Akik jelentős áremelésre készülnek – a streaming jelene és jövője. Disney+ (3.)

Tamás Attila 2022. szeptember 01., 15:44 utolsó módosítás: 2022. szeptember 02., 16:15

Nálunk nemrég vált elérhetővé, és máris bejelentették, hogy az év végéig drágítani fognak az előfizetésen, emellett egy reklámos opciót is bevezetnek. A Disney+ és a mögötte álló szórakoztatóipari vállalat egyelőre megállíthatatlannak tűnik, kérdéses azonban, hogy át tudják-e venni a piacvezetői pozíciót a Netflixtől. Elemzés.

Akik jelentős áremelésre készülnek – a streaming jelene és jövője. Disney+ (3.)
galéria
Az Avatar-univerzum is bővül, és termelni fogja az újabb milliárdokat a családbarát szórakoztatóipari vállalatnak Fotó: Avatar/Disney

Bár azt kommunikálták nemrég, hogy előfizetőik száma már a Netflixét is meghaladta, ez mégsincs így, hiszen eltérnek a számolási módszereik, így valójában nem vette át a streaming-piacon a vezetést a Disney+. A kelet-európai piacra is a nyár elején megérkezett tartalomgyártó és -forgalmazó az, ami úgy kínálat, mint előfizetők tekintetében a konkurens Netflixet próbálja letaszítani a trónról.

A lemorzsolódó előfizetőkkel és a drágulás hatásaival azonban nekik is számolniuk kell, ami esetükben is újratervezéseket igényel, ha nem is az egyszerű előfizetők számára átlátható módon.

A streamingpiac jelenét és esetleges jövőjét áttekintő cikksorozatunk harmadik részében a Disney+-ot és annak terveit vesszük górcső alá.

221,1 milliós előfizetővel a Disney+ megelőzte a Netflixet – látott napvilágot a hír augusztus közepén. Ezt azonban a cégóriás marketingosztályán túl fenntartásokkal kell kezelni, ugyanis a 220 milliós előfizetői bázissal rendelkező Netflixxel (akik a prognosztizált kétmillió helyett mindössze egymillió előfizetőt veszítettek az elmúlt negyedévben) ellentétben

a Disney külön előfizetőnek számolja azokat, akik felárért, vagyis egy plusz összegért előfizetnek a tulajdonukban levő, nálunk még nem elérhető Hulura, Disney+ Hotstarra, vagy a sportot közvetítő ESPN+-re.

Ez olyan, mintha a Netflix külön számolná a különböző szintű előfizetőit: akik a két fiókra és a HD-csomagra, azokat plusz egynek számolnák, akik pedig a 4K, családi opciót választják, azok még egynek számítanának, akkor pedig rég túl lennének már a 300 milliós előfizetői számon is (a Disney valós előfizetői bázisa az általuk kommunikált számmal szemben 160 millió körülire tehető).

És bár a Disney+ még mindig exponenciálisan növekszik az európai, ázsiai és dél-amerikai piacokon való terjeszkedéssel, ők sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy az előfizetők száma véges, pláne ezekben a bizonytalan, a háború és az infláció miatti időkben, amikor mindennek az ára (így a produkciós költségeké is) megemelkedik.

Erre azonban a nyilvánosság előtt a Netflix-szel és a Discoveryvel éppen egybeolvadó HBO Max-szel ellentétben nem spórlással, hanem áremeléssel válaszolnak:

havi 10,99 dollárra (53 lejre) emelik a mostani 6 dolláros (30 lejes) előfizetői díjat, emellett ők is bevezetnek egy reklámos opciót, ami havi 7,99 dollárba, vagyis több mint 38 lejbe fog kerülni.

Ezzel a drágítással még mindig a Netflix árai alatt maradnak, de így is kérdéses, hogy ez mekkora lemorzsolódást fog eredményezni az árérzékeny előfizetők esetében.

A Disney+ viszont csak egy része a nagy egésznek, hiszen a Mickey egeres szórakoztatóipari nagyvállalat több lábon, többek között a mozis és a vidámparkjainak, na meg a merchandise-iparának (a filmek karaktereiről készült akciófigurák, valamint a Jégvarázsos hátizsákok és társaik) bevételeiből is él, és most, hogy

a pandémia után a mozibajárás is visszatért a járvány előtti szintre, a Disneynél a gázra léptek a blockbusterek gyártása terén is.

Bár a végtelenségig kiaknázható Star Wars-univerzum mozifilmes részlege épp parkolópályán pihen a legutolsó trilógia vegyes megítélésének is köszönhetően, de a Marvelnél épp nemrég jelentették be a jelenleg futó negyedik fázist követő ötödik és hatodik fázisok mozifilmjeit és sorozatait, és a felhozatalt elnézve

nem a következő évek lesznek azok, amikor hiányolni fogjuk a mozikból a szuperhős-áradatot.

A mozifilmek között pedig érkeznek a Marvel-sorozatok is a Disney+-ra, nemrég ért véget a fiatal generációnak szóló Ms. Marvel, jelenleg pedig a She-Hulk meglehetősen rövid epizódjait lehet nézni hétről hétre, amivel tovább bővítik a mellékkarakterekben amúgy sem szegény képregényfilmes univerzumot.

