Túrázás télen. De hol és hogyan?

D. Balázs Ildikó 2020. december 30., 18:14

Lehet, hogy helyenként se híre, se hamva a hónak, ám ha túrázni indulnánk, ne feledjük, hogy bár egyelőre csak a naptár szerint, de tél van. Hogyan és merre túrázzunk télen? A kérdéseinkre Bertóti Zsolt, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának munkatársa válaszol.

Túrázás télen. De hol és hogyan?
galéria
Túrázni télen is lehet, és mindig téliesen is kell nekivágni Fotó: Pixabay

„Azt mondják az öregek, hogy Csíkban még olyan nem volt, hogy a farkasok megegyék a telet. Ha másért nem is, de mivel a naptárba azt írja, hogy december, azzal számolni kell, hogy a hegyen tél van.

Lehet, hogy lent a városban 600-700 méteren süt a nap és plusz 9 Celsius fok van, hónak meg se híre sem hamva, de fenn a hegyen 1400 méter fölött már összefüggő hóréteg van, itt van a tél a mínusz fokokkal, a széllel, a változó időjárással.

Csalóka ez az időjárás, hiába indulunk el a városból kilenc fokból egy vékony túranadrággal, mondván Hargitafürdőn sem lehet olyan nagy a hideg, de érhetnek meglepetések” – hívja fel a figyelmet Bertóti Zsolt hegyimentő, aki már a havas Hargitafürdőről válaszolt kérdéseinkre.

És ha már az ember fia, lánya túrázni szeretne, még mindig megfogalmazódhat egy kérdés a fejében. Merre induljon? Zsolt válasza egyszerű: ugyanazokat a túrákat lehet télen is bevállalni, amelyeket nyáron már megtettünk, de csakis a fokozatosság elvének a betartásával.

„A téli túrázás nehezebb, hiszen havat kell taposni, esetenként térdig érő hóban lehet csak haladni, ehhez jobb fizikai állapot szükséges. A gyalogtúrázók most megnézhetik milyen fehér borítással ugyanaz, amit már nyáron láttak. Persze ezt a medencében nem láthatják, ezért innen ki kell mozdulni. Pogány-havas, Szép-havas, Szellő-tető, Szent-Anna tó, Hargitafürdő, Madarasi Hargita, Szentimrei Büdősfürdő, Kaukk-hegy – pár órás túrák, egy napi járóföldre vannak a várostól, autóval könnyen megközelíthetőek, és nincs az a nyári őrület, amikor mindenki túrázott. Tiszta öröm most gyalogtúrázni” – magyarázza.

Bertóti Zsolt Fotó: Veres Nándor

Zsolt számára – derül ki – egyébként a téli túrázás a legkedvesebb, és abból is a túrasízés. Lelkesen is ajánlja mindazoknak, akik legalább középszinten tudnak sílécen siklani.

„Ellenben ha valaki túrasízésre vállalkozik, és nem igazán tud sízni, annak kínlódás lesz, mert nem sípályán ereszkedünk le, hanem erdei úton, fák között, legelőn, tehát a terepakadályok nagyobb gyakorisággal fordulnak, elő és ezeket ki kell tudni kerülni. Én imádom a túrasízést, az ország bármely csúcsára fel tudok menni, viszont lefelé nem lépegetek, hanem lesiklok. Persze megvan a maga veszélye a pályán kívüli sízésnek, de elővigyázatosan, okosan, a körülményeket elemezve csináljuk” – fűzi hozzá.

Oktatóvideó hasznos tippekkel

Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata Bertóti Zsolt tolmácsolásában egyébként egy igen szórakoztató videóban hívja fel a a túrázók figyelmét arra, hogy mire figyeljenek, ha nekivágnának a téli táj felfedezésének. Hogy mi a legfontosabb? A megfelelő ruházat, „öltözzünk úgy mint egy hagyma” – hangzik el a legnagyobb közösségi médiában közzétett videóban.

A hegyimentő figyelmeztetése szerint fontos tehát az aláöltözet, rá a polár anyagú köztes öltözet, majd pedig a szél- és esőálló felsőruházat. Nem árt, ha van a hátizsákunkban csereruha az aláöltözetből és egy polár felsőből, jó, ha van nálunk sapka és kesztyű, vastag falú, magas szárú, merev talpú téli bakancs, ami jó, ha nem csúszik. Nem árt egy túrabot, kamásli, nap- és síszemüveg, és jó szolgálatot tesz, ha tartunk a zsebben szőlőzsírt, zseblámpát. Készítsünk tervet, tájékozódjunk megfelelően, s visszafordulni sosem szégyen – megszívlelendő jó tanácsok.

„Haladjunk lassan és egyenletesen, hogy ne izzadjunk meg. Ha baleset történik, senkit se hagyjunk hátra”

– javasolja a hegyimentő, és ha javaslatait betartjuk, a téli túrázás a sikerélménytől és nem a kudarctól válik emlékezetessé.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.