Ahol apa is gyerekdalra bulizik: a Cseperedők Családi Fesztivál

D. Balázs Ildikó 2022. július 15., 13:10 utolsó módosítás: 2022. július 15., 13:12

Amikor apa, nyakára tekeredett családi címerrel, sörrel a kezében arra bulizott, hogy kecske ment a kiskertbe – semmi sem jellemzi jobban e mondatnál a csíki régió egyetlen családi fesztiváljának a hangulatát, ahol nem csak a kicsik, hanem szüleik is jól érzik magukat. Ez pedig nem más, mint a Cseperedők Családi Fesztivál, a Ligetnek pedig Kopacz Erika és Sipos Tünde, a két ötletgazda mesél az öt évvel ezelőtt elindult családi csinnadratták hangulatáról.

Ahol apa is gyerekdalra bulizik: a Cseperedők Családi Fesztivál
galéria
Kopacz Erika és Sipos Tünde, a Cseperedők Családi Fesztivál megálmodói, szervezői Fotó: Pinti Attila

Elnevetik magukat amikor eszükbe jut, öt évvel ezelőtt maguk is kisgyermekes anyaként láttak hozzá, hogy a sajátjaik mellett más családok kisgyermekeit is szórakoztassák egy saját szervezésű, több napos fesztivál keretében. Összeverbuválták a szervezőcsapatot, az önkénteseket, a családokat, s bár tavaly és tavalyelőtt a koronavírus járvány is közbeszólt, alkalmazkodtak a helyzethez s immár ötödik éve a nyár egy biztos programja a Cseperedők. Ők a „cseperkés nénik” a városban – mondják kacagva.

Az első fesztivál óta ugyanis már megszületett Cseperke és Zengő, mese szövődött köréjük, majd film született a kalandjaikról. Idén a július 15–17-ei hétvégén a cirkusz világa elevenedik meg a Cseperedők Családi Csinnadrattán, de még mielőtt erről mesélnének, kicsit visszapörgetjük az időt.

Közösségi érzékenyítés a jó cél érdekében

„A kicsi lányommal jártunk a Tünde által tartott Kerekítő-foglalkozásra, ahol egyszer csak szóba került, hogy szervezzünk gyermeknapot a Mikó-várban. Tetszett az ötlet, kedvem is volt hozzá, úgy döntöttem, besegítek a szervezésbe. Ez volt az első lépés. Azon a nyáron elmentünk a Maros megyei Gézengúzok Gyerekfesztiválra, s megállapítottuk, hogy ilyent mi is tudunk csinálni, annál is inkább, mert nagy meglepetésünkre nagyon sok csíki ismerős családdal találkoztunk ott. Arra gondoltunk, ha az emberek odáig elmentek ezért a rendezvényért, akkor itt a környéken is népszerű lehet egy ilyen jellegű esemény. Így vágtunk bele öt évvel ezelőtt a Cseperedők Családi Fesztivál megszervezésébe” – meséli Erika.

Zajlik az ötletelés Fotó: Pinti Attila

Anélkül ugrottak a mélyvízbe – egészíti ki nevetve Tünde –, hogy tudták volna, az mivel is jár. Hiszen helyszínt kellett találni, ki kellett ötletelni a különböző foglalkozásokat, össze kellett verbuválni a csapatot. „Lehet, kívülről nem látszik, de nagy stáb dolgozik mögötte, sokan önkéntes munkát végeznek, akárcsak mi is, hiszen azért csináljuk, mert érezzük a rendezvény szükségét” – nyomatékosít. Azt mindketten fontosnak tartják kihangsúlyozni, fontos, hogy a szervezésnek is közösségépítő jellege legyen, s úgy szervezzenek be akár más egyesületeket, civil szervezeteket, hogy azok is érezzék, a közösségért dolgoznak.

