Már megint ránk öntöttek egy csomó sorozatot (5.)

Tamás Attila 2023. november 04., 21:27 utolsó módosítás: 2023. november 05., 08:57

Mi is lehet jobb egy borús hétvégén, más program híján, mint bekapcsolni a tévét, és keresni valami néznivalót, ami feledteti velünk a rossz időjárást. Újabb összeállításunkban ismét merítettünk egyet az aktuális sorozatfelhozatalból. Ajánló.

Már megint ránk öntöttek egy csomó sorozatot (5.)
galéria
Fotó: Liget-montázs

Továbbra sem fogyunk ki néznivalókból, pláne nem ősszel, amikor még a borongós időjárás is az otthonülésnek kedvez. Legújabb ajánlónkba egy nap alatt ledarálható minisorozatok, és hétről-hétre folytatódó néznivalók is bekerültek, természetesen továbbra is szempont volt, hogy ne csak a Netflix kínálatát szemlézzük, hanem a többi streamingplatform kínálatából is felvillantsunk legalább egy néznivalót.

Lessons in Chemistry (Apple TV+) – hetente érkező epizódok

A Marvel Kapitány eljátszásának köszönhetően világsztárrá avanzsált, a 2015-ös A szoba szerepéért pedig Oscar-díjjal jutalmazott, manapság rendkívül sok produkcióban foglalkoztatott Brie Larson most épp a sorozatiparban mutatja meg színészi kvalitásait. A Bonnie Garmus: Minden kémia (Lessons in Chemistry) című regényéből fejlesztett Apple-sorozat az '50-es és '60-as évek Amerikájába repít vissza, amikor a nőknek rendkívül korlátozottak voltak a lehetőségeik az érvényesülés terén, ám a feminizmus pont emiatt már szárba szökött. Főszereplőnk, a Brie Larson által alakított Elizabeth Zott egy kémikusi végzettségű laborasszisztens, akiről már az előzetesben és a sorozat első jelenetében is kiderül, hogy később egy saját főzőműsort vezet. Hogy miként jutott el az asszisztensi munkától a főzőműsorig, azt a sorozat nyolc epizódján keresztül nézhetjük végig, amiből anyagunk publikálásakor már öt elérhető, a maradék három pedig az elkövetkező hetekben érkezik.

Videó: Apple TV+

Tündérkert (Duna TV/Médiaklikk) – hetente érkező epizódok

A Liget olvasói számára már nem ismeretlen az általunk is magyar Trónok harcaként hivatkozott történelmi-fikciós sorozat, amelyben számos erdélyi színész is szerepet kapott.

A Katona Péter Dániel és Bokor Barna főszereplésével készült alkotás forgatókönyvírói Móricz Zsigmond: Tündérkert regényét vették alapul, a bevont történelmi szakértők pedig abban segítettek, hogy a sorozat minél autentikusabb legyen. Az epizódokat rendező Madarász Isti a produkció székelyföldi bemutatókörútján úgy fogalmazott, hogy tulajdonképpen „hozzáigazították a történetet a 21-ik századi tévésorozatos trendekhez”.

A péntek esténként, 10 órától a Duna TV műsorán látható sorozat epizódjai ingyenesen visszanézhetőek a Médiaklikk felületén, és még csak három hét van a fináléig, reményeink szerint pedig második évad is lesz majd belőle.

Videó: Nemzeti Filmintézet

Az Usher-ház bukása (Netflix) – teljes minisorozat

Mike Flanagan tulajdonképpen a Netflix házi horror-nagymestere, aki olcsó jumpscare-k helyett inkább nyomasztó hangulatú, sötét történetek elmesélésében érdekelt, amikben mindig helyet kap a megmagyarázhatatlan, a természetfölötti. A Stephen King-féle Álom doktor rendezője olyan horror-minisorozatokat készített már a Netflixnek, mint A Hill-ház szelleme, a Bly-udvarház szelleme, a Mise éjfélkor és a korábbiakhoz képest kevésbé jól sikerült Az éjféli klub. Legújabb alkotása, Az Usher-ház bukása az eddigi legambíciózusabb projektje a vezető streamingplatformnál, ugyanis az Edgar Allan Poe történetei által inspirált horrorszériában olyan színészekre osztották a főbb szerepeket, mint Carla Gugino, Bruce Greenwood és Mark Hamill, de számos korábbi alkotótársa és más netflixes produkciókban is feltűnt színészek játszanak benne. A Roderick Usher gyerekeinek halálát elmesélő széria egyfajta jelenkori gótikus horror, ahol bizonyos dolgoknak többletjelentése van. Aki tehát egy kis borzongásra vágyik a képernyő előtt, az mindenképp tegyen egy próbát vele.

