Ezeknek a néznivalóknak érdemes most esélyt adni

Tamás Attila 2022. május 31., 18:21 utolsó módosítás: 2024. január 08., 18:43

A Birodalom által üldözött jedik, időutazó férj, autója hátsó üléséről praktizáló ügyvéd, hatalmas titkot rejtegető idős házaspár, és a nyolcvanas évek retró-nosztalgiája újratöltve – ezeket kínálja a nyáreleji sorozatdömping. Mindezek mellé egy filmet is ajánlunk.

Ezeknek a néznivalóknak érdemes most esélyt adni
galéria
Fotó: Liget-montázs

Továbbra is elképesztő mennyiségű sorozatból választhatjuk ki azt, amire hajlandók vagyunk időt áldozni egy hosszú munkanap vagy hét után. Visszatért a Stranger Things, elindult az Obi Wan-széria, de ezek mellett még számos új sorozat indult az elmúlt időszakban. A felhozatalból most nyolc olyan sorozatot emelünk ki, amelyek megérik a ráfordított időt.

Stranger Things (4. évad) (Netflix)

A nagyköltségvetésű sorozatoknál lassan már trend az egy vagy akár két éves kihagyás is, arra azonban kevés példa van, hogy három év után folytatódjon egy rendkívül népszerű folytatásos történet. Most ez történt a Stranger Things esetében: a negyedik évad elkészülését a járványhelyzet hátráltatta, de a készítők azt ígérték, hogy a rendelkezésükre álló plusz időt ennek a tökéletesítésére fordítják, és az eddigieknél nagyobb, látványosabb, grandiózusabb évaddal folytatódik a 80-as évek retró-nosztalgiájára épített történetfolyam.

Mennyiségben tényleg ugrottak, hiszen több mint egy órás epizódokkal érkezett a negyedik évad első része, amely július elsején folytatódik az utolsó két, maratoni hosszúságú epizóddal (a finálé egy film hosszúságával fog vetekedni, ugyanis az ígéretek szerint két és fél órás lesz). A készítők a premier előtt azt is elárulták, hogy a soron következő, utolsónak szánt ötödik évad forgatókönyve is készül, úgyhogy várhatóan nem kell újabb három évet várni, hogy láthassuk miként zárják le végleg a Netflix egyik legnépszerűbb sorozatát, amely a most futó negyedik évadával biztosan nézettségi rekordot fog felállítani.

Videó: Netflix

The Lincoln Lawyer (1. évad) (Netflix)

Az autója hátsó üléséről praktizáló Mick Hallerről már kaptunk egy filmet 2011-ben, Matthew McConaughey főszereplésével, most pedig a Netflixnél sorozat-formátumban nézhetjük a nem hétköznapi ügyvéd megpróbáltatásait. A nagy sorozatdömpingben az utóbbi években amúgy is háttérbe szorultak az ügyvédes, bűnügyi sorozatok, úgyhogy Mickey Halley visszatérése a képernyőkre igazi csemege lehet a műfaj kedvelőinek. A sorozatban remekül ötvöződik a tárgyalótermi dráma, a nyomozás, valamint a mindezzel keveredő magánélet. Ráadásul, mivel Netflix-sorozatról van szó, az első évad összes epizódja elérhető, és ha a nézettség is jól alakul, akkor nagy valószínűséggel berendelik a folytatást is.

Videó: Netflix

Love, Death & Robots (3. fejezet) (Netflix)

A streamingóriás mostohagyerekének is titulált, a marketingjében meglehetősen önreflexív antalógia-sorozat 2019-ben mutatkozott meg először a Deadpoolt rendező Tim Miller és a legendás David Fincher szerelemprojektjeként, meglehetősen egyedi, felnőtteknek szóló, többnyire vérben és erőszakban tobzódó animációs kisfilmek formájában. Az első évad rendkívül ütős és egyedi volt, a számos sci-fi történetet feldolgozó rövidebb-hosszabb epizódjaival, amelyek közül az utolsó részt (The Secret War) egy magyar animiációs stúdió készítette, és egy nagyköltségvetésű videójáték intrójának is simán elment volna.

A tavaly megjelent második évad már kissé visszafogottabbra sikerült, többek között amiatt, hogy kevesebb epizóddal rukkoltak elő, amelyek már nem voltak annyira ütősek, mint a semmiből berobbanó, rendhagyónak számító első felvonás részei. A nemrég elérhetővé vált harmadik évad annak ellenére, hogy szintén kevesebb epizódot foglal magában, minőségileg már a kezdeteket idézi, ezek pedig főként az erőszakra és a halálra koncentrálnak. Az egyedi, animációs alkotások ezúttal is magas szintet ütnek meg, és lélegzetelállító látvánnyal és hangzással bombázzák az érzékeinket, az utolsó rész (Jibaro) pedig ismét egy szemet gyönyörködtetően fájdalmas vizuális orgia, ami hatalmasat ütne nagyvásznon is.

Videó: Netflix

Obi Wan Kenobi (minisorozat) (Disney+)

Mondhatni, hogy legendás időket élünk, hiszen a meglehetősen rosszul elsült (kritikailag, nem anyagilag), a Disney égisze alatt készült új Star Wars-trilógián túl is van élet, ráadásul a szintén vegyes megítélésű előzménytrilógiát köti össze az eredeti Star Wars-filmekkel a pénteken, a Disney streamingfelületén indult Obi Wan Kenobi-sorozat.

