Látványban gazdag, mozgásban erős. Kislányoknak tökéletes mozgásforma

D. Balázs Ildikó 2022. augusztus 18., 17:54

Ugrások, forgások, pörgések – látványban gazdag gyakorlatokat végeznek kecsesen a lányok a tornaterem biztonságot nyújtó tatamiján. Látványtánc, ritmikus gimnasztika, sportaerobik – a torna több ágazata szerepel a csíkszentdomokosi Majorchik Judit tornakör óráin. Vele beszélgettem e mozgásforma gyakorlásához szükséges adottságokról, ennek hatékonyságáról.

Látványban gazdag, mozgásban erős. Kislányoknak tökéletes mozgásforma
galéria
Majorchik Judit és csíkszeredai tanítványai Fotó: Veres Nándor

Majorchik Judit tornatanár Balánbányán, Domokoson és Csíkszeredában is tornakört vezet lelkes kis- és nagylányok számára. S azért csak lányokat említek, mert többnyire kislányokkal foglalkozik. Mint megjegyzi, néhány versenyen találkozott már kisfiúkkal is, de számuk elenyésző.

„A tornának több ága van, egyike a ritmikus gimnasztika, melyre jellemzőek a nagy hajlékonyságot igénylő lazasági elemek, a forgások és az ugrások, nincs benne nehéz akrobatika. Mi foglalkozunk az akrobatika részével is, ami inkább a talajtornához közelít, akrobatikus elemeket tanulunk. Mindemellett még ott van a sportaerobik, ami szintén a tornának egy ága, és annak függvényében, hogy milyen versenyre készülünk, rakunk össze gyakorlatokat meg koreográfiákat. Komplexek ezek az órák. Ezért nem lehet kimondottan ritmikus gimnasztikának nevezni, mert annak egy másik jellemzője a különböző szerek használata, ilyen a szalag, a labda a buzogány. Erre nem igazán van lehetőség, mert ahhoz egy magas teremre lenne szükség” – magyarázza Judit.

Sikerélmény, ha szeretik a gyermekek

Kis tanítványaival rendszeres részvevői a hazai és a külföldi gimnasztikai, avagy akrobatikus látványtánc versenyeknek, amelyeken – elmondása szerint – remekül tudják kombinálni a ritmikus gimnasztikát, az akrobatikát és az aerobikot.

„Egy kevés tánccal összekötjük az elemeket, amelyeket szigorú szabályok alapján válogatunk össze. A zenének, a mozdulatoknak, a kosztümnek, a sminknek mind összhangban kell lennie, ez alapkövetelmény. Én azért szeretem ebben a formában oktatni ezt a mozgásformát, mert széles körben tudok gyerekeket vonzani. Ha csak a ritmikus gimnasztikára állok rá, eleve sok gyermek kiesik, nem lesz sikerélménye, mert az hatalmas hajlékonyságot igényel, amit lehet ugyan fejleszteni, de születésileg is igen jó adottságokkal kell rendelkezzen az adott gyermek.

Van, akinek jobban megy az akrobatika, van, akinek jobban megy a sportaerobik, én pedig megpróbálom szem előtt tartani, hogy ki miben jobb, miben tehetségesebb, s úgy látom, ez a gyerekeknek is megfelel” – fűzi hozzá.

Fejleszti a ritmusérzéket, mozgáskoordinációt, hajlékonyságot Fotó: Veres Nándor

Több mint húsz éves tornatanári tapasztalata azt mutatja, hogy ez a mozgásforma egyre népszerűbb a gyermekek körében, s elsősorban a kislányok látogatják az óráit előszeretettel. Számára nem is annyira a versenyeken való részvétel a legfontosabb – fűzi hozzá –

mindennél lényegesebb, ha azt látja, szívesen érkezne a lányok az órákra.

S ez hordozza a sikerélményt is. „Ha a gyermekek mosolyogva jönnek, meg mosolyogva mennek ki a teremből, akkor az már egy visszaigazolás, hogy nekik ez tetszik, szeretik csinálni” – hangsúlyozza.

Ritmusérzék, mozgáskoordináció, hajlékonyság

De érdemes számba venni e mozgásforma jótékony hatásait is. Sorolja is Judit:

fejlődik mind a ritmusérzék, mind a mozgáskoordináció, a hajlékonyság, az erő, az állóképesség.

Összetett sportág – emeli ki – s ez csak hasznára válik a gyerekeknek.

Judit több mint húsz éves tornatanári tapasztalata azt mutatja, hogy ez a mozgásforma egyre népszerűbb a gyermekek körében Fotó: Veres Nándor

„Négy-öt éves korban szokták hozni a szülők, én inkább az öt éves kort ajánlom. Egy négy évessel is lehetne foglalkozni, amennyiben lehetőség lenne ennek a korosztálynak egy külön csoportot indítani, hiszen velük másként kell dolgozni. Ellenben, ha beteszek egy négy évest a nagyobbak közé, nem biztos, hogy számára annyira élvezetes. Ha egy vegyes korosztályú csoportban az ő szintjén próbálunk dolgozni, a nagyoknak nem lesz élvezetes. Úgy látom, hogy az öt éves lányok már eléggé jól bírják tartani a lépést” – magyarázza. Büszkén meséli, csoportjaiban jelenleg a legnagyobbak a nyolcadik osztályos lányok, de volt olyan generációja is, akik a tizenkettedik osztály befejezéséig látogatták az általa vezetett tornaköröket.

Amennyiben valaki ki szeretné próbálni ezt a mozgásformát, annak előnyére válik, ha hajlékony – mondja.

„Nem azt kérem, hogy a spárgát meg tudja csinálni, mert arra rádolgozunk, de vannak nagyon merev kislányok, akiknek rengeteg munkára van szükségük ahhoz, hogy egy spárgát meg tudjanak csinálni. Vannak, akik nagyon könnyedén, egy-két órán belül szép spárgát csinálnak, mert eleve olyan adottságokkal rendelkeznek”

– jegyzi meg. De csak a hajlékonyság nem elegendő. Összhangban kell lennie az erővel, a ritmusérzékkel, a rugalmassággal, ez utóbbi például elengedhetetlen a szépen kivitelezett, magas ugrásokhoz.

„Ezeket a dolgokat fejleszteni lehet, de sokat számít, ha egy kislány mindezekkel az adottságokkal rendelkezik. Jobban lehet vele haladni mint azzal, aki teljesen a nulláról indul és rengeteg munkával érjük el, hogy megcsináljon egy cigánykereket. Vanna,k akik könnyedén, egy-két órán belül megcsinálják” – jegyzi meg.

Nevetve mondja, két gyermeke közül a kisebbik, a kilencedik osztályba készülő lánya a teremben nőtt fel mellette, ő is évekig hódolt ennek a mozgásformának.

Kecses, nőies mozgásforma Fotó: Veres Nándor

Megtalálni önmagunkat

Ez az a sportág – meséli lelkesen a tornatanárnő –, amelyben egy kislány megtalálja önmagát. Sikerélményt és önbizalmat ad, ha pedig versenyszerűen űzi, akkor az életre szóló élmény jelent. „Azt látom azokon a gyerekeken, akiket végigvittem, hogy valamilyen szinten befolyásolta a további életüket, mentalitásukat, hatással van rájuk, és nem utolsó sorban megszeretik a mozgást” – mondja, majd visszatér a lányok közé az edzésre. Ők meg szaltóznak, cigánykerekeznek – nőiesen, kecsesen, büszkén.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.