playstation 1 és 2-es címeket letölthetjük és úgy játszhatjuk, míg a Playstation 3-as játékokat a felhőből streamelhetjük).

Ezen keresztül új játékok próbaverizójához is hozzáférhetünk, így többek között kipróbálhatjuk a Horizon Forbidden West-et, vagy a Cyberpunk-ot mielőtt úgy döntenénk, hogy megvásároljuk. Ez az opció viszont elég limitált, tehát nem igazán érdemes előfizetni erre a szintre csupán az új játékok kipróbálásáért.

Különböző kategóriák szerint is válogathatunk a rendelkezésünkre álló játékokból annak függvényében is, hogy lövöldözős, autóversenyzős, vagy éppen kalandjátékot választanánk Fotó: Pinti Attila

Az Xbox-szal ellentétben a Playstation előfizetéses rendszerébe nem fognak bekerülni a legújabb játékok a megjelenésük napján – ezt maga a Sony igazgatója igyekezett leszögezni a szolgáltatás megújítása kapcsán felmerülő kérdésekre – tehát

ha valaki arra számít, hogy a God of War novemberben érkező új részét, a Ragnarököt előfizetés ellenében játszhatja, az csalódni fog, ahogy a többi új játék sem fog bekerülni a megjelenését követően az Extra vagy a Premium előfizetési kategóriákba.

Ezt árnyalja egy kissé a nagyon jól sikerült Stray bekerülése, ugyanis ez a középkategóriás (AA) játék a megjelenés napjától elérhető volt a két felsőbb előfizetés valamelyikével rendelkező játékosok számára mindenféle pluszköltség vagy felár nélkül.

Ez azt is mutatja, hogy a kisebb, indie címek a Playstation esetében bekerülhetnek valamelyik előfizetésbe a megjelenésük napján, de ahogy fentebb is írtuk, ez nem fog vonatkozni a Playstation-exkluzív AAA-játékokra, amelyekkel ha játszani akarunk a megjelenésük napjától, akkor bizony eléggé borsos áron juthatunk csak hozzájuk. (Ez mondjuk érthető is annak tükrében, hogy a legújabb AAA játékok fejlesztési költsége akkora, mint a hollywood-i blockbuster filmeké: már nem ritka hogy marketingköltségekkel együtt 2-300 millió dollárba kerülnek, és rengeteg ember dolgozik rajtuk éveken keresztül, tehát nem érné meg „áron alul” értékesíteni őket, még akkor sem, ha ez számos előfizetőt jelentene a játékot kiadó stúdió számára.)

Nem mellékes tényező ugyanakkor az sem, – amint ezt a streaming esetében, az HBO Max sorozattörlési lépéseiből is nyilvánvalóvá vált – hogy

az előfizetéssel nem birtokoljuk a rendelkezésünkre álló tartalmakat.

A játékok esetében is az előfizetésünk időtartama alatt elérhető a nagyrészük, azonban itt is, ahogy azt például a Netflixnél is megszokhattuk, időnként lekerülnek bizonyos tartalmak a kínálatból.

A Game Pass kínálatából havonta lekerül egy bizonyos mennyiségű játék, de szinte ugyanannyi érkezik (most például ezek), a Sonynál is ez a helyzet, ugyanis a Red Dead Redemption második részét sem játszhatjuk az előfizetésünk fejében míg a világ, ugyanis október közepétől már nem lesz erre lehetőségünk.

Az ár-értékarány azonban így is rendkívül kedvező, ugyanis az egész évi előfizetésünk árából is mindössze 1-2 prémium játékot tudnánk vásárolni, így azonban jóval többhöz juthatunk hozzá, jóval kedvezményesebben mint ahogy azt a leárazások vagy különböző akciók során megkapnánk (értelemszerűen nem a nemrég kiadott videójátékokról van szó).

Fotó: Pinti Attila

Summa summarum, mostanában nagyon jó gamernek lenni, és már ott tartunk, hogy

nem muszáj egy fél vagyont rákölteni erre a tevékenységre.

Ha nem vagyunk gyűjtők, és nem ragaszkodunk föltétlenül ahhoz, hogy lemezen birtokoljuk a lehető legtöbb játékot, hanem például többet is kipróbálnánk, majd végigjátszanánk közülük azt, amelyik elnyerte a tetszésünket, netán esélyt adnánk olyanoknak, amelyekre korábban nem adtunk volna ki pénzt különböző okok miatt, akkor a Game Pass, vagy a Playstation Plus a nekünk való szolgáltatás. Az előfizetéses rendszer ugyanakkor jó opció azokra az időkre is, amikor épp nem jelennek meg új játékok. Csak bírjuk szabadidővel.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.