Videó: Netflix

A láthatatlan fény (Netflix) – teljes minisorozat

Anthony Doerr szépirodalmi Pulitzer-díjat nyert regényéből készült minisorozat a Netflixnél, ami egy megvakult francia lány, és egy német katona összefonódó sorsán keresztül mutatja be a második világháború borzalmait, és az abból kivezető reményteljes kiutat. A négy epizódra tagolt történet a könyv népszerűsége miatt várhatóan hatalmas érdeklődésnek örvend majd, és sokaknak csal könnyeket a szemébe, hiszen már az első kedvcsináló előzetes is azt sugallta, hogy rendkívül megható néznivaló lesz. Érdemes tehát papírzsebkendőt bekészíteni a nézéséhez, ha pedig ezen a szomorkás hétvégén ledaráljuk, lehet, hogy kedvet kapunk az alapjául szolgáló regény elolvasásához is.

Videó: Netflix

Loki (Disney+) – hetente érkező epizódok

Nem igazán jöttek be a Marvel Studios számításai sorozatfronton, és épp a napokban röppentek fel kiszivárgott információk, hogy talán az egész szuperhős-moziverzumot újragondolják a jövőben, és talán megint láthatjuk egy filmben az eredeti Bosszúállókat is. A filmes univerzumot bővítő sorozatok minősége a She Hulk óta egyre csapnivalóbb, elég csak a tavasszal megjelent, úgy kritikailag, mint nézettségileg gyengén szereplő Secret Invasionra gondolni, aminek ráadásul a főcímét a mesterséges intelligencia segítségével készítették, ami sokat elmond a procukció minőségéről, és arról, hogy az alkotók az olcsóbb megoldást választották. Van azonban két jól sikerült Marvel-sorozat is: a 2021-es WandaVízió (ami sajnos nem kap folytatást, csak egy spin-off szériát), és a Loki, amelynek hatrészes második évada épp a végéhez közeledik a Disney Plus-on. A Bosszúállók: Végjátékban kinyírt Thor öccséről az első évadban megtudhattuk, hogy a tulajdonképpeni idősíkok mögött tevékenykedő TVA-hoz került, ahol számos variánsával volt alkalma összefutni, a végén pedig egyenesen Kang a hódítóval konfrontálódik, aki egyelőre még a filmes univerzum soron következő, ötödik etapjának a főgonosza lesz, ám az őt alakító Jonathan Majors botrányai miatt megtörténhet, hogy ez változni fog. Mindenesetre a Loki második évada még a botrányok és az újratervezés előtt leforgott, így most megtudhatjuk, hogy miként alakult tovább a csínytevő isten sorsa az időn kívüli világban, ami valószínűleg bekapcsolódik majd a Marvel-sztorik fősodrába. Anyagunk publikálásáig öt rész jelent meg a második szezonból, jövő pénteken pedig már az évadzárót nézhetjük, ami várhatóan tartogatni fog majd áll-leejtős pillanatokat a rajongók és a teóriagyártók számára.

Videó: Disney+

Testek (Bodies) (Netflix) – teljes évad

Első blikkre egy Dark-utánérzés, Sense 8-feelinggel megbolondítva, az Unorthodox főszereplőjét alakító színésznővel, viktoriánus korral, második világháborúval, jelenkori Londonnal és disztópikus jövőképpel na meg egy pucér hullával mindegyik idősíkon. Ez így úgy hangzik, mintha ezeket a korábbi produkciókat betették volna egy turmixba, a végén pedig ezt a sorozatot „dobta a gép”, ez a feltételezés pedig nem áll messze a végeredménytől, hiszen egy kicsit minden akar lenni ez a sorozat. Aki szerette a Dark-ot (márpedig azt ki ne szerette volna, hiszen minden idők egyik legjobb és legkomplexebb időutazós sorozata), az ennek is esélyt adhat, de a végignézés során valószínűleg csalódni fog, hiszen ez is az ambiciózussága ellenére egy középszerű Netflix-sorozat lett. De legalább egy hétvége alatt ezt is le lehet darálni egyhuzamban, hisz a nyolc epizód mindegyike elérhető a streamingplatform kínálatában.