A járvány alatt sem szünetelt

Az első két fesztivált helyszíne Csíkszentmárton volt, aztán berobbant a koronavírus-járvány a karanténidőszakkal, és ők frappáns módon alkalmazkodtak az adott körülményekhez, nem hagyva magukra a gyerekeket. „2020-ban az online trében szerveztünk kalandjátékot kéthetes turnusokban, sok-sok próbatétellel, tavaly pedig, amikor még mindig nem lehetett fesztiválozni, megszerveztük az egynapos Cseperedők Családi Forgatagot, amelyet megelőzött egy háromnapos felkészülés. Ez alatt a három nap alatt nyolcvan gyermekkel filmesítettük meg Cseperke és Zengő kalandjait. Idén már visszatérünk az eredeti forgatókönyvhöz, ezúttal más helyszínnel, annak reményében, hogy többen érkeznek majd sátrakkal a rendezvényre” – mondják.

Cirkusz Menaságon

Minden évben más a rendezvény tematikája,

idén új helyszínen, a csíkménasági kultúrház melletti terjedelmes parkban „cirkusztanonc-képzésre” várják a Cseperedők Családi Csinnadratta résztvevőit – árulja el a két szervező. 

„A cirkusz világát idézzük meg, az a koncepció, hogy várunk egy cirkuszt, amely nem érkezett meg, ezért Cseperke megkéri a kedves családokat, hogy lépjenek szerepbe, lehetnek artisták, bohócok, idomárok, zsonglőrök. Ezekre a workshopokra építjük az egész történetet s azok a gyerekek, családok, akik részesei lesznek ennek, kapnak egy foglalkoztató füzetet, jelmezeket, s ha születik egy kis produkció, azt vasárnap be is mutathatják a fesztiválozó közönségnek. Persze nem hagyjuk magukra, hiszen a workshopokat szakemberek vezetik, akiktől valóban lehet igazi trükköket tanulni” – merül el lelkesen a részletekbe Tünde.

A mókás, szórakoztató gyermekprogramok mellett különböző témákkal szólítják meg a szülőket, így szó lesz a kapcsolódó nevelésről, lesz meseterápiás foglalkozás, éjszakai teleszkópos megfigyelés, sőt ki lehet próbálni a hőlégballonos függeszkedést is, ez utóbbi kettőt már akár gyermekkel. A háromnapos rendezvény vasárnapi fénypontja a Langaléta garabonciások előadása, akik vásári komédiát adnak elő gólyalábon.

Jó úton haladnak arrafelé, amit öt évvel ezelőtt csak remélni mertek, vélik Fotó: Pinti Attila

„Nagyon jó csapatunk van, de mindenképpen kiemelném Bakó Klárát, aki rengeteget segít, ő találja ki a jelmezeket és azt is, hogy hogyan lehet azokat elkészíteni. Tavaly zseniális jelmezeket talált ki a filmforgatáshoz, amit a gyerekek könnyedén el tudtak készíteni s aztán haza is tudták vinni”.

Fesztivál a közösségnek

Úgy tűnik – derül ki szavaikból –, hogy jó úton haladnak arrafelé, amit öt évvel ezelőtt csak remélni mertek. Nagyon szerettek volna egy olyan fesztiválozó családi közösséget kinevelni, aki előre terveznek, rákészülnek, és ráhangolódva megérkeznek. Úgy vélik, igazából annak lesz nagy élmény, aki rá tudja szánni a három napot.

„Arra lenne a gyermekeknek manapság a legnagyobb szükségük, hogy tudják, érezzék azt, hogy szánt rájuk anyukájuk, apukájuk egy hétvégét, amikor tényleg kapcsolódott velük, minőségi időben, minőségi szórakozási lehetőségekkel.

Ha bekapcsolódnak ezekbe a programokba, lesznek közös élményeik, amikről tudnak majd beszélni. Szerintem egy gyermek sem felejti el, amikor azt látja, hogy szülei újságpapírból királykisasszonyt vagy lovagi ruhát tűrögetnek, ahogy körülöttük pipiskednek. Mi egyébként mindig meglepődünk a családok, gyerekek kreativitásán, ahogy kivitelezik az általunk kitalált feladatokat. Az a gyermek számára is építő élmény, amikor látja, hogy a szülei kikapcsolódnak, élvezik, elengedik magukat” – mondják búcsúzóul.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.