Star Wars-fronton pedig a szintén nem kiemelkedően sikerült Obi Wan, és a szintén középszerű (a Mandalóri epizódokat leszámítva) Boba Fett könyve (The Book of Boba Fett) után szeptemberben érkezik az Andor című sorozatuk, ami az előzményfilmnek számító, meglehetősen jól sikerült Rogue One előzménysorozata lesz, annak egyik mellékkarakterével a főszerepben. Ezen kívül jelenleg semmilyen nagy dobás nincs a Disney+-on, ha csak a Disney-napon, szeptember 8-án a Disney+-ra érkező újdonságokat nem számítjuk, mint például a Thor: Love and Thunder streaming-premierjét, vagy a streamingre szánt élőszereplős Pinokkiót, Tom Hankssel a főszerepben, de ekkor érkezik még a fent említett Thor-film making of dokumentumfilmje, és szintén egészestés dokumentumfilmben tekinthetünk bele az Obi Wan-széria elkészülésének kulisszatitkaiba.

A sorozatoknál maradva a Disney gyakorlatilag bekebelezte az anno Netflixxel partnerségben készült, másodvonalas képregénykarakterekről, a Defenders tagjairól készült sorozatokat, ennek legnépszerűbb karakterét, Daredevilt pedig be is emelték a Marvel filmes univerzumba, Charlie Cox-szal a főszerepben (tehát nem kerestek új színészt a nemlátó szuperhős eljátszására). Daredevil reboot-sorozatot is kap, és az előzetesek alapján a She Hulkban is tiszteletét teszi, ami azt jelenti, hogy

nagyon bíznak a karakter népszerűségében kisképernyős fronton.

Az sem mellékes ugyanakkor, hogy az erőszakot és vért is tartalmazó franchise-aik darabjait a Hulun teszik elérhetővé, ahogy tették azt a legújabb Predator-film, a Prey esetében is, ami a megjelenése után a legnézettebb tartalommá lépett elő a Disney streamingfelületén (természetesen az anyacég közlése szerint, nem pedig külsős mérések alapján).

Az igazi nagyágyú azonban a decemberben érkező Avatar-film második része, az évek óta a többi folytatással együtt készülő, Avatar: A víz útja lesz, ami a Marvel-filmek mellett igazi kincsesbánya a Disney számára. Bár a 2009-es Avatar elérhető volt a Disney+ kínálatában (igaz, hogy csak sima full HD-felbontásban), most kikerült onnan, hiszen a filmet mintegy kedvcsinálóként a második rész előtt ismét moziba küldik (hogy ezzel is némi pluszbevételre tegyenek szert, és vagánykodni lehessen, hogy még mindig ez a világon a legtöbb pénzt termelt film), ezt követően pedig

várhatóan 4K-felbontásban, Dolby Atmos hangzással tér vissza a streamingplatformjuk kínálatába, ahol majd a második rész is elérhető lesz, miután kifutott a mozikból.

Egy szó mint száz, nem kell a Disney-t félteni, hogy nem lesz pénzük a népszerű franchise-aik bővítésére, és azok fejésére, és amíg futószalagon érkeznek a klasszikus mesék élőszereplős feldolgozásai, addig

semmi újat és eredetit nem érdemes várni tőlük, maximum streaming-fronton.

Továbbra is főként a családbarát tartalmakra fókuszálnak, mert az hozza a biztos bevételt, de várhatóan (például a fent említett Daredevil-rebot esetében) várhatóan véresebbre veszik a figurát, és ami nem fér be a családbarát besorolásba, azt majd úgyis a felnőtt közönséget megcélzó Star hub-on keresztül teszik elérhetővé.

Nem mellékes tény az sem, hogy a nagyok közül a Disney az egyetlen tartalomgyártó, ami nem látta meg még a lehetőséget a fantasy-franchise-ok mozgóképes adaptációban, de ez többek között annak tudható be, hogy ezeknek a jogait már elkapkodta a konkurencia. Míg a Netflixnek ott a Vaják, az HBO-nak pedig az éppen rekordokat döntő Trónok harca spin-off, a Sárkányok háza, az Amazonnak pedig a pénteken debütáló Gyűrűk ura előzménysorozat, a Hatalom gyűrűi, addig a Disney velük szemben csak a Marvel hőseit, a Star Wars figuráit és a mesék újraadaptációit tudja felmutatni, de igazán nagy húzónév nincs a kínálatukban, amiért azt lehet mondani, hogy na ezért megéri előfizetni a Disney+-ra.

A botrány ugyanakkor őket sem kerülte el, hiszen nyáron borult a bili, miszerint nem igazán bánnak jól a VFX-művészekkel a Disneynél, vagyis azokkal, akik a filmjeik és sorozataik digitális utómunkáin dolgoznak.

Mivel nagyon sok produkciójuk van készülőben, ezért a tempó is megfeszített, a külsősként bedolgozó VFX-esek pedig alig győzik tartani a tempót, ami sok esetben meg is látszik a végeredményen, mint például az új Thor-film, vagy a botrányos állapotban megjelent első She Hulk-előzetes esetében.

Ezt persze próbálták elkendőzni, hogy igazából nincs itt semmi látnivaló, de a médiában is megszólaló, az utólagos digitális effektusokért felelős szakemberek vallomásai is kellő hangot kaptak, ami remélhetőleg célt ér, vagyis, hogy

belátják a Disney fejesei, hogy ez így nem fenntartható állapot.

Összegezve tehát, a Disney inkább a családbarát tartalmakra feküdt rá, ami be is jött nekik, elég csak a legutóbbi Pókember-film kasszasikerét megnézni, és ez csak egy abból a sok produkcióból, amiket az elkövetkező években kiadnak a kezeik közül.

Érthető, hogy a streaming-háborúban is nyerésre állnak, már csak az a kérdés, hogy a drágítás után megáll-e a növekedésük, vagy továbbra is szinten tudják tartani az eddigi eredményeket. Az elkövetkező években ezekre is megkapjuk a választ.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.