Ha vágjuk, több lesz? Tévhitek a babahajról

Szász Cs. Emese 2017. október 16., 15:43

Sok bizonytalanság és tévhit lengi körül a babahaj kérdéskörét. Vajon számít a majdani végleges hajkorona tekintetében, hogy dús lobonccal vagy kopaszon születik a gyerek? Ha lenyírjuk a vékony szálú kevés babahajat, dúsabb hajkoronája lesz? Ha egyévesen még nincs haja, vigyük el orvoshoz? Kérdéseinkkel Bordás László mesterfodrászhoz fordultunk.

Ha vágjuk, több lesz? Tévhitek a babahajról
galéria
Azért olyan selymes, puha a babahaj, mert az első hajszálak még más szerkezetűek Fotó: Freeimages.com/Barun Patro

A baba haja már az első pillanatokban nagy figyelmet kap. Már az újszülöttről megállapítják, hogy milyen szép baba és milyen nagy haja van, vagy milyen kis kopasz. Jó az elején tisztázni: az, hogy gyermekünk újszülöttként dús hajkoronával vagy kopaszon jött a világra, semmit sem számít a későbbi, végleges haj tekintetében, mint ahogy az sem biztos, hogy szőke hajjal született gyerekünk nem barna hajjal fogja majd leélni az életét, de fekete hajjal született csecsemő is lehet szőke egyéves. A gyerek végleges haja a genetikai állományától függ.

Miért selymes a babahaj?

A baba haja már magzati korban elkezd kialakulni, ugyanis a

terhesség tizedik hetében kezdődik el a szőrtüszők kialakulása,

magyarázta el kérdésünkre Bordás László mesterfodrász. Gyakorlatilag akkor alakul ki az összes szőrtüsző, amelyből később haj lesz meg szőrszál, de nyilván nem mindegyikből növekedik rögtön a haj, a szőr. Először a fejen jelenik meg a „szőrzet”, az is csak fokozatosan, majd bizonyos hormonális változások hatására kiterjed az egész testre, kivétel a nyálkahártyák, tenyerek, talpak.

Van, aki már hajas babaként születik, más gyermekek hosszú ideig kopaszok maradnak Fotó: Pixabay.com

„Az első szőrszálak, hajszálak pigment és medulla nélküliek, amit szaknyelven lagunónak hívnak. A hajszál három részből áll, a külső hámréteget cuticulának, a középső hajkéreget cortexnek, a belső hajbelet pedig medullának hívjuk. A csecsemő első haja ideiglenes, később majd elhull, ezekben az első hajszálakban azonban nincs meg a medulla, ezért van, hogy a babák haja olyan vékony, puha, selymes, bár hajlékonyabb, sérülékenyebb is, jobban töredezik” – fejtette ki Bordás László. Hozzátette: ilyen medulla nélküli babahaj a felnőtteknél is előfordul még a homloki, vagy barkórésznél, valamint az emberek 2-3 százalékénál valami miatt sosem alakul ki a medulla, de ez nagyon kevés embert érint.

Hét éves koráig alakul ki a gyerek végleges hajkoronája

A babák tehát ilyen vékony, selymes hajjal születnek, ez kezd el nőni a fejtetőn. Ugyanakkor fontos tudni, hogy minden hajszálnak – így a babahajszálaknak is – van egy életciklusa, amelyet tudományosan kettő és hét év közé tesznek. Tehát egy hajszál kettő és hét év közötti időtartamot van a fejünkön, aztán elhull, s nő helyébe másik.  Nyilván ez nem egyszerre, hanem fokozatosan történik meg.

Hét éves korig alakul ki a végleges hajkorona Fotó: Pixabay.com

„A hajszálak élettartama három ciklusba sorolható, van egy első fázis, a katagén időszak, ami két-három hétig tart, körülbelül az összes hajunk 1-2 százaléka van ebben a fázisban. Amikor megindul a növekedés, utána jön az anagén időszak, amikor növekedik, él, szép, egészséges, ez tart 2–7 évet, s utána jön az utolsó fázis, a telogén, amikor elhull. Az összes hajunk tíz és húsz százaléka van ebben a fázisban” – magyarázza a szakember. A babahajra levetítve ez azt jelenti, hogy

a legutolsó babahajszál is elhull a gyerek hét éves koráig, s nő helyette másik, ami már medullával rendelkezik, tehát erősebb, így a gyereknek hét éves koráig alakul ki a végleges hajkoronája, mialatt fokozatosan lesz egyre tömöttebb.

A végleges hajszál vastagabb, erősebb, ellenállóbb, sprődebb is lesz.

Tévhit és valóság

A szakember rámutatott, az bizony tévhit, hogy ha levágják a baba hajat, netán hajnyíró géppel „végigmennek” a gyerek fején, akkor több haja lesz.

„Az ember egyszerűen azt látja, hogy volt a gyereknek 15 szál haja, levágták kopaszra, s lett 25 – sarkítva nyilván most. De ennek is az van a hátterében, hogy amúgy is nőne az a plusz tíz hajszál, csak ők azt a hosszú 15 szálat látnák, s nem vennék észre azt a rövid többi tíz szálat. De ha rövid minden, akkor egyszerre nő, egyszerre látszik”

– magyarázza a mesterfodrász. Vágni maximum azért érdemes, mert egészségesebb hajszálakat kapunk a vágás eredményeképpen, hiszen levágjuk az elvékonyodott hajszálakat.  Erősebb haja nő, ha levágják, de nem nő gyorsabban, és nem is lesz több haja – mutat rá a szakember.

Ugyanakkor ahogy vastagodik a szál, változhat a színe is: nagyon sok szőke gyermek van, akiknek aztán folyamatosan besötétedik a haja majd, még a pubertás korban is van egy sötétedési folyamat.

Erősebb haja nő a babának, ha levágják, de nem nő gyorsabban, és nem is lesz több haja Fotó: Pixabay.com

A szakember ugyanakkor megnyugtatja a szülőket, hogy bár gyakran megtörténik, hogy egy egyéves gyereknek még nincs haja, de nem kell orvoshoz rohangálni vele, mert egyik gyerek sem marad kopasz. „Mindenkinél kialakul előbb-utóbb a haj, olyan nincs, hogy kopasz marad, de nyilván, ha apukának három szál haja van, s anyukának négy, ne várják el, hogy a gyereknek majd Tina Turner-frizurája legyen” – mondja Bordás László.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.