Ahol a pénz (látszólag) nem számít – a streaming jelene és jövője. Amazon Prime és Apple Tv+ (4.)

Tamás Attila 2022. szeptember 15., 18:39

Arányaiban jóval több minőségi néznivalót gyártanak, mint a Netflix, HBO Max és a Disney, ez azonban annak tudható be, hogy még kevesebb saját tartalommal rendelkeznek annak ellenére, hogy nagyon sok pénzből gazdálkodnak. A streamingpiac jelenét és jövőjét elemző cikksorozatunkban most az Amazon Prime-ot és az Apple streamingfelületét vesszük górcső alá.

Ahol a pénz (látszólag) nem számít – a streaming jelene és jövője. Amazon Prime és Apple Tv+ (4.)
galéria
Képkocka az Amazonnál készült, A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűiből. Egyelőre a világ legdrágább sorozata titulusát viseli, és talán a legmegosztóbbét is Fotó: Amazon Prime

Nagy szerepük van abban, hogy a Netflix, az HBO-t birtokló Warner Media és a Disney is folyamatosan újratervezzen, és minőségi(bb) tartalmakban is gondolkodjon.

Az Amazon és az Apple streamingfelületei is komoly tényezők a nézők figyelméért és főképp a pénztárcájukért folytatott versenyben, ami a hatalmas és már átláthatatlan tartalomdömpinget is generálja. Ők azok, akik egyelőre arról ismertek, hogy „a pénz nem számít” náluk – lásd az Amazon esetét, ahol nem sajnáltak egymilliárd dollárt eltapsolni egy megosztóra sikeredett Gyűrűk ura sorozatra –, vagyis

blockbuster-kategóriájú filmeket és sorozatokat gyártanak, amik aztán vagy minőségire sikerülnek, vagy nem.

Egyelőre a legolcsóbb – minőségi saját tartalmakkal rendelkező – streamingplatform az Amazon Prime, ami a Netflix után nem sokkal nálunk is elérhetővé vált, és ahol olyan nagyköltségvetésű presztízssorozatokat lehetett nézni a havi 17 lejes előfizetési díj fejében, mint a Philip K. Dick regénye alapján készült Az ember a Fellegvárban (The Man in the High Castle), a Neil Gaiman-féle Amerikai istenek sorozatváltozata, de az Amazon „fogadta be” és gyártotta le az Expanse utolsó szezonjait, miután azt a SyFy anyacsatorna elkaszálta, ugyanakkor itt fut a 20 Emmy-díjat nyert A káprázatos Mrs. Maisel (The Marvelous Mrs. Maisel) és az eddigi zászlóshajónak számító, gyarló szuperhősökről és az ellenük harcoló „fiúkról” szóló, meglehetősen véres és explicit The Boys, aminek jelenleg a negyedik évadát forgatják. De itt nézhetőek olyan menő akciósorozatok is, mint a Jack Ryan vagy éppen a még újnak számító Reacher, de ha elmélyülünk a kínálatukban olyan gyöngyszemeket is találhatunk, mint a nyáron megjelent Night Sky (amit egy évad után valamiért elkaszáltak) vagy az animációs Invincible, ami szintén egy rendhagyó antiszuperhős sorozat, ami sokak tetszését elnyerte.

De az igazán nagy durranás mégis a Gyűrűk ura-sorozat, A Hatalom Gyűrűi (The Rings of Power), és az azt megelőző Az Idő Kereke (The Wheel of Time), amiket az Amazon egyfajta saját Trónok harca utódnak szánt, és meg akarta mutatni, hogy náluk is készülhet nagyköltségvetésű fantasysorozat-adaptáció, nem csak az HBO-nál és a Netflixnél. Az Idő Kereke, bár nézettségileg elmaradt a konkurens Witcher és Trónok harca mellett, megvalósítás terén nem szégyenkezhet, hiszen erre is rengeteg pénzt költöttek, ugyanakkor

nem a sikertől tették függővé a folytatást, ahogy ezt manapság a Netflix teszi, úgyhogy számíthatunk második és várhatóan azt követő évadokra.

A Hatalom gyűrűi esetében azonban nem érték be annyival, hogy a konkurencia nyomában loholjanak, hiszen a produkció grandiózussága terén leköröztek mindenkit, hiszen

csak a jogokra 250 millió dollárt fizettek, emellett pedig az évadonkénti költségvetés is akkora, ami soha, egyetlen sorozat esetében sem volt.

Ugyanakkor egyértelmű volt, hogy a Gyűrűk ura világához kitalált újabb karakterek (vagy azok fiatalkori verzióik) változatos megjelenítésével darázsfészekbe nyúlnak, de valószínűleg ez is volt a cél a minél nagyobb nézettség és az erős popkulturális impakt eléréséhez. Hogy még izgalmasabb legyen a dolog, a Trónok harca előzménysorozattal párhuzamosan fut a Hatalom Gyűrűi, és mint kiderült: a Westerosban játszódó történetfolyam ültet le több embert a képernyő elé annak ellenére is, hogy mennyire gyűlölték a rajongók az anyasorozat utolsó évadát.

