Bántalmazás az iskolákban: így készültek a KALOT bullyingről szóló filmjei

Péter Beáta 2022. október 25., 18:54

Az iskolai bántalmazás, a bullying témakörében készítettek kisfilmet a KALOT Egyesület a Nem csak fizikai erőszak erőszak! projekt keretében. A filmet Köllő Ildikó írta és rendezte, főszereplője Kolcza Rebeka színész.

Bántalmazás az iskolákban: így készültek a KALOT bullyingről szóló filmjei
galéria
A film készítői a 2021 szeptemberében elindult Nem csak a fizikai erőszak erőszak! projekt keretében készült el Fotó: Forrás: Köllő Ildikó

A KALOT munkatársai, lelkigondozói, a film készítői a 2021 szeptemberében elindult Nem csak a fizikai erőszak erőszak! projektjük keretében paradigmaváltást szeretnének generálni a fiatalok, szülők, pedagógusok körében. Szemléletükben, mentális térképükben kívánják átértelmezni az erőszak fogalmát, illetve érzékennyé szeretnék tenni őket az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére.

Tavaly két kisfilmet készítettek a mobbing és a párkapcsolati verbális és passzív erőszak témakörében, és ehhez kapcsolódóan húsz településen 62 csoportnak, több mint 1200 személynek tartottak interaktív, érzékenyítő foglalkozásokat lelkigondozók. A kedd délelőtt bemutatott harmadik, a bullying témáját körbejáró kisfilmnek és a ráépülő foglalkozásoknak három célcsoportja van, ennek megfelelően a filmnek is három változata készült el. Az első a 7–8. osztályos, a második a 9–12. osztályos diákoknak, a harmadik pedig a felnőtteknek, pedagógusi, szülői csoportoknak szól.

„Az előző két téma is elég súlyos témákat boncolgatott, de ez még nehezebb feladat volt számomra, hogy magát a témát megfogjam, információkat gyűjtsek. A munkafolyamat azzal kezdődött, hogy iskolapszichológusokkal és szakértőkkel beszéltem, hogy lássam át ezt az egész jelenséget. Rengeteg tartalom, film készült már ebben a témában, és ezeknek köszönhetően volt már egy képem, de szerettem volna azt megnézni, hogy Székelyföldön ez hogyan jelenik meg az iskolákban. Első körben Balázs Brigittával beszéltem, ő az online felületek tudatos használatáról tart képzéseket diákoknak, és megkerestem Molnár Katalin iskolapszichológust és Dimén-Varga Tünde pszichológust is. Ugyanakkor felkutattam különböző történeteket iskolákból” – magyarázta a Liget.ro-nak Köllő Ildikó, a forgatókönyv írója és a film rendezője.

Fotó: Forrás: Köllő Ildikó

Mint mesélte, azért is volt nehéz megfogni ezt a témát, mert a film nem csupán egy online felületre készült, hanem az a célja, hogy foglalkozások épüljenek rá. Emiatt sok témát kellett érinteni, hogy a különböző foglalkozásokon tudjanak beszélni róluk. „Miután megvoltak a történetek, kitaláltam a szerkezetet, hogy ezt a sok anyagot hogyan lehet hat-hét percbe összegyúrni, megírtam a forgatókönyvet és bevontam más filmes szakembereket. Ezt követően castingokat tartottam, a főszerepet Kolcza Rebeka kapta, aki Kolozsváron mesteri tanulmányokat végez színész szakon. Segítséget kértem ifjúsági színjátszóköröktől, hogy jöjjenek statisztaszerepekre, és kerestem gyerekszereplőket is.”

Fotó: Forrás: Köllő Ildikó

A munkafolyamat további részéről elmondta, a két napos forgatás után következett az utómunka, és így állt össze a film három változata.

„A bullying mostanában népszerű téma, országosan is rengeteget foglalkoznak vele, főleg az online oktatás után rengeteg téma felmerült még. De ugyanakkor erről a témáról bőven van mit még elmondani, és nagyon fontos ezeket hangsúlyozni, felhívni a figyelmet és edukálni.

Mert maga a film felhívja a figyelmet erre, de a foglalkozás tanítja a résztvevőket, empátiát, elfogadást és még nagyon sok mindent megtanulhatnak. Ez a projekt ezért formabontó és erős, mert nem csak felhívja a figyelmet egy nagyon erőteljes képi világgal, hanem mellette van ez a foglalkozás, ami kibontja a filmet, ad megoldást és jobban elindítja a témát, az érzéseket az emberben” – hangsúlyozta a film rendezője.

Videó: Kalot Egyesület

Videó: Kalot Egyesület

A foglalkozásokat igényelni a KALOT Egyesületnél lehet, a www.kalot.ro, kepzesek@kalot.ro címeken.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.