Biztonságos internet: nem a tiltás a megoldás

Szász Cs. Emese 2019. október 11., 14:35 utolsó módosítás: 2019. október 11., 17:44

Azt talán már egyre kevesebb szülőnek kell magyarázni, hogy az internet igenis veszélyes dolog lehet, és most nem csak arra gondolunk, hogy netfüggő lehet a gyerek: lelki, sőt akár fizikai veszélyeket is rejthet az ellenőrizetlen internethasználat, és pénzünktől is megszabadíthat. W. Szabó Péter UX-kutatót, informatikust nem csak a veszélyekről, a megoldásokról is kérdeztük.

Biztonságos internet: nem a tiltás a megoldás
galéria
Már a legkisebbek kezében is ott vannak az okos eszközök Fotó: 123RF

Az internet olyan, mint a közút, meg kell tanulni használni, és bár sokan a veszélyek egyre gyakoribb hangoztatása közben arra jutnak, hogy akkor óvni kell a gyereket s legjobb, ha eltiltjuk az összes elektronikus kütyütől, W. Szabó Péter UX-kutatóként (az UX user experience-t, vagyis felhasználói élményt jelent – szerk. megj.) és kétgyerekes apukaként is úgy véli, nem ez a megoldás.

Internet nélkül lehet élni, de csak egy darabig tudjuk burokba zárni a gyereket, és kérdés, hogy addig is érdemes-e.

De ejtsünk szót előbb a veszélyekről! A Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítvány egy 1156 mintás, 12–17 év közötti gyerekeken végzett felmérésének adatai szerint ez a korosztály szinte kivétel nélkül internetezik, a megkérdezettek 99,3 százalékának van profilja az interneten, 96 százalékuk telefonról netezik, a fiatalok majdnem fele hétvégén több mint hat órát tölt a neten lógva, míg több mint egynegyedük hétköznap is ugyanilyen gyakran netezik.

A 12–17 év közötti gyerekek szinte kivétel nélkül interneteznek Fotó: Pixabay

A túlzott internethasználaton és a függőség jelein kívül sajnos sok egyéb veszélyt rejt még a világháló. 

„A gyerekek akaratlanul is különböző mikrotranzakciókat végezhetnek a szülők telefonján, játékost, gyémántot vásárolhatnak, ha például a szülő telefonjához van rendelve bankkártya. Sok esetben megtörténik, hogy az 1–4. osztályosok már pornót néznek, a 14 év fölöttiek gyorsan rájönnek, hogyan lehet illegális szereket rendelni az internetről, ha nincs ehhez pénzük, akkor bejönnek a webkamerás pornófelvételek vagy szexcsetek, amivel igyekeznek pénzt keresni.

De az internet a pedofilok területe is, valamint ott van a Kék bálna játék vagy a Momo-jelenség, amikor öngyilkosságra vesznek rá fiatalokat” – sorolja a példákat a szakember, aki úgy gondolja, mindezek ellenére nem az eltiltás a megoldás. „A teljes digitalizációmentesség irreális például egy iskolás esetében, ráadásul ha nem otthon kerül kapcsolatba az internettel, akkor a barátjánál fog, ahol lehet, hogy lazábbak a szabályok” – magyarázza.

W. Szabó Péter UX-kutató, informatikus Fotó: Valics Lehel

A szakember korosztályokra lebontva ad tanácsot a szülőknek, hiszen úgy véli, már az 5 év alatti gyerekek is hozzájutnak a szülő tabletjéhez, telefonjához, vagy okostévén nézik a Youtube videómegosztót. Bár angol nyelvterületen nagyon jól működik már a Youtube Kids, mi még leghamarabb úgy tudunk védekezni, hogy külön profilt hozunk létre a gyereknek, amelyen aztán beállítjuk a preferenciákat, ráadásul így biztosan nem történhet meg az, hogy apuka tegnap lefejezős videót nézett, s az ma a gyerek elé kerül. Az informatikus szerint a gyerek játékait, alkalmazásait pedig le kell ellenőrizni a www.esrb.org honlapon, hogy az ő korosztályának megfelelő-e.

A mikrotranzakcióktól a pedofilokig sok veszély fenyegeti a netező gyereket Fotó: Barabás Ákos

A 6–12 éves korosztálynál már megváltoznak a játékok, bejön a pornó, ráadásul a gyereknek lassan saját eszköze lesz, amelyre képes játékokat, alkalmazásokat feltelepíteni, és már írni-olvasni is tud, így az idegenekkel való kapcsolatba kerülés is egyre nagyobb veszély. Az informatikus szerint a megoldás az, hogy ha van saját eszköze a gyereknek, akkor kontrolláljuk azt. A Microsoft rendszerében könnyen létre lehet már hozni egy családi profilt, abban a gyerekek mind saját felhasználót kapnak, amelyben aztán meg lehet szabni azt is, hogy mit játsszon, mit érjen el, lehet látni, mit csinál, a keresési előzményeket, tudunk időkorlátot beállítani, de azt is, hogy bizonyos időszakokban ne tudja használni az eszközét a gyerek. Ha még nincs saját eszköze és a szülő telefonját szokta kis időre megkapni a gyerek, akkor is sok megoldás van:

a legtöbb eszközt át lehet állítani gyerekbarát módra, az androidos készülékeknél például ezt úgy hívják, hogy Kids Home, de van egy Family Link nevű Google-alkalmazás is, ami ezt tudja.

A Kids Home és a hozzá hasonlók legfennebb 12 éves korig működnek jól, 13 év fölött ugyanis sok gyerek digitális kompetenciája jobb lesz, mint a szülőké. „Sajnos nálunk is gyakran megtörténik, hogy az iskolában a Photoshopot úgy gyakorolják, hogy pornóképekre vágják a társaik fejét, majd szétküldik a többieknek. De az is előfordul számtalanszor, hogy a kiskamasz lány meztelen képet küld magáról a barátjának, aki nyilván megígéri, hogy senkinek sem mutatja meg, aztán mégis az egész iskola látni fogja” – sorolja W. Szabó Péter. Hozzáteszi, manapság bizony a szexuális felvilágosításban a digitális felvilágosításnak is benne kell lennie, amiben megérti a gyerek, hogy ha valami felkerül a netre, az örökre ott marad, és eljuthat mindenkihez, vagy megérti azt is, hogy a pornó nem valóság, hanem fikció.

Jobb, ha a szülő megtanítja az internet biztonságos használatára a gyereket Fotó: Pixabay.com

Az interneten feltűnő reklámok miatt is veszélyben van minden korosztály – hangsúlyozza az informatikus, rámutatva, hogy a reklámok szempontjából a gyerekek a legveszélyeztetettebb korosztály. Ez ellen is lehet tenni: sok ember böngészője tele van „szemétbővítményekkel”, amelyeket a szakértő szerint gyorsan le lehet szedni. Amúgy pedig feltehetünk úgynevezett ad blockert, amely kiszűri a reklámokat, emellett W. Szabó Péter szerint választhatunk olyan böngészőt, amely eleve reklámmentes, ilyen például a Firefox Focus.

W. Szabó Péter hangsúlyozza,

nem elég azonban, ha korlátozzuk és ellenőrizzük a gyerek tevékenységét, alternatívát is kell nyújtani neki, legyen az közös társasjátékozás, sport, kirándulás, amikor a szülő is azt mutatja, hogy van élet a telefonon túl is.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.