A hamar közönségkedvenccé vált Mandalóri, és a minőségben ettől elmaradó Boba Fett könyve után nem kisebb Star Wars-karakterek történetét továbbvivő sorozattal rukkolt elő a Disney, méghozzá a legendás jedi-mester, Obi Wan és a Dart Vaderként újjászületett Anakin történetét bontják ki a Sithek Bosszúja eseményeit követően. Az Obi Want alakító Evan McGregor és Hayden Christensen mellett számos ismert színész feltűnik a sorozatban, ráadásul a promoválás során sikerült titokban tartaniuk az egyik legjobb mellékszereplőt, akitől az első két epizódban minden Star Wars-rajongó szája a füléig fog érni.

Videó: Disney+

Severance (1. évad) (Apple TV+)

Ha igazán minőségi sorozatot akarunk nézni, akkor az Apple háza táján kell keresgélni, ugyanis itt a Netflix-szel ellentétben inkább a minőség, mint a mennyiség a szempont. Dan Erickson Különválás (Severance) című sorozata pedig igazi csemege a mainstreamtől eltérő néznivalók szerelmeseinek. Az alaphelyzet szerint a Lumon nevű cégnél az alkalmazottak munkába járó és hétköznapi énjeit teljesen leválasztják egymásról, így az irodai meló ideje alatt nem tudnak semmit arról, hogy mit is csinálnak munka után, és fordítva. A mystery-box sorozatokból egyébként sincs túl sok, ez a darab pedig tényleg minőségi, ami bár lassan épül fel, és bontakozik ki, érdemes rászánni az időt a már elérhető kilenc epizód megnézésére.

Videó: Apple TV+

The Time Traveler's Wife (1. évad) (HBO Max)

Bestsellerekből készült filmekkel és sorozatokkal manapság Dunát lehetne rekeszteni, Az időutazó felesége pedig tovább gyarapítja ezt a felhozatalt. Audrey Niffenegger regényéből bár készült már 2009-ben filmváltozat, most az HBO-nál döntöttek úgy, hogy érdemes sorozat-formátumban is feldolgozni az időutazó és feleségének nem mindennapi történetét. A Doctor Who több évadát is készítő, az időutazós sztorikban szaktekintélynek számító Steven Moffat próbálja a Trónok harcából megismert Rose Leslie és a young-adult regényekből készült Divergent filmekkel ismertté vált Theo James főszereplésével elmesélni azt, amit már két médium révén is megismerhettek a nézők. Akinek bejött a regény, vagy a belőle készült film, az biztosan ad egy esélyt a sorozatnak is.

Videó: Sky Atlantic

The Staircase (minisorozat) (HBO Max)

Egy nagycsaládos, és befutott író felesége leesik a lépcsőn, és szörnyethal. A tragédia kapcsán kérdések merülnek fel, és a halálesetet telefonon a hatóságoknak bejelentő férj a gyanúsítás középpontjában találja magát. A nyomozós szállal kiegészített családi dráma sok helyen idézi a Gone Girl-t, emellett visszaemlékezésekkel tárja fel a nézők előtt a nem is olyan idilli családi életet. A Colin Firth és Toni Collette főszereplésével készült sorozat epizódjai hétről-hétre érkeznek az HBO Max-re, és mi is kíváncsian várjuk, hogy mi lesz ennek a történetnek a vége.

Videó: HBO Max

Night Sky (1. évad) (Amazon Prime)

Nem hétköznapi titkot őriz egy idős házaspár: fészerük alagsorából átjáró nyílik az univerzum egy másik felére, amelyet egy üvegfalú bunkeren keresztül csodálhatnak éjjelenként. A másik bolygó éjszakai égboltjának nézése egyfajta rendszert hoz az életükbe, amwly öregségük miatt egyre több kihívással jár, emellett pedig az újdonsült szomszédot is érdekelni kezdi, hogy az idős házaspár miért megy a fészerbe az éjjel közepén… Az Amazon legújabb, high-concept sorozata ebből az alaphelyzetből indul, és teljesen magával tud ragadni, az első rész befejezése pedig olyan, hogy egyből kell indítani a következő epizódot, szóval darálásra szánták a készítők. A főszerepekhez olyan nagy neveket sikerült megszerezni, mint J. K. Simmons és Sissy Spacek, akik lenyűgözően alakítják az idős házaspárt, a helyenként nyomasztó, Stephen King történeteit is megidéző misztikus, epizodikus történetfolyam pedig tényleg különleges darabja a jelenlegi sorozatfelhozatalnak.

Videó: Prime Video

Bónusz: Everything Everywhere All at Once (film)

Hogyan kell kihasználni igazán a multiverzum adta lehetőségeket? Hát nem úgy, mint a Doctor Strange második részében, hanem úgy, mint a fingós hullás, meglehetősen abszurd Swiss Army Man készítőinek új filmjében, a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once), közel két és félórás agymenésében, amely egy középkorú, kínai, az Amerikai Egyesült Államokban mosodát működtető asszonyról szól, aki a könyvelésével szeretne meglenni, ehelyett pedig a multiverzum megmentésének terhe nehezedik a vállára. A film tényleg olyan, amelyhez foghatót eddig még nem láthattunk: szürreális története, különleges képi világa, és az LSD-tripnek is elmenő, szédületes sebességgel pörgő időnkénti képei igazán egyedi filmélménnyé teszik. Sajnos Romániában nem került moziforgalmazásba. A független filmeket forgalmazó A24-stúdió legújabb alkotása már digitálisan is megjelent, és tényleg az év eddigi legkülönlegesebb filmélménye, amely garantáltan ott lesz majd az évet összegző filmlistákon.

Videó: A24

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.