A külsős Samba TV nem reprezentatív mérései szerint az első négy napban 2,6 millió amerikai háztartásban indították el a Sárkányok házát, ezzel szemben pedig csak 1,8 millióan a Hatalom Gyűrűit. A Warner közlése szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban tízmillióan nézték a Sárkányok háza nyitányát minden HBO-platformon és a lineáris tévén (ami ezzel a legnézettebb sorozatukká lépett elő) míg az Amazon arról számolt be, hogy 25 millió nézője volt a Hatalom Gyűrűi premierjének világszerte.

Az Amazon számításai tehát abban egyelőre nem jöttek be, hogy nézettségileg is mindenkire ráverjenek a Gyűrűk ura-sorozattal, de ez nem befolyásolja a várhatóan öt évadra tervezett sorozat folytatásainak megvalósítását, az új évadok ígyis-úgyis érkezni fognak.

Mi a helyzet az almás cégnél?

Az Apple, ahol szintén készül egy csomó megaprodukció, láthatóan a minőségre feküdt rá.

Bár a szolgáltatás Romániában nem érhető el, a magyarországi iPhone-tulajdonosok legálisan nézhetik az almás streamingplatfom kínálatát.

Itt olyan sorozatok vannak, mint a Jennifer Anniston és Reese Witherspoon főszereplésével készült, híradós The Morning Show (aminek már berendelték a harmadik évadát), az alternatív történelmes űrutazásról szóló For All Mankind, de az Apple-nél csináltak (kevésbé sikerült, de igencsak grandiózus) sorozatadaptációt Isaac Asimov Alapítványa alapján, és itt nézhető a Jason Momoa főszereplésével készült, a harmadik és egyben utolsó évadánál járó See is, ami egy posztapokaliptikus világban a látásukat elveszítő, törzsi szintre visszafejlődött embercsoportosulásokról szól. Ezek mellett igazi közönségkedvenc sorozatukat, a Ted Lasso-t már számos Emmy-díjjal is jutalmazta a szakma. Az Apple Tv+-nál azonban igazán idén indultak be a minőségi produkciók gyártása és forgalmazása terén: a Különválás (Severance), az Utolsó befutók (Slow Horses), a Fekete madár (Black Bird), vagy az éppen most futó Öt nap a kórházban (Five Days at Memorial) olyan minőségi alkotások, amik minden, magára valamit is adó sorozatrajongó listáján ott kell legyenek. A klasszikus HBO-minőséget idéző produkciók mellett ugyanakkor az almás cég a „bevásárlásban” is jó, hiszen ők vették meg az idén legjobb filmnek járó Oscart megkapó CODA nemzetközi forgalmazási jogát is annak fesztiválbemutatója után (ezért nem lehetett moziban látni az alkotást).

De az előfizetők számára olyan saját produkciók is elérhetőek még az Apple Tv+ kínálatában, mint a Servant, a Dickinson, a Mythic Quest vagy Az essexi kígyó (The Essex Serpent). Az Invázió (Invasion) sorozattal a minőség terén eléggé mellélőttek, de

még így is annyira jól állnak, hogy kábé öt-hat minőségi sorozatukra jut egy rossz, úgyhogy arányaiban talán ők gyártják a legtöbb minőségi néznivalót.

Annak ellenére, hogy látszólag itt is végtelen pénzből gazdálkodnak, az Apple nem különösebben megy rá a sok előfizetőre, hiszen a streamingszolgáltatásuk mondhatni egy bónusz, amit a telefon és egyéb hardvare- és szoftvereladásaik mellé kínálnak azoknak, akik őket választják, de az öt dolláros (alig 25 lejes) előfizetési díj ellenében itt van a legtöbb minőségi tartalom (igaz, hogy a kínálat elenyészőbb a Netflix és társaihoz képest, de legalább nincs tele annyi „szeméttel” és futószalagon gyártott tucattermékkel, mert inkább a saját tartalom előállítására fókuszálják az erőforrásaikat).

Egy szó mint száz, ha igazán jó néznivalókra vágyunk, azokat az Amazonnál és az Apple-nél találjuk, mindezt pedig nagyon is elfogadható áron.

Az Amazonnál már megpedzették a drágítást, hivatkozva a Gyűrűk ura és a nagy sorozataik növekvő költségvetésére, és arra, hogy már kellő mennyiségű tartalommal és éppen megújuló kezelőfelülettel rendelkeznek ahhoz, hogy több pénzt kérjenek az előfizetőiktől. 

Ez továbbra is csupán egy része a globális csomagküldésből és a könyvpiacból származó bevételeiknek.

Az Amazon és az Apple tehát a szórakoztatóiparba is belevágtak, és meglehetősen jó tartalomgyártónak is bizonyulnak, a mozik helyett azonban a kisképernyőt és az előfizetéses rendszert célozták meg, hiszen ezzel lehet leginkább eljutni az emberek pénztárcájához manapság.

Ott tartunk egyébként, hogy a szórakoztatóiparban érdekelt trösztök közül egyedül a Sonynak nincs még saját streamingplatformja

(ők mondjuk a videójáték-iparban erősek, filmjeiket pedig most exkluzív szerződés alapján az HBO Max-en mutatják be, miután azok kifutnak a moziforgalmazásból).

Még egy nagy szórakoztatóipari tröszt van, akik saját streamingfelületükkel ácsingóznak az előfizetésekre, és tényezők lehetnek ebben a konkurenciaharcban, ők pedig a SkyShowtime. De ez már egy másik cikk témája.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.