Videó: Netflix

Legyőzhetetlen (Invincible) (Amazon Prime) – hetente érkező epizódok

Még mindig vannak a szuperhős-zsánerben kiaknázható lehetőségek, erre pedig nincs is jobb példa az Amazonnál futó The Boys-sorozatnál, és a belőle kinőtt, éppen most véget ért Gen V spin-offnál. Azonban nem ez a két széria az, ami a feje tetejére állítja a zsánert, hanem a most, második évaddal folytatódott Invincible (Legyőzhetetlen) animációs alkotás is, ami a kocka-pápának számító Robert Kirkmannak és az általa készített képregényeknek köszönhető. A sztár-szinkronszereposztással készült 2D-s, klasszikus vonalvezetésű animációs sorozat első évada még 2021-ben mutatkozott be, és annyira jó volt, hogy el is foglalta az őt megillető felső polcos helyét a geek-, ezen belül pedig a szuperhős-szubkultúrában (olyannyira, hogy a benne szereplő Omni Man játszható karakter lesz hamarosan az újragondolt Mortal Kombat 1 videójátékban). A bolygó legerősebb szuperhősének fiáról, Mark Graysonról szóló történet izgalmas, fordulatos, és új színt hoz a legyőzhetetlen és meglehetősen gyarló szuperhősök sokszor egy kaptafára készülő, sablonos világába. Az új évad sajnos heti bontásban érkezik, de aki az ajánlónk révén kedvet kapott hozzá, és még nem látta, annak jó lehetőség pótolni az első évadot, amihez nemrég jelent meg egy bónusz, az egyik főszereplő (Atom Eve) múltjába betekintést nyújtó epizód is. Aki tehát nem unja még a szuperhősöket, és szereti a felnőtt-hangvételű animációs sorozatokat, az semmiképp se hagyja ki a Legyőzhetetlent.

Videó: Prime Video

Rick és Morty (Adult Swim/HBO Max) – hetente érkező epizódok

Ha már felnőtteknek szóló animációs sorozat, akkor nem hagyhatjuk ki a nagy népszerűségnek örvendő Rick és Morty-t sem, aminek nemrég kezdődött a hetedik szezonja, és már három rész elérhető az HBO Max-en belőle. A multiverzumokat, és minden elképzelhető vagy elképzelhetetlen őrültségeket felvonultató sorozatot nemrég az árnyalta be, hogy az egyik készítőjét, a Rick és Morty hangait is adó Justin Roiland-et családon belüli erőszakkal és kiskorúakkal szembeni szexuális zaklatással vádolták meg, emiatt távoznia kellett a sorozatból (alkotótársával Dan Harmonnal, utóbbi bevallása szerint 2019 óta nem beszéltek), így pedig bizonytalanná vált, hogy ki fogja megszólaltatni az őrült tudóst és a pánikrohamos unokáját a már berendelt további évadokban, amennyiben nélküle folytatódik a sorozat. A vádakat időközben ejtették, viszont ez nem eredményezte Roiland visszatérését a produkcióba, mivel kegyvesztett lett a szakmában. Új szinkronhangokat kerestek, így az új évadban már Ian Cardoni és Harry Belden hangjain szólalnak meg a főszereplők, ami első hallásra nagyon hasonlít Roiland hangjaihoz.

A Rick and Morty-rajongók tehát örülhetnek, hogy folytatódott a kedvenc animációs szériájuk, aki pedig elborult és agyament kikapcsolódásra vágyna, annak bátran ajánljuk Rick és Morty korábbi és újabb kalandjait.

Videó: Adult Swim

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.