Nem csak rögzít, alkot is. Márton László képekkel mesél történeteket, zenéket

Szász Cs. Emese 2022. november 11., 19:17

Bár agykutató édesapja sokáig remélte, hogy a nyomdokaiba lép, őt kisgyerekkorától kezdve a videókamera ragadta magával. Kiskorában már Alien-filmeket forgatott egyik barátjával a tömbházlakásuk hosszú folyosóján, s azóta valahogy nem maradt el tőle ez az eszköz. Volt operatőr, vágó, televízióban adásrendező, szabadúszó videós, pár éve azonban már egyik kollégájával közösen a saját vállalkozásukat futtatják. A marosvásárhelyi Márton Lászlóról sokan tudják, hogy ő a Bagossy-klipek egyik megálmodója és alkotója, de ez csak kis szelete annak, ami „a dobozban van”.

Nem csak rögzít, alkot is. Márton László képekkel mesél történeteket, zenéket
galéria
A marosvásárhelyi Márton Lászlóról sokan tudják, hogy ő a Bagossy-klipek egyik megálmodója és alkotója Fotó: Haáz Vince

Egy emeleti tömbházlakásban kialakított stúdióban találkozunk: kamerák, fények, számítógépek és az elmaradhatatlan képernyőrengeteg mellett kávéfőző és teli hűtőszekrény segíti az alkotómunkát. A szürke falon virít a What's In The Box logó, mert ezt a nevet kapta a videós projektekkel foglalkozó cég. S hogy mi van a dobozban? Videóklipek, reklámfilmek, közösségi médiatartalmak – mind-mind igényes, profi munka.

Alien-film a tömbházlakás folyosóján

A név és a cég megálmodója az a Márton László, akit én még számítástechnika hallgatóként ismertem meg az egyetemen, igaz, akkor is arról volt már híres, hogy nem marad el tőle a videókamera, és ha egyetemi bulit, gólyabálra való filmet kellett készíteni, akkor is már mindenki hozzá fordult. De hogyan lesz egy mérnökhallgatóból mégis filmes? László azt meséli, hogy gyerekkorában mindig volt otthon videókamera, és azzal szórakozott, elemistaként rövidfilmeket igyekeztek forgatni egyik barátjával.

Az alkotás folyamatát élvezi a munkában a legjobban Fotó: Hegyi Lily Júlia

„’96-ban kis ideig mi kint laktunk Angliában, és akkor a család spórolt arra, hogy vegyünk egy videókamerát, hogy megörökítsük az ottlétünket, a kirándulásainkat. Oxfordban voltunk, sétáltunk, játszottunk, elmentünk kirándulni, én meg azt filmezgettem. És amikor hazaköltöztünk, akkor igazából már nem volt olyan érdekes a hétköznapokat rögzíteni, és akkor elkezdtem gondolkodni, hogy miket lehetne filmezgetni. Emlékszem, hogy az egyik barátom nálunk volt hétvégére, és kitaláltuk, hogy egy sci-fi filmet forgatunk, akkor mentek az Alien-filmek, és mi is hasonlót akartunk készíteni” – eleveníti fel a kezdeti filmezéseket László.

Nevetve meséli el, hogyan öltöztették be űrlénynek a testvéreiket, és milyen technikával oldották meg, hogy úgy tűnjön a filmben, hogy a falon tud mászni a szereplő.

„Nem volt ez egy nagyon sikeres vizuális effekt, de gyakorlatilag ez az első olyan emlékem, hogy én effektív nemcsak rögzíteni akartam azt, ami történik körülöttem, hanem úgymond valamit alkotni szerettem volna. Gyorsan felfedeztem azt is, hogy a kamerán van egy olyan gomb, amelyet, ha lenyomsz, akkor pár másodpercet rögzít csupán. Így készítettem el életem első stop-trükk animációs filmjét, a játékrobotom átalakulását űrhajóból transformersszé”

– meséli, majd hozzáteszi, ezek az alkotások ma már természetesen nincsenek meg, hiszen a szalagra felvett filmekre gyorsan rákerült valami újabb felvétel.

Forog a reklámfilm Fotó: Bereczky Sándor

A tudós apakép

Bár Lászlót édesapja titkon mérnöknek szánta, mégis „tehet” arról, hogy fia a videókamerák világa felé fordult, hiszen mindig is igyekezett a legújabb kütyüket beszerezni, amikor megjelent a digitális fényképezőgép, akkor a Márton családban gyorsan lett egy, amivel aztán szórakozni lehetett.

„Édesapám mérnök volt, az egzakt tudományok embere, mesterséges intelligenciával foglalkozott többek közt, mindig mindent ki tudott számolni, mindent le tudott vezetni minták és egyenletek szintjére. Olyan ember volt, aki szemléletes példákon keresztül egy ötévesnek is meg tudta magyarázni, hogy mi egy differenciálegyenlet” – meséli édesapjáról, aki amúgy az Oxfordban agykutatással foglalkozott.

Munka közben Fotó: Kulcsár Hunor

Bár egy időre inkább a fényképezés kötötte le, mert a digitális fényképezőgép megadta azt az örömöt, hogy rögtön látta a munkája eredményét, a középiskola elején ismét elkezdett filmezni. Egy ausztriai táborba készültek az osztállyal, amelynek feltétele volt, hogy bemutatkozó filmet készítsenek, s ez újra meghozta a filmkészítési kedvét. Utána már számos eseményt filmezett, a gólyabálokra a bemutatkozó filmeket ő készítette, s bár meg is fogalmazódott benne, hogy videós pályára menjen, a kolozsvári Sapientiára nem sikerült felvételt nyernie. A sikertelen felvételi vizsga után aztán számítástechnikát kezdett tanulni, a szüleivel az volt az egyezség, hogy ha befejezi a mérnöki képzést, akkor ők támogatják abban, hogy részt vegyen filmes képzéseken, édesanyja mindig is különösen támogatta a videós pályafutását. Így László lediplomázott, mérnök lett, de már az egyetemi évek alatt is – sokáig édesapja előtt titokban – a helyi Știi tévénél vágóként kereste meg a zsebpénzét, és a friss mérnöki diplomájával is az Erdély Magyar Televízióhoz vezetett az útja.

Programozás közben is fejben forgatott

„Mindig is közel állt hozzám a technológia, a számítógép, így nem volt nehéz számítástechnikát tanulni. Egyébként egy pillanatig se bánom, hogy elvégeztem. Úgy gondolom, hogyha egyből filmes pályára kerültem volna, akkor nagyon máshol lennék, nagyon más típusú életem lenne, és most szeretem, ahol vagyok, és az sem utolsó szempont, hogy több lábon állok, ráadásul a programozás sok esetben segít a munkám során is” – magyarázza a fiatalember, aki az Erdély tévés évek után egy kis ideig programozóként is dolgozott, s

bár telefonos applikációk felületeinek a kitalálásával foglalkozott, tehát egyáltalán nem volt unalmas munkája, mégis gyakran azon kapta magát, hogy programozás közben is a videós projekteken agyal.

A filmezést mégsem csak autodidakta úton tanulta meg, jelentkezett a London Film Academy filmes képzésére, ahol beválogatták egy nemzetközi filmes csapatba, ahol vizuális kommunikációt tanult, olyan filmeket kellett készíteniük, amelyben nem volt párbeszéd. A kéthónapos képzés során nagyon sokat tanult, de nagy kaland is volt, a Föld minden tájáról voltak alkotótársai, némelyikükkel még ma is tartja a kapcsolatot. Később Máltán tanult, az ottani képzés sok szempontból a londoni képzés ellentéte volt. „Londonban, ha verekedős jelenetet akartunk forgatni egy parkban, az engedélyek mellett egy rendőrt is kellett biztosítsunk a forgatáson, nehogy valaki megpróbáljon beavatkozni és önkényesen igazságot szolgáltatni. Máltán mindenhol forgathattunk, akár a városközpontban is kellékfegyverekkel. Ott gyakorlatilag azt a típusú filmkészítést tanultuk, amit így elég gyakran a mai napig Erdélyben gyakorlunk, hogy kapsz egy kamerát, és akkor megoldod a különböző helyzeteket” – mutat rá.

Kamera mögött az operatőr és a rendező Fotó: Bereczky Sándor

László mindezek után iratkozott be a kolozsvári Sapientia filmtudományok mesteri szakára, amely nagyon jó volt arra, hogy a sok gyakorlati tudást elmélettel egészítse ki.

„Azelőtt is rengeteg filmet néztem, de ott egy másik szemszögből ismertem meg a filmeket, megtanultam, hogyan kell értelmezni. Igazából ez után jöttem rá, hogy én bár nagyon szeretek operatőrködni, vágni, meg képekkel kommunikálni, de hogy azt is szeretem, hogy kitaláljak dolgokat”

– meséli, hogyan is kezdett igazán rendezői, alkotói önmagára rátalálni. Az Erdély tévénél már dolgozott mint adásrendező, de szeretett volna igazán kreatív dolgokat létrehozni, s úgy érezte, hogy itt az ideje ezt egy saját cégen belül csinálni. „A céget 2017 novemberében jegyeztem be, de éreztem azt, hogy a filmes szakma nem egy olyan szakma, amit egyedül kell űzni, és amikor arra gondolkodtam, hogy ezt kivel szeretném, kivel tudnám csinálni, egyből Sáji Robi jutott eszembe, mert vele több tévés projekt kapcsán dolgoztunk jól együtt. Ő egyből, gondolkodás nélkül igent mondott.” Azóta pedig több más operatőrrel, vágóval is dolgoznak együtt különböző projektek során.

A videóklipek éve az idei

Bár nem tervezték, legtöbbet idén zenés videóklipet forgattak, míg 2020-ban meglepő módon a reklámfilmek éve volt, tavaly pedig egy finomvegyes év volt, az idei egyértelműen a videóklipek éve volt. Nem csak azért, mert lehet tudni róluk, hogy ők készítik a Bagossy Brothers Company klipjeit is, de számtalan kérést kapnak videóklipek gyártásához, és élvezik is a munkát. „Mielőtt Robival elkezdtünk volna együtt dolgozni, ő már együtt lógott Bagossyékkal, és forgatott videoklipet a srácoknak, ugyanakkor az Erdély tévé keretén belül mi is együtt dolgoztunk egy Erdélyi Broadway nevű műsoron Kovács Norbival, aki producerkedik Marosvásárhelyen, számos zenekarral rajta keresztül kerültünk kapcsolatba” – jegyzi meg.

Az egyik Bagossy-klip forgatásán Fotó: Bereczky Sándor

Bevallja,

idén összeszámolták, hogy eddig hány videóklipet készítettek, és százhúsz fölött van ez a szám.

Sokat dolgoznak mostanság együtt a Szintaxis, a Mel'amour meg a Teddy Queen zenekarokkal is, de ők forgatták a Néhány fényes gomb című dal videóklipjét is, amelyet a 2021-ben feloszlott Intim Torna Illegál frontembere, Dorogi Péter énekel.

Márton László amúgy

az Olyan ő című Bagossy-klipen dolgozott először a fiúkkal, az a dal pedig azóta az egyik legkedveltebb magyar dal lett, több mint 50 milliós nézettsége van a YouTube videómegosztón.

Videó: Bagossy Brothers Company

Nevetve emlékszik vissza, hogy mennyire másként volt elképzelve az a klip, és még csak nem is Mickey-egeres jelmezekkel. De szívesen emlékszik vissza a Valahol itt című Bagossy-klipre is, amelyben azt kellett megoldani, hogy Bagossy Norbi egy festményből szaladjon át a valóságba.

A nemrég kijött új Bagossy-videoklipet, az Álljunk össze címűt is egészen másként képzelték el az elején, már megvolt a terv, már majdnem forgatták, amikor kiderült, hogy az év végén sok olyan klip kell kijöjjön, amelyben szerepel a zenekar, és akkor most nem kéne, így jött be a sztori. A történetben a gyerekek egy zsákot találnak egy barlangban. Ennek a hírét körbeadják társaiknak, és közösen kimennek egy hegyoldalba, hogy megcsodálják, mi rejlik benne. „Nem akartunk egy konkrét sztorit, mert elvégre ez egy videóklip, egy ilyen trailer-szerű videót akartunk, mintha egy sorozatnak lenne a trailere” – mondja a produkcióról, amelyben a Csíkszeredai Gyermekek Háza énekes szólistáival énekel a zenekar, a klipben pedig javarészt a gyergyószentmiklósi Step Dance Sportklub táncosai szerepelnek. Márton László a rendezője volt, Sáji Róbert az operatőr.

Videó: Bagossy Brothers Company

Egy forgatás sosem ugyanolyan

A fiatal filmes elárulja, hogy ezt szereti nagyon a szakmájában, hogy csomó vicces történet kapcsolódik minden forgatáshoz, s igazából sokszor nem is maga a projekt marad meg az emlékeikben, hanem a hozzá kapcsolódó történetek.

„Nagyon szeretem a munka kreatív részét is, hogy megkapunk egy zeneszámot, és akkor ki kell találjunk valami izgalmasat. Nagyon szeretek történeteket kitalálni, és képekkel elmesélni azt. De nagyon szeretem azt is, hogy minden nap más, egy forgatás kiszámíthatatlan, sok mindentől függ, időjárástól, emberektől, akikkel együtt kell forgass. Minden nap más. Rengeteget utazunk, emiatt tényleg változatos”

– mondja.

Hozzáteszi, cégtársával, Sáji Róberttel együtt részei az alkotófolyamatnak is, és szereti, hogy igazán kiegészítik egymást. „Ő inkább technikai szemszögből közelíti meg a dolgokat: nagyon praktikus ember, mindent kitalál, hogy miképpen lehet megoldani: két kötővel és egy állvánnyal holdfényt csinál egy szobában például. Én nem is tudnám kitalálni, hogy lehet megoldani, de ő már csinálja.”

Egy forgatási nap mindig tartogat meglepetéseket, jó történeteket Fotó: What's In The Box Productions

Kérdésemre bevallja, vágyik arra is, hogy valamikor egy filmet forgathasson, van is pár jó forgatókönyv-ötlete, egy-kettő kidolgozva is megvan, csak valahogy a löket hiányzik az elinduláshoz. Az időhiányra mindig lehet fogni, de valószínűleg, ha nem állnak le kicsit, hogy akkor egy ideig nem vállalnak semmi egyebet, hogy a saját projektre fókuszáljanak, akkor ez sosem fog összejönni. Ideje azonban van még rá, a most 35 éves Márton László eddig tanult, tapasztalatot szerzett és dolgozott, de egyre inkább érik a gondolat, a vágy benne, hogy valami olyasmivel foglalkozzon, ami nem a megrendelő kérésére születik, hanem az ő szívügye.

A rendező. Háttérben az új Bagossy-klip Fotó: Haáz Vince

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékletében jelent meg 2022. november